Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   955 / 1274
(#) zosza18 válasza eyess hozzászólására (») Máj 11, 2014 /

Akkor jó, így gondoltam én is, csak nem voltam biztos benne, hogy egyre gondolunk. Rendben van, úgy csinálom. Köszönöm!
(#) cxaba hozzászólása Máj 20, 2014 /

Tisztelet mindenkinek,
Két régebbi problémámmal hozakodnék elő segitségért, amit nem sikerült meg oldanom, két TV-m van egy samsung és egy INNO-HIT, mind a kettő hibás;
1- a Samsung Ck21P30BT tV-m hibája hogy ha a kapcsoloval kapcsolodik ki akkor az ujra kapcsolásnál a hangerő a normál maximálisnál nagyobb hangerővel indul, de ha stand-by ból inditódik, akkor az utolsó beállitott hangerő marad,
2- a másik TV-m ugyan csak egy régi TV INNO-HIT TVC921TXT amelyik egyáltalán nem produkál semmit, de ha bekapcsolom észre lehet venni hogy feszültség alá került egy rezzenés szerü hang de nem a hangszoroból. A tápegység egyenirányító diodák jók, valamint a C3552 L OM5 tranzisztor is, ennek kolektorán 305 V van, emiter és bázison 0V. Ha valaki tud segíteni előre is köszönöm.
(#) maestro hozzászólása Máj 21, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Van egy régi ~25 éves Orion TV-énk. Pár napja már javítgatom, de még most sem működik teljesen.
Anno az volt a hibája, hogy tv nézés közben néha összement a kép egy vízszintes színes csíkká (a képi tartalomnak megfelelően változott a színe). Ekkor ha megmozgattam az antenna bemenet csatlakozóját, illetve rögzítettem mindenféle furfangos módon a csatlakozót hogy ne lötyögjön, akkor mindig visszajött a kép, néha több napra is. Míg nem egyszer már nem segített rajta ez sem. Ekkor jött apám a lámpás 12V-os feszültség keresőjével (szerinte mindenre jó) és felcsapott egy napra tv-szerelőnek az életvédelmi szempontokkal nem törődve bekapcsolt készülék mellett. Na ekkor sikerült elb***nia úgy, hogy már be sem kapcsolt a tv (ekkor jött az új tv, ami azóta már tönkrement hasonló hibával, de azt már megjavítottam a függőleges eltérítő tranzisztor cseréjével). Ezt a "leleményes javítását "sikerült kijavítanom a kapcsolóüzemű tápegység rész egy diódájának és egy ellenállásnak a cseréjével, tehát már újra bekapcsol a készülék. Azonban most ha a szemem nem csal csak egy fehér csík van a képernyő közepén, hiába van rajta műsor, csak hang van, színes kép nincs. Találtam még a panelon elvált forrasztást is az antenna bemenetnél (RF doboz), ami valószínűleg az érintkezési hibát okozta, tehát ezt is javítottam. Bár elég gyanús, hogy ő lett volna a felelős a vízszintes csíkért, mert szerintem ha kiforrasztanám az egészet akkor is legalább hangyákat kellene látnom a képernyőn. Vagy nem?
Ma még kicseréltem benne 3 elektrolit kondenzátort a nagyfeszültségű körben, de semmi változás. Illetve leellenőriztem a függőleges eltérítésért felelős nagyfesz. tranzisztort (D1555), ami véleményem szerint jó:
Összehasonlítottam a működését egy csere alkatrésznek vett S2055N-es típussal, aminél rosszabbul teljesít ugyan, de szerintem nincs baja, mert nem zárlatos sehol, a BE feszültség 0,7V környékén mozog (Uc = 12V, Ic = ~1A mellett), az Uce lemegy nyitott állapotban majdnem 0V-ra. Csak annyival rosszabb hogy közel dupla annyi bázisáramra van szüksége a teljes kinyitáshoz (~120mA) mint az S2055N-nek (~60mA). Ami lehet annak tudható csak be, hogy míg az S2055N-nek 55 ohm-os B-E beépített ellenállása van, addig a D1555-nél ez az érték csak 36 ohm. Szerintetek?
Szóval a nagyfeszültségű körben átnéztem minden elkót és kicseréltem ami hibás volt. Szintén itt van még a panelon egy gyanúsan púpos, egypúpú tevére emlékeztető nagyfeszültségű kerámia kondenzátor, de kiforrasztva műszer szerint az is jónak bizonyult így gondolom csak gyártási hiba.
Tehát tanácstalan vagyok, hogy hol lehet még a hibát keresni...
Amit még nem néztem meg az a sorkimenő trafó. Lehet hogy ő a rossz? Vagy a képcső végén lévő panelt nézzem át? Meg van a panelon egy "V-Out" felirattal (gondolom vertical out) körberajzolt rész, rajta egy hűtőbordára szerelt 6-7 lábú IC-vel. Nem ő lenne még a felelős a függőleges eltérítésért? Típusát most nem tudom leolvasni.

A másik tv-énknek aminek csak tranzisztor hibája volt, annál ha jól emlékszem színes csík volt a képernyőn, de ez meg fehér, ezért is gyanakszom valamelyik IC-re is.
Egyébként már nem emlékszem pontosan, hogy apám kontárkodása előtt is fehér volt-e a csík vagy színes.

Előre is köszi a segítséget, és bocs a hosszú hsz-ért.
(#) maestro válasza cxaba hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 1

Helló!

A bázison ~0,7V-tal nagyobb feszültséget kellene mérned. Ha a bázison és emitteren is 0 V van akkor az rövidzár. Kihúzott tv-nél egy dióda vizsgálóval ellenőrizd a B-E pn átmenetét és a B-C átmenetet. Mindkettőnél 500-700mV-os nyitófeszültséget kellene jeleznie a műszernek. Ha gyanús az érték, akkor forraszd ki és ellenőrizd le úgy is. Bekapcsolt tv-nél egyébként is kapcsolgathat a tranzisztor így nem tudsz pontosan mérni.
Az én tv-mnek két tápegységrésze van, van egy kapcsolóüzemű - amit gondolom a nagyfeszültségű rész igényel tehát ez okozza a rezzenést ha jó -, és ugyanitt van egy 78xx-ös stabilizátor IC is (vagy más) ami pedig a többi áramkört táplálja és gondolom ő a felelős a piros LED működtetésért is (on/off). Az Orion tv-mnek legalább is valami hasonló működése lehet. Tehát ha jó a tranzisztor is, de nem világít a tv led-je akkor egy másik tápáramkörben keresd a hibát.
(#) kadarist válasza maestro hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia!
Jó bő lére eresztetted... A 2SD1555 nevű tranzisztor a sorvégtranzisztor, tehát ő felelős a sortrafón átfolyó áram megszaggatásáért, és ezen keresztül a vízszintes eltérítés létrehozásában. A (V-out) a függőleges eltérítés, aminek a létrejöttéhez az a 7 lábú IC kell. Ha csak egy vízszintes csík van, akkor ez az IC az, amelyik nem működik rendesen. Lehet, hogy nem kap tápfeszültséget a sortrafó felől vagy csak egyszerűen tönkrement. Írd le a tévé típusát, hogy rajzot szerezhessünk hozzá.
(#) cxaba válasza maestro hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Helló!
Nekem csak egy MAVO 35-öm van, lehet hogy nem megfelelő ezekre a mérésekre? mert ki vettem a trnzisztort és igy jónak mutatkozik, nem zárlatos.
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Helló!
Ebből azt veszem ki, hogy a nagyfeszültségű részben már nincs hiba. Bár érdekes, hogy ugyanúgy működött a készülék 3 hibás kondenzátorral is.
De ha ő csak a vízszintes csíkért felelős akkor hogy lehet az, hogy a másik újabb típusú Orion tv-nél mikor kicseréltem a sorvégtranzisztort akkor jó lett a tv (szintén csak csíkot mutatott, ellenben a régi Orionnal színes csíkot)?
Mert tudtommal csak egy darab ilyen ~1600V körüli nagyfeszültségű tranzisztor van a tévékben. Tehát ezt nem teljesen értem. Amúgy a sorkimenő trafó az csak a gyorsító feszültségért felelős és a függőleges eltérítés már kisebb feszültséggel, trafó nélkül történik (hány Volttal kb?)? Mert akkor mire szolgál a sorkimenőtrafó többi kivezetése, hová csatlakoznak?

A készülék típusa: Orion 20AR
Jó minőségben csak blokkdiagramot találtam róla.
A napokban egyébként majd átvizsgálom akkor a V-Out részt is, de ha valami 1000Ft-os IC ment ki, akkor inkább neki esek az egész panelnak a pákámmal. Nem hiszem hogy megérné a javítása, alkatrészként lehet többet ér az egész készülék...
(#) maestro válasza cxaba hozzászólására (») Máj 22, 2014 / 1

Félvezetők vizsgálatához egy alap digit multi nem árt ha van kéznél. Egy ilyen műszerrel bipoláris tranzisztort úgy tudsz vizsgálni, hogy adsz a B-E-re +1-2V feszültséget egy soros ellenálláson keresztül és méred a B-E feszültséget. Ha 0,5...0,7V-ot mérsz akkor jó a B-E átmenet. Fordított tápfeszültséget ráadva pedig szakadásként kell hogy viselkedjen. De ha rövidzár van azt egy sima ohm mérő is kimutatja.
Én ez alapján szoktam ellenőrizni a tranzisztorokat DMM-mel dióda vizsgáló állásban.
(#) kadarist válasza maestro hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

A készülék rajzát innen letöltheted a kis idő múlva megjelenő "Get Manual"-ra való kattintással. Regisztrálni nem kell.
Nyilván a szerencse miatt javult meg akkor az a tévé, mert a panel mozgatása, feszítése képes megoldani a forrasztáshibákat, amelyek persze később újra előjönnek. A függőleges eltérítés végfokozata a uPC1488H nevű IC és a tápfeszültsége 23..25V, amelyet a sortrafó 7-es lábáról kap, egyenirányítás és pufferelés után. Ezt a feszültséget kellene ellenőrizni az IC megfelelő lábán.
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 22, 2014 /

Get Manual... Soha se vettem volna észre. Köszi.
Egyébként rájöttem, hogy az újabb típusú TV-vel tévedtem, mert az nem vonal hibás volt, hanem csak bekapcsolt, utána pedig ki kapcsolt. De valamiért úgy emlékeztem, hogy annak is hasonló hibája volt. Nem hiába volt számomra is érthetetlen amit írtam.
(#) cxaba válasza maestro hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Köszönöm
Most már itt körbe néztem mindent és semmi hibésat nem találtam. Egy rajz hozzá nagyon jó volna.
(#) maestro válasza cxaba hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Nem lehet, hogy nálad is a sorvég tranzisztor ment ki? Nálam mikor az ment ki, akkor bekapcsolt a tv (led világít), majd utána ki is kapcsolt egyből.
Ellenőrizni kellene az elektrolit kondenzátorokat is (főleg a nagyfeszültségűeket). Ha púpos akkor biztos cserélni kell, a többit meg minimum kapacitás mérővel kellene ellenőrizni (kisütött kondenzátor mellett!). Ehhez egy ESR mérő sem ártana, de az még nekem sincs.
Meg a nagyobb teljesítményű ellenállásokból is tönkremehetett valamelyik (mondjuk a tápegység résznél). Szóval minden szir-szart ellenőrizni kell ha tanácstalanok vagyunk. De a leglényegesebb a tápegység rész és a nagyfeszültségű rész.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) kadarist válasza cxaba hozzászólására (») Máj 23, 2014 / 1

Szia!
A Samsung rajza: Bővebben: Link
Az INNO-HIT-nél pedig meg kellene nézni az alaplapi feliratokat, hátha van valamilyen utalás a sassziszámra.
(#) djseed1 hozzászólása Máj 23, 2014 /

Üdv mindenkinek!

Van nálam egy TV eltérítés hibával, TDA1771 IC halott, ilyet már nem tudtam venni, olvastam hogy TDA8174-el helyettesítik. Viszont én csak TDA8174AW-t tudtam venni. Mi a különbség? Ez is betehető?

Előre is köszönöm!
(#) wolfron5 hozzászólása Máj 23, 2014 /

Üdvözletem mindenkinek! A minap meghibásodott a hyundai slim fat katód csöves televiziom és a segitségetekre szorulok. A hiba az hogy be sem kapcsol, a led sem gyul ki és semmire sem reagál. A táplálást leellenőriztem es a főkapcsoló átadja az áramot, tovább már nem volt időm megmérni. Ha esetleg van ötletetek kérlek osszátok meg velem is előre is köszi.
(#) kadarist válasza wolfron5 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Szia!
Ha majd több időd lesz, akkor mérd meg tovább is, főleg a nagy hálózati pufferkondi sarkain lévő feszültséget.
(#) kadarist válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Szia!
Más a bekötése. Nézd meg az adatlapját!
(#) djseed1 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Szia!
Én itt csak annyit veszek észre hogy a 8174-nek az 5-ös lába nincs használatban, a 8174AW-nek pedig igen. De arra is csak egy kondi (10uf/50V) van kötve.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
(#) djseed1 válasza kadarist hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Működik. A kondit nem kell beiktatni az AW-shez, mert eltekeri a képet. Csak simán ugyanúgy kötni mint a 8174-est.
(#) cxaba válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Üdv. és nagyon köszönöm a segítség készséget!

A nyákról ez, amit letudtam olvasni, 90-0930 ez egy kis téglap keretben és alatta
33004-154-961(03) utána egy valamilyen jelzés, egy körben egy E, C12/V-? nem lehet kiolvasni, majd egy háromszög után, 91.01 a végén pedig agy C-é. Ha ez lenne a sasszé száma?
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Na kiforrasztottam az IC-t, hogy könnyebben hozzáférjek a kondikhoz és hogy kicsit megtudjam pucolni az alaplapot, de ez nem az az IC amit írtál, ennek a típusa LA7838, és 13 lába van! Szóval még azt se lehet mondani rá, hogy helyettesítő. Mondok jobbat, nem is látok ilyet a kapcsolási rajzon. Pedig megnéztem még egyszer és 20AR a TV típusa. Az IC egyébként szerintem jó, mert a belső kapcsolási rajza szerint leellenőriztem a lábakat (tranzisztorokat, diódákat) és sehol sem zárlatos. Most fogom visszaforrasztani. Még két kondit kicseréltem, biztos ami biztos, meg kisebb forrasztási hibát is találtam még. Na majd megírom, hogy működik-e vagy sem.

Egyébként a kapcsolási rajzon szereplő 7 szegmensen kijelző nincs is a készüléken. Valószínűleg elnézték a kapcsolási rajzát.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) kadarist válasza cxaba hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Így néz ki a lap? Bővebben: Link.
(#) kadarist válasza maestro hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Na és a te sasszid ilyen? Bővebben: Link.

Hát nem. A kereten kívüli trafó stimmel, de a többi nem. Az elrendezés hasonló, de máshogy állnak a hűtőbordák, meg az IC-k is máshol vannak. Plusz az én panelomon van egy kiálló nyák is ami eléggé megnehezíti a javítást, félve hogy mikor törik le onnan.

Az enyém ilyen, csak nincs rajta a függőlegesen elhelyezkedő kiálló nyák, csak a vízszintes.

A képet honnan vetted, mert ahhoz a képhez tartozik egy sassziszám is és az lesz a megoldás.

google. Milyen szám kell? A fémkereten csak egy hosszú sorozatszám van.

TM0230C
Ezt találtam a nyákon, még nem kerestem rá mi ez.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014

Jó, nem egyértelmű a dolog, úgyhogy inkább nézd meg, hogy ez az LA IC megkapja-e a tápfeszültségét az 1-es és a 8-as lábain. Bővebben: Link.

Már működik. De a kapcsolási rajza még mindig jól jönne.
Képélességet amúgy lehet valamivel állítani? A trafón ugye két trimmer van, az egyik ha jól tudom a fókuszt állítja, a másik mire való, talán a fényerőt állítja? Vagy ha tekergetem tönkremehet? Mikor rossz volt, elég homályos volt a vízszintes fehér vonal, lehet ezért nem olyan tiszta a kép. Vagy csak lehet, hogy már nagyon megszoktam a fullhd képet.

Mitől lett jó? A képélességet a felső potival állíthatod be, az alap fényerőt meg az alsóval.
(#) maestro válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2014 /

Ok. Köszi szépen!
Szerintem csak forrasztási hibája volt. Végül is nem sok, csak összesen vagy húsz. Az LA7838-nak az összes lába alig láthatóan mozgott, így újra forrasztottam őket. Meg a puffer kondija is púpos volt így cseréltem, meg egy másikat is, bár a kapacitásukkal nem volt baj.
Egyébként csak bekapcsolásnál homályos picit a kép, de pár mp múlva már sokkal tisztább. Ez mitől lehet? Egy 1µF-os nagyfesz kondit 2,2µF-dal helyettesítettem (nagyfesz résznél), lehet e-miatt lenne?

Egyébként még van itthon egy szovjet kis autós fekete-fehér tv is, ami működik, csak nem lehet(ett) rajta befogni egy adót sem. (Most meg ugye pláne nem, mert már nincs analóg sugárzás). De kábelről működésre lehetne valahogy bírni? Régebben kísérleteztem, hogy direktbe a kábelt az antenna csatlakozóra csatlakoztattam, de úgyse fogott be semmit.
Apám egyszer azt mondta (hallotta valakitől), hogy valami más rendszerre van behangolva és ezért nem működik. Ebben lehet valami?
Valami ilyesmi a miénk is. Típusát majd megnézem.
Szóval csak 20 éve foglalja itt a helyet és nem tudom, hogy lehet-e még vele valamit kezdeni. Mondjuk szkóppá átalakítani.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Következő: »»   955 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem