Fórum témák
» Több friss téma |
Alakul a labortáp belseje is, csak a fránya bakelit alátétek miatt áll a projekt, de egy fórumtárs már ajánlott fel párat.
Nem lesz rossz. Bár már ott lennék, hogy összerakjam őket én is egy dobozba így.
Nálam egyik szigetelő gyűrű sem vált be, pedig volt köztük tisztán textilbakelit is. A melegedés hatására megpuhultak, és a két áteresztő FET ezt megsínylette.
Esetleg gondold meg ezt a lehetőséget is.
Szia!
Azok a lemezek miképpen készültek, vagy mik voltak?
Most került a kezembe egy kapcsolóüzemű táp. Ebben nagyon érdekes a tranzisztor lefogatása. Egy kerámia kupak (ha tetszik ellendarab) van a TO-220-as eszközön és azzal van odaszorítva a bordához. Majdnem teljesen eltakarja a tranzisztort. Készítek majd egy képet is. Vajon ilyet hol lehet venni?
Sík lemezek voltak, aztán ledaraboltam őket, majd meghajlítottam és kifúrtam.
Ezek a tokozás műanyag részén keresztül szorítanak, nagyobb erőt képesek kifejteni, és rugalmasan követni tudják a tokozás térfogatváltozását. A stabil szorítás mellett külön előny, hogy pontosan az eredeti lemezhez is használható, csak 2 újabb lyukat kell fúrni bele. De ez csak javaslat, mert nálam bevált.
Értem, közben nekem is eszembe jutott valami hasonló, majd hamarosan megmutatom mire jutottam.
Sziasztok!
Na én így gondoltam, vagyis így csináltam, kicsit faragni csiszolni kellet, de nagyom masszív. A rúgós feszítőben kb 3mm feszítés van, ezeket a RET-nél kapható pár tíz forintér, kicsit alakítottam rajta és ilyen lett.
Nagyon jónak látszik, remek alternatíva. Ha elég erősen szorít, akkor ez a tuti megoldás.
Pár oldallal ezelőtt linkeltem be a pontos típusával együtt. Többféle vastagságban kapható, elég erősen szorít.
Sziasztok!
Ha a TL-eken a 2,5V Ref feszültség helyet, 2,49V-t van az nem gond? Köszönöm
A kapcsolási rajzon a trimer potik A,E vel vannak jelölve ezek mit jelentenek, és van egy nyíl is ez mit mutat, a növekvést?
Köszönöm
Amúgy elkészült a tápegység, holnap kiderül hogy éled-e elsőre.
![]()
Próbáltam éleszteni, de szerintem nem működik vagyis nem tudom hogy mi a helyzet, a C29-en 15-20V van a kimeneten pedig 1V. Az 555 megkapja a 16V-ot
Sajnos van pár dolog ami nem tiszta 1. Idézet: : itt mire gondolt Attila, a P3 v P1-rre vagy az előlapi potméterre, és a trimerek merre vannak lecsavarva?„Annyit kell csak tennünk hogy az áram alá helyezés előtt letekerjük a feszültség-állító potmétert teljesen és egy digimultit kapcsolunk” 2.Mikor ellenőrizni akarom a C29 lévő feszültséget (előszabályzó működését) akkor kell csatlakoztatni a segédfeszültséget, és az előlapi potmétereket is, a CS5 kapcsolót rövidre kell zárni? Nagyából ennyi ami nem tiszta. Köszönöm
- A TL431-en ha a 2,5V helyett 2.49V van, az természetesen nem gond.
- A "feszültség-állító potméter" a CS6 csatlakozóra kötött potmétereket takarja. A "letekerjük" alatt pedig azt értettem hogy le, azaz minimumra van tekerve, tehát hogy a kimeneti feszültség nulla legyen. Bár ez végülis a DC BE/KI kapcsoló lekapcsolásával is kivitelezhető. - A segédtápfeszültséget mindig rá kell kapcsolni az áramkörre, ha üzemszerűen működik akkor is és ha élesztjük akkor is. A főtápot el lehet venni az élesztés során hogyha szeretnénk, de a segédtápnak mindig meg kell lennie. Zárd rövidre a CS5-öt és kapcsolj egy digimultit a C29 kondira, majd add rá a tápra a főtápot és a segédtápot is. Ha a digimulti nagyobb feszültséget mutat mint 1V, akkor a táp nem működik helyesen.
Értem.
A C29-en 10V van ami nő, az 555 megkapja 16,2V-ot, de ahogy mértem a 3-as lábon szkópal mérve nincs jel, mintha valahonnan nem kapna engedélyezést, az áramkör már 3x átnéztem és az előszabályzó minden részét kisípoltam és kimértem, de semmi. Esetleg valami ötlet hogy honnan induljak?
Mint látható nincs semmi gányolás, ónhidat sem találtam. A tápellátást 60v szolgálja, de ezt is fokozatosan kapja mert a trafót egy szabályozható trafóval táplálom, a főbetápot is egy 22R 0,6W-os ellenálláson keresztül kapja, hogy meghibásodáskor ez szálljon el.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
Nálam is ugyanezek a tünetek, nincs időm vele foglalkozni és egyenlőre nem is lesz félretettem az egészet, ha rájössz, hogy mi a bibi kérlek oszd meg.
Bocsi de nem érek rá, nagy munkában vagyok...
![]()
Ha nincs az 555 3-as lábán jel, mérd ki a D18-as diódát, a FET-et jó-e, megvan-e a táp a 8-as lábon.
Igen ezt mind megnéztem, de pár sorral viszább írtam is.
Mindkét FET hibátlan, a D18 is jó, 555 táp 16V, vagyis nem tudom mi lehet, A C29-en mérve 10V-ról nő a feszültség.
Én kivenném a tekercset, és úgy mérném külön az analóg és előszabályozó részt.
ui. És mitől nő a feszültség, ha a 3 lábon nincs négyszögjel (egyenfesz van?). A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
Jó kérdés, megpróbálom kikapni a tekercset
Ezt elég érdekesnek tartom, annak ellenére hogy tényleg elég sok gyatra anyag van ma a piacon. Nálam van néha olyan alkalmazás (ha csak kísérleti szinten is), hogy a komplett szerelvény (borda-paszta-tok) szaga érezhető már több mint 1 méterről, közel hajolva rezsó szintű állapot érezhető, és a műanyag szigetelő gyűrű bírja. Sőt, a lejjebb tekert pákától sem ijed meg egyből. Szóval azt a hőt amit egy tok (lapka) elvisel tönkremenetel nélkül, azt illik elviselnie a szigetelő gyűrűnek is, elvégre arra a feladatra lett gyártva. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy egy tokot üzemi körülmények között nem hevítünk 70-80 fok fölé, lásd derating factor.
Úgy néz ki hogy a D15-16-17 diódák tűz forrók, de minden a helyén, akkor nem tudom mi lehet a gond? De megint átnézem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |