Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   476 / 507
(#) sirály12 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Körülbelül ugyanaz, ami egy hétig, ha nem fúj a szél.
(#) gulyi88 válasza HeZ hozzászólására (») Ápr 1, 2014 / 1

Ezek közé én még beszúrnám a hőerőgépek csoportját is.
Belső égésűek elmennek bioüzemanyaggal is (etanol, étolaj, fagáz, metán...)
Külső égésűek meg akármivel, ami éghető (stirling, gőzgép...)
Veszteséghőjüket hasznosítva az összehatásfok jelentősen feljavítható. A használati melegvíz előállítása így is úgyis a felhasznált energia jelentős részét kiteszi, nem muszáj azt árammal biztosítani!
Egy tanya, vagy csak egy kicsi családi ház ellátása esetén a szélenergia csak játéknak tekinthető
én így látom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2014
(#) zolika60 válasza sirály12 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Egy hétig ritkán van szélcsend. Egyébként miden "zöld" energiaforrással ez a baj, nem te szabályozod mikor van. Ez viszont a szeles topic, tehát foglalkozzunk azzal.
(#) erbe válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 1, 2014 /

Fűtöttem már végig olyan novembert, hogy 3 hétig sötét volt, mert nem fújta el a szél a felhőborítást. Fogyott annyi tüzelő, mint a tél másik részében összesen.
Az pedig más dolog, hogy lengedezik egy kis szellő (2-3 m/s) vagy fúj a szél (6-10 m/s). 3 m/s-ra nem lehet szélkereket tervezni, mert nincs energiatartalma. Erre még szelet hámozó kalickaépítőnk se képes.
(#) lacza89 válasza erbe hozzászólására (») Ápr 3, 2014 /

A 3m/s szélnek nincs sokkal kevesebb energiatartalma átlagosan, mint a 8-10m/s szeleknek! Valóban kevesebb az energiája egy 3m/s szélnek, de sokkal gyakrabban előfordul, mint a 10m/s szél. Ugyanúgy lehet, sőt kell is hasznosítani, mint a nagy szeleket. Volt valahol egy kimutatás, amit a szélteljesítmény eloszlását mutatta százalékosan a szélsebesség függvényében. Ha valakinek megvan, beszúrhatná.

Az én Canstein kerekem 0,5m/s szélnél indul, ilyenkor persze csak az elektronikát ellátó akksit tölti, 2m/s-tól pedig fűtőbetétekre dolgozik. A terhelés PWM-es, így mindenkor a lehető legnagyobb teljesítményt veszi ki a kerékből.

Kellarlaci jobb esélyekkel indul, mint bárki közülünk, ugyanis lakott területen kívül 24m magasra tehető a szélkerék. Mo-n a szélmérések 10m magasságban történnek, 24m-en én eleve megtripláznám a kivehető teljesítményt. A lapát méretek sem okoznak neki gondot, viszont az energia tárolás annál inkább, ami már kompromisszum kérdése.
(#) gergo55 hozzászólása Ápr 4, 2014 / 1

Az igaz, hogy a szelet (sem) tudod befolyásolni kedved szerint, de ha elengeded azt az igényedet, hogy minden konnektorodban mindig rendelkezésre álljon a -szinte- korlátlan energia, hanem a fogyasztásodat a szél/nap -hoz igazítod még az energia tárolás is megoldódik!
Energia tárolódik pl. a feltöltött (jó nagy) hidroforban, a ledarált kukoricában, stb., stb.
Gyökeres szemlélet váltás kell, vagy akku hegyeket hordhatsz össze.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 4, 2014 /

Ez így igaz,nekem 2012-re volt éves összesített adatom,ezt felteszem.A 2013-as év is hasonló volt,szinte azonos a betáplált teljesítmény, de ezt már nem összesítettem.A feltett adatok az én helyemre igazak és 10 perces átlagokból állnak(a szélkerék viszont a pillanatnyi szelet hasznosítja).Lacza úgy rémlik,mintha ígértél volna korrekt terheléses mérést a Canstein rotorodról,még nem jött össze,vagy csak én maradtam le róla?
(#) kellarlaci hozzászólása Ápr 4, 2014 /

Ha jól emlékszem valaki kereste, hogy mekkora energia sűrűsége van a szélnek, sebesség függvényében.
Bővebben: Link A 14. oldalon találtam egy kis szemléltető táblázatot.
Meg van mellé még jópár oldalnyi száraz olvasgatnivaló, ha valakit esetleg érdekel
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2014
(#) lacza89 válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /

Összejött a mérés, január közepe óta elindult az adatgyűjtés szélsebesség, generátor-feszültség és áram értékek 10 másodperces átlagával. A terhelés intelligens, 0,1 másodpercenként változik a PWM, így minden széllökésre dinamikusan reagál a rotor.

Mint korábban írtam, visszavettem 2x-re a generátor áttételét, hogy kis szélben elinduljon a rotor, így viszont a negyedére csökkent a generátor teljesítmény, a hatásfoka pedig 60% alá. Ennek ellenére az eddigi mérések alapján, 400W csúcsteljesítményű generátorral is a te éves betáplált teljesítményed közelében jár 2,5 hónap alatt.
Hamarosan le fogom cserélni a generátort 5kW 60rpm-re, ami már direct drive lesz. Nagy teljesítmény javulást várok főleg a dinamika miatt.

A legutolsó grafikon gondolom napelemmel együtt értendő?
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /

Az utolsó grafikon csak a napelem,az idén már duplája lesz a bővítés miatt(a fűtés már erről ment).Ez nem jelenti,hogy lemondtam a nagyobb rotorról,én is a Canstein vagy H rotor felé hajlok.Ezért is várom a mérési adataidat,én sok felvételt csináltam 10/sec mintavétellel,ha meg tudod csinálni érdemes,jobban lehet a működést látni,mint egy hosszabb átlagnál.Nem pontosan értem,10 sec a mintavételezés,vagy az átlagolás gyakorisága?Ha meglesznek a mérések,a rotor méreteit is add meg kérlek,mert már nem találom.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Még lenne 3 kérdésem,azt hogyan állapítod meg mennyi energiát tápláltál az akkuba és a fűtőpatronokba?Nekem is megy az adatrögzítés,igazából akkor tudunk összehasonlítást tenni,ha mindkettőnknek meglesz a leadott energia,szélgyakoriság és persze a rotor adatai.A PWM-es terhelésszabályzó mire szabályoz(rotor fordulat,max teljesítmény,stb)?Az említett generátor 5kW 60-as fordulaton milyen fajta lesz és mekkora átmérőjű,szerintem elég nagyra jön ki 1m körül.
(#) lacza89 válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

A szélsebesség, gen. feszültség és áram mintavételezése 0,1sec, amikből 10 másodperces átlagok készülnek és mennek tárolásra. További összesítés PC-n történik hasonlóan mint nálad, csak windows alatt.
A PWM a rotor pillanatnyi teljesítményére szabályoz. Elég összetett volt meghatározni, ezt most nem fejteném ki.
Az akkuba táplált energiát gyakorlatilag nem méri, mert olyan keveset fogyaszt az elektronika. 15V felett automatikusan elindul a töltő.
Az 5kW-os külső átmérője 80cm, axiális kivitel, a jól bevált toroid generátor. Meg lehetne csinálni 60cm-ben is, de nem oszt, nem szoroz a különbség.
A rotor átmérője 2,6m és 4m magas, kicsivel több, mint 10m^2. A jövőhéten jobban ráérek, ha gondolod eljöhetsz megnézni.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Okés,szívesen megnézném,ha nem vagyunk túl messze egymástól.Az emil címem az adatok közt van,ott egyeztethetünk.
(#) lacza89 válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /

Konkrétan a szomszédban Pátyon lakom.
Teszek fel azért képet a hasznos teljesítményről (piros, W) és a szélsebességről (zöld, Km/h). Kék a hasznos teljesítmény kW/h-ban.
1. kép 15 perces felbontásban készült a mai napról 15:15-15:30-ig. Egy rublika 10 másodperces átlagot jelent. Jól lehet látni mennyire pontosan követi a teljesítmény a szélsebesség változását.
2. kép egy órás felbontásban, szintén a mai nap 9-10h-ig.
3. a mai nap összesítve. Itt már szépen látszik, hogy kicsi a generátor. Nem nő köbösen a teljesítmény, csak arányosan a széllel.
4. a márciusi hónap, 5,26KW/h termeléssel.
(#) gaspa válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Tényleg csak egy ugrásra vagy,ha gondolod emilben megbeszélhetünk időpontot jövő hétre.
A méréseid nagyon jók,csak gratulálni tudok,különösen örülök a rövid idejű,nagy felbontású mérésednek,amely jól mutatja a szélsebesség igen gyors változását,ami pont úgy néz ki mint nálam és amit nemigen akartak elhinni nekem.Érdekes,hogy ez a nagyméretű rotor is simán követi ezeket a gyors változásokat.A tiéd jobb alacsonyabb sebességeknél,az enyém 10m/s-nál 4-500W-ot ad le attól függően,hogy az MPPT-nek mennyi ideje van,viszont valóban jóval nagyobb generátor van rajta,tehát a növelése segíteni fog.Én is beteszem a márciusi hónapot,nálam mintha kisebb szél fújt volna,1,5kWh lett betáplálva(ehhez még hozzáadható az inverter 20% körüli vesztesége,hogy arányos legyen a tieddel).Örülök,hogy egy picit túlléptünk a kiégett autóizzókon.
(#) lacza89 válasza gaspa hozzászólására (») Ápr 10, 2014 /

Igen, 6-8m-en csak a házak közé tévedt széllökéseket mérjük, ezért ennyire gyorsak a változások, de szépen leköveti a rotor és a kivett teljesítmény is. 20m-en már kisimulna a szélsebesség és a forgó tömeget sem kellene állandóan gyorsítani.
Összességében kicsi generátorral sem mutat rossz eredményeket. Jóval több teljesítményre számítok hozzá való generátorral, szóval lesznek még fejlesztések.
Köszönöm az elismerést Foxi 63 nevében is, a pic program és a grafika az ő érdeme.
(#) puzzafutár hozzászólása Ápr 20, 2014 /

Sziasztok!

Gondolkodom, hogy neki kéne állnom életem első szélturbinájának. (Voltak már próbálkozások) viszont gondolkodóba ejtett, hogy mivel lehetne legegyszerűbben elég áramot termelni. Azt tudom, hogy az egyenáramú motorok jók ezen a téren viszont, hogy elég áramot kapjak, mondjuk kb. 5A-t elég nagy motort kéne használni, viszont a DC motorok elég drágák ami ekkora. Lehetséges, hogy egy Trabant vagy valamilyen autó 12V-os önindító motorját fel tudjam használni e célra??
A lényeg az önindító motoron van. Egy ilyet lényegesen olcsóbban be tudok szerezni, mint egy sima DC motort.

Előre is köszi a választ.
(#) GPeti1977 válasza puzzafutár hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Nem jó az önindító motor. Szerintem próbálkozz brushless motorral pl elektromos kerékpár agymotorral, ez már kis fordulaton is termel, de lehet még a kefés bicikli motor is jó lenne.
(#) puzzafutár válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Lehet, hogy választásnak ideálisabb, de jóval drágább is... Valami olcsóbb alternatíva érdekelne.
(#) dcsabi válasza puzzafutár hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

LINK-Generátorok_szél...Ha egy az egyben akarod szélből 5A (feszültség?), akkor ennek a fordítottjában kell gondolkodnod. Olyan oldlról, hogy motorként kb, ebben a tartományban ugyanígy teljesített. DC szervomotor az elég jó hatásfokú, visszafelé generátor üzemben is. Kérdés feszültség. Ha a 12V-ban gondolkodsz és 5A az 60W . Tehát egy 100W körüli motor is jó lehet a célra. Motorkerékpár generátor (újabb tipus), ami a megtermelmelt áram szaggatásával van szabályozva. Az áttétel sem elhanyagolható tényező. Van itt egy kis gyakorlati segédlet. Ha értesz hozzá simán le tudod másolni, ha ennyire nem akkor kérj segítséget, aki közel van hozzád. A neten csak elméleti segítséget tudunk adni...A belinkelt oldalon a teljes méretezés teljesítmény ott van. Egy régebbi nagyobb villanymotor állórész lemezeiből összefogsz 20-25 db-t. Összeszorítod, kivől összehegeszted vonalban kb 6 helyen kis árammal CO-val. Hasáb, lapos mágneseket (NEODIMIUM) kell venni. Pl 10x20x4mm ezeket kell egy forgórészere ragasztni. Nem számít, ha nem íves ilyen kicsi ívnél. légrés 1-1,5mm legyen. A forgórégy egy vas tárcsa is lehet... Használj horonyszigetelőt. és tekerd meg az állórészt. Néhány menet hornyonként. az összes menet legyen sorba. Ez egy fázisú AC genetátor lesz. A feszültség a fordulatszám függvénye. Ha sok pólusod lesz, áttétel nélkül fog termelni áramot. A konstrukcióhoz tanulmányozd a link alatt lévő infőkat, rengeteg segítséget lehet találni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
(#) Árpi hozzászólása Máj 11, 2014 /

Sziasztok,szétszedtem egy autó generátort,(csak röviden, részleteket nem írkálom,aki érti az úgy is tudja mit hogyan) és a forgó részt kicseréltem mágnesekre,(12dr) az álló része maradt eredeti,úgy 12 menet/ tekercsenként ,3 fázis. Kicsikartam belőle 1000 fordulaton 22v/15A, 3fázis diódákkal egyenirányítva. Éreklődnék,hogy a menetek számát növeljem,vagy dupla vezetékkel tekerjem újra az álló részt,hogy többet ki tudjak szedni belőle?Vagy talán mind a kettő? És mondjuk ez a tekerési mód is szóba jöhetne-e?Tekercselés Válaszotok előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2014
(#) GPeti1977 válasza Árpi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Több feszültségre gondoltál vagy több teljesítményre?
(#) pucuka válasza Árpi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Ha növeled a menetszámot, nőni fog a feszültség, de a huzalátmérőt csökkentened kell, hogy beleférjen a horonyba. Ezzel pedig a kivehető áram fog csökkenni. Ha növeled a huzalátmérőt, akkor a kevesebb menetszám miatt a feszültség fog csökkenni.
Ha nagyobb teljesítményt akarsz elérni, a légrés indukciót kellene növelni, ezt pedig a forgórész gerjesztésének növelésével, vagy a légrés csökkentésével tudnád elérni. De a gerjesztést kicserélted állandó mágnesre. A forgórész tekercselését kellett volna nagyobb áramúra kicserélned. A kivehető teljesítményt korlátozza még a pólustörzs vasmagjának keresztmetszete is, mert ha a gerjesztés a vasat telítésbe viszi, akkor nincs tovább teljesítmény növelés. Ahogy elnézem, ebből a konstrukcióból nem sokkal többet lehetne kivenni, a szerkesztési adottságai miatt.
Nem igazán értem miért cserélted a gerjesztő tekercset állandó mágnesűre, így elvesztetted a feszültség szabályozás lehetőségét is.
(#) Árpi hozzászólása Máj 11, 2014 /

Szélgenerátor lenne,és ezért van állandó mágneses forgója,több feszültségre gondoltam,ha lassabban forogna,akkor is legyen áram,ne csak4-6v. Az áram erősség éppen lehetne kevesebb is,hiszen egy akkut tölteni 5A-el is lehet csak tovább tart de akkor is kell 14v-mondjuk. Én úgy 30v körül gondoltam,,de lehet több is,és ebből csiholnék majd kevesebbet így nem kellene áttétel hozzá,van egy kis ragadása a mágnesek miatt,de a lapátok erőkarja meg fogja indítani.
(#) erbe válasza Árpi hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

1. 1000 fordulaton a 22 V már nagyon szép eredmény. Nem tudom, mire használod azt a 15 A-t. Akkutöltésre biztos nem. Autógenerátornak az 1000 fordulat nagyjából belépő fordulatnak számít. 2000-3000 körül éri el a névleges teljesítményét.
2. Ha ezt a szép eredményt kevesled, valamit elhibáztál az állandó mágnesesre átalakításnál. Keresd meg a néhány évvel ezelőtti hozzászólásaimat.
(#) Árpi hozzászólása Máj 13, 2014 /

Sziasztok! Teszek fel képeket,hátha számít valamit,1.ennyi Volt, 2.ennyi Amper (a fúró fordulata felénél) 20-nál többet nem tudok mérni,így is egyszer kiakasztottam,gondoltam vége de megy tovább és 3. H4 12v 60/55w fényes nappal,még 5 percig káprázott a szemem utána.Hát itt járok és most az a kérdés hogy vékonyabb vezetékkel újra tekerjem-e,hogy nagyobb legyen a feszültségem,és így tudnám a lassabb szelet is kihasználni vagy munkára fogni áttételek nélkül.
(#) erbe válasza Árpi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Hibás a mérésed. Amit látni belőle, külön mérted a feszültséget, terhelés nélkül, külön az áramot, műszerrel rövidrezárva és külön terhelted.
Terhelt állapotban kellett volna a méréseket elvégezni. Ez így semmire sem jó. Közben még a fordulatszámot sem tudod.
Idézet:
„(a fúró fordulata felénél)”
Precíz meghatározás.
Semmi értelme áttekercselni az autógenerátort. Nem a tekerccsel van a baj. Azt a generátort nagy fordulatra méretezték. Akármennyire túlgerjeszted, akármilyen tekercset tekersz bele, az kis fordulaton teljesítményt nem fog leadni. Áttétel nélkül szélgenerátorra nem célszerű. A kis szél meg hiába fúj gyakrabban és éves összegben több az energiatartalma, mint a nagyobbnak, nem tudod kivenni. Ha nagy kereket építesz, az még kisebb fordulatú lesz, még inkább kell az áttétel,...
(#) Árpi válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Mindenben igazad van,csak a fúró adatai vannak 400w/1000ford/perc,nyilván nem százas ez sem de csak kiindulási pont,sok videó látható(lehet hogy a fele sem igaz,de hát lehet valami alapja)hogy áttekerik a generátort WIND GENERATOR ALTERNATOR ként sasolgatom őket,és van valami eredmény is,bár nem minden részletre kiterjedő de kiindulásnak megér egy misét. A tekercsek áttekerés után dupla vastagságban feszülnek az álló részben +eredménnyel,és az enyémben is van még hely bőven akár tripla tekercsek számára is.Tudom én hogy ametek,stb. de hogyha nincs más,hát így született az ötlet.
(#) Árpi válasza Árpi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Ez még lemeradt,izzó fullon üvege füstöl,ampert nem merem,valami biztos megnyekken majd.Fordulat csak halkan mondom-3/4

IMG_0224.JPG

(#) erbe válasza Árpi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Mit akarsz ezen még javítani?
Következő: »»   476 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem