Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrokontrollerek zavarszűrése
 
Témaindító: 925, idő: Jún 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 14
(#) jdani hozzászólása Jan 11, 2013 /
 
Hali. Egy apró PICes áramkör, amibe egy 5Vos stabilizátorral működik. A stabilizátor bemenetén csak 1-1 100nFos kondi van. Hely hiányában több nem fér. Motorkára lesz kötve, és a PICen lévő szenzorok, kábellal lesznek elvezetve a motor testén. Működhet-e így a kapcsolás zavarmentesen? A PIC 628A, aminek a MCRL lába jelen esetben egy bemenet a szenzorról.
(#) DJ Tacki válasza jdani hozzászólására (») Jan 12, 2013 /
 
Kérdés hogy honnan,milyen módon kap tápot, milyen szenzorok és milyen módon vannak rákötve, illetve hogy van-e zavarvédett gyertyapipád?
(#) jdani válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 13, 2013 /
 
Tápot egyszerűen a kulcsszekrényről kap. A szenzor, egy HALL, ami testet kapcsol. És még egy neutral jelző, ami ha üresbe van, tehát ha jel jön róla, az is test. Pipát nemtudom, eredeti van rajta, kábelostól.
(#) DJ Tacki válasza jdani hozzászólására (») Jan 20, 2013 /
 
A saját és mások tapasztalata is az, hogy a zavarok inkább az érzékelőre menő vezetékekből jön, tehát fontosabb az érzékelők csatlakozásait védeni, mininum egy 4,7V-os zener diódával, de a tökéletes megoldás az optós leválasztás. Persze ez függ a motortól is, mert nyilván más mértékű zavart kelt egy Simson (nálam előjöttek a problémák) és egy új robogó.
(#) jdani válasza DJ Tacki hozzászólására (») Jan 21, 2013 /
 
Egy 95ös Hondán nem csinált zavart, kipróbálom majd szimón..
(#) Dempsey hozzászólása Aug 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Találtam egy doksit ami mikrovezérlők zavarszűrésével foglalkozik, ha valakit érdekel csatoltam.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013

mXuzux.pdf
    
(#) hsepitesz hozzászólása Dec 17, 2013 /
 
Az alábbiakhoz kérnék egy kis segítséget:
Van egy 5V-os sipoló, amit egy távolabb elhelyezkedő PIC vezérel.
A kettő között (kb. 5m) sima hangszórókábel megy, sajnos nagyfeszültségű (hálózati) kábelek társaságában.
Időnként, mikor nagyobb fogyasztókat bekapcsolok (vagy még inkább, mikor kikapcsolok) a lakásban, a sipoló pittyen egy rövidet.
(biztos nem programhiba, és a PIC tápja is PC-táp, tehát kellően stabilizált, szűrt)

Én analóg dolgokban kevésbé vagyok otthon, de nyilván a nagyfesz kábelban megszűnő fesz indukál egy tüskét a sipoló vezetékében.
Talán, ha árnyékolt lenne a vezeték, sokkal jobb lenne, de ez mostmár nehezen változtatható.
Probáltam, közvetlenül a vezeték két pontjára (a PIC utáni vezérlőtranyó után) kondit tenni.
1uF, 10uF, de még 470µF sem segített.

Sajnos szkópom nincs, így csak hallásból tudom, hogy nem segített. Végülis az lehet, hogy valamennyit simított a kondi, csak
nem eleget.

A kérdésem, hogy egyáltalán jó úton járok? Mit lehetne tenni, mert ez a zavar a PIC többi perifériájánál (kapcsolok, stb.) is
időnként előfordul.
Még nagyobb kondi kéne?

A pontosság kedvéért: a sipoló negatívja állandó testen van, a másik szálra kapcsol egy PNP tranyó a PIC-ről vezérelve kb. 4-5V-ot
(üzemszerű működéskor).
(#) Zoli_bácsi válasza hsepitesz hozzászólására (») Dec 17, 2013 /
 
Első körben 100n; 10n párost próbálj meg. Aztán ha ez nem segít, akkor árnyékolt kábellel kell vezetni a piezó-hoz a jelet. A legjobb, ha árnyékolt kábellel, és 100n kondival oldod meg. Tutira megszűnik ez a probléma.
(#) DJ Tacki válasza hsepitesz hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
Szia!

Nekem elég hihetetlennek tűnik, hogy 4-5 V-nyi fesztüske indukálódik a vezetéken, aminek elég nagy az energiája ahhoz, hogy még meg is szólaltassa a piezo-t. Nem lehet, hogy a PNP tranyó a bázis felőle szedi össze a zavart? Ott ugye sokkal kisebb fesz is nyitásra kényszerítheti. Próbából tehetnél valami nagyobb ellenállást (1k) a tranyó bázisra, vagy esetleg egy kisebb elkót (1uF).
(#) hsepitesz hozzászólása Dec 23, 2013 /
 
Köszönöm az eddigi segítséget.
A 100n-10n variáció sajnos nem segített.
Egyébként igen, nekem is furcsa, hogy 4V körüli tüske keletkezik...
Jelenleg jóval nagyobb 1k-nál az ell. a tranyón. A bázis 6k7-el kapja a pictől a jelet, és 2k2 húzza fel tápra.
A bázisra rakott 1µF jó ötletnek tűnik, ezt még majd kipróbálom. Bár akkor már azt is lehetne, hogy a piezo vezérelt tápját totál leforrasztom ideiglenesen, és ha úgy is becsippan, akkor tényleg tüske okozza.
(#) ebalazs hozzászólása Márc 28, 2014 /
 
A segtségeteket szeterném kérni egy tervezési/kivitelezési hiba javításához:
Építettem egy kazánvezérlő termosztátot (fáskazánhoz), PIC18-at használva, ami három keverőszivattyút kapcsol három relé segítségével. Próbaüzem alatt tökéletesen működött, de terhelés alatt (tehát a szivattyúkat rákötve) bizonyos esetekben a relé(k) bekapcsolásakor a rendszer újraindul, tehát látszólag a tápfesz odalesz. Ilyenkor újra inicializál mindent, de a relék bekapcsolásakor ismét újraindul, és ezt megismétli jópárszor. A jelenség nem minden esetben történik meg, és változó az is, hogy melyik relé kapcsolásakor. Azt vettem észre, hogy gyakrabban jelentkezik, ha egy vagy két relé már működik, és még egynek be kell kapcsolni. Mezei multiméterrel rámérve a tápfeszen nem látok változást, így nem tudom , mi okozza.
A táp egy bontott trafóval működik, a teljesítményét nem ismerem, kb 8V-ot ad le. Egy 7805 stabilizál, arelék is 5v-osak.
Gondoltam arra is, hogy esetleg a 230V zavart okoz a mikrokontroller mellett, így a reléket áttettem egy külön panelre, de semmi nem változott.
A tápra tettem egy 2200µF-s kondit pufferelési céllal, de az sem segített.
Igazából azt sem tudom, hogy merre keressem a hibát. Cstoltam egy rajzot a relé bekötéséről.
Lehet, ha a trafó túl gyenge?

rele048.jpg
    
(#) lukacsp válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Szinte biztos, hogy a trafóval lesz a gond. Leesik a feszültség egy pillanatra, az a PIC-nek már bőven elég, hogy elmenjen BOR-re. Mi történne esetleg, ha próbából disable-re tennénk a BOR konfigurációs bitet?
(#) nagym6 válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Vagy esetleg a relék kapcsolásakor, motor indulásakor keletkező áramtüske bejut a PIC bemeneteihez. PIC bemenet és föld közé 33pF kondi megoldja.
Nekem már sok hasonló esetem volt, azóta betervezem az említett kondit, így nincs gond.
(#) ebalazs hozzászólása Márc 28, 2014 /
 
Emlékeim szerint a BOR kikapcsolását már próbáltam. Én is a trafóra gyanakszom, de sajna otthon nincs más, és újat nem akartam venni, amíg nem vagyok megbizonyosodva a hiba okáról. Hirtelen az jutott eszembe, hogy ki tudnám esetleg próbálni egy PC táp 12V-os ágával. A hétvégén ki is próbálom.

nagym6: a PIC bemenet alatt jelen esetben a tápot érted? A bemeneteknél (lm335 szenzorok) van már 0,1 µF-s.
(#) nagym6 válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Nem a tápot értem, hanem a bemenetre konfigurált Pic portokat. Ha van 0.1µF akkor nem az a hiba amire gondoltam. Vagy esetleg van még bemenet szabadon.
Szkóppal kellene megnézni a táp változást kapcsoláskor.
Valaki itt írta, hogy hasonló esetben a táprészt messzebb vitte, és árnyékolólemezt tett a kettő közé. Tehát a PIC árnyékolva volt mindentől, ha jól emlékszem egyszerű lemezzel. Nem kellett precíz hermetikus megoldás. Ez segített leírása szerint.
(#) eSDi válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Üdv!

A PIC reset lábát hogyan kötötted be? Lehet az szed össze valami zajt.
(#) eSDi válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Esetleg egy ilyet Link rá lehetne biggyeszteni.
(#) ebalazs válasza eSDi hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Én is azt gyanítom, hogy valahol az MCLR/VPP környékén van a probléma. A legelején az élesztésnél nagyon nehezen akart beindulni a cucc 2x4k7 felhúzóval (néhány táp adásnál gond nélkül indult, de sokkal gyakrabban nem inicializálta a kijelzőt sem). Próbáltam több ellenállásértéket is. Akkor megcsináltam az általad linkelt kapcsolást (de R1 nélkül), és így végülis működik.
Ma kipróbáltam egy másik trafóval is, de a helyzet nem javult.
Lehet, ha nagym6-nak van igaza és a bemeneteken kap áramtüskét? A szenzorok és a föld között van kondi, de még használok négy nyomógombot is. Utólag kicsit nehéz alkatrészeket szúrni be, de lehet ha nem marad más választásom.
Ma még azt figyeltem meg, hogy ha egy bármilyen kis fogyasztót be- vagy kikapcsolok a termosztát mellett (tehát ugyanabból az aljzatból táplálva), ugyanaz a jelenség. Ezek szerint valóban áramtüske.
Esetleg a PIC-ben van valami rosszul konfigurálva? Ebben a részében nagyon nem vagyok jó. Ennyit állítok be (kódban):
  1. #include <p18f452.h>
  2. #include <delays.h>
  3. #include <timers.h>
  4.  
  5. #pragma config OSC=HS
  6. #pragma config WDT=OFF
  7. #pragma config LVP=OFF
(#) ktamas66 válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Próbálj rárakni a tápra egy induktivitást szűrésnek (kis ferritgyűrűre 8-10menet), a PIC elé.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2014
(#) lukacsp válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Próbáld meg az áramköröd táp GND-jét egy kábellel összekötni a védővezetővel (PE), (zöld-sárga). Nézzük meg ekkor is megvan-e a zavarérzékenység.
(#) Hp41C válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
A 7805 -nek a stabil 5V -os kimenet előállítására minimum 8V -nak kell lennie a bemenő feszültségnek. Az a gyamúm, ha egy - két relé meghúz, a bemenő táp feszültsége lecsökken, az 5V -os tápfeszültség leesik egy pillanatra.
Mindkét Vss be van kötve? A Vss és a Vdd között a kontroller közvetlen közelében van 100nF kerámia kondenzátor? Milyen a reset áramkör? A relé melyik tápfeszültségről jár?

Vedd ki a kontrollert az áramkörből és vezetékdarabokkal adj a RC7..5 kimenetekre +5V -ot. Mérd közben a relé és a kontroller tápfeszültségét.
(#) ebalazs válasza lukacsp hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Összekötöttem, de az eredmény sokkal rosszabb. Kb félpercenként kikapcsolt.

Időközben rákötöttem egy LCD monitorból bontott tápot. Az eredmény sokkal jobb, így már majdnem használható, de néha még így is produkálja a hibát. Ezek alapján a relék környékén kell keresni a hibát. Valahogy szebben kell elvezetnem a relé vezérlő jelét és a 230V-ot. Úgy sejtem, hogy onnan jöhet a zavar.
(#) lukacsp válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 28, 2014 /
 
Konkrétan milyen típusú relét használsz?
(#) Szárnyas válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 29, 2014 /
 
Esetleg megpróbálhatod az ebben a hozzászólásban leírt javaslatot.
(#) ebalazs válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Be van kötve mindkét Vss, van 100nF kondi is, de nem a kontroller közvetlen közelében. Megpróbálok még egyet betenni a lehető legközelebb a kontrollerhez.
A reset bekötésér már írtam.
A relé ugyanazt a tápot használja, mint a kontroller (stabIC után van bekötve).
A hétvégén nem sok alkalmam volt foglalkozni vele, de kipróbáltam egy 24V-os trafóval is (üresjáraton mért fesz.), és egy 8V 500mA-es trafóval is. A helyzet változatlan.
Eddig a legjobb eredményt a monitorból kukázott kapcsi táppal értem el, csak azt egyrészt nehezen tudom befértetni a dobozba, másrészt a saját készítésű áramkör az mindig felemelőbb érzés.
Meg fogom próbálni a Schottky diódát is.
A relé típusa ez Relpol
A diódák mezei 1N4148-ak.

Tegnap sikerült a kazánban a vizet felforralnom ...Az egyik keverőpumpa nem indult be... Szerencsémre a vízszerelés biztonsági része hülyevédett, és így nem ázott el a kazánház de még a kazán sem robbant fel.....Bő másfél hónapja üzemelt a termosztát, de ilyen komoly próbléma még egyszer sem volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2014
(#) ktamas66 válasza ebalazs hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
A relék kimeneti oldalán (220V) van valamilyen védelmi áramkör, RC tag?
(#) ebalazs hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Megoldódni látszik a probléma, 100W-os izzókkal terhelve működik, de az éles teszt után tudok biztosat mondani (a relékre kapcsolt keverőszivattyúk 60/90W-osak, két fokozatban). A napokban kipróbálom.
Módosítások:
Vss és Vdd közé közvetlenül a PIC lábához betettem egy 100 nF-os kondit
A relék tápját teljesen leválasztottam a PIC tápjáról: leágaztattam úgy a pozitív mint földvezetéket a stabIC elől, és egy másik 7805-öt használtam.

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) potyo válasza ebalazs hozzászólására (») Ápr 1, 2014 1 /
 
Idézet:
„Vss és Vdd közé közvetlenül a PIC lábához betettem egy 100 nF-os kondit”


Azt miért nem tetted már oda alapból?
(#) lukacsp válasza potyo hozzászólására (») Ápr 1, 2014 1 /
 
Hát ennek a kérdésnek aztán pont nagyon sok értelme van, köszönjük a tartalmas hozzászólásodat!
(#) Hp41C válasza lukacsp hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /
 
Végülis csak néhány napja - hete ment rá. Pedig minden adatlapban benne van, hogy minden Vss - Vdd párhoz külön, a lehető legrövidebb huzalozással kell elhelyezni a szűrőkondenzátorokat. Egy dip toknál a 1206 vagy 0805 SMD nem jelent gondot, befél a lábak közé. Ez még csak 4 .. 20 MHz volt. Érdemes belenézni egy dsPIC, PIC24, PIC32 adatlapjába. A rengeteg kivezetés ellenáre azt ajánlják, hogy a szűrőkondenzátorokat (1µF || 10 nF || 1nF) helyezzék el a kontrollerrel azonos oldalon, kössék be úgy, hogy a hozzávezetés előbb a kondenzátorra menjen aztán a kontroller lábára. Ha ez kész, akkor jöhet a többi (90 .. 200) láb.
Annyira fontos, hogy a "PIC kezdőknek" topik sárga fejrészébe ki is emeltettük....
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
Következő: »»   4 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem