Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Akkor nem gond. Egyébként egy alaplapban mennyi ideig szokta bírni egy átlagos CR 2032-es?
Egy hálózati trafó szinuszjelre van tervezve. Ha a primer oldalon hasítgatod a feszültséget, nagy valószínűséggel a szekunder oldalon nagy zavarok (tüskék) lesznek. A pufferkondival elérhető símítás (a feszültség hullámzásának mértéke) erősen függ annak kapacitásától és a terheléstől. Tehát a kimeneti oldal sem lesz jó szinte soha. Bővebben: Link
Nálam három éve van benne (amivel vettem), még bírja úgy, hogy hétközben nincs bekapcsolva a gép.
Egy mezei trafó kimenetére mekkora kondit rakjak, hogy az esetleges zavarok, tüskék tönkre ne tegyenek valamit? A búgófeszültség nem téma, nem baj, ha hullámos a kimenet, csak a tüskéket szeretném elkerülni. Ez egyik kérdés. A másik, hogy amikor ugye kikapcsoljuk az áramot, a tekercsen akkor is nagy feszültség jön létre. Ezt is eltünteti a kondi?
Ha feszültség tüskéktől akarod megszabadítani a tápegységet, akkor a tranziens szupresszor dióda a megoldás. Nem drága, és hatékony védelmet nyújt.
Szuppresszor wiki Szuppresszor ár
Érdekes elektronika lehet, ha a feszültség hullámzás nem számít. Tulajdonképpen mi van a trafóra kötve? Ahhoz szokták a szűrést méretezni. Vannak olyan tápegységek, főleg az ipari használtra szántak, ahol öt lépcsős zavarszűrést alkalmaznak. A kérdés csak az, neked kell-e ennyi.
Csak fűtőellenállás van rákötve egy MOSFET-en keresztül.
Egyébként ha csak annyi a cél, hogy a tekercs kikapcsolásakor létrejövő feszültséget eltüntessük, arra nem elég annyi, hogy a tekercs után lévő Graetz hídra ráteszek egy 1N4007-es diódát záróirányban?
Ez a feszültség tranziens, ami miatt aggódsz, a szekunder oldalon a valóságban elhanyagolható. Ezt az is jelzi, hogy soha semmilyen "hagyományos" tápegységben nem védekeznek a tervezők ez ellen.
Amit írsz, azzal kapcsolatban: gondold át, a graetz híd után nem jelentkezhet ellenpolaritású feszültség. A graezt híd ezt nem teszi lehetővé. A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Igen, jogos, nem gondoltam végig rendesen. Akkor szerinted nem is érdemes ebben az esetben semmilyen védelemmel foglalkozni?
Szekunder DC körben a névleges tápfesz + 10-15% értékű tranziens szuppresszor diódát ajánlok bizti után beépíteni, ezt általános érvényűen. Primer oldalon 350V körüli varisztor szintén bizti után. Ezzel a túlfesz védelmet le is tudtuk, többet nem érdemes ezzel lamentálni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2014
Egy készüléken belül kb. fél méter kábelt kellene pótolnom. 230V és <5A folyna a kábelen. Ilyen kábelem van, ez megfelel? Vagy kevés ide az 1mm2 -es kábel?
Bőven elég.
Nemsokára megyek munkahelyre felvételizni. Már régen nem foglalkoztam IC-kel, és gyakorlati dolgokkal, mert egyetemre járok(előtte szakközepes voltam). Kérdezgetni fognak tőlem.
Milyen IC-k vannak, amiket úgymond illik ismerni fejből egy technikusnak? (pl uA741, LM741?)
Sziasztok!
Galvanikus leválasztást milyen transzformátorral érdemes végezni? Egy DAC elé kellene, a digitális bemenetre.
Ha konkrét típust nem is ismersz, azt azért tudd, mik a különbségek a családok között (pl. TTL, CMOS). Tudni illik, mire valók az alapelemek (tranzisztor, FET, dióda, triak stb.). A munkhelytől függően a digitális részek sem ártanak. Egyszer az egyik felvételiző megkérdezte tőlem, hogy 0 - 1 V-ig benenő feszültség méréséhez hány bites A/D átalakítóra van szükség, ha a felbontás 10 mV. Ha tudod mi az a bit, bájt, mikrokontroller, nem árthat. Milyen munkára jelentkeztél?
Szia!
Vasmagos transzformátorral. Az optocsatoló nem jöhet számításba?
Ez jó kérdés..
A kapcsolási rajzot még innen az oldalról töltöttem le kb. fél éve (azóta már nincs fent, sőt még a topicot sem találtam meg), azon transzformátor volt. Optocsatolóval miben térne el tőle?
Köszi köbzoli!
Bakman köszönöm! Egy műszereket fejlesztő és gyártó kis céghez jelentkeztem technikusnak(ha felvesznek valószínű összeszerelni fogok). Igazából a digitális dolgoktól nem félek annyira ( egyetemen villamosmérnöknek tanulok). Számlálókat, regisztereket tudok elméletben készíteni, vagy pl az elavult i8085-öst ismerem mint a tenyerem . De az a bajom, hogy régen volt a kezemben IC, vagy régen néztem tranyós alapkapcsolásokat. Tehát a gyakorlatiasabb rész hiányzik. Úgyhogy most szépen átolvasom ezeket. Köszi még egyszer mindenkinek!
Digitális jel galvanikus leválasztásához optocsatoló a jobb választás, mert egyenfeszültségű jel átvitelére is alkalmas, nincs alsó határfrekvenciája.
Rendben, köszönöm a választ.
Sziasztok!
Egy 1,5V>5V DC converter rajta egy 1W-os Power Led , meddig bírja egy ilyen 1,5V elemmel? Vagyis az elem meddig bírja? mennyi időt világítana?
Pillanatnyilag AA elemre gondoltam.
Szia! Az elemben tárolt energia gyártónként, típusonként eltérő, még a gyártástól eltelt idő is számít. Áldozz fel egyet, tégy rá 2 ohm műterhelést (az kb. 1W) és mérd meg mikorra esik le a konverter küszöbfeszültségére. Hihetetlen, hogy még ennek is van témája: Bővebben: Link
|
Bejelentkezés
Hirdetés |