Fórum témák
» Több friss téma |
Csinálhatok bármit, a gaz hasba akasztja a technikát..
![]()
A gyári pásztorok trafója sokkal kisebb belső ellenállású, (a szekunder feszültségük is kisebb), így aztán a fű okozta terhelésre nem csökken számottevő mértékben a kerítésre jutó feszültség.
És lehet valahol ilyen trafót venni?
Sziasztok. ezt a sorkimenőt szeretném tesztelésre beledobni egy pásztorba. A bekötésben kérném a segítségeteket. 2-es 9-es láb a primer tekercs. M.V a magas fesz. (karám) A FOCUS vagy a 8-as láb a test? vagy ha nem így akkor hogyan kössem be?
Hát elméletileg egy 230/10-12V 40VA-es biztonsági transzformátor jó lenne az áttételt számolva, csak a 230-as tekercselés nem tudom hogy bírná a 8kV-ot (ratio:1/20).
A vasmagot meg persze nyitottá kéne tenni , vagy ferrit rudal helyettesítve megpróbálni. A műgyantával való kiöntés sem elfelejtve.(azóta szétszedtem, és nem volt zárt vasmagú csak úgy nézet ki, ebben nyitott ferrit mag volt . ![]() Szóval nem egyszerű eset ![]() A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2014
Szia az Opel gyújtó trafó az a tuti próbáld ki.
Sziasztok! Megérkezett végre a tranzisztor. Kicseréltem és hála segítségeteknek működik ismét. Köszönöm.
Részemről korai volt az öröm. Öröm töltött el amikor önmagába kipróbálva működött. Viszont bekötve már nem adja le az ütőáramot. Üresen 1 cm ívet képes leadni. A pásztor kimenőt amikor vissza leveszem akkor szépen adja az ívet odatartva.
Szia! Melyik tipus, van rola fotod? Kosz!
Ha magába a villanypásztor működik, akkor ahogy köbzoli is írta, valahol a vezetékeléssel lesz a gond, nem magával a villanypásztorral.
Köszi ! Végig néztem és valóba hozzáér itt ott a felnövő fű. Holnap majd a benzines fűkaszával végig nyírom a 420 méter hosszan a kerítés mentén. Bízom benne, hogy az okozza a problémát.
Az már elég ahhoz, hogy ne működjön. Ha lenyírtad, jó fog lenni.
![]()
Üdv! Igazad volt mert a szomszédtól átnőtt gyom és fű rátelepedett a vp vezetékre. Lenyírtam azt is és működik végre. Úgy tűnik mintha gyengébben csattanna amikor a kerítésdróthoz zárom egy vezetékkel. Meghibásodása előtt erősebb ívet adott.
Na akkor sikerült. Milyen FET-et tettél bele?
Köbzoli ajánlatából csak az IRF 840 sikerült beszerezni, így ezt tettem bele.
Átnéztem a 2 FET-et, és az rDS-ben láttam eltérést, szám szerint a "gyári" 0.04Ohm, míg az újnak 0.85Ohm. Nem tudom ez beleszólhat-e ennyire jelentősen, bár mint Te is írtad, nem sok a különbség.
Szerintem sokat nem dominál, bár Te tudod milyennek kell lennie. Ha arra jó amire neked szükséged van, akkor kár foglalkozni vele.
Ha tudnék beszerezni 0,04 Ohm-ost kipróbálnám azzal is. Valójába úgy tűnik mintha ezzel gyengébb ívet fogna terhelve.
De még egy kérdés, milyen állapotban vannak a szigetelők? Én személy szerint találkoztam olyan esettel, hogy a legalsó karám vezeték szigetelője megrepedt, és szökött az ív. Igaz ezt karám teszterrel lehet megtalálni. Ilyen teszter leírás szerepel itt a fórumon elég sok.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2014
Sziasztok. Az előző oldalon tettem én is fel kérdést gyári pásztorral kapcsolatban. Tudnátok valami ötletet adni,hogy merre keressem a hibát?
Köszönöm előre is!
Szia! Azokkal nincs probléma szerencsére. A sarkoknál porcelán van a többi egyenes szakaszon pedig tetőléc az oszlophoz rögzítve és abba betekerve a műanyag szigetelő.
Elképzelhető,hogy belemérted a műszered mérőkábeleinek az értékét. A te esetedben nem folyik az rDS-en több tíz amper, úgyhogy szerintem is kár vele foglalkozni.
Szia. Az IC-t mérted már, hogy működik-e? Ha az működik, akkor a tranzisztorokat, diódákat meg a tirisztort vagy triakot(nem tudom melyik van benne) ki kellene mérni, hogy jók-e.
Szia! Köszi,hogy válaszolsz! A tranyókat,diódákat átmértem,jónak tűnnek. Tirisztor,vagy triak,azt nem néztem,de a mérések alapján triaknak vélem,és azt is jónak saccolom.De típus után rákeresek! Az IC lábain meg sajnos nem tudom,hogy mit kéne mérnem... Bekapcsolás-mérések alatt a nagyfesz trafót kivegyem belőle? Csak a béke kedvéért kérdem,hogy ne vágjon földhöz
![]() És még valami....a nagyfesz trafó bemeneti oldalán tudnom kéne mérni AC,vagy DC feszültséget?Mert semmi nincs rajta,és a kontroll led sem villan egyszer sem. Köszi előre is!
Csinálhatnál egy tisztább, jobb képet a panelról. A nagyfesz trafót kiveheted, nehogy véletlenül is megsimogasson.
![]()
Az IC kimenetén,szerintem oda van kötve a led is,és a test között lehet mérni pozitív feszültséget az impulzusoknak megfelelően,ha van egyáltalán jel a kimeneten.Mérhetsz feszültséget a kondenzátor két kivezetésén is,mindkét esetben egyenfeszültségnek kellene lenni.Digitális műszerrel csak saccolni lehet,mert ezek időben változó feszültségek,"futkosni" fog a műszer,a lényeg az lenne,hogy legalább láss valamit.Az IC kimenetén a táphoz viszonyítva kb.fél-kétharmad értéket a kondenzátoron pár száz voltot kéne látni.Írd meg a triak vagy tirisztor típusát,abból beazonosítható.Ezen félvezető G lábán is kéne tudni impulzusszerű pozitív feszültséget mérni.
Zosza18,és erdgab! Csináltam jobb képeket,mellékelem. A negatív táp,és a D17-es dióda között van impulzus szerű feszültség,amit mérni tudtam.118-120V-ot is mutatott. A pozitív táp,és a tirisztor (-típusa:S0610MH-) C,és G lába között majdnem megvan a betáp teljes feszültsége.
A pásztor típusa: Callagher B20 Köszi előre is! * Szerk: Képek fentebb. A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2014
Kondit nézted benne, amit töltöget és rásüt a trafóra? (ha van benne, mert nem láttam a képen.) A nagyfesz. trafó kapja a feszültséget? A LED-et kövesd vissza, hogy hova megy és akkor már kiderül, hogy miért nem villog, ha impulzus pedig megvan.
Igen,a kondit tölti,a NF trafóra menő ágon 120V körüli fesz mérhető.A trafónak egyik tekercse sem szakadt. A kondi lemaradt a képről....
Átméreteztem a képeket,feltöltöm ide most. |
Bejelentkezés
Hirdetés |