Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   328 / 581
(#) Szikravadasz válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Tudom, hibáztam. A teljes topic (akkor 33x oldal) elolvasása közel három hetembe került , az első linken már nem volt semmi, és mire az újrafeltöltéshez értem, már ott is csak az RT-k maradtak. Azokat szép lassan mentegetem, de elég macerás egyenként.
(#) _BiG_ válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Felnyomtam két könyvet, töltsd le
Makai - Rádióhibakeresés_javítás_behangolás.pdf
Rádiójavítás_Gyurkovics_Attila.pdf
Fogyaszd egészséggel.
(#) Szikravadasz válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Köszönöm, letöltöttem, most már lesz mit fogyasztanom az elkövetkezendő napokban.
(#) fecameca válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Sziasztok! Ha már ennyien hozzászóltak, én is megemlítem, hogy nekem is az első benyomásom erről a képről az volt, anélkül, hogy valaha láttam volna ilyet eredetiben, hogy groteszkül néz ki benne egy csomó minden. Janó bácsi hozzászólása után már teljesen világos lett, hogy miért? Nagyon jó cikk van ezekről a Wikipédián is, kapcsolási rajzzal, és számomra az összes többi közt leghitelesebbnek tűnő belső képpel együtt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2014
(#) fecameca válasza Janó bácsi hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Elnézést kérek, mindenkitől de Szikravadász képén szereplő rádió nem a Birodalmi Néprádió, hanem: Deutsche Kleinempfanger 1938 néven található (DKE1938) például itt: Restaurálás. Azért nem egyezik a képen az övével, sem a sasszi, sem a benne levő hangszóró. Janó bá is ezért tévedt el, az általa emlegetett Birodalmi Néprádióban (WE301) van a patkómágnes, csak ez nem egészen az.
(#) Szikravadasz válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Ez inkább a VE301 Nora, ami szintén viselte a néprádió nevet, de más a belseje is, mint a szóban forgó (utóbb megtaláltam) DKE38-nak. Csak hogy a barátoméban valami ismeretlen tákolmány az elektronika, még ha korhű(?) csövekkel is készült. Az eredeti DKE38 csak két csöves. Itt egy nagyon eredetinek látszó példány, egy elkót cseréltek benne, de azt írja is a szövegben.
@fecameca: Lassú voltam. Hozzátenném, hogy a "nickje" pedig "Göbbels ormánya".

És, ha már így belemerültünk, találtam egy kezelési utasítást ami bemutat egy telepes, 3 csöves verziót is.
(#) fecameca válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Jó ez a Phil's old radios weboldala. Van benne elég sok minden olvasnivaló. Történelem, restaurálás, rádiómúzeumok listája, érdekes,régi készülékek, stb. Ott, amit belinkeltél, a "Home"-ra ha rákattintok, bejön a főoldal. Egyébként amerikai gyűjtő az illető, és a sok amerikai gyüjteményi darabon kívül, amiket itt Európában nem annyira ismerünk, elég sokat tud ezekről a régi német dolgokról.
(#) zolika60 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 17, 2014 /

Ez is milyen különleges darab.
(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Ápr 19, 2014 /

Sziasztok!

Van egy kérdés, ami régóta foglalkoztat engem, hátha tudja itt valaki a magyarázatot. Van két Terta T325-öm, az egyiken lent van a skála oldalában a varázsszem (EM4), a másikban a hangszóró mellett van (EM80). Utóbbi kivitellel nem nagyon találkoztam a neten se. Annyi biztos, hogy gyári megoldás, mert ebben a példányban a skála szélén nincs meg a helye a csőnek. Ez valami kései változat lehet?

DSCF6846.JPG

(#) kristikoma válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Valószínű gyári mindkettő, sorozatbéli különbségnek tudható be. Nekem egy viszonylag ritkább készülék van, a Terta 425B. A sima 425-től abban különbözik, hogy az EL 84 előtti ECH 81 helyett EF 89 van hangfrekis előerősítőnek, valamint EM 4 helyett EM 80 van benne.
(#) (Felhasználó 20218) válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Szuper, akkor bátran kihúzhatjuk magunkat, hogy ritkaságnak vagyunk a birtokában.

Jól hangzik. Csak legyek kész vele... Doboz felújítás, rádió rész átnézése, valamint az egyik hangszóró cseréje... Valakinek van felesleges, jó állapotú hangszórója? 3 helyen kell felfogatni, talán Orion hangszóró van benne, nincs rajta pecsét.
(#) (Felhasználó 20218) válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 19, 2014 /

Orion PD161 való bele, legalábbis amennyiben az enyémben eredeti van. Bár a két hangszóró nem egyforma színű, nem tudom ez eredeti tulajdonság-e.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2014

Szerintem ugyanaz a kettő. Előlről úgysem látszik
(#) color válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 20, 2014 /

Sziasztok!
Nekem is van a jobb oldali felső varázsszemesből (T325)
Ezek szerint csak az internet fotók között ritkább, ami nekem is feltünt.
Keresek 1db hadra fogható kisközepű Orion PD207s 8ohmos hangszórót.
Köszönöm.
(#) (Felhasználó 20218) válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Sikerült szerezni hangszórót? Csak, mert találtam, Itt.
(#) kristikoma válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

Már sikerült, csak el kell menni érte. Azért köszi!
(#) (Felhasználó 20218) válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 24, 2014 /

(#) Szikravadasz hozzászólása Ápr 28, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Megmutatom a hétvégén összegyűjtött készülékeimet. Mind működik, csak az AR 604 nem biztos, de az is fog, mert kettőből építek egyet. Persze nem maradhat el a kérés sem: ha és amennyiben valakinek akad egy "Fehérvár" és egy "WSW" felirat-emblémája, köszönettel elfogadnám.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2014
(#) kisgeri válasza Szikravadasz hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Szép gyűjtemény, gratula!
(#) Szikravadasz válasza kisgeri hozzászólására (») Ápr 28, 2014 /

Köszi
(#) MrBrown hozzászólása Ápr 29, 2014 /

Sziasztok,
Végre találtam "az alkalomhoz illő" panelműszert battery check indikálásra a telepes erősítőhöz. Viszont a fekete bakelit házán korához méltó módon hajszál vékony karcok és bemattulós kopások vannak. Azt szeretném kérdezni, hogy fel lehet-e ezt polírozni hogy visszanyerjen valamit a régi ragyogásából?
Illetve hogy az ilyen rögzítőfül nélküli műszereket úgy rögzítették régen mint például az EM4-eket (szövetborítású bilincs)?
köszönöm.
(#) gkari válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Ha az bakelit,csakis polírozni szabad, csiszolni nem, mert a felülete kemény, beljebb puha!
(#) MrBrown válasza gkari hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Azt gondoltam ez mind bakelit...
Amúgy is csak különböző finomságú textilekkel tervezte dörzsölgetni
(#) _BiG_ válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Láttam olyan műszerrögzítést, ami a műszer hátoldalán, a kivezetések melletti csavarokkal történt, az előlap felé futó szárú, U alakú kengyel volt ráerősítve. Ez nekifeszült az előlap belsejének, miközben a műszer belső részét ölelő bakelithenger oldalára hajolt két oldalról.
Így nincs fúrás az előlapon, de pontosan illeszkedő lyukat igényel, és vastag előlapot.
(#) MrBrown válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 29, 2014 /

Akkor inkább marad a bilincs, vagy esetleg két L-alakú konzol a doboz alja és a műszer hátoldalát rögzítő két csavar között.
köszönöm.
(#) _BiG_ válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Megvan a műszer, a mellékelt képen láthatod. A papírdarab a bal oldalon azért van ott, hogy jelezze a kengyel és a műszer skálarészének háta közötti rést, amit az előlap tölt ki, ugyanígy a másik oldalon. Mint látható, a műszer elektromos csatlakozása a kengyel fölött van.

A vastag előlapot azért írtam, mert egyfelől ne nyomja ki a kengyel (bár nekifeszül ott a műszer skálalapjának hátoldalának, tehát van ellentartás azért), a másik felől, hogy ez a műszer 73 deka, azaz háromnegyed kiló Ha a tied könnyebb, akkor kisebb a probléma.
A "vastag" annyi, hogy mondjuk legyen az előlap 2 mm-es alu, ne valami vékonyka lemez. Ez egyáltalán nem teljesíthetetlen követelmény. Konkrétan az én műszeremet tartalmazó kütyünek lehetett ennyi az előlapja, a kengyelvég és a skálahátlap közti rést nézve.
De te másként is csinálhatod.

_IMG_3936.JPG

(#) MrBrown válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Köszönöm.
Közben sikerült szétszednem majd összeraknom a működőképessége megörzése mellett . Elötte pedig óva intettek a 20mikroA-es érzékenysége miatt.
A skála is könnyen lejön csak két 3-as csavar tartja. Így viszonylag egyszerű lesz átskálázni. Bár arra még szeretnék tippeket kérni azoktól akik már csináltak ilyet, hogy a beszkennelt átrajzolt skálát mire volna érdemes kinyomtatni és mivel ragasszam fel?
A skála mögé még egy narancssárga 5-ös LED is elfér világításnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2014
(#) Massawa válasza MrBrown hozzászólására (») Ápr 30, 2014 /

Kinyomtathatod átlátszo fóliára ( a negativ kép néha jobb) vagy fehér müpapirra. Ragasztás helyett 2 vékony üveglap vagy plexi közé fognám.
(#) _BiG_ válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2014 /

A skála előtt mutató mozog, nem hinném, hogy elférne alatta két plusz lap.
Következő: »»   328 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem