Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Igen, a feszütségbeállító poti függvényében sikerült egy hangkártyás generátor jelét is mérni, de ezen beállítás esetén a TTL kimenetű kvarc-teszteremmel nem volt az igazi. Ha a TTl jelhez igazítottam a trimmert, akkor viszont kevés volt neki a hangkártya kimenete. Most próbálok összehozni egy egyszerű bemeneti fokozatot, ami az alacsony jelszinteket is átkonvertálja TTL szintekre. Egyelőre nyákterv szinten állok vele, kipróbálásra vár. Plusz egy /10 osztót is tervezek hozzá, a méréshatár kiterjesztése végett. A felbontás ugyanis megengedi az osztót, bár a szoftvert ez ügyben nemigen fogom tudni variálni. Elképzelésem szerint, ha bekapcsolom az osztót, egyel odébb kell majd gondolni a tizedes pontot. Ha mindezek összejönnek, vagy itt írom meg, vagy az oldalamon lesz elérhető.
Szinte az elindulása óta olvasom ezt a fórumot, nagyon jól használható műszerré nőtte ki magát ez az "alkatrészteszter"! Egyre inkább foglalkoztat az építés gondolata, de eddig az AVR programozása visszatartott. De most azt hiszem belevágok! Annyi féle verzió van feltéve már, hogy azt sem tudom melyik lenne a legjobb. Mondjuk nyilvánvaló, hogy minél többet tud annál jobb, viszont valamelyik stabil verziót lenne jó megépíteni. Nyelvismeret hiányában jó lenne valamelyik magyar verziós szoftverrel működő verzió. Tudna ebben segíteni nekem valaki?
Szia
Azért ha majd ott fogsz tartani, hogy megépíted és csak az AVR lesz a gond, akkor inkább pihenj meg egy kicsit és keresd fel megint ezt az oldalt, nehogy meglepetések érjenek. Jó építést hozzá. A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2014
Szia!
Köszönöm válaszodat! Miért érzem úgy,hogy ez a frekvenciamérés eléggé ráerőltetett megoldás,valahogy nem az igazi.Én is próbáltam több generátorról meghajtani,sajnos nem jártam sikerrel,pedig a jel eljut a kívánt pontra,frekvenciamérővel ellenőriztem.
Szia!
Köszönöm a segítségedet,a tájékoztatást,az oldalt is felkerestem. Kár,hogy magyar kézikönyv nem jelent meg.
Sziasztok!
Atmega328-PU ISP programozása közben a következő történt: 1.) HEX file simán beíródott 2.) EEP írás közben leállt majd a következő hibaüzenetet adja: Unable to enter programming mode. Please verify device selection, interface settings, target power and connections to the target device. Mi lehet elrontva?
Nem tud belépni programozási módba .
Jó lenne tudni , hogy mivel , és miként próbáltad , milyen programozó , illetve szoftverrel. Nem árt megnézni , hogy a programozáshoz szükséges összekötések jó helyre vannak e kötve stb stb stb .
Szia!
Azt én is értem, hogy nem tud belépni, csak azt nem, hogy miért. STK500 és AVRStudio 6.2. Az áramkör gondolom jó, mert ugyanezzel az összeállítással az Atmega8-ast simán felprogramoztam. A fuse bitek okozhatnak ilyen gondot?
Bizony bizony okozhatnak .Ha már egyszer próbáltad , és esetleg nem jól volt beállítva , akkor még az is lehet , hogy kizártad magad a processzor lelkivilágából.
Az "ISP Frequency" mennyire volt állítva? Kvarc van az AVR-en? Új, vagy már programozott chipet próbáltál? "Read Signature" -nál felismertetted a chipet?
ISP freki 460,8KHz-en volt, ezt magától beállította a program. Kvarc a programozásnál nincs, ez egy bredboard-on összerakott kis áramkör, gyakorlatilag 5V tápot kap és az ISP csatlakozás van kiépítve. A csip új, nem volt programozva. A progi felismerte, de most már nem reagál rá, pontosabban hibaüzenettel leáll. ("nem enged belépni prog. üzemmódba")
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
A hiba leírása mégegyszer:
A hex lefutott, le is ellenőrizte a program. Az eep is elindult, majd úgy félúton megállt és azt üzente, hogy leáll, mert az előző parancs hibás volt.
Próbáld meg 115,2kHz -en. Programozás előtt állítottad a FUSE bit-eket? Vagy azok alapon vannak?
Nem lenne rossz egy 8MHz -es kvarc két 22pF kondival rákötni. Minden ponton megkapja a tápot és a GND-t a chip? 7 és 20 láb a +5V és a 8 és 22 láb a GND.
Köszönöm a tanácsot.
115,2Khz-en végigfutott a program és legalább élni látszik a csip.
Még egy kérdés.
Az, hogy programozáskor belső RC oszcit vagy külső kvarcot állít be az ember az a programozó kialakításától függ vagy a céláramkörétől. Értem ez alatt, hogy ahol majd dolgozni fog ott 8MHz-es kvarc van, de a bredboard-on nincs. A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Az hogy a FUSE biteknél a belső oszcillátort vagy a külső kvarcot állítod az a céláramkör teszi függővé. Tehát ha teszter áramkörét kvarccal használod vagy anélkül úgy állítod a biztosíték biteket.
Ha belső akkor ezt állítsd: FUSES_INT = -U lfuse:w:0xe2:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m Ha kvarc akkor ezt: FUSES_CRY = -U lfuse:w:0xf7:m -U hfuse:w:0xd9:m -U efuse:w:0xfc:m De tegyél rá a chipre kvarcot amikor programozod.
Csinálnod kell egy segéd órajel generátort , és a processzor Xtal 1 es bemenetét meghajtani vele , és a szoftverből törölni , így van esélyed , hogy vissza álljon az eredeti helyzet
Programozáskor is lényeges , hogy van e , külső , vagy belső órajel .Mert akkor ugyan úgy nem fogja felismerni a programozó már induláskor .Tehát számít , hogy , és hogyan programozod. Ha nem sikerül a segédórajel generátorral visszahozni , akkor , vagy a fuse bit doctor , vagy már magasabb feszültségű programozó kell.
Köszi, de az alacsonyabb órajellel lefutott a programozás, és úgy tűnik ez volt a hiba oka.
Az az érdekes, hogy először atmega8-at tettem a teszterbe. Annél belső oszci volt beállítva a programozáskor és ugyanakkor működik a kvarccal. Ez rendben van?
Akkor szerencséd van megúsztál pár felesleges kört.Bár az sem árt néha.
Idézet: „szoftverből törölni , így van esélyed , hogy vissza álljon az eredeti helyzet” Mit kell törölni a szofverből? Ez nekem nem egészen világos.
Persze. De ha kiszeded a kvarcot, ugyanúgy működik tovább.
![]()
Szoftverből egy sima törlés parancsot kiadva a segéd órajel generátorral meghajtott avr elállított fuse bitjei vissza állíthatók .Mégpedig úgy , hogy a segéd órajel által már felfogja ismerni a program az avr - t .Utána be kell állítani az eredeti fuse biteket , és elindítani a programozást tartalom nélkül .Igy üres lesz , de viszont a fuse bitek vissza fognak állni , és utánna lehet megint a segéd órajel generátor nélkül is programozni már.
Valamennyi nyelvi változatot teszteltem a programot avrdudess USBASP egy programozó, így a probléma láttam az oldalán a szoftver
Milhaus Všechny jazykové mutace jsem zkoušel programem avrdudess a programátorem USBASP, takže problém bych viděl na straně software Milhaus setting fuses ATmega168: Internal RC osc 8MHz - lfuse:0xe2 hfuse:0xdc efuse:0xf9 External krystal 8MHz - lfuse:0xff hfuse:0xdc efuse:0xf9 ATmega328: Internal RC osc 8MHz - lfuse:0xe2 hfuse:0xd9 efuse:0xfc External krystal 8MHz - lfuse:0xff hfuse:0xd9 efuse:0xfc A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2014
Végül is betöltöttem a programot a 328-ba.
Érdekesen működik az 1.10 HU verzióval. Sokkal lassúb mint az Atmega8-al volt, és nem akar kikapcsolni mérés után. Az 5V tápot rendesen mutatja, de a 9V telep helyett 18V-ot mér.
Próbáld ki más verzióval is .És ha azokkal is ilyen , akkor valami nem jó nálad.Vagy a nyákot kell átvizsgálni , vagy nincs e valami elkötés stb.
Közben lekapcsolt, egy jó negyed óra után. Közben mért egy tranzisztort majd küldött néhány üzenetet, hogy szerinte a mérőpontok között van egy 100nF kondi, ami hülyeség.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |