Fórum témák
» Több friss téma |
A múltkor már mértem feszültséget a 2. ponton, a barna kábelen, és riasztáskor volt 12 V rajta, csipogásnál nem volt semmi. Ha erről a TIP122-es tranzistorról megy a 12V a barna kábelre, akkor nincs is mit mérni, a tranzisztor jó, nem?
Viszont lehet, hogy tévedek, ugyanis most néztem meg a nyáklapon, hogy a 2. pin honnan jön, és az egy D8P05 tranzisztor kollektorából jön ki. Tehát mivel a trafó meghalt, nincs is igazán értelme az előtte lévő tranzisztort vizsgálni, ha a másik tranzisztoron jön ki 12V egy lehetséges külső szirénára, nem? A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Most nem a barna kábelről beszélek, tudom múltkor megbeszéltük, hogy csak riasztáskor aktív. Én arra gondoltam, hogy a TIP 122 milyen feszültséget kapcsol és hogyan? Ez hajtaná a piezzót, ami kellene neked és ha ez csak tápfesz.re emelné a piezzó részét, akkor errre már köthető lenne egy zümmer. A FET-et (barna kábelé) azt hagyjuk most, mivel úgy is a piezzó hiányát akarjuk megoldani.
Aha, értem. OK, akkor lemegyek megnézem ezeket a feszültségeket.
A lényeg, hogy keressünk valahol egy jelet, ami a piezzó működésével megegyezik. Lehet ez tápfesz. vagy TTL(5V) jel is, mindegy mi az csak jó legyen nekünk.
A collectoron állandóan 12 V van attól kezdve, hogy a kábelköteg csatlakozót bedugom a riasztóba. Tehát ez a tranzisztor is halott, igaz?
Pontosítok, a váltásnál 12-ről leesik 11.45 V-ra, majd utána vissza megy 12 V-ra. Nem találtam más 12 vagy 5 V-os jelet ami a távirányító nyitás és zárásra szinoním váltakozott volna, egyedül a relének a hangját hallani amikor a távirányítót működtetem, de nem tudtam megállapítani, hogy a 3 közül melyik kattog. (nehéz volt méricskélni, mert csak két kezem van és egy 3-iknak kellett a távirányítót is működtetni, a kollektorhoz pedig nem tudtam hozzáférni egy rácsippenthető mini csipesszel.) A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Igen ez halott tranyó. ki kellene forrasztani a tranyót és azt a pontot megmérni ugyanígy, ami a Báziséra megy. Volt amikor beraktam a távirányítót a lábujjam alá, és úgy nyomkodtam, miközben mértem. elvileg a Bázisán lenni kellene már fesz-nek.
elfelejtettem említeni, hogy tegnap vettem 2 tranyót, tehát ki is tudnám cserélni most.
Na igen, de elég ha a Bázisra rámérsz és ha az a kívánt értékeket mutatja, akkor csere.
Akkor uniman segítségével együtt, már van hol mérni. Ha a Bázis ponton nincs értékelhető mérés, akkor végig kellene mérni az ULN kimeneteit, valamelyik biztos jó lesz nekünk! 10-16. láb a kimnete az ULN-nek. Negatívot kapcsol, szóval úgy mérd!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Az a TIP tranzisztor körül ott van 2 db (kék színű) siemens 07K14 varisztor is, azokat sem ártana megmérni...persze ezt Gézának kéne megtennie...
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Elnézést a szünetért, most mennék le mérni, nem találom a ULN2003A IC-t, hol, mi mellett található? Hogy néz ki? Nagyítóval nézem, nem találom.
Igazad van, az tényleg egy ULN2003A.
Őszinte leszek, mérni talán tudnék ezeken a pindurka lábakon, de hozzájuk forrasztani akármit tutti, hogy nem, olyan preciziós pákám amúgy sincs, se tapasztalatom ilyen forrasztáshoz. A TIP122-t kivettem, most lemegyek és megnézem, hogy a kulcstartó ki be kapcsolásával kapok-e 12 V-ot a bázis helyén. Amint pár üzenettel feljebb említettem, vettem két TIP122-őt, tehát ha a bázis OK, akkor egy új TIP122-vel lehetne mit kezdeni a trafó nélkül?
A TIP bázisán a sziréna hangfrekvenciás jele kellene, hogy legyen riasztáskor...
Apropó! Van benne egy kis akku is...vagy nincs? Ha a kulcsos kapcsolóval be van kapcsolva a riasztó (és a kis akku rendesen fel van töltve) a 12 V megszűnésekor azonnal megszólal a sziréna hangja... A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Ha az jó, akkor nyert ügy. Ha nem, akkor marad az ULN. Nem kell arra a pici lábra forrasztani, akkor egy forrpontot kell keresni, ami kapcsolatban van a szükséges lábbal.
Azt megtudja mérni és akkor már mehetünk tovább.
A bázis pontján is sajnos állandóan van 12 V, ugyanaz a helyzet mint amikor a kollektoron mértem, ki be kapcsolásnál 11.45 V-ra esik visza, utána visszaáll 12-re.
Az ULN2003A-n már nem tudtam mérni, mert a fejlámpámban már gyenge az elem, és emiatt túl sötét volt. Ennek van egy csomó lába, melyiken érdemes mérni? Letöltehetem a rajzát akárhonnan ha kell. Le is töltöttem innen: http://www.hestore.hu/files/uln2003a.pdf A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Tranzisztor nélkül hiába mérsz ott...ha meg rossz a trafó, akkor ezzel egyenlőre kár foglalkozni.
Talán inkább a 2.-es kimeneti pontra (barna vezeték) kéne összpontosítanod...ott kiadja a 12V-ot riasztáskor. A csatlakozó és relék között van egy lapos teljesítmény tranzisztor, az kapcsolja oda a feszt... A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
Igen, hajlok én is arra, hogy hagyjam a fenébe a csipogást, és egy külső szirénával megoldódna a fő probléma, hogy maga a riasztó működne mint riasztó amikor kell.
Írtam fentebb, hogy az ULN 10-16-os lábak a kimenetei. Ezek közül valamelyik biztos kapcsol nyitás-zárásra, akkor pedig annak a kimenetnek meg kell nézni a bemenetét, hogy melyik és rátenni 1 TIP 122-t és már tudja akkor kapcsolni a zümmert. A TIP nem biztos, hogy kell bele, mert ha nincs nagyon leterhelve az ULN kimenete, akkor elbírja a zümmert magában. 500mA-es terhelést bír a zümmer pedig nem eszik sokat, pár 10mA. Ha nincs kedved méricskélni és elég a riasztáskor csak szólnia a szirénának, akkor meg ott a 2-es láb(barna kábel), ezt már beszéltük is, hogy működik, úgyhogy arra már csak egy szirénát kell kötni és megy.
Megmondom őszintén nem értem teljesen, hogyan mérsz, gyanúsan 0,6V körül van a változás. Biztos, hogy a kollektort méred, nem a bázist?
Hello!
A tranzisztor benne sem volt, (utoljára) úgy mérte...és lehet, hogy van egy ellenállás a bázis és a kollektor között... A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014
Hello!
Nem: azt írja, hogy a kollektoron mérte, ha nincs benne, akkor nincs kollektor, sehol nem írta ott még, hogy kivette már...
Elnézést, ma egész nap nem voltam komputer közelben.
Melyik mérésre gondolsz? Először a még a helyén lévő TIP122 kollektorán és egy pozitív (piros kábel) csatlaközó kábel között mértem a feszültséget mikozben kapcsolgattam a távirányítót. Második alkalommal miutána zosza javasolta, hogy vegyem ki a tranzisztort (és írtam is, hogy kivettem), akkor a nyáklapon a TIP122 bázisának a helyén mértem és ugyanaz a pozitív piros kábel között. (csak követtem az utasításokat. Ha szemből nézem a tranyit, akkor a bal oldali láb a bázis, a középső a kollektor.
Ma, péntek le fogom mérni az ULN lábait, csak nézem az IC-t, de nincs rajta semmi sem ami jelezné, hogy hol az 1-es láb, a teteje az IC-nek egy szabályos téglalap és még az a félkör bemarás sincs rajta ami a műszaki leírásán látható.
Tehát ha az IC-t úgy nézem, hogy a neve olvasható, hol az 1-es láb, a 10, vagy 2, vagy 5 vagy 8 óra irányában?
Lerajzoltam, hogyan tudod beazonosítani a lábkiosztást, remélem érthető a rajz. Amikor a TIP Bázisát mérted, akkor a pozitív mérőcsúcs a Bázison, a negatív mérőcsúcs a GND-n kell hogy legyen, így kapsz megfelelő értéket. Ezzel ne foglalkozzál, csak az ULN-el, mert ott lesz a megoldás.
Hello.
Lefotóztam azt az IC-t. /Alsó sorban, balra az első az 1.láb/ A felső sorban a szélesebb nyák-csíkokhoz csatlakozó lábak a kimenetek (a relékhez). Talán láthatók az alsó sorban az IC mikroprocesszorra csatlakozó bemenetei is. A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |