Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   133 / 276
(#) gaga1 válasza buburobi hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Gratulálok,pontosan ilyen kell nekem!Honnan tudtad?(ez az euró csatlakozó)
(#) buburobi válasza gaga1 hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
A gépek többségében ilyen van, esetleg kisebb variálások vannak a tolómű miatt. Ritkán használnak mást mint pl. a Fronius. Egy haverom T.I.P Mig150-es gépébe többek között ilyen is került miután a gyári kábel feladta a harcot... Már a főtrafó is menetzárlatos lett...
(#) szunyi55 válasza BlackForce hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
A tirisztor Anód és Katód között mérhető feszültség igen kicsi 0.6 volt,a poti állítására nem változik.
(#) szunyi55 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Ma méregettem a gépen,kondi nélkül üresen 14V,terhelésen 12V,kondival üresen 21V,terhelve 15V.A panel rá ill. lekötése és a poti állításra nincs változás.Kiszedve jobban menéztem a tirisztorokat és kiderült hogy nem 31 a tipusa hanem 91.
(#) erbe válasza szunyi55 hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /
 
0,6 V anód és katód között állandó bekapcsolt állapotra vagy zárlatra utal. Lehet, hogy kikötve műszerrel mérve nem látod a zárlatot, de amint kicsit emelkedik a feszültség, kinyit. De ezt magyarázzuk már néhány kör óta.
Tirisztort megfelelően mérni legalább 6 V, de inkább még magasabb egyenfeszültségről előtétellenállással lehet. Ott látod, van-e szivárgó árama, ha van rá lehetőség, az egyenfeszültség emelésével meglátod, milyen szinten kapcsol be, a Gate-re adott nyitóárammal kinyithatod,...
(#) Barret hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Sziasztok!

A következő a problémám. Tavaly vásároltam egy porbeles hegesztőgépet.(Tudom hiba volt) Kipróbáltam,működött,majd elraktam.
Most elővettem ismerkedni,és nem működik. Se a feszültséget,sem az etetőmotort nem kapcsolja. egyedül a hűtőventillátort kapcsolja be. A trafója működik mindkét fokozatban,kipróbáltam a vezérlés megkerülésével.Igaz,csak feszültséget mértem rajta. A biztosítékok jók,a "pisztoly" kapcsolja a vezérlőrelét. Legalább is kattan.
A panelen van gyárilag power led hely. Led nem volt,így hát tettem bele. Össze-vissza világít,vibrál.Hol világít,hol nem. Nem jövök rá,mi lehet a gond. És a panel működését sem értem.
Tudna valaki segíteni? Mi lehet a gond?
Van rajta valami nagy fekete,az kapcsolja a trafóra az áramot,vagy is kellene neki.
Ránézésre egyszerű az egész,de nem látok rajta hibát.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
A nagy fekete valami teljesen zárt vagy vannak rajta kívülről mozgatható végződések? A zárt szilárdtestkapcsoló, a mocorgó valami mágneskapcsoló. Ennek megfelelően kell tanácsot adnunk.
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
Szilárdtest kapcsoló lesz az.
jqx-29f-a Ez a betűjele.
(#) Barret hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
(#) Barret hozzászólása Máj 2, 2014 /
 
Más is birkózik ugyan evvel a vezérlővel...
Ezek szerint a nagy fekete kocka,egy sima relé...

http://www.mig-welding.co.uk/forum/threads/kende-no-wire-feed.39836/
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Nyugodtan tehetsz helyette egy szilárdtest kapcsolót. Csak a vezérlőfeszültségre kell figyelni.
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Megtaláltam a hibát!
Ha rangsorolni kellett volna,utolsó helyre teszem!
A nagy relé munkatekercse volt szakadt!
Úgy látszott szétszedéskor,hogy a belseje vizes!
Letekertem a vezetéket róla,és a tekercs közepén elfogyott a drót
Összeforrasztottam a két véget,és visszatekercseltem.

Most már megy ez etetőmotor,mert az erősáram kimenete vezérli .
Ez a jel nem jött ki,mert a trafó nem kapta meg a 220V-ot.
Ilyen hülye hibával életemben nem találkoztam még!

Jó hogy kíváncsi lettem a nagy feketére,ezért kezdtem ővele
(#) Barret hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Na összetaknyoltam vele 2db 1-es lemezt!
Nem egy CO minőség...
De át ég rendesen,és nem lehet eltörni.
Autót akarok majd foltozgatni,olcsóbb mint a karosszériás...
Az egész autó nem ér annyit,mint amennyiért kifoltozzák...
Lényeg hogy működik a gép.


http://kepfeltoltes.hu/140503/taknyolas_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
(#) szunyi55 válasza erbe hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Ma probáltam tesztelni a tirisztort,felvittem a feszültséget 18 V-ig nem nyitott ki.
(#) szunyi55 válasza mpisti hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Méregetés után is változatlan a helyzet.Kicseréltem az IC-ket,tranyokat átméregettem az egész panelt,a müködésben semmi változás,egy teljesítményen müködik.Azt se értem hogy a középkivezetés miért van a 3. tirisztoron keresztül visszavezetve a +-ra.
Egy másik kérdés:ezt a gépet ismered,lehet hogy több néven is forgalmazták,(Elin,Migatronik) ezen a kettön biztos.Üdv Zoli.
(#) Dr.God Man hozzászólása Máj 8, 2014 / 1
 
Üdv mindenkinek!

Segítségeteket kérném olyannal kapcsolatba, hogy hozzám került 2db ipari co2 hegesztő. Az egyikben tökéletes a trafó de a hegesztő teljesen szét van szerelve és hiányos is, a másikban le van talán égve a trafó de egyben van a gép és mindene működik. Sajnos mind a két gép 3 fázisra való, ami persze nekem nincs. Próbálgattam, méregettem mind a két gép trafóját hogy használható-e 1 fázison valahogy de rájöttem, hogy 400V-os a primer kör, így esélytelen.

Ami gép egyben van de le van égve a trafó, ebből kivettem a trafót és a vezérlést átkötöttem 230V-ra, tökéletesen működik így a gép csak trafója nincs.
Ebbe a gépbe szeretnék egy új trafót ami 230V egy fázisról használható. Szerencsére van rézvezetékem ami alkalmas lehet hegesztő szekunder oldalra, ez a vezeték 3mm X 8mm keresztmetszetű és valami hőálló anyaggal van bevonva.

A kérdésem az lenne, hogy van nekem olyan leválasztó trafóm aminek a primer és szekunder tekercsei 230V-osak , a trafó kb 10kg és 2mm-es zománcozott vezetékből vannak a tekercsei. Ha a szekunder oldalt áttekercselem ezzel a 3mm X 8mm vastag réz vezetékkel szerintetek alkalmas lenne Co hegesztő trafónak? illetve hány A-t bírna?
Olvasgattam a témát és 230V egy fázisra írják, hogy a kimenő feszültség 30-32V-nak kell lennie. Ilyenkor a trafóból kilépő váltóáramnak kell 32V-nak lennie? A trafót hány V-osra kellene tekercselnem, hogy tényleg jó legyen?

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy Primer oldali szabályozásra ezek az egyszerű kapcsolások megfelelnének-e , esetleg másik triac-al pl: BTA41-600

http://www.hobbielektronika.hu/forum/getfile.php?id=158130
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/files/357/drimmer_kapcs.gif
(#) kissadam válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Szia!

A rézhuzalod alkalmas lehet szekunder tekercsnek, ha megfelelő a szigetelése. A leválasztó trafó is alkalmas lehet, ha elegendő a vasmag keresztmetszete, ezt meg kellene mérned. A rajta lévő 2-es huzal alkalmas lehet primernek.

MSZ EN 60974-1:1988+A1:2001 Ívhegesztő berendezések c. szabvány 11.2.3. pontja szerint az MIG/MAG hegesztésnél az ívfeszültség 600A-ig 14+0,05*Iív; azaz 100A hegesztőáram mellett 19V az ívfeszültség. 600A felett maximum 44V lehet. (Az ívfeszültség nem a trafó kimeneti kapcsain mért AC feszültség.)

Az általad linkelt kapcsolások nem alkalmasak induktív terhelések szabályozására, izzólámpa fényerőszabályzására esetleg. Co-hoz primer oldali fokozatkapcsolós megoldás a célszerű, bizonyos menetszámonként megcsapolva a primer tekercset. Valamint a szekunder oldalon vezérelt egyenirányítóval lehet megfelelő szabályozást elérni. Próbáltam én is ilyen fázishasítós megoldásokat primer oldalra BTA41-es triakkal is, nem sok sikerrel.

Egyfázisú szekunder oldali tirisztoros szabályzásban tudok segíteni, itt a fórumon is lehet találni bevált kapcsolásokat hozzá.
(#) Phile80 hozzászólása Máj 8, 2014 /
 
Így néz ki a gyakorlatban:

Trakis-Hetra gyártmányú MIG 140-es, 1 fázisú CO gép általam mért értékei:
(Üresjárás: Vü - Ívfeszültség: Uí - Áramerősség: I)
1 - Vü:27,8V Uí:13,8V I:57A
2 - Vü:31V Uí:14,6V I:65A
3 - Vü:34,7V Uí:17,5V I:74A
4 - Vü:38V uí:17,3V I:97A
5 - Vü:40,3V Uí:18,4V I:107A
6 - Vü:42,9 Uí:22,8V I:108A (6-os fokozat több huzalelőtolással: Uí:21V I:120A)

0,8-as huzal. A huzalelőtolást úgy válaszottam, ahogy szerintem optimális volt a fokozathoz való hegesztéshez.
(#) Phile80 válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Megtévesztő lehet, hogy az elkó felhúzza az üresjárási feszültséget. Egyszer megmérem az AC-t a trafón is.
(#) Dr.God Man válasza kissadam hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Most kerestem elő a trafót, találtam belőle 2db-ot is Remélem alkalmas a célra!Készítettem róla képet, az adatlap is rajta van. Ahogy nézem az adatlapon 0,63 kVA van írva, nemtudom, hogy ez elég-e ha a szekunder oldalt áttekercselem. A képen láthatók a méretei is.

Azért gondoltam primer oldali vezérlésre mert ha mód van rá nem szeretném áttekercselni a primer oldalt, sajnos a gyári vezeték szigetelése lehet hogy megsérülne a műveletben és nem is lenne egyenes a letekert vezeték és visszatekeréskor csak a gond lenne vele.
Vezérlést pedig túl bonyolultat sem szeretnék mert sok idő és macera, főleg ha nem működik.Így gondoltam nyák nélkül összerakni.

Viszont van egy gyári kínai pwm motor vezérlőm ami elvileg 2000w-os, ebben kicserélem erősebbre a triac-ot vagy ami benne van erősebbre, ez jó lehet szerinted? erről is kerestem képet.

A trafó szekunder tekercsének akkor ha jól értem 19V-nak kellene lennie? A gyári adatlapja a hegesztőnek úgy írja, hogy 19,7V- 24V teljesítmény % arány függvényében, a gyári trafó 230A-volt bár 3 fázison, 160-180A már bőven elég lenne nekem co hegesztéshez.
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Legalább 2KVA-es trafó kell és abból is kb 120A tudsz kihozni. Az egyfázisú trafóhoz szükséged lesz új egyenirányítóra és kondenzátorokra még, minimum 40000µF/63V. Fojtó is kell, ha nincs meg a régi. De ha megvan, az sem biztos hogy jó lesz.
(#) kissadam válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Szerintem a két darab gyáriból rakj össze egy rendes tisztességes példányt, aztán vagy add el vagy cseréld el egy gyári egyfázisú gépre.
(#) Dr.God Man válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Ez a trafó semmiképpen sem alkalmas hegesztőhöz? Ha a primer oldalról leveszek néhány menetet akkor sem?
A gyári diodák szerintem megfelelnek, sőt sok is mennyiségileg mert gondolom elég 4db, a gépben pedig 6db van Kondi van 47.000µF 60V de van nagyobb is viszont gyárilag sem volt benne, illetve fojtó sem volt benne gyárilag.
Készítettem a gépről fényképet illetve a gyári trafójáról is.

Van még egy alternatíva ha tényleg alkalmatlan a leválasztó trafó a hegesztőhöz, mert most ajánlottak egy gyári co hegesztő komplett trafóját. a gond az vele, hogy GÜDE márka és alumínium tekercses, ráadásul csak 4 fokozatot tud.
(#) Dr.God Man válasza kissadam hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Már gondoltam én is erre de jobban belegondolva a két kategória közti különbséget inkább valahogy használhatóvá tenném 1 fázisra. A másik gépet pedig valakinek eladom alkatrésznek, ez is komoly ipari kategória 200A-es csak hiányos. De ha össze is rakom a 3 fázisú trafóval az a baj, hogy nem tudom tesztelni sem mert nincs ipari áram. A másik, hogy ha mód van rá inkább megtartanám mert ez ipari kategória (típusa Compact MIG 230) Az árából max egy jobb barkácsot tudnék venni ami se előtolásilag se minőségileg nem lesz hosszú élettartamú.Ráadásul a kapható kisgépek csak 5kg-os dobbal használhatók ami drágább mint a nagy 15kg-os dob. Régen volt egy einhell 190A-es 230/400V-os co2 hegesztőm de hát meg kell hagyni egy hulladék volt az előtolása és az egész minősége is! Nekem nem igazán jöttek be ezek a barkács gépek.
(#) kissadam válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Én sem vacak egyfázisúra gondoltam hanem valamilyen komolyabbra. Mondjuk azok mindig drágábbak, mint a 3 fázisúak, és a komolyabbakat nem is igen akarják eladni.
Most akkor van egy komplett géped egy leégett trafóval és egy hiányos géped jó trafóval, jól értem?
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Nem. Szerezned kell vasmagot, huzalt, fokozatkapcsolót, fojtót kell készíteni. Ha még ezeket megszerzed, ami pénzbe fog kerülni és valószínűleg soha nem lesz olyan mint egy gyári gép.
Ha egy új gyári 1 fázisú trafót vennél valamelyik hegesztő gyártó cégtől, az simán lenne 50ezer.
Ezzel szemben egy ilyen jó állapotú hibátlan gépért kaphatsz 100-120 ezer körül. Abból simán vehetsz egy jó minőségű használt 1 fázisú gépet.
(#) Dr.God Man válasza kissadam hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Hát igen nekem ez a gondom, hogy a már használható gép drága, az olcsóbbak meg olyanok is. Használtan pedig ritka mint a fehér holló... Ha pedig talál is használtan az ember , majd új áron viszik el.
Igen, jól érted! 2db hegesztő gépem van, az egyik teljesen üzemképes és egyben van, csak a trafó van leégve benne. A másik gépben tökéletes a trafó és a dióda híd is, csak hiányos, nincsenek meg a kerekei , az előtoló mechanika és az euro csatlakozó, minden más megvan és elvileg működik is, csak darabokra van szedve (dobozolva benne van minden a hegesztőbe) a trafó diódahíddal és kapcsolókkal a helyén van és teljesen hibátlan.

Mind a két gép komoly ipari kategória 80-100kg/db csak sajnos nekem nincs 3 fázis.Máskülönben beletenném a működő trafót de így nincs értelme ha nem tudom használni.
(#) Dr.God Man válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Hát , már gondoltam arra is, hogy ha megfelelne a régi trafója, levágnám a vasmagról az egyik tekercset és a megmaradt 2 tekercs helyére tekerném az új tekercseket. A szekunder oldalra való vezeték van illetve a gyári is jó lehet csak a primer oldalra kellene vezeték.

Gondoltam olyat is, hogy összerakom Inverteres hegesztővel , ki is próbáltam de nem igazán használható valamiért. 100A-tól már lehet vele hegeszteni de lemezre alkalmatlan. 100A alatt pedig csak mócsingokat rak és nem ég be az anyagba. lehet, hogy azért mert vagy alacsony az ív feszültség vagy mert van benne rövidzár védelem páka letapadás miatt.

Fentebb tettem fel képet egy 220/220V-os leválasztó trafóról ami 0,63kVA-es, ha ennek a primer oldalából visszatekerek néhány menetet az nem lenne jó? Vagy csak leégne?
(#) Phile80 válasza Dr.God Man hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
Az a trafó fele akkora teljesítményű mint egy hajszárító. Hogy gondolhatod hogy elég egy hegesztőgépnek?! Felejtsd már el ezt a hülyeséget. Tedd át a jó trafót és add el a gépet. Az árából gyári új 1F trafót vehetsz előtolóval meg mindennel zsír újat, amit beleszerelhetsz a másik gép dobozába.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
(#) Dr.God Man válasza Phile80 hozzászólására (») Máj 8, 2014 / 1
 
Hát ha nem lesz más alternatíva, kénytelen leszek a kettőből egyet összerakni és pénzé tenni. Csak sajnálom, hogy egy ipari hegesztőt kell eladni egy hasonló árú barkács gépért.

A trafóban nekem az az érdekes, hogy 2mm-es huzalból van a primer és a szekunder kör is és azért 2mm-es huzal nem 600w teljesítménynél megszokott és valahogy hihetetlen, hogy ezek a méretek csak ennyire képesek. A gyári trafója a hegesztőnek is max 1mm vagy 1,2mm ha van és a tekercs mérete is kisebb.
Következő: »»   133 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem