Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Egy olyan kérdésem lenne hogy, van egy 9v-1A ac tápom ami egyen van irányitva igy kaptam 13,1v dc aramot ami egy minimális fogyasztásu kis áramkört hajt meg. A kérdés hogy mekkora üveg biztositékkal tudnám védeni a trafot attol hogyha zárlat lenne ne menjen tönkre,illetve az jó ha a váltoáramrészbe kötöm vagy az egyenirányitott részbe kéne rakni? Elöre is köszi a válaszokat!
Szia! Használj 1A-es biztosítékot, közvetlenül a trafó után.
Szóvá kell tegyem, hogy a 13,1V az feszültség és nem áram, remélem csak elírás történt
Üdv. Mit lehet kezdeni egy olyan transzformátorral ami 220V-ból készít 8kV~ 23mA-t? Egyenlőre vicces volt megnézni hogy mekkora ívet gyárt,de szeretném vaalmi hasznát is lelni. Köszönöm előreis a válaszokat.
Igen csak elirás Köszönöm a helyesbitést! Még olyanban tudnál segiteni hogy az üresjárati fogyasztása mekkora egy ilyen trafonak?
Az üresjáratban 2W-ra becsülöm. Ha pontosabb érték kell mérd meg a primer kör áramát, abból kiszámolható.
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy 2.1-es hordozható hangfalat. 12V-os akkumlátorról működne. Eddig van 2db 3w-os 4Ohm-os és 1 db sal sbx 1320-as hangszóróm. Ehez kellene egy olcsó erősítő. Tudnátok segíteni megfelelőt találni. Szívesen megépítem, mivel érdekel az elektronika, de ha lehet kapni készen olcsót akkor inkább nem vacakolnék vele.
Sziasztok! Ennek a kapcsolásnak "képen",9VAC -adapterről 5V DC-re alakításához 7805-IC hez kell hűtőborda? Köszönöm a választ!
Üdv!
Szia! Inkább rávezetnélek. Szorozd össze a 7805-ön várhatóan eső feszültséget a töltő áramfelvételével. Megkapod hány wattot kell elfűteni. Ha 25°C környezetben megengedhető a 60°C-os bordahőmérséklet, akkor 35°C (ami egyenlő 35°K-nel is) különbözetet elosztva az előbbi wattokkal innen választhatsz megfelelő termikus együtthatójú bordát. Ugye az sem mindegy mekkorára is van szükség.
Szia! Köszönöm! Jól számolok? 9V x 0,5A = 4,5W ? nem röhögni ha nem jó.
A stabilizátoron eső feszültség nem ennyi. A 9Vac egyenirányítva, pufferelve 11V körül várható. A 11V és a kimenő 5V különbözete ami hőt fog termelni, tehát 6V*0,5A-rel számolj!
Értem. Akkor 3W.Na jó és akkor a bórdát hogy választom ki hozzá? Ott úgy írja hogy K/W
Az elvárt hővezetés a példánkban 35°K/3W, tehát 11K/W illetve ettől kisebb értékű bordára lesz szükséged.
Üdv!
Szeretnék segitséget kérni egy 5 lábú potenciométer bekötéséhez. Egy led fényerejét szeretném vele állitani, régebben már sikerült összekötnöm működőképesen de most sehogy se sikerül.Bár ha jól gondolom ez egy sztereo poti, és fogalmam sincs hogy mit hova kellene kötni. Előre is köszönöm!
Sztereó potenciométer, vagy kapcsolós. Ebből a nézetből nem látszik a fotón. Ellenállásmérő műszered van?
A rajzon: GND:föld, ChR jobb csatorna, ChL bal csatorna, in: bemenet, out: kimenet.
Idézet: „Ellenállásmérő műszered van?” Igen, van. Igen addig énis eljutottam hogy mi mit jelent, a gond az hogy mit hova gnd-t a gnd-hez ez eddig okés aztán hogy melyik 2 lábat kell lecsatolni a vezérelt jelhez azt már nemtudom.
Nem értem, mi a kérdés. Hova akarod bekötni?
Hát a leddel összekötni.Gondolom a Vcc valamelyik IN lábra megy de melyikről válasszam le a vezérelt jelet?
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2014
Sziasztok. 12Vos ablaktörlőmotrot kellene hajtani 16Vról, Hány ohmos ellenálás kellene? És hány wattos lehet aza motor?
Nem egy atomtehnika. Arrol az out-rol, aminek az in-jehez kototted a Vcc-t.
én egy kódrendszert szeretnék építeni,csak tudnám hogy kezdjek hozzá!
elsősorban a rendszer elkészítése lenne a bonyodalom, másodszor pedig a NYÁK tervezése elkészítése, tervezése, harmadszor belül kéne egy hallgató, ugye hát igazán könnyű lenne, ha csak feltelefonálna aki be akarna jönni, negyedszer a belső nyitógomb elvezetése lenne nehéz, mivel azt infrafénnyel, esetleg rádió technológiával kéne elvezetni a NYÁK-ba, ötödször a mágneszár igen nehezen szerezhető dolog, bár egy sohatöbbet-bejutású rendszerem engem is kizárt úgyhogy most aztán töröm a fejem
Szia!
Nekem egy ilyen motor 12V on 6-7 A t vesz fel. Ide előtét az csak kazán lesz. Fél ohm 40W az nem túl szerencsés. Üdv.
Az már ténleg kazán lesz, és akkor mit ajánlasz?
Szia!
Ha jól értem, egy számkombinációs beléptetőt szeretnél. Először találd ki, hogy pontosan mit is szeretnél, utána itt a fórumon akad egy jópàr igen segítőkész ember, a nyák is megoldódik. A mágneszár pl olyan mint a lépcsőházakban a paneloknál van, könnyen beszerezhető, neken van egy, mikor egy ismerősünknél mentek kicserélni, a hibásat elkértem, oda adta, pluszba adott egy jót is. De biztos hogy beszerezhető máshogy is, és elnézve a felépítését, nem lehet olyan drága. Üdv.
Valahogy a trafód, vagy nem tudom milyen meghajtód van, annak a feszültségét csökkenteni, vagy valami nagyáramú DC DC konverter kellene. Mi a fesz forrásod?
Szia!
Én is hajtok Ladaszamara ablaktörlő motorokat a gyorsabbik fokozaton és 24 voltról,eddig semmi bajuk.Igaz,nálam szakaszosan mennek,kapunyitóban vannak.Ha nem megy folyamatosan nagyon sokáig akkor szerintem mehet 16V-ról.Nem írod,hogy ez a 16V egy stabil fesz vagy egy trafó kimenete egyenirányítva üresjáratban,ha ez utóbbi,akkor mehet róla a motor minden további nélkül szerintem.
Nekem egy 11,5 V-os trafóm van ami egyenirányítva van. Nekem az a fontos hogy lassabban menjen, mert ahogy most megy az gyors. Percente kapcsol be kb egy másodpercre, míg a végkapcsoló ki nem kapcsolja.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
szóval kéne kitalálni hozzá egy négyjegyű kódot,30 mp-ig maradjon nyitva a helyes kód beütése után,amit ki kellene jeleznie, ha rossz a kód a kaputelefonhoz küldjön jelet, azonkívül írja ki, hogy pontosan mikor történt, milyen kód volt az, így pedig jó bonyolult lett a rendszer
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |