Fórum témák
» Több friss téma |
Hali,
ma vettünk vásárban egy LED lámpát. 19 LED van párhuzamosan kötve, 3 V-ról működnek. Az egész egy szép nagy villanykörte formájú dobozban van és a 220-as lámpa foglalatba lehet betekerni. A dobozban van egy aksi is. Otthon szétszedtem és nem találtam benne trafót! Csak dióda meg kondi, meg egy tranyo van benne! Ez még nem lenne nagy baj, mert az egyen irányított 220-t rávezetve egy zener diódára meglenne a 3 volt. De zener sincs benne!! CSak 6 1n4007-es dióda. Ebből 4 gondolom a greatz-híd. Létezik olyan diódás kapcsolás ami 220V egyenből 3-t csinál?? A tranyo kapcsolóként müködik. A lápma oldalán levő kapcsolót lehet DC-AC állásba tenni. AC -ban az villanykapcsoló ellentétesen müködik (tehát ha felkapcsolód - normál égő ég- ez akkor kapcsol ki). Szerintem ezt a forditott kapcsolást csinálja a tranyó. Van valakinek ötlete, hogy hogy lesz a 220-ból 3??
Sziasztok szerintetek mi a leg egyszerűbb módszer arra hogy +9 voltból -9es állítsak elő
Nagyon kicsi áramerősség is elég csak viszonylag stabil legyen
Sziasztok! Az lenne a kérésem ha tud valaki segítteni benne,hogy van egy 30v 500ma-es trafóm valamikori nyomtató trafó. Szeretném úgy megoldani,hogy lehessen szabályozni a feszültséget pótméterrel.Pl 5v-tól felefelé.
Pl.: LM317T IC.
[off]De ezért kár volt új topic.
Szia!
Az hogy "+9V" vagy "-9V" csak nezopont kerdese. Ha a muszered negativ csatlakozojat "-"-hoz kotod es a pozitivat a '+"-hoz akkor pozitiv feszultseget merhetsz. Ha forditva mered akkor negativ feszultseg lesz az eredmeny.
Szia!
Bar meg nem latam ilyen "izzokat" kozelrol, de a forum LEDel foglalkozo reszet olvasva, azt szurtem le beloluk, hogy LEDet nem feszultseggel, hanem arammal hajtunk. Tehat, hogy kerdesedre valaszoljak itt nem az a kerdes, hogy lesz-e a 220V-bol 3V-t. HAnem, hogy az aramgeneratoros meghajtas mikep valosul meg. Ezt hivatott a tranzisztor elvegezni a kiegeszito alkatreszeivel egyutt.
[off]
2010.05.20 Nem kapkodtad el a választ.
Latod ezt nem is figyeltem
De gondoltam jobban porog az oldal ezen temaja, mint ily csekely idoteljen el a kerdes feltevese ota. De jobb elobb, mint soha.
Sziasztok!
Egy barátommal egy Cree-Ledes levilágítót tervezünk mikrokontrollerről vezérelve. Van egy 230/2x9V 42VA-es tranfónk. A levilágítót szeretnénk OLED-kijelzővel ellátni a vezérlés miatt. A kijelzőnek kell stabil 3.3, 5, és 9V. Ezeket szeretnénk az egyik szekunder tekercsről lehozni, míg a LEDeket a közösített 18V-ról meghajtani (előtéttel védőellenállással tisztában vagyunk). Az lenne a kérdés, hogy milyen kapcsolást javasolnátok? Próbáltuk, (LED_PSU) hogy a 18V-os kimenetre megy egy graetz kb 25V lesz belőle (erről mennének a LEDek) és a középső megcsapolásra tenni a 3.3, 5, 9V-os fesz. stab. IC-ket melynek a másik vége szintén a graetz (-) részébe menne, de nem jött ki belőle az ICkhez a 9V csak kb 6.8V. A második képen (PSU_OSC) az oszcilloszkóp szerint működnie kellene itt is "felfordítja a graetz rendesen", sajnos nincs oszcilloszkópunk így nem tudunk rámérni, hogy hol mi van :/ Arra gondolunk, hogy ez utóbbi csak a graetz felét "használja" a két fél sinus hullám között leesik a feszültség. Aki tud kérem segítsen, bármilyen megoldás érdekel ami a 2x9V-os trafóról kihoz 3.3VDC, 5VDC, 9VDC és 18AC(25DC)-t, értelem szerűen utóbbira tennénk 2x5 sorba kötött Cree UV-ledet. Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
SZia!
Az én javaslatom az, hogy mezei stab IC-kel megcsinálod az 5V, 9V és 24V DC-t, majd egy egyszerű Zéner+tranzisztoros alapkapcsolással megoldod a 3.3VDC-t. Ezt mind a 18VAC-ből szeded le, graetz és puffer után.
Hello! Jó ez így ahogy próbáltad a LED_PSU képen, csak két hibát követtél el. Egyik, hogy nem használtál szűrőkondit a tápegység feszültségeinek előállításához. A másik, hogy a szimulátorban nem a 9Veff váltót kell beállítani, hanem annak csúcsértékét, 12,8V-ot. A 9Veff egyenirányítva és szűrve, kb. 12V feszültséget fog adni amiből a 9/5/3.3V már előállítható. Persze figyelembe kell venni a terhelés nagyságát is a stabilizátor kiválasztásánál. (Pld. itt is ezen módszer van alkalmazva.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
Igen, a kondenzátorok valóban kimaradtak (de csak a rajzból)
Számomra utólag derült ki, nem mindegy, hogy a trafó szekundere középen csapolt vagy dupla tekercses :O Esetünkben utóbbival van dolgunk (nem tudom ez mennyit változtat a dolgon). A 9/5/3.3V-os részeken nagyon kevés terhelés lesz, csupán az OLED kijelzőt kell meghajtani A terhelés nagyja a 18Voltos részen lenne. 10 darab Cree ledünk van melyből 5-5 sorban lenne kötve a két 5-ös ág pedig párhuzamosan. Egy LED 3Wattos és 3,2Volt nyitófesz kell neki (sorban 5 ilyen kb 16V, ezért kell a 18V körüli táp).
Akkor összekötöd a középső 2 kivezetést és meg is van a 18VAC. Graetz+ puffer, utána zener+ tranzisztorral megcsinálod a 9,5,3.3V-os kimeneteket, a LED-eknek meg egy stabkocka+áteresztő tranzisztor.
Semmit nem változtat a dolgon, ha azonos a tekercsek feszültsége, huzalvastagsága és fázishelyesen van összekötve. (Azaz sorba kötve összeadódik.)
Köszönöm a válaszokat, sikerült megoldani!
Ha elkészül a levilágító, dobok fel pár képet, hátha érdekel valakit
Sziasztok. lenne egy kérdésem egy bizonyos tápegységgel kapcsolatban ami egy pioneer cdj 800 ban van.A gyári táp kissé zárlatos, a biztosíték csak úgy izzott mint a fene.Nos uj tápot akarok fabrikálni bele, de nem tudom a régi táp láb kiosztását.Találtam egy javítási kézikönyvet, de nem igazán találom hogy melyik lába hány volt. Valaki ha ráér, rá pillantana?
Itt egy link a nyákról ami a trafora van ráforrasztva. Nyák a link az mk2 es keverőé viszont nekem sima 800-as van de a nyák ugyan az 100%ban
Sziasztok!
DC 24V-os feszültségem van, de 12V-ra lenne szükség egy elektromos zárhoz. Gondoltam, hogy egy 12V-os stab IC-t használok, viszont itt elég nagy a disszipáció. Tudtok ajánlani valami DC-DC tápegységet? (A zár max. 1A-t fogyaszt működés közben.) Köszönöm.
Hello! A megoldás, a "step-down" konverter. Az e-bay tele van ezekkel.. Ha építenél, a DC-DC topikban találsz kapcsolást. De olcsóbban nem jössz ki.
Köszönöm. Megnézem itthon, mert sürgős lenne...
Tökéletes, csak tokozott kell. Körülnézek. Köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |