Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házi feladat elmélet - tételek
u1 -> rajzon jelölve, a bemeneti feszültség.
u2 -> a "kimeneti" feszültség (mondjuk a kondi 2 oldalán mérve) u0 -> semmi egyéb infó nincs róla, hogy hol van, csak annyi, hogy 1 V az értéke.
Ha az eddigi kapcsolás nem lett volna érthető, megpróbálom "cizellálni" kicsit: :p
(remélem így már nem kérdéses, hogy mi micsoda. ![]()
Nekem ez jött ki megoldásnak: u2(t)=0,5-0,5*exp(-20000*t) (ha a C nem volt t=0-kor feltöltődve)
Írjál fel egy csomóponti törvényt, abból kijön egy differenciálegyenlet és azt kell megoldani.
Valahogy így néz ki a grafikonja u2(t)-nek. A settling time most az időállandót jelenti.
Nem vagyok benne biztos, hogy ezt így kellene megoldani. Iskolai feladat lenne a cucc, ott nem szoktak ilyen nagy számokkal dobálózni.
Másrészt nekem nem a megoldás a lényeges, hanem az, hogy lépésenként hogy kell egy ilyen feladatot megoldani. :S
Ha felsőfokú intézményben adták fel a feladatot, akkor így kell megoldani. (általános megoldás) Ha nem, akkor adott peremfeltételek esetén megoldható diff egyenlet nélkül is, de ilyen adatokat nem láttunk.
Ettől függetlenül továbbra sem tudom a megoldás lépéseit...
Leírtam, remélem olvasható...
Bár azt még mindig furcsának találom, hogy a füzetben egy feladat sincs, aminek akár csak hasonló lenne a megoldása. A legtöbb ilyen u2(t) meghatározós feladatnak a megoldása olyan formában van, hogy:
u2(t) = x + y sin (omega t) ahol x és y AC és DC feszültségek. Idézet: „ahol x és y AC és DC feszültségek.” Elég szerencsétlen dolog ilyen elnevezéseket használni. Idézet: „u2(t) = x + y sin (omega t)” Olvasva: x feszültséggel eltolt y sin (omega t) szinuszfeszültség. Nem az y az AC! Ha már így nevezed.
A bemenet egy ugrás függvény volt, a rendszer pedig csak egy energiatárolót tartalmaz(nem tud ide oda áramlani az energia--> nem alakulhat ki lengés), így lehetetlen hogy a kimeneten szinuszos jel jelenjen meg.
Idézet: „Olvasva: x feszültséggel eltolt y sin (omega t) szinuszfeszültség. Nem az y az AC! Ha már így nevezed.” Nem én nevezem így, hanem a tanár. Itt van leírva feketén-fehéren egy példa: u(t) = 10 + 10 sin (2omega t + pi/6), ahol az első (10) szám a DC, a második az AC tag.
Az változtat valamit, ha találtam egy hasonló példát, de ott meg van adva, hogy t=0, t=1us, és t=végtelen időpillanatokban kell nézni az eredményt?
Miért változtatna? Meg van az időfüggvény, a kérdéses időpillanatokat beleírod, aztán kijön az eredmény. Ha végtelen az idő, akkor a kondenzátor olyan mintha ott sem lenne(feltöltődött teljesen), így ugyanakkora feszültség fog kijönni, mintha a feszültségosztó képletét használnád.
Azért ott van, hogy: a második tag. Ahol a y nem csak a 10, hanem az egész kifejezés.
Egy 12 us -os periódus idejű szinuszhullámot nemigen szoktunk AC -nek nevezni. Ezt többnyire a hálózati frekvenciára értjük.
Miért ne neveznénk?
AC ->alternating current. Frekvencia lényegtelen kivéve ha 0, mert akkor DC ![]()
Egy adatlapon vannak egyenáramú adatok: "DC Characteristics" Tápfeszültség, felvett áram, stb. Vannak más adatok (direkt nem írom a magyar kifejezést): AC Characteristics. Ez utóbbiban szerepel pl. a maximális kapcsolási frekvencia néha többszáz MHz...
Mindenesetre fura ízlésed van. Az AC az erősáramú technikában használt kifejezés, rövidítés, az áramrendszereket nevezik így. A gyengeáramú hálózatoknál nem használatos. (legalábbis eddig nem)
A 12 us periódus idejű szinusz feszültség egyrészt nem áram, másrészt a 83 kHz -et nem nevezném hálózati frekvenciának. Léteznek 16 2/3, 25, 50, 60, 400 Hz -es hálózati frekvenciák, amiket általánosan, viszonylag gyakran használnak.
Az Angol nyelvú szakirodalom így ismeri: AC analysis. Többen vannak...
Nem beszéltem hálózati frekvenciáról, csak frekvenciáról, de mindegy.
Mint Hp41C is megerősítette és mint a belinkelt találatok mutatják, nem csak a hálózati 50Hz az AC, de mivel ezzel nem sokat segítünk a kérdezőnek nem is offolok tovább. ![]()
Egyértelmű, hogy az AC-hoz a szám és az az utáni dolgok tartoznak (amik leírják a fázist). De a DC rész az tényleg csak a szám.
Ismét kérnék egy kis segítséget.
Az alábbi feladattal az a fő problémám, hogy az egyes értékek nem egy, hanem két tagból állnak, és az ω érték sem a megszokott egyszeres, ráadásul nincs fázistolás, amiből számolni lehetne a komplex értékeket. A feladat: u(t) = 2 + 3 sin(ωt) + 4 cos(3ωt) [V] i(t) = 2 sin(ωt) + 3 sin(3ωt) [A] A kérdés a komplex teljesítmény a fenti két érték alapján. Mi lenne a számolás menete?
A fő gondom az, hogy a komplex teljesítményhez a feszültséget és az áramot is komplex alakra kéne hozni. Ehhez a képlet:
U*sin(ωt+φ) -> U*(sinφ + j cosφ) Mivel a fenti esetben nincs φ, ha nullával számolok (cos 0 és sin 0), akkor a valós részre mindig nulla fog kijönni, ami hibás. Ráadásul u(t)-ben a második érték cos-os, nem sin-os (4 cos(3ωt)). Ezzel (és a háromszoros ω-val) mit kéne kezdeni?
Szerintem külön külön kell meghatározni mindegyik tagra és a végén összeadni(szuperpozíció). A koszinusz meg ugyanaz mint a szinusz csak 90°-kal el van tolva.
Erre gondoltam én is, de ha egyszer a φ nem szerepel a tagokban (vagyis nem tudjuk az értékét), akkor nem tudom komplex alakra hozni őket. :S
Mondjuk az első példánál az u(t) így nézne ki, ha a fíket is beleírod:
u(t) = 2 + 3 sin(ωt) + 4 cos(3ωt) [V] = 2sin(0t+90°)+3sin(ωt+0°)+4sin(3ωt+90°) [V] Remélem jól csináltam, kicsit most fáradt vagyok. Ha kíváncsi vagy ennek a jelnek a jelalakjára akkor pl excellel ki tudod rajzoltatni, ugyanezt látnád egy oszcilloszkóp képernyőjén ha ezt a jelet előállítanánk(ez nem teljesen szinuszos alakú lesz). Például egy négyszögjelet(vagy bármilyen periodikus jelet) is fel lehet bontani ilyen szinuszos tagok összegére(Fourier-sor). A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2014
Nekem már rég volt, de valami olyasmi rémlik, hogy csak az azonos frekvenciájú komponensek hoznak létre teljesítményt.
Itt tehát DC teljesítmény nincs, mert a DC áram 0. Ezen kívül lesz egy ω és egy 3ω frekvenciájú teljesítmény összetevő. A φ pedig 0, így lehet vele számolni: sin0=0, cos0=1. Sajnos csak ennyire emlékszem, erre sem üzembiztosan, úgyhogy tévedhetek is...
Szerintem bambán össze kell szorozni.
p(t)=u(t)*i(t)=[2+3sin(ωt) + 4cos(3ωt)] * [2sin(ωt) + 3sin(ωt)] A feszültség egy 2 egységgel eltolt (egyenszint) 3 egység amplitúdójú szinuszhullám, és egy négy egység amplitúdójú háromszoros frekvenciájú 90 fokban eltolt (cos) feszültségek összege. (ez olyan sarkos, négyszögjelhez hasonló jelalak) Az áram egy 2 egység amplitúdójú, szinuszos áram, és egy a vele azonos fázisban levő 3 egység amplitúdójú 3 szoros frekvenciájú áramok összege. Ha a két - két tagot összeszorzod, kapsz egy elég hosszú polinomot, amit aztán egyszerűsíthetsz, vagy nem, mindenesetre épkézláb formára hozhatod. Nem biztos, hogy bele kell keverni a komplex számokat, de nincs kizárva, mert biztos lesznek benne négyzetes tagok. Sok sikert a számolgatáshoz.
Az iskolában kaptam egy feladatott ami számomra fontos mivel ettől függ elektorenergetikai jegyem és az értesítő könyvem jegye is ettől függ. Kaptam áramköröket és elkel magyaráznom működésüket,?
A rajzokat mellékletben csatolom. Birtok segíteni elmagyarázni működésüket? Keddre kellene. A képek alatt szerb szöveg van, de az lényegtelen,emígy a fordításban benne van a fordítás . előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |