Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi a választ!
Amikor csak a fehér ledek vannak rákötve szépen villognak. A gondok akkor kezdődnek mikor a pirosakat is rákötöm. Párhuzamosan van kötve a két kapcsolás.
Ha rakok még mágneseket akkor megnő a feszültség?
Nem valószínű. Ellenállást kell sorbakötni külön a piros, illetve külön a fehér LEDekkel.
Hát, nem véletlen, hogy a kezdőkérdésekhez írtam. Rajzot kérhetek?
Köszi a választ.
Fel akarod készíteni szegényt a Tour de France-ra?
![]()
Á nem
![]()
Ne kérj. Egyszerűen a LEDekkel sorba kell kötni egy ellenállást. Nem tudom mekkora, mert fogalmam nincs, mennyire tekered azt a bicajt, milyen feszültséget ad az a tekercs. Próbálgatni kell, nagyobb a piros, kisebb a fehér LEDhez. Hasraütés alapján 33 és 68 ohm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Mondjuk gondolom ehhez nem ártana tudni hogy mekkora feszültséget indukál a tekercs.
Az fel sem merült bennem, hogy ellenállás nélkül használja ezt a látványos dolgot.
Köszi mindkettőtöknek. akkor megpróbálom.
Ez nagyon ügyes, biztosan nem venni észre tekeréskor a többlet terhelést, ami dinamónál jelentős. Egy baj van ezzel is, amiért én akkura cseréltem a dinamót. Ha áll a bicó, nincs világítás. Bizonyos helyzetekben ez veszélyes.
Kombinálni kell, csak ugye akkor már kapcsoló is kell rá.
Tudja valaki, melyik a legkisebb nyitófeszes schottky?
Lehet SMD vagy THT is.
Keresd mondjuk angol keresőszóval - low drop schottky.
Köszönöm, épp ezen dolgozom, csak hátha valaki már foglalkozott a témával.
![]()
Könnyítené a segítők dolgát, ha a feszültség és az áramerősség ismert lenne.
Úgy tervezem, hogy egy régi telefon akkut kötök be és az töltődik közben, így álló helyzetben 1 LED világítani fog. Egyébként sikerült hála nedudginak, 4.7k ellenállást tettem a pirosak elé és voilá.
Microkontrolleres környezetbe kell, tehát 5V max és pár mA. Mondjuk ekkora áramnál a BAT típusok is alacsony veszteséget produkálnak, de találtam valami avargo HSMS-285L-TR2G típust, 150-250mV közötti értékkel.
Én ezt szoktam használni: MBRS130LT3 (30V, 1A)
Átlagos nyitóirányú feszültség 100mA mellett, 25oC-on: kb. 0,27V (1A mellett max. 0,4V)
HSMS-2850. Zero bias schottky detektor dióda. Kapható "ret.hu" . 1mA mellett 250mV nyitófeszt írnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Király. Köszönöm szépen. A RET-et pont kihagytam a keresésből
![]() Zsora, ezt honnan szerzed be? Bár a 40V-os változatát tudom honnan lehet.
Szerény véleményem szerint (ami tényleg szerény
![]() ![]()
Sziasztok Kedves Hobbielektronikások!
Olyan kérdéssel illetve kéréssel fordulnák hozzátok hogy volna-e valakinek KT-707 -es Tirisztorja, eddig tapasztaltak alapján a boltok nagyrésze vagy nem is ismeri vagy nem tud rendelni. Nagy szükségem lenne rá ! Ha volna valakinek akkor kérem jelentkezzen ! Köszönettel: Janek007 A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Ez már nekem is magas. Éppen csináltam egy földelési pontot közvetlen a mérőóra utáni első elosztódoboznál amikor lőn csoda: adott a falban egymagában vezetett fekete vezeték. Az egyik vége a "levegőbe" (falba) lógott és a vége vissza volt hajtva. A másik vége meg lement a padlószint alá és a fal alatt megindult "valamerre". Hogy hova csatlakozott nem tudom, nem bontottam ki. Ha valaki tudja miről beszélek megmondaná mit is csináltak anno?
Sziasztok!
LED panelhez szeretnék dimmert készíteni, a tervem, pwm vezérlés. A probléma, hogy szinte minden kapcsolás ami egyszerű volt, (azaz 555 + sallangok) az sajnos 12V-os. Az én panelem 24V-ról fog üzemelni, ráadásul filmezéshez/videózáshoz készül, és a pwm frekije is kétséges, hogy ne vibráljon. Valahol olvastam, hogy olyan tizenpár KHz az már jó, de nem tudom, van-e esetleg valakinek tapasztalata ilyennel. Előre is köszönök bármilyen segítséget. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2014
Megvan, köszi!
A "sallangok" ra szükséged van, ennek adhatod a 24 V -ot, ebből egy zénerrel, vagy stabkockával csinálsz 12 V -ot az 555 számára. Az 555 egyszerűen meg tudja hatani a 24 V -ról működő teljesítmény erősítőt, akár tranzisztoros, akár FET -es a "sallang".
Köszi. A sallangokra olyat gondoltam, hogy ami az 555 höz kell, nem pedig a kimenetén levő tranzisztor/FET. Tehát, ha az 555-nek egy 12V-os stabbal megoldom a tápját, akkor a kimenetet ugyanúgy köthetem egy tranzisztor bázisára ellenállással, vagy egy FET-re, mintha az egész dolgot ugyanúgy csinálnám, mintha 12V lenne mindenhol a táp? Egyébként FET vagy tranzisztor lenne a jobb? Mindkettő van itthon olyan ami elbírja a ledpanel áramát.
Az 555 kimenetén legalább 10 V -nyi jeled lesz, ezzel biztosan tudod nyitni/zárni akármelyik kapcsoló elemet. Hogy melyiket használod, ízlés dolga.
Rendben kösz.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |