Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Aggregátor gerjesztése
 
Témaindító: pokot, idő: Ápr 27, 2007
Lapozás: OK   8 / 13
(#) pipi69 hozzászólása Jan 30, 2013 / 1
 
Sziasztok!

Eddig csak olvasója voltam a fórumnak.
De most segitséget kérnék,adott egy BEG2001 típusú 2kw-os kinai csoda ami forgódiódás kivitelű.A forgórész kivezetésein van két dióda és egy ellenállás párhuzamosan forrasztva,mindhárom elszenesedett.
Közületek valaki megtudná nekem mondani,hogy milyen típusúak,vagy értéküek lehettek?
Másik kérdésem,hogy hol lehetne hozzá lendkereket vagy lendkerékmágnest szerezni?

Köszönöm előre is. Üdv : Jani
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) rlaci4 hozzászólása Márc 17, 2013 /
 
üdv! tudna valaki segíteni nekem abban,hogy egy 5,5 kw-os orosz egyhengeres négyütemű aggregátort hogy kell indítani,mert egyszer be bírom indítani egyszer nem! mi a módja és a sorrendje az indításnak? előre is köszi!
(#) jegesys hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék, van egy hibás Güde 1200 4T típusú 0.95kw-os kinai forgódiódás kivitelű generátor. A forgórész kivezetésein volt egy dióda(vagy kettő, én egyet találtam) és egy ellenállás párhuzamosan forrasztva,mindkettő leszakadt.
Valaki tudna-e segíteni egy bekötési vázlattal, fotóval. A dióda típusa:6A10(6A 1000V), az ellenállás 15k-s.

előre is köszönöm! Üdv.:jegesys
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) jegesys válasza pipi69 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Üdv! nekem hasonló problémám van, csak én le tudom olvasni az alkatrészeket:
Én 1db diódát találtam, a típusa: 6A10 (6A 1000V) a párhuzamos ellenállás 15k-s 1/2W-os fémréteg. Nekem az a gondom, hogy nem tudom, hogy milyen polaritással van kötve a dióda,
ill.diódák??
Ha tudnál feltenni egy fotót a Tiedről, nagyon megköszönném.
Üdv:jegesys
(#) mpisti válasza jegesys hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Ha a forgórész nincs előmágnesezve(nem tartalmaz állandó mágnest) akkor elvileg mindegy hogy milyen polaritással rakod bele a diódát.Ha viszont előmágnesezett, akkor nehéz lesz eldönteni melyik a helyes beépítési irány.
(#) jegesys válasza mpisti hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Kösz a gyors választ, a forgórészben van állandó mágnes, az eredeti diódát Ohm-mérővel mérve, mindkét irányban 470-480 Ohmot mérek. Nem lehet, hogy egy tokban két dióda van antiparalell kötve??
Üdv jegesys
(#) erbe válasza jegesys hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Egy dióda attól dióda, hogy csak egyik irányban enged át. Antiparalelnek nem lenne értelme, hiszen fel kell erősítenie az állandómágnes hatását. Legalábbis így képzelem. Nem ismerem a szabályzás módját.
(#) mpisti válasza jegesys hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
A Béla jól látja, a dióda feladata az,hogy az állandó mágnes erejét növelje a terhelésváltozásnak megfelelően. Tehát ha a diódát rossz irányba forrasztod be, akkor az állandó mágnes polaritásával ellentétes mágnesmezőt hoz létre, így kioltja azt az erőteret ami az állórészt felgerjesztette. Nagyon fontos még az állórészre kapcsolt kondenzátor hibátlan állapota. Ugyanis enélkül a generátor nem tud teljesítményt leadni. A diódák inkább 10A áramúak legyenek, és mechanikailag rögzíteni kellene őket, ha már a gyártó ezt nem tette meg.
(#) jegesys válasza mpisti hozzászólására (») Márc 20, 2013 /
 
Köszönöm a segítséget, 50% esélyem volt, hogy jó irányba forrasszam be a diódát (elsőre bejött).
A beépített alkatrészeket (dióda, ellenállás) kirepülés ellen biztosítani kell, mert ezt elfelejtette a "kis kínai".
még egyszer Köszönet mind kettőtöknek,további szép napot!
Üdv.:jegesys
(#) pikszo hozzászólása Ápr 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Én is hasonló problémában szenvedek. Egy forgódiódás kivitelű generátorban elégtek az alkatrészek. Azt sikerült megfejtenem, hogy a dióda típusa P600M volt (6A 600V). De volt párhuzamosan kötve vele egy fólia kondenzátor. Legalább is én kondenzátornak nézem. Tudja valaki, hogy ennek mennyi az értéke? Az interneten és a fórumban is csak egy 15k-s ellenállásról van szó. Vagy talán ez mégis egy kínai ellenállás?
(#) mpisti válasza pikszo hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
A generátor forgórészen nem csak egy dióda van, ebből következik,hogy kondiból(ellenállásból) is kell hogy legyen még a forgórészen.Vagy mindegyik elszállt?
(#) pikszo válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Én csak egy P600M típusú diódát találtam ami biztosan meghibásodott. A diódával párhuzamosan volt kötve az általam belinkelt alkatrész, amit nem tudok beazonosítani. Más alkatrészt nem találtam a forgórészben. Ez így lehetséges?
(#) mpisti válasza pikszo hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Nem tudom milyen generátor volt ez, de amelyekkel eddig dolgom volt, vagy kettő,vagy négy dióda volt benne.
(#) pikszo válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /
 
Értem. Találtam egy ilyen leírást. Igaz ebben 2 dióda van párhuzamosan bekötve. De itt meg ellenállást használnak. Ha egyenáram előállítás a cél, akkor szerintem kondi lenne a megfelelő.

Generator.pdf
    
(#) pikszo válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Ahol kettő dióda volt, ott milyen alkatrész volt még mellette?
(#) mpisti válasza pikszo hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /
 
Gyártótól függően vagy semmi,vagy kondi a diódával párhuzamosan. Az értékét sajnos nem tudom.
(#) pikszo válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /
 
Köszönöm.
(#) generátor24 hozzászólása Nov 25, 2013 /
 
Sziasztok!

Vásároltam egy Evig BA-4, 4kW/380, 2,5kw/220V-os áramfejlesztőt.De nem vagyok vele megelégedve.Van egy esztergagépem amit megpróbáltam elindítani vele de sajnos nem jött össze.
Az esztergában lévő motor 1,7kW, 1440 fordulatú 3 fázisú.Indításkor az addig 400 volt környékén lévő voltmérő leseik nullára közben épp hogy megforog a villanymotor, ha kikapcsolom vissza ugrik 400 voltra.Szerintem egy 4 kW os aggregátortól ez elég gyenge szereplés, jelen esetben egy fele teljesítményű motort nem bír elindítani.
Esetleg gondoljak valami hibára, vagy barátkozzak meg a gondolattal hogy ez ennyit tud.Hozzáteszem még úgy ís próbáltam hogy a főorsót szétkapcsoltam a hajtásból így csak egy üresen forgó tengelyt kellett hajtania ékszíjas megoldással, de így sem ment.Köszönöm a segítséget.
(#) zolika60 válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Ez ennyit tud. Egy terhelés alatt indított motor a névleges teljesítménye 2-3-szorosát is felvenné, ha tudná. A generátornak a csúcsteljesítménye nincs akkora.
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2013
(#) keszeg01 válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Próbáld meg előfeszíteni az agregátor , a terhelés rákapcsolásakor lasan feszi fel a nagyobb fordulatott ha egy kisebb fogyasztó "előfesziti" segíteni szokot.
Egy próbát megér.
(#) mpisti válasza generátor24 hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Mivel ez a típus aszinkron generátor, ezért egy olyan lehetőség még akad,hogy a motor felpörgésének idejére az aggregátorban levő kondikkal párhuzamosan 1-1 db 10-16µF-os AC kondit kellene tenni. Egy próbát megérne, lehet hogy ennyi segítséggel már a motor felpörögne. Az viszont tény,hogy ezek az aggregátorok nem arra készültek,hogy villanymotorokat hajtsanak. Ohmos fogyasztóval vidáman elbír, akár 4kW-on is.
(#) generátor24 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 26, 2013 /
 
Köszi, tehát a gyári 50-es kondik gyengék, emeljem meg 60-70 mikrosra és akkor nagy az esély hogy működni fog.
Amúgy azért nem nagyon tudok megbékélni a gondolattal, hogy ezeket az aggregátorokat építkezéseknél is használták, betonkeverő stb és volt akinek ment.
Nem lehet hogy a kondik rosszak? Vagy gyengélkednek?
(#) soczolaci hozzászólása Dec 1, 2013 /
 
Üdv!
Némi tapasztalat cserére szorulok egy kínai aggregátorral kapcsolatban. Régebben már készítettem vezérlő elektronikát az Lhanzi által publikált verzióból, jó is lett. A mostani egy 400/230 2kw teljesítményű amit viszont tekercselni is kellett. Az az érdekes, hogy egyfázisú üzemben jól működik, terheléssel is tartja a 230V feszültséget. Három fázisú üzemben üresjáratban a vonali feszültség 400 V, terhelve viszont leesik 150V-ra. Így az állórész tekercsből kijövő gerjesztő feszültségnél nagyobb feszültség kellene ahhoz hogy terhelve is tudja a 400V-ot. így viszont a fázis feszültség nagyon magas lesz. Mi lehet az oka? Hasonló tapasztalata volt már valakinek?
(#) soczolaci hozzászólása Dec 6, 2013 /
 
Tovább méricskéltem, annyi tapasztalat van, hogy ha külső gerjesztést adok rá egy torroid trafóval akkor kb. 120V feszültség kell a forgórészre, hogy egy háromfázisú motort el tudjon indítani, ha forog utána már kb. 65V-tal is vígan viszi. Szétszedtünk 3 db ilyen aggregátor állórészt is és a menetszámok stimmelnek, mégis érdekes, hogy az egyik szabályzó kimenete (kék-barna) úgy van megoldva hogy a fázistekercsek vannak kivezetve egy három diódás egyenirányítással+egy ellenállással, amin így 230V jön ki míg a másiknál simám egy különálló tekercs aminek az egyik vége a csillagpont, itt kb 180v jön ki külső gerjesztéssel amit a Lhanzi féle elektronika nem tolerál. Kimelegítve a gyári szabályzót laikus szemmel más felépítésű, tele van smd alktrészekkel. Gyanítom, hogy magasabb feszültséggel szabályoz, vagy valami sántít.
(#) Remci hozzászólása Feb 15, 2014 /
 
Sziasztok!

Nem rég javítottam egy ilyen aggregátort. A tekercs le volt égve. Újra tekerték és kapott egy új elektronikát. A műszer 400v-ot mutat, mert gyárilag a műszer egyik bemenetét az első, a másikat pedig a 3. dugaljból vitték ki. Ha az 1-es, vagy a 3-as dugaljba dugok terhelést, akkor a műszer mutatója 400V alá tér ki. Viszont ha a középső, vagyis a 2. dugaljba, akkor viszont a műszer mutatója 400v fölé megy. Ez mitől lehet? Amúgy az egész jól működik, a 3 kimeneten meg van 1-2v eltéréssel a 230V és a terhelést is bírja.
(#) mpisti válasza Remci hozzászólására (») Feb 15, 2014 / 1
 
Ez azért van, mert a voltmérő azon a két fázison van, amelyiknél terhelés hatására a feszültség kis mértékben leesik. Ha a 2.dugaljba dugod a terhelést, a gerjesztésszabályzó ugyanúgy rászabályoz és mivel terheletlen az a két fázis amelyiken a voltmérő van, magasabb feszültséget fog mutatni, mert a terheletlen fázisokon valóban magasabb is a feszültség.
(#) Remci válasza mpisti hozzászólására (») Feb 16, 2014 /
 
Szia!

Igazad van, erre nem gondoltam. Köszi a választ.
(#) ElGabo hozzászólása Jún 4, 2014 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Szereztem egy 50kw-os aggregátot. A generátor részén semmilyen vezérlés nincs csak maga a villanymotor. 6 kivezetése van hídba kötve. Nem zárlatos, tekercsek épek. Az egyetlen baj hogy nem tudom begerjeszteni. 1500-at kell forognia, ha meghajtom 1505-el lejön róla kb. 1V.

Bármilyen ötletet szívesen vennék nálam ügyesebbektől mert teljes a tanácstalanság.

Előre is köszi.
(#) keszeg01 válasza ElGabo hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Jó estét.
Tipusa az fontos lenne, és egy kicsit több kell a gerjesztéshez mármint fordulat.
(#) mpisti válasza keszeg01 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Ha a generátor 4 pólusú- márpedig ha 1500 1/min a szinkronfordulat akkor az 4 pólusú- nem kell, sőt nem is szabad többet forognia 1500-nál. Ha lenne hozzá gerjesztőelektronika, akkor már kb. 900-1000-es fordulatszám környékén felgerjedne.
Következő: »»   8 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem