Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   489 / 609
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Kellő mennyiségű paszta van az IC alatt? Nem látom a kitüremlését.
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Most nem volt sok pasztám, és csak próbának raktam össze, de az előzőt rendesen bepasztázva raktam fel, és az is melegedett, és torzított.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014

A melegedés önmagában is sok, mármint a borda szintjén. Az IC tokot nem szoktuk melegebbre engedni mint amit a kezünk kibír.
Lehet nem elég intenzív a levegő áramlás. A borda hátán vannak lamellák? Azt nem látom a képen.
A terhelésről még pár szót. A hangszóró milyen típus? Van benne hangváltó ami rendellenesen alacsony impedanciát állít elő esetleg?
(#) metabo123 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Ha jól látom egy TO-3 tokos tranyó helyére van az IC felfogatva, így az egyik furat pont IC mögé esik jelentősen rontva annak a hőleadását a bordára, pláne hogy még a paszta is csak óvatosan van jelen. Szerintem ez kerülendő.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2014
(#) tiborjan válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 21, 2014 / 2

Az 1 mm2-es hangszóróvezeték iszonyatmód összeszedi a brummot mint rájöttem. A jelkábelt árnyékoltra cseréltem és a tápban is lecseréltem egy vasaló vezetékére A búgás,sercegés megszűnt.
(#) adri9692 hozzászólása Máj 21, 2014 /

sziasztok hol tudnám megrendelni ada 24430 hoz közel az ic meg a nyákot meg a töbi alakatrészt ????
(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Van borda a hátulján is, és a régi erősítő úgy volt felfogatva, hogy nem volt mögötte lyuk, de szerintem most se esik az ic mögé. A hangszóró egy 4ohm-os Dibeisi, ha jól emlékszem 140wattos, hangváltó meg látszódik is a képen, itt a cikkek között lévő aluláteresztő szűrő van megépítve tl064-gyel, azzal is voltak problémáim, de mostmár tökéletesen mőködik. Előtte egy sima RC szűrő volt benne, azzal is ugyanezt produkálta.
(#) zotya1983 válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Kollégáknak igaza volt ebben, nekem is az volt benne és brummogott is picit,én még nem cseréltem csak áthelyeztem a kötéseket rajta,most nincs brummogás, de ami késik nem múlik, át fogom húzni árnyékolt kábellel.
(#) zotya1983 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Üdv! Nem lehet hogy a paneled vége nekifeszül a bordának,megakadályozva ezzel hogy teljesen síkban feküdjön fel az ic?Hűtőtönk, vagy valami leszorítókengyel használata kötelező, egyrészt jobban elvezeti a hőt (hőmegfutás pl),és segít hűvösebben tartani az ic t,így nem lép be a tortyogás vagy a védelme olyan hamar.
(#) S21L1 válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Az ic felfekszik teljesen, arra mindig figyelek. Leszorítókengyel az pedig mondjuk egy alumínium lemez az ic elején, amivel ráerősítem a bordára?
(#) ladislave válasza adri9692 hozzászólására (») Máj 21, 2014 /

Szia! Elementa .Az olcsóbb üzletek közé tartozik.

Nézegetem a képeidet, a végfok kimenet és a bemenet vezetéke veszélyesen közel van egymáshoz, ez úgy gerjedhet ha akar mint a sicc. A bemenő nem lehetne árnyékolt vezeték ahogy illik?
(#) Szabi1 hozzászólása Máj 22, 2014 /

Sziasztok! Javítás alatt van egy TDA 7294 hídkapcsolású sztereó erősítő. Három transzformátor van benne, kettő egyik végerősítő panelt hajtsa, a másik pedig a másik panelt.
Eddig mikor a 100w os égőt sorosan a primerbe raktam állandóan égett, szerintem amiatt mert a három toroid nagyon megszívta, különkülön működnek, most csináltam egy lágyindító panelt.
Ma a kétrafós panelt próbáltam ki tökéletesen működik, viszont a másik panel nem működik rendesen.

A tápot megkapja, de viszont olyan hangja van mintha nemvolna elég a puffer, pedig mikor először megéptettem az erőstőt tökéletesen ment minden. Kicsi hangerőn erőltetve hallatszanak a magas hangok, a baszusra elcsendesűl. Mikor másodjára bekapcsoltam a protect nem kapcsolta be a reléket. Biztos IC okozhatja a problémát, vagy valami kontaktja a végfoknak? Holnap mérek DC feszt a GND és a hibás panel kimenetei között.

Bocsi most látom hogy elírtam a pufferkondik értékét, tehát helyesen: 2x22.000µF és 2x10.000µF van berakva.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2014

Untitled.jpg

(#) S21L1 válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Ha gerjedne, akkor melegednie kéne jel nélkül is, és nagyobb áramot felvennie, vagy rosszul tudom? Rámértem a nyugalmi áramra, és 42mA amit felvesz.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Csak a melegedés okára keresem a lehetséges magyarázatokat. Lehet bizonyos amplitúdóra is szükség van, hogy az oszcilláció beinduljon.
(#) S21L1 hozzászólása Máj 23, 2014 /

Minden esetre jövő hétvégén veszek kábelt és lecserélem, aztán írok, mi lesz vele.
(#) lukacsp válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 23, 2014 /

Az akkor sem megoldás, hogy leírod a tda7294-et, és építesz inkább más típusú IC-kből erősítőt. Az IC-s erősítők gerjedékenyek, fokozottan hisztisek a földelés helyes kialakítására, erre tekintettel kell lenni. A reloop-féle kapcsolást pl. milyen nyáktervvel építetted? Reloop, vagy Alkotó nyákját vasaltad fel 1-az 1-ben? Mert ha nem, akkor nem kell csodálkozni, hogy a fórumon elhangzott sok dicséret ellenére neked nem hozza a várt eredményt.
Figyelmedbe ajánlom egy korábbi hozzászólásomat: hozzászólás.

Gyártott nekem Alkotó szingli és híd verziót is, már mindekttőből megépítettem többet, és mind pöccre indult, hozza a papírformát, jól szól, hibátlan.

Így elég nyilvánvaló, hogy a TDA7294 (amit pl. a nem kis nevű Marshall, és Bose cégek használnak végeikben) nem sokat tehet arról, hogy nálad valahogy nem jön össze a dolog.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2014
(#) S21L1 válasza lukacsp hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Nem is szeretném leírni, csak elég tanácstalan vagyok, hogy mi lehet a baja. Amúgy a Logitech Z2300-ban is ilyen ic-k vannak, és az is hogy szól.
Reloop nyákját rajzoltam át, mert nyomtatni nem tudok, de a kitben vásárolható se volt nálam meg haveromnál se jó. Még annyit, hogy említették a túlvezérlést is. Most mértem meg a laptopom kimenetét, 500mV, max 700mV jelet ad ki. Az erősítő után meg amit mértem váltót az kb 4-5V volt max torzítás nélkül, TDA2030 pedig 6-7 voltot is kiadott magából folyamatosan, ezért írtam, hogy ha semmit nem tudok vele kezdeni, lecserélem.
(#) reloop válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Szia! Az 5V 4 ohm-on kb. 6W teljesítményt jelent, a bordád pedig forró. Itt valami rendszerhibának kell lenni, ami a TDA7294-től teljesen független.
(#) rehakpeter16 hozzászólása Máj 24, 2014 /

Sziasztok
8 ohmos hangszóróval +/-37 V -al (terheletlenül ennyi a táp) hajtva elbírná egy 6 A -és egyenirányító?
Szimpla az erősítő, nem híd.
(#) zotya1983 válasza rehakpeter16 hozzászólására (») Máj 24, 2014 /

Tekintve hogy max 2.5A amit felvesz,még tisztességes pufferrel is elég.
(#) adri9692 hozzászólása Máj 25, 2014 /

van 2x TDA7294 ic mekora hütöbordát tegyek rá ???
(#) zotya1983 válasza adri9692 hozzászólására (») Máj 26, 2014 /

Mondjuk egy ilyen elegendő.Hűtőborda
(#) tiborjan válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 27, 2014 /

Most látom, hogy sokan használnak hidegíteni kis kapacitású kondikat erősítő és egyéb áramkörök tápellátásban. Nekem 2x(10e+4,7e+4,7e) van a hídhoz puffernek, ha ezekell párhuzamosan rakok 100-100nF kerámiát az jó lehet? Vagy van még kéznél 2,2; 1 és 100µF elkó. Illetve hosszas hangosabb fél-1 óra közötti használat során a trafó felmelegszik kb. 40-45 fokra. Ezen segíthet ha rakok mégtöbb kapacitást puffernek? Gondolom betesz a trafónak az is, hogy 4 ohmos hangszóróm van jelenleg.
(#) lukacsp válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 27, 2014 / 1

Hidegíteni a 100nF kerámiával tudsz, elkóval nem.

A trafó 45 fokon teljesen normális, nem kell aggódni azon!
(#) zotya1983 válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

100 nanós kerámiakondi oké lesz,40 fok üzemi hőmérséklet nem kell miatta aggódni. Ezen a ponton már a több pufferrel vajmi keveset érsz el.
(#) tiborjan válasza zotya1983 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

A transzformált váltó részhez tettem a 100-100nF kerámiakondit, viszont más erősítőnél (B5) láttam, hogy ajánlja a szerző a pufferekkel párhuzamosan sokkal kisebb kapacitást. Ez mire jó? Az ic-s hídkapcsolásnál ér "valamit"?
(#) reloop válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Szia! A 100nF tápszűrők ott vannak a végfok-panelen. Az pont elegendő.
(#) lukacsp válasza tiborjan hozzászólására (») Máj 29, 2014 / 1

Én azt nem szoktam érteni, amikor a váltakozóáramú részhez teszik ezeket a kis értékű kondikat. Az mire jó?

A pufferrel párhuzamosan azért jó, mert a nagyfrekvenciás zavarjel söntölését az elkó nem tudja elvégezni, így ezek a 100nF kondik végzik el. Szinte zsigerből rajzol ill. épít be mindenki 100nF értéket, de meg kell említenem, hogy minnél nagyobb értékű annál jobb. Ma már nem annyira drágák a kondik, és nem olyan szegényes a kínálat, hogy ne rakjunk ilyen helyre 470 nF, vagy akár 1 µF értékűt is. A nagyobb kapacitású azonos zavarjel frekvenciát kisebb ellenállással söntöl, ami előnyös.
(#) gabesz.mi074 válasza S21L1 hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Szia! Olvastam én is amit a TDA2030fórumon írtál ,én is furcsállottam hogy inkább egy kisebb teljesítményű ic ben gondolkozol, bár a 2050es híd kapcsolást egész biztosan érdemes meg építeni . A hiba kereséshez én hozzá szólni nem igazán tudok, de egy kevés tapasztalattal azért rendelkezem ,nekem is voltak problémák egy kettőnél . Nálam az épített végfokok nem egyszer gerjedtek ,nem volt az csak olyan egyszerű legtöbbször, akár azért is mert nem használtam árnyékolt vezetéket a hangerőszabályzó pot.méter után, és ez jó hosszú szakaszon futott az erősítőn. Szerintem a táp egységed sem biztos jól van meg csinálva. Ha kis teljesítményű trafót használsz , nem jó ha el túlzod a puffer kondik értékét ,mert a kondik periodikus töltődése , ugyan így periodikusan feszültség esést okozhatnak, és úgy működik mint egy brum generátor,az pedig okozhat akár gerjedést , legalább is nekem ezt mint tanácsként javasolták. Én el képzelhetőnek tartom azt is hogy a gratz hidad sérült valamiért valamelyik diódád szakadt, vagy egyszerűen nincs rendes érintkezés a földelésnél , fogalmam sincs ilyen hibák elő fordulhatnak egy erősítő élesztésekor szerintem nálad is valami ilyesmi létezhet ,ezzel mindenki szembesül vagy legalább is ,legtöbben . Én is tudnák írni egy pár dolgot milyen egyszerű dolgokon múltak hogy végül is működni kezdtek. És ha meg építed a 2050es vagy 2030as bármelyik kapcsolását ott is szembe találhatod magad hasonló dolgokkal , ha ez jól van meg csinálva akár a7294,akár a 2050 működik is .Szerintem egy jól működő kapcsolás mint ezek nem igazán hajlamosak a gerjedésre akkor is ha egy két szabályt fel rúg az ember .
Következő: »»   489 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem