Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   156 / 270
(#) Yowie válasza Yowie hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Ja, szögmentesíteni nem nagyma6 akar, akkor viszont az a kérdés, milyen célra akarod használni a PI-t, a felhasználás függvényében érdemes választani a nagyobb készülékek figyelembevételével, Hammer, Delta 2,3 és még van rengeteg szelektálni tudó. Az viszont fontos, hogy PI detektort nagyobb tárgyakra, és/vagy nagyobb mélységekre érdemes használni. Vannak persze kis tárgyakra, aranyrögre is PI-k gyáriak, de ezek szerintem már nem tartoznak az építhető kategóriába, az áruk is ezt mutatja.
(#) Yowie hozzászólása Máj 17, 2014 / 1

A személyeskedést mellőzve az kiderült, hogy a PI gépekkel kapcsolatban valahogy nem a megfelelő kép alakult ki.

Ha a gyári PI-ket nézzük, akkor látható, hogy mire alkalmasak ezek a készülékek:

Beach gépek, mint a surf és társai. Inkább érintetlen tengerpartokra alkalmasak, nem egy olasz nyaralóhelyre a szelekciós tulajdonságaik miatt. Egyszerűek és építhetőek.

Búvár -víz alatti gépek:
IB-ben kevés olyan detektor van, melyek 50-60m-re levihetőek. Ilyen mélységekben teljesen más szempontok uralkodnak nem a szelekció a lényeg, pl: Infinium, sea hunter. Nem nagyon építenek ilyesmiket, aki búvárkodik, tudja miért.

Aranykeresők: Garrett ATX, Minelab GPX sokféle felhasználásra alkalmasak, ezek a gépek egész jól szelektálnak, én nem hinném, hogy ilyet házilag könnyen össze lehetne dobni, ráadásul az ilyen jellegű aranykeresésés nálunk tök ismeretlen. Más felhasználásra GPX-ek vannak itthon, de nem tudom, mennyire sikeresek.

Mélykeresők: klasszikus PI felhasználás. Vannak PI-gépek, melyek egy 40cm-es fejjel pl kolás dobozt 1m mélyen érzékelnek földben, de a használatot inkább az indokolja igazán, hogy könnyen növelhető a fej mérete és leginkább elterjedt 1x1, 2x1, 2x2m-es keretek használata, aminek az az előnye, hogy a kis tárgyakra egyre érzéketlenebb a növekvő keret, illetve a kis tárgyak elkülöníthetőek a mélyebben fekvő nagyobb tárgyaktól. Utóbbi időben a vas szelekció egész jó ezekben a gépekben is, da lényeg nem ebben van, hanem abban, hogy olyan mélységben találjunk tárgyakat, melyek az IB detektornak már elérhetetlen.
Pl a Lorenz teljesen lefedi ezt a területet, beleértve a terület scannelési megoldást is, ami már a geofizikához közelítő módszer. A TR detektorok jelentik az IB jellegű versenytársat ezen a téren.

Bármilyen fura, házilag a mélykeresők építhetők leginkább, Pulse Star, Delta, Hammer. Gyakorlatilag az alapkapcsolások nem sokkal bonyolultabbak, mint a surf. A kiértékelés egyre inkább PIC vagy AVR megoldású és egyre jobb. A vasat már szépen kiszűrik ezek a mikrovezérlős megoldású a gépek.

Összefoglalva, míg az IB detektorok leginkább az érmézésben vannak ott és kicsit a relikvia kutatásban ill. az aranyrög (szemcse) keresésben, addig a PI gépek az aranyrög és mező keresésben, relikvia kutasában, vízalatti, valódi búvár alkalmazásokban, ipari alkalmazásokban, mély keresőként való alkalmazásban. A roncskutatás egyes formáinál használhatóak a mélykerő tulajdonság miatt, ugyanakkor ha ezt a területet általánosságban nézzük, ott a magnetométerek, és más geofizikai módszerek sokkal inkább használatosak. vagyis a PI leginkább érmézni nem való, persze vannak erre megoldások, mint a Chance és ClonePI.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2014
(#) lajos1969 hozzászólása Máj 17, 2014 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a kapcsolást Bővebben: Link működik a menű meg minden de a kijelző nem jelez semmi fémet.
Valaki megcsinálta már ezt nem tudom, hogy mi lehet a gond. Lehet valami elkötés már átnéztem egy párszor, de nem jöttem eddig rá mi lehet a gond.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

tegyél fel egy rendes kapcsolási rajzot, mert ez igen gyenge.
(#) lajos1969 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Itt van az egész projekt. Eszerint csináltam!!

Chance.pdf

(#) Yowie válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

És az az egyetlen hiba, hogy nem megy a kis jelecske, amikor jelez valamit a hang?
(#) lajos1969 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Szia!
A hangjelzés sem működik, mintha a vége nem menne vagy az Atmega8 nem dolgozna megfelelően nem tudom. a kijelzőn minden megy ebből gondolom, hogy a progi jó. Az OP37 helyett OP27-et raktam bele, a NE5534-et ajánlja de még azt nem találtam itthon, meg a kis fet ami nem beszerezhető oda BS170-et raktam.

Nem emlékszem, hogy valaki épített volna ilyet, így nem lesz egyszerű. Egyébként egész jól néz ki a kapcsrajz, én vagy 3 éve nézegettem, azóta sokat változott.

Szóval át kéne nézni, hogy meg van-e az impulzus a tekercseden, és reagál-e. Ha ezek jónak tűnnek, az AVR-ig akkor lehet azon filózni, hogy abban van a hiba vagy a hex-ben.

Annyira nem érzéketlen egyébként a fejre a PI, pl a surfnél úgy csináltuk, hogy feltettünk kb 28menetet és szépen fejtettük vissza, minden menet után gép állítgatás és volt egy pont, ahonnan már romlott az érzékenység. Szóval simán lehet akár ilyen hiba is. Az ellenállás is ilyen nyűgös dolog. Érdemes végignyálazni a forumát.

Köszi! A nyálazáson már túl vagyok. Regisztrálni meg valamiért nem tudok pedig akkor ott lehetne kérdezősködni. Az Atmega fuse biteket sem találtam a fórumon: Lehet , hogy az a gond!

Hány mA az áramfelvétel? nézd meg, hogy milyen jel van a OP IC kimenetén?

Érdekes az adórésze, a tekercsen nézd meg a jelet, és aztán nézd meg változik-e fémre az OP kimenete. A jelformákat megtalálod, az minden PI-nél hasonló. A tekercsen 3-400V lesz, de annak leginkább csak a csúcsát látod egy hagyományos szkópon. Építettél már PI-t?
(#) nyt válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Nézd át eztBővebben: Link
(#) lajos1969 válasza nyt hozzászólására (») Máj 17, 2014 /

Köszi megnéztem! Közben megoldódott a probléma találtam egy NE5534-et azzal működik /eddig OP27 volt benne/, gondolom a tekercse sem mindegy milyen, holnap tekerek egy ilyet mint az oldalon van, s azzal is kipróbálom.

Igen építettem de az elmélet meg a mérés az nekem egy kicsit magas.
Egyébként az Equinoxot pár éve megépítettem az azóta is működik!

100mA körül van!

Ok, csak azért kérdeztem, hogy tudod-e kb mit kell látni és hol, bár így mindegy. Ez lényegesen jobb lesz az Equinoxnál. Légyszíves, írd majd le, mit tud.

Egyébként az alsó és a felső skálán mi mutat mert mind a kettő változik ha fémet lát. A Barrier meg a Mask az mit takar a menűben?
Köszi.Bővebben: Link

Ez kb megfelelő, vagyis megy a végfok. Ha az OP37 kimenetén van jel, és ha a tekercs
közelébe teszel egy nagyobb fémet, nézd meg, hogy változik-e a jel alakja, ha igen, akkor nézd meg az MCP analóg/digi kimenetét ott a fém mozgatására impulzusokat kell látni.
Sajnos itt már kifújt az ötletem. Biztos, hogy jól lett megírva a PIC, honnan vetted a HEX fájlt?

Atmega8 van benne, Nem MPC3201 van benne hanem ADS7816, az ennek megfelelő hex van az Atmegába. Az oldalon a 0.8.4 verzió a lap alján!
(#) Attilawap hozzászólása Máj 18, 2014 /

Elkezdtem az IGSL alkatrészlistáját megcsinálni és azt vettem észre, hogy az R3 R72 R73-as ellenállások nincsenek meg. Ez valami véletlen?
(#) mulderx hozzászólása Máj 18, 2014 /

mateatek által módosított IGSL-ről valakinek van alkatrész listája?
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 19, 2014 / 1

Megtaláltam ennek a leánykori változatát, amit meg is építettem próba panelon.
Détecteur de métal PI (Montage 1)
Az LM318 kimenete egy komparátorra megy, aminek a kimeneti jele egy 4093 egyik bemenetét magasra teszi, a másik bemenetén 250KHz van. Ha a komparátor szélesebb jelet produkál, akkor több impulzus kerül a 4017 re, és kimenetén lévő 10db. LED-ből annyi fog világítani.
Érdekes, hogy a komparátor referenciája úgy van beállítva, hogy a könyöktől jóval lejjebb van,
vagyis már a függőleges szakaszban figyel, mert ott ha megnézitek már kevesebb zaj van.
(#) lajos1969 válasza Bu13 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Szia!
Már az enyém is működik valamilyen szinten, sajna nem tudtam még MCP3201-et szerezni, ADS7816 van benne ehhez meg csak egy hex van, a 3201-hez már van több verzió is ha tudok szerezni akkor majd azzal próbálkozom. Op37 helyett meg NE5534 van az enyémben de oda a legjobb lenne az OP37GZ, még az sincs. Az érzékenysége kicsi szerintem a szelektálás is működiik valamilyen szinten az sem a leg tökéletesebb.
Már kérdeztem a Barrier 1-16-igl mit tudok beállítani? A Mask 1-4-ig a vas elnyomás lenne? 4-es állásba nem jelez már a vasra de a rézre alura igen az aranyra meg nem csak 1,2,3 állásba most akkor ennek hogy is kellene működnie? Köszi.
(#) Bu13 válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

A MAX437 az OP megfelelője 60MHz kis zajú. Itt van alul az MCP, amit kerestél.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
(#) Yowie válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Bocs, csak tegnap végre meg lehetett sétáltatni a gépet. Én is csak kisilabizálni tudom, melyik mi, de van angol fórum is, hátha az jobban érthető. Ha lesz időm, megkeresem.

Hogyha a működés és a szelekció nem az, amit vártál, ne egyből a hexre gondolj. A csatolt ábrán láthatod, kb hogy néz ki a jel lecsengése különböző esetekre. A diszkrimináció akkor lehet sikeres egy PI gépnél, ha több pontot figyel és hasonlít össze a lecsengésben, és ennek az építési, beállítási problémái miatt volt kevés az "analóg" diszkes PI.
Azonban a mikrovezérlőkkel ez viszonylag egyszerű. Egy A/D átalakítás után a vezérlő összehasonlítja a mintákat és szépen lehet szelektálni, azonban ebből az is következik, amit beadsz, vagyis ami a tekercsedből kijön, annak bizonyos határok között kell lenni.

Tehát egyrészt, próbáld meg azokat az alkatrészeket használni amiket ajánlottak, másrészt a menüben kéne lenni valami olyan pontnak, amivel hozzáállítja magát a tekercshez.

A másik, ahogy írtam a fej itt is kényes. Tekercs, csillapító ellenállás és a kábel, ennél a gépnél hihetetlen sokat számít. Mivel nem olvastam végig, nem tudom, milyen ajánlások vannak az ideális értékek megtalálására. Kábel tekintetében van aki a mezei kéteres sodrott "villanydrótra" esküszik, tudományosabb alapon általában az RG58 coax szokott beválni (ebből voltak a régi PC-s hálózatok is).

Szóval sajnos ki kell bogarászni mind a menüt, mind a fej finomhangolását. A sokat szidott instabil eqinox egyébként a fejre valamiért nem volt annyira kényes, mint a legtöbb PI, talán azért nem jelentkezett ott ez a gond, de az is lehet, szerencséd volt.
(#) lajos1969 válasza Yowie hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Köszi az infót!
Majd próbálkozom vele.
(#) Yowie válasza lajos1969 hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Itt a geós, bele néztem, de nem láttam korszakalkotót. Bővebben: Link

Jó lenne ha összejönne, nagyon ötletes az egész. Aztán lehet más hex-ek jobbak. Tudod szimulálni egyébként? Sajnos ehhez nem értek, de PC-n ki szokott derülni, ha csak demóra jó. Chance-nál nem tudom, nem figyeltem, de sok hasonlónál az a buli, hogy van egy demó, amivel csak éppen elindul a gép, aztán megveheted a jót. Ilyenbe kellemetlen belefutni.
(#) mulderx hozzászólása Máj 19, 2014 /

IGSL-t senki sem épített? Ketten is elakadtunk az alkatrész listánál...
(#) frabb válasza mulderx hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

(#) mulderx válasza frabb hozzászólására (») Máj 19, 2014 /

Ez van meg, viszont hiányzik innen is R3 R72 R73 ...
Következő: »»   156 / 270
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem