Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Házilag építhető fémkereső
De akkusra is valószínűleg simán meg lehetne csinálni, csak úgy kevesebb ideig bírja.
Ezt most nem tudtam követni.
A fejben akku és panel. Nincs kábel. Ha lenne tápkábel, lehetne jel kábel is. Az kissé kétértelmű, hogy meddig bírja, de az újak azt hiszem kb 15órát, miközben 600g alatt van a fej. Én még nem láttam olyan elvetemültet, aki 15órát ment volna, bár én már voltam 10-t párszor egyhuzamban. Szerintem a keresési teljesítménnyel sincs semmi gond, inkább az, hogy a fejhalgató is töltögetős, a távirányitó is töltögetős, nekem elég macera egy valamit is töltögetni, amikor naponta megyek nyáron. Aztán össze kell hozni őket egymással, olyat láttam, hogy azzal kínlódnak. Mindazonáltal zseniális dolognak tartom.
Teljesen mindegy hogy van a fejben akku, vagy nincsen, a lényege az lenne hogy kiváltani a jel kábelt vezeték nélkülire, a fejben lenne a tx adó, és rx ic, onnan vezeték nélkül menne a fémkereső dobozába, a fejben annyira pici a jel hogy mindenképp veszteséges kábellel felhozni a dobozba.
Értem, de ez így nem pontos.
A néhány mV-os jel nem kicsi ahhoz, hogy kábelen vigyed 1-2m-t, akár 3-at is. Nekem spec közel 3m az egyik fejhez a kábel. Nem a veszteségével van gond, hanem minden mással. Van induktivitása, kapacitása, áthallása. Eleve ott viszed mellette az adó jelet, ami akár több ezerszerese. Ezek kiküszöbölése megfelelő kábellel lehetséges, pl multikoax, mikrofonkábel (abból van két eres szigetelt jóminőségű, akár ezüstözött is), és vannak jó svhs kábelek. Sommer-t nézegesd. Meg persze az elektronika... Önmagában csak a jelet vinni rádióval az elég luxus, és amennyi előnye, annyi hátránya, de ha minden vezeték nélkül megy, azt tudod meg oldani, az a technológia önmagában is nagy dolog lenne. De első lépésnek próbáld ki az ötleted, hogy milyen.
Ha már rendelek panelt, egy próbát megér, neki is állok megtervezni.
Mindenképpen, hiszen a tett halála az okoskodás és soha semmiben nem jutott volna előre a világ, ha már az ötlet idején elvetették volna. És ugyan ez igaz arra is, ha valakinek valami nem jött össze, ezért más meg sem próbálta volna. Valami haszna mindenképpen lesz a dolognak.
Még egy kérdésem lenne, elvileg ugye az adó jelnek nem kéne változnia fém közeledtére, ha a fémkereső dobozába csinálok egy virtuális adójelet ugyanazzal a frekvenciával amivel a tx is rezeg, akkor ha minden igaz elég egy mono vezeték nélküli adó is?
Igazából még sosem néztem hogy változik e a tx jel, gondolom egy aknafedlapnál biztosan elmegy valamelyik irányba egy picit. Nem akarok hónapokig kísérletezgetni, a lehető legegyszerűbben szeretném megoldani, az szinte biztos hogy egy db 3200mah li-ion akku megy bele a fejbe, egy pici tápkonverter felezővel, egy led kijelzős ki be kapcsoló és az adó fokozat. Az adó fokozat még nem tudom hogy mekkora méretre, a többit meg megpróbálom besűríteni egy 3×2cm-es kétoldalas panelra ha ráfér. Illetve gondolkodok még az egyszerű vízálló akkucserén is, hogy ne kelljen töltőt belerakni. Idézet: „Még egy kérdésem lenne, elvileg ugye az adó jelnek nem kéne változnia fém közeledtére, ha a fémkereső dobozába csinálok egy virtuális adójelet ugyanazzal a frekvenciával amivel a tx is rezeg, akkor ha minden igaz elég egy mono vezeték nélküli adó is?” Lehetetlenségnek tartom azt, hogy két, egymástól teljesen független oszcillátor mind frekvenciájában, mind fázisában ugyanúgy rezegjen. Mindenképpen szükséged lesz az adó tekercs jelére is. Idézet: Nem tudom szó nélkül hagyni, amit itt írtál. Azt, hogy a kudarcnak is van haszna, hatalmas igazság. Én sokat vitatkoztam ezen másokkal, szinte senki nem fogadja el. Pedig az is eredmény, hasznos információ, ha valamiről az derül ki, hogy az az elképzelés ötlet nem jó. „És ugyan ez igaz arra is, ha valakinek valami nem jött össze, ezért más meg sem próbálta volna. Valami haszna mindenképpen lesz a dolognak.”
Tulajdonképen nem az adó tekercs jelére van szükséged a mintavételező jel előállításához. Ha megnézel olyan kapcsolásokat, ahol az adótekercs nem egy oszcillátor része, akkor látod, hogy csak az adó -talán ez a legegyértelműbb- órajelére. Ez a következők miatt érdekes:
-nem kell az adójelet levinned, csak egy impulzust, ami a fejbe épített bármit indítja vagy szabályozza -az adó tekercs változásait is lehetne mérni és felhasználni, pl tárgyméret meghatározásához (vagyis lenne egyszer egy normál kereső és lenne egy olyan áramkör ami az adó változásait nézei-ez csak egy ötlet, nem a mostani rádiós témához) Különben meg lehet hogy egyszerűbb, az adót beépíteni a fejbe és csak a vett jelet, meg a referenciát felhozni. Gondolom, így alakult a deus is, és aztán azt mondták, tulajdonképpen építsük be a gép nagy részét a fejbe...és oda tettek egy mikrovezérlőt aztán kész.
Akkor elvileg ha megcsinálom a fejet és lesz két rádiós jel, akkor a vevő részét ha szkópra kötöm a fémkereső panel nélkül, akkor is a valós fázistolást fogom látni rajta? Tehát ki tudom nullázni? Vagy ha rákötöm a fémkereső panelját, akkor az még változni fog?
Chance a thuntingon: Bővebben: Link
Nem tudlak követni, rajzold le tömbvázlaton
Minden eseteben az a lényeg, hogy a referencia szinkronban legyen az adójellel (tehát mindegy milyen a fázishelyzet, de szinkronban kell lenni. A fázist természetesen akárhova toligálhatod annak érdekében, hogy az xy (g) csatornáidon megkapd a kívánt fázishelyzeteket. Rendszerint ez szokott kimaradni és akkor jön az a hiba, hogy szelektál, amit nem kéne, meg jelez a földre.
Koncentrikus fej készítéshez kigondoltam egy lehetséges variációt, lehet venni 1mm vastag üvegszálas lemezt, ebből konkrétan egy egy 30 centis lenne alul és felül, a tekercset rögzíteném az alsó részhez és összeragasztanám eps ragasztóhabbal (középen a rögzítésnél 8mm távtartóval), hasonló a purhabhoz, csak nem tágul annyit, 9-10db négycentis könnyítő furat is ráférne úgy hogy a panelnak és az akkunak is marad bőven hely, a lágy résznél ahol kilóg a hab ott 5mm mélyen eltávolítva epokitt gyantával bekenném.
A két üvegszálas panel könnyítő furattal 240gr, így ki lehetne hozni egy 500-600 grammos fejet belőle elég nagy merevséggel, egy centis fej vastagság mellett.
Nem értek hozzá, a fejben lévő elektronikát is fémként érzékelni fogja szerintem. Esetleg bezavarhat, vagy a szelektálásban. Nem tudom, csak gondolat.
Ha nem mozog és nem túl sok a fém akkor nem lehet gond, magát a tekercset sem érzékeli.
Megfelelő programozással ki is ássa, de alapból keresésre alkalmas, abszolút házi biorobot.
Előtte jól be kell rúgatni hogy tudjon jobbra balra lengetni...
Összeraktam ne555-ből egy 16khz-es generátort, egy tranzisztorral a kimenetén, egy darab li-ion teli akkuval mérve 4,2v 10ma 12v adójel, üres akkuval 2,8v 4ma 10v adójel, létezik olyan kapcsolás ahol növelni lehet még a jelet, vagy mindenképp építenem kell hozzá tápot?
Ezzel működni fogsz egészen nagy amplitúdókon is. A kondik tekercs, frekvencia, és amplitúdó függőek. Négyszögjellel hajthatod meg, de ügyeljél az 50/50%-os kitöltési tényezőre.
Nem árt a közös kollektorok, és a tekercs közé egy kis ellenállás. Én a gépemben ezzel 5 volton lazán csinálok 40 voltos amplitúdót, de mehetsz följebb is, rajtad múlik. A meghajtó négyszögjelet pedig kényelmesen küldheted a készülékhez, és azzal vezérelheted a fázisdetektorokat meghajtó fázistolókat.
Sziasztok!
Csak elkészült az elektronika, még egy kis mechanika és kész. Bocs a képek minőségéért! A Guard interval-al mit tudok állítani meg a Barrier-el, meg a Volume raise-vel? Köszönöm!
Ha ez wifi kábel, akkor nem jó, próbáltam már, maga a kábel jó, de ha az egyik végén levágod a dugót és úgy kötöd be, akkor már nem lesz jó, csúszik benne a belső vékony szál, így a csatlakozóba dugáskor nem fog belemenni a dugóba, kilöki a túloldalon mert nincsen ami megfogja.
Nagyon régen csináltam ilyen keresőt, de nekem úgy rémlik hogy nem árnyékolt kábel megy a fejhez.
Köszi az infót!
Az RG58-as kábelt is mondják, hogy jó de az is árnyékolt! Akkor milyennel kössem be, valami tanács? Ja az nem wifi hanem egy GPS modul. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Én clonepi-t csináltam, ami szinte ugyanez, az 1×1 méteres fejhez is sima hangfalkábelt használtam a tekercshez és a bekötéshez is.
Összeraktam az oszcillátort, a próba tekercs cibolához való 0,45-ös drót ami 3,3ohm.
A két bázis ellenállás 4,7k lett, ezeket mértem: 3,5v akku, 220/220n 2v adójel, 3,5v akku, 220/100n 11,4v adójel, 3,5v akku, 220/82n 16,7v adójel, 3,5v akku, 440/82n 19,0v adójel, 16,032khz, 3,5v akku, 470/82n 20,0v adójel, 16,033khz, 4,2v akku, 470/82n 27,0v adójel, 16,035khz, 3,0v akku, 470/82n 15,0v adójel, 16,032khz. Ilyen a generátor jele: kép1 Ez meg az adójel: kép2
RG58, ha érdekel az is miért, ott melléklet
Erre mindig ráírják, tehát ha a csatolt képeden szereplő koaxon ez van, jó lesz. Jó lehet más koax is, csak némelyik nehezen forrasztható. A vékonyakat, mint pl 174 nem javaslom |
Bejelentkezés
Hirdetés |