Fórum témák
» Több friss téma |
A transzformátor jó, de a szekunder feszültség lehet nagyobb is. Bővebben: Link
Sziasztok!
Építenék 2x7294 monó + 7294 híd végfokot, 8 Ohm-os terheléssel. A kérdésem, hogy 2*25 V - 10 A táp megfelelő lesz hozzá? A sufniban adott egy EI 130 vas, 60*40 mm hasznos keresztmetszettel amit valószínűleg tekerni kell. Esetleg erről lehetne a fenti összeállítást hajtani? Szívesen várom a megvalósítással kapcsolatos ötleteket. Köszi palp A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
Szia! a D-Audiós tda 7293, tda7294 kiteket ajánlom! Többet megépítettem már belőle, és mindegyik hibátlan! Az E-Bayes verziókat nem ismerem, de állítólag nem rosszak azok sem.
A 70 wattos verzió a D-Audiósból amit linkeltél a 90 wattostól annyiban tér el hogy a 70 wattosba kisebb feszültségtűrésű elkókat tettek be,így az elöbbi jobban megéri árban,csak a 2 elkót nagyobb feszültségtűrésűre cseréled, és ugyanúgy 90 watt környékén lesz a teljesítményed.
Ha minden 8 Ohm -ra van méretezve, akkor elvileg két fajta tápfeszültségre lesz szükséged. 2 x 22 V AC / 6 A a hídnak, és 2 x 30 V AC / 4 A a két monó csatornának.
Ha az egyszerűség kedvéért egy tápfeszt alkalmazol mindennek, akkor a feszültség legyen valahol a kettő közt, mondjuk 2 x 26 V AC / 10 A. Tehát jól gondoltad.
Üdv!
Az lenne a kérdésem még ezzel a KIT-el kapcsolatban, hogy 4 ohm-al is jól működik? Mert olvastam már minden félét! A leírása alapján 4-8 ohm.
Működik, csak nem sokáig, és állatira torzítani fog.
Hídban inkább használj 16 Ohmos terhelést jó hatásfokú hangszórókkal, vagy vedd vissza a tápfeszt. Attól hogy 4 Ohmmal terheled, nem fog tudni dupla teljesítményt leadni, mert az áramot nem bírja. Gondolj bele, ez oldalanként 2 Ohm-ot jelentene az egyes IC-knek.
Üdv! A BTL jelentése híd kapcsolás. Arra sajnos nem célszerű 4 ohm-os hangsugárzót kötni, ez egylő lenne a sima kapcsolás 2 ohm-os terhelésével.
Ezt a fűzve rákötést hogyan is érted? Mi lesz mivel összekötve?
Hány watt terhelhetőségűek a dobozaid?
bal oldal: 2 utas + sub
jobb oldal: 2 utas + sub Még nincsenek dobozaim majd valószínű építeni akarom azt is és még elképzelésem sincs egyenlőre. Ez a terv.
Na, így jönnek elő a részletek. A szub sugárzónak a mély hangok nagyobb intenzitása miatt nagyobb teljesítményű erősítőt szokás építeni. A kétutashoz például szóló IC, a szub-hoz pedig egy híd a szokásos felállás.
Mondjuk négy fal között már nem lehet kihasználni az elérhető hangnyomást. Mivel az erősítő filléres kérdés a hangsugárzóhoz képest, javaslom annak a tervét időben átgondolni!
Rendben! De ha valami hasonlót akarok akkor így jó a 4 ohm? A KIT-ekről mi a véleményed? Valahogy úgy tetvezném hogy egy oldal 150-180W kb.
Mindentől eltekintve, én az egyes számú link alatt található kit-et ajánlanám inkább mint a másikat. Egy YuanYing gyártmányban én már csalódtam, igaz az nem TDA7294 IC-s végfok volt, de azok után nem bízom bennük, hogy korrektül megtervezik a termékeiket. Bár a másikban sincs nagy reményem...
Ha rám hallgatsz, leginkább ezt, vagy ezt ajánlom igazán! Ezek nem kínai dzsunka szökevények, hanem magyar szakemberek magyar fejlesztése, és állíthatom, hogy nálam mindkettő kapcsolás bizonyított, pedig nem vagyok igénytelen a hangtechnikára, sem technikailag, sem hallás tekintetében. A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2014
Erre a KIT kérdésre kár akkora hangsúlyt fektetni. A "lelkük" az IC ugyan az mindegyikben. A távol-keleti panelek megkímélnek tápegység és a hangszóróvédelem elkészítésétől. Ez lehet előny vagy hátrány is számodra. Minél "készebben" veszed meg annál kevesebbet tanulsz az építés folyamatából.
Vannak még fontosabb kérdések is: a két leghúzósabb elem a trafó és a készülékház. Ezekről van már elgondolásod?
És ha csinálnék 4x......W-os erősítőt a d-audion található kit-ekből?
Készítek, majd egy összeállítási javaslatot. Nálam ez a KIT-ből épített erősítő vált be.
Szia azt a trafót ajánlom amit belinkeltél,(nekem is ilyen van és nem rángatózik (40.000 Uf)ha PA ra kell mélyládák hajtására! Ekkor elég bármelyik híd monóban. Én megépítettem 2 példányban ezt Bővebben: TDA 7294 BRIDGE
Nem hagyott cserben eddíg.Igaz itt a nyákot magad kell majd fúrnod.És tisztességes hűtőbordát kíván, 8-16 ohmot szereti! Hangnyomáskülönbség,teljesítménykülönbség nálam nem volt egyik terhelésnél sem. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Idézet: „Hangnyomáskülönbség,teljesítménykülönbség nálam nem volt egyik terhelésnél sem.” Az azért van, mert 8 Ohm -hoz a tiéd túl van tápolva (+-40V ? ha jól emlékszem).
Felmérve az igényidet még arra ki kell térnem, hogy a végeredményül kapott hangteljesítmény nemcsak az erősítőn, hanem a hangszórón is múlik. Annak érzékenysége (ezt dB-ben szokás megadni) például azt eredményezi, hogy egy 150W-tal hajtott 88dB-est épp olyan hangosnak hallod mint 75W-tal a 91dB-est. Itt egy cikk erről.
Nem kell a híd-kapcsolást különösebben forszírozni, a szóló IC is képes falbontásra. Ami számomra igazán szimpatikus azt ezen a képen láthatod. Hallatlan előnye a panelnek, hogy lehetővé teszi a sztereó erősítőnél létrejövő földhurok feloldását (kis karika jelöli a fóliaátvágást). Így különösebb erőfeszítés nélkül is brummogás mentes lesz az erősítőd. Ennél a KIT-nél a fenti szempontból igen ajánlott volna a két csatorna számára külön trafóra, vagy legalábbis külön szekunder-párra kötni. Itt a fórumban még nem láttam ezt a modult, de végtelenül praktikusnak tartom. Zenegépekben kiválóan szolgál. Mondjuk így csak a dobozolás öröme marad meg számodra Árlistája. Arra még nem kérdeztem rá, hogy tervezel-e hangszínszabályzást, az előbbi hozzászólásomban linkelt erősítőben LM1036-on alapuló KIT-et használok, megelégedéssel. A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Hello! Akkor ha jól értelmezem a te ajánlásod ez a KIT 4-szer és ez a TRAFÓ 2-szer. Hangszínszabályzást majd EZZEL a keverővel szeretném megoldani. Az erősítőre csak hangerőszabályzó potmétert akarok tenni. Találtam ma két erősítő modult, mi a véleményed róluk? Itt találod GPA 100-MF és a GPA 300-M. Ugyan ezen az oldalon néztem még a passzív hangfalakat is.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2014
Nem, mindössze két AMP05, egyenirányító-puffer panel és egy trafó amit ajánlok. Ezzel szépen el lehet dolgozgatni, továbbá sokan visszaigazolták, hogy rendben működik.
A Quad405 és a PPA300 szintén népszerű, bevált kapcsolások. Velük sem nyúlsz mellé. Amennyiben kezdő vagy, azért maradj egyszerű TDA-s KIT-nél. Ha "beszalad a madzag" fájdalom nélkül hajíthatod a hátad mögé a viszonylag olcsó hibás panelt
Köszönöm az eddigi segítséged! Hát most teljesen össze vagyok "zavarodva" átgondolom még akkor hogy mit is akarok igazán.
Nem volt szándékom, hogy összezavarjalak.
Kezdj valami egyszerűvel, ami biztos sikerélményt ad. Az erősítő fabrikálás van olyan addiktív, hogy sorra kerül majd a többi is idővel
+- 43, de ez szerintem még egészséges(legalábbis a kapcsi rajzon ezt említik PA-ra leginkább),túlélte a bulit 4X 15" mélyet hajtott.@ 16 ohm on 90% on járatva
Ráadásúl így sem fűtött ényegesen legalábbis testhőmeleg levegőt fújt a bordáról a ventillátor. Viszont ahol voltam említendő ott a konnektornál műv házban 228,230 v a feszültség,itthon nem megy 240 alá amit a konnektortól kap. De én direkte 8-16 ohmra akartam ezért az a kis "hazardír" a táp szempontjából,hamarosan bontom és magkapja a másik panelt is nagyobb trafóval (va).És picit kisebb tápfeszeléssel (AC 23v ~).Így lejebb mehetek esetlegesen ohm számban is. A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2014
Üdv! Szeretnék segítséget kérni. Megépítettem a címben említett végfok gyári adatlapján lévő hídkapcsolást, ellenben nem akar megmukkanni. Bekapcsoláskor se pukk, se brumm, nem búg. A táp jó. 2x20e µF puffer +-30V. Fesz. lejön rendesen, megjelenik a panelen is. Ellenben kikapcsolás után a - ág puffere szépen lassan kiürül. Viszont a + ág puffere töltve marad, mintha nem venne fel a + ágról semmi áramot. Stby/Mute kapcsoló volt a rajzon de nem raktam rá -> tehát nyitva van. Az lehet baj? A sima 1 ic gyári kapcsolásnál se volt kapcsoló az ment prímán. Vmi ötlelt eseteleg, hogyan tovább?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |