Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra

Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   54 / 83
(#) nedudgi hozzászólása Márc 4, 2014 /

Valaki árulja már el, mi a szösz az a"LED-füzér"!
A LEDszalag kapásból bukja a belefektetett energia közel negyedét. Négy fehér LED nyitófeszültsége pont nem passzol a 12V tápfeszültséghez, ezért 3 darabot kell sorbakötni, meg egy ellenállást, ami a felesleget elfűti. A szalagokban hesznált olcsó LED hatásfoka elmarad a teljesítmény LED, vagy egy COB hatásfokától.
(#) juppi válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

LED strip:
Klasszikus LED-lámpácskák vagy SMD LED-ek felfűzve valamire.
(#) nedudgi válasza juppi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Az nem LED-szalag?
(#) sastas01 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Magyarul szalagnak mondod, de aki angol oldalakon jártas és oda van szokva, az tükörfordítja a strip-et füzérnek.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) nedudgi válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

A szalag egy lapos valami, a füzér kifejezés semmiképpen nem illik rá. Eddig nem találkoztam ezzel a kifejezéssel, azért értetlenkedtem... Azt hittem, valami új találmány, amiről még nem hallottam.
(#) didyman válasza sastas01 hozzászólására (») Márc 5, 2014 / 1

Még csak véletlenül sem füzér a a strip(e), hanem kimondottan szalag, vagy csík. Szerintem sem helyes az ilyen erőltetett, lusta honosítás olyan szavaknál pláne, ahol van használt, alkalmas, megszokott magyar verzió.
(#) didyman válasza zolka100 hozzászólására (») Márc 5, 2014 /

Nem értem, miért általánosítasz? Nem hiszem, hogy láttál egy legalább valamire valót is ezekből. Nézz körül itt:
Osram LED modulok
És itt:
ECG-k
Ezeket használják is, elég elterjedten, és igen jófélék. Nem érdemes bármilyen tömegtermékkel, összehasonlítani sem. Az Osram LED-es lámpa meg nem egyenlő az Osram lámpával.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2014
(#) Gabi6 hozzászólása Márc 17, 2014 /

Sima hétköznapi LED diódát (fehér,kék) szeretnék rá kötni 230v mekkora előtét ellenállás kel elé?
(#) Gafly válasza Gabi6 hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

22 KOhm 5 W.
De ez butaság, nem így szerencsés csinálni.

Kevésbé fűt, ha inkább kondenzátorral csökkented a feszültséget.
Záró irányban nem viseli el a LED a nagy feszültséget, célszerű legalább kettőt ellenpárhuzamosan kötni.
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 18, 2014 /

Ha sorba kap egy diódát - máris csak a fele feszültség megy veszendőbe az egyutas egyenirányítás miatt - igaz picit vibrál. Visszajelzésekhez sokszor az is elég.
(#) raczg válasza crazybob hozzászólására (») Márc 19, 2014 /

Szia!
Nagyon tetszik a megoldás. Lenne egy pár kérdésem. Mi ez a gömb, hol vetted? Mekkora az átmérője?
köszi
raczg
(#) crazybob válasza raczg hozzászólására (») Márc 20, 2014 /

Szia!
A gömböt Én készítettem vákuumhúzásos technikával. Nem egy bonyolult dolog. A belső elektronika sima előtétkondis áramszabályzás, de csináltam ugyan ilyet áramgenerátoros verzióban is. Annak sokkal hosszabb az élettartama. Gömbönként 200 led van és egész jó fényt ad. Igaz most már 4,8mm-es strewhat ledet használok. Sokkal nagyobb a világítási szöge.
(#) pjg hozzászólása Márc 29, 2014 /

Srácok! UFO lámpákba kellene sürgősen LED világítást varázsolnom. 4-be. 230V 4-8W közt gondoltam. Van e valakinek kész ötlete?
(#) nedudgi válasza pjg hozzászólására (») Márc 29, 2014 /

Pontosabban, hol a gond?
Az UFO lámpa ekkora teljesítményfelvételnél igen hálás alany. A vas alapra könnyű rávarázsolni hűtőnek valami vastagabb alulemez darabot.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2014
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Én 14 db 1W-os ledet tettem bele, külön hűtés nem is kell, csak a vaslemezre van csavarozva a csillag. Középre a foglalat helyére egy trafó, és két db LM317 az áramgenerátor (két ágat csináltam, mert így adta ki jól). Az IC-k kaptak pici bordát.
Ez nem a szokásos méretű UFÓ, ez egy számmal nagyobb. A normálba kevesebb led férne el.
Nekem sokkal szimpatikusabb trafóval hajtani, mint a kondenzátoros előtét.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Igen, én is így gondolom. A kondenzátoros előtét szerintem sem elfogadható. Nem tudom a szerelőlapka (csillag) átütési szilárdsága mekkora, de egy fürdőszobában már veszélyes is lehet. (Tízemeletes panelház nyolcadik emeletén már láttam vízzel teli lámpabúrát - a felső lakó mosógépének vízcsatlakozója megadta magát...) Az általam ismert UFO fél milliméteres vaslemeze nem tudja elvezetni egy 7 wattos LED hőjét.
(#) qvasz2 válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Nincsenek túlhajtva a ledek, másfél-két óra után is csak kézmeleg. Az IC picit jobban melegszik, az kb. 60 fokos.
(#) nedudgi válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

A 7 wattosra gondolok. Annál koncentráltan keletkezik a hőmennyiség. 1-3 watt esetén még elviselhető az a vaslemez.
(#) doky hozzászólása Márc 30, 2014 /

Nemrég rendeltem ebay-ről kíváncsiságból pár darab olyan kis modult, amivel 1-3W teljesítményű power ledeket lehet közvetlenül meghajtani 85-265V körüli feszültségről.

Belekukkantva a panelon egy igen kisméretű, kb. 1x1x1 cm-es kis trafó van. Ez szolgáltatja az alacsonyabb feszültséget a - feltételezem - áramgenerátornak (még nem elemeztem részletesebben, csak belenéztem).

Az jutott eszembe, hogy vajon ferrit, vagy más anyagú körmaggal lehetne-e hasonló, kis teljesítményű trafót csinálni? A ferrit mondjuk nem a hálózati frekvencián optimális...

Mit gondoltok?
(#) didyman válasza doky hozzászólására (») Márc 30, 2014 /

Persze, mert nyilván kapcsolóüzemű meghajtást kap az a trafó (ha egyáltalán trafó lesz az) és nem a hálózati feszültséget transzformálja. Az maga az áramgenerátor lesz egyébként.
(#) kameleon2 hozzászólása Ápr 2, 2014 /

Sziasztok! Ismét kérdezek - hátha valakinek van építő jellegű ötlete. Itt már olyan sokféle megoldás volt ledre, hogy tyű, de leginkább úgy láttam sokan a Skory féle kapacitív osztós megoldást választották. Én most nem tettem mást, mint a kínai led-fényforrások hibái alapján csináltam egy áramkör szimulációt, ami akár működhetne is. 3W-os ledem már van 200db és van jó pár rossz driver és/ vagy led fényforrásom, amiből a panelt és a dobozt fel tudom használni. Ezek zömében GU10-esek 5x3W. Nem akarom feltétlenül olyan kicsire csinálni a drivert, mint az eredeti, mert szép nagy dobozaim vannak a mennyezetben. De meguntam a sűrű cserét és bosszankodást, hogy a közelében sincs az élettartam, mint amit ígértek. Amit most lerajzoltam az egy sima áramgenerátor, ami 3,4V-on max 730mA körül dolgozik. Van valakinek véleménye? Mi lehet gond, mi az Achilles sarka? A tranzisztor egy 100 Ft-os Toshiba 230V/1A /20W kivitel TO220 tokban.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2014

15W.gif

(#) pjg válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Az az elkó nagyon fura.
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ebből valami tüzijátékot akarsz csinálni?
Mekkora áram jött ki a szimulátorban? Hány wattot disszipált a tranzisztor? Mekkora volt a csúcsfeszültség a 230V tranzisztoron?
Azok a LEDek nagyon szépen világítanának 600mA környékén is. Ha jól emlékszem, a szituációra, a mennyezetbe épített csődarabokban vannak a fényforrásaid. Ez hőcsapda, a keletkezett hő nem tud eltávozni. Ventillátoros hűtés kellene nekik, talán.
Legjobb lenne, a lyukakat 3-4mm vastag alulemezzel lefedni (persze távtartóval, hogy felette maradjon pár centi), arra szerelőlemezzel ( Star, ún. 'hűtőcsillag') a LEDek.
(#) kameleon2 válasza pjg hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Azért fura, mert nem elkó ! Ez az ingyenes circuit szimulátorral készült. Tinát nem volt kedvem megtanulni 2 perc alatt... A lényeget ez is mutatja - nyilván nem PC-t kell tervezni rajta.
(#) proli007 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Hello! Egy szimulátor sok mindent elbír. Történetesen ez nem áramgenerátor, valamint a 300ohm-on kb. 300W disszipálódik el. Vagy is ez nem lámpa, hanem fűtés. üdv!
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

A hűtés a gyári maradna. A keret is fém, amihez hozzá van szorítva a GU 10 fényforrás. Nem hiszem, hogy jobban melegedne, mint az eredeti, kicsi műanyag dobozában 2cm3-ön. Az elv érdekelt volna, hogy egyáltalán mit szóltok hozzá. Hát igen.. valamilyen kapcsolóüzem jobb lenne talán, de 15W az 15W akárhonnan is közelítem. De úgy korrekt összehasonlítani, hogy ugyanazokban a zárt dobozokban a halogén 50W-os izzók 2 évet gond nélkül elmentek - sőt többet is. LED-el ez még nem jött össze. Ami azért gáz. Most ugyan vannak COB LED fényforrásaim amik mennek, de a meglévő rosszakat is gondoltam hasznosítani addig, amíg mindegyik le nem cserélődik apránként.
(#) kameleon2 válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Ez jogos - részben - mert a számok alapján ott csak kb 50 V-ot írt a szimulátor, de az is tetemes hő.
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 / 1

A fő gond az, hogy egy izzólámpa gond nélkül elüzemel akár 100 fokon. Félvezetőnél a standard sorozatoknál a 70 fok is sok. Nem tudhatjuk, mit melegednek - ez okozhatja a meghajtók korai halálát. Azt megteheted, hogy a lámpahelyekre nem viszed fel a 220-at, az áramgenerátor valószínűleg kompenzálni tudja a vezeték veszteségét, ami még 1A esetén nem lehet olyan sok. GU10 esetén a polaritás biztosítása gond lehet, Edison foglalatnál megoldható. Milyen hosszú vezeték kellene?
Mindenképpen kapcsolóüzemű meghajtó kell, analóg esetén komoly veszteség és hő keletkezik. Talán az még lehet megoldás, ha áramkorlátként üzemelteted az analóg áramgenerátort, és a tápot nagyon közel állítod a LEDek nyitófeszültégéhez.
(#) crazybob válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /

Üdv!
Én csak olvasgatok itt, de pár dolog nem tiszta. A GU10-es foglalatú ledekben található áramgenerátor vagy előtétkondis megoldás. A kettőt egyben még nem láttam. Amennyiben előtétkondis a megoldás úgy az áramgenerátorral nem érdemes foglalkozni. Viszont, ha tényleg áramgenerátorral szeretnéd üzemeltetni a rendszert, akkor mindenképp külön dobozban kell azt megépíteni, mivel egy elég nagy tekercsre lesz szükséged 15W esetén. Viszont mint nebugi írta a ledeket el kell látni ebben az esetben polaritás védelemmel.
Ui.: az előtétkondis megoldásoknál ne csodálkozz a rövid élettartamon. Azoknak a világítótesteknek a beszerzési áruk 200-600 Ft között mozog. Lásd alibaba.com
(#) Mircsof hozzászólása Ápr 3, 2014 /

Sziasztok!
Szeretném megépíteni az alábbi kapcsolást a kinai lötyög dugasszal ellátott pákámhoz
A kérdésem az, ha szakadás lépne fel vagy tönkremenne a led mi történne a kondival van rá esély, hogy szétdurran?
Köszönöm a választ!!

getfile-1.jpg

Következő: »»   54 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem