Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   494 / 727
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Valószínűleg nagy lesz a doboz, nem viszi el eléggé a rezonancia frekvenciát. Ha nem tudsz a dobozon könnyűszerrel változtatni, pakolhatsz bele ismert/számítható térfogatú szilárd tárgyakat. (súlyzótárcsát, térkövet szoktam ). Kb. 3l-t célozz meg!
(#) martin66789 válasza Szpisti hozzászólására (») Jún 2, 2014 /
 
Még a múltkori nagy fekete hangszóróval kapcsolatban, bicikli gumibelsőből készítek peremet hozzá. Rákötöttem egy autórádió erősítőre és már hallásra is egy mélynyomóra tippelem a mélyeket kis hangerőn perem nélkül nagyon szépen adja rendesen remeg a ház tőle. Remélem a peremtől már nem fogja a vashoz dobálni mert nagyon szépek a mély hangjai.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2014
(#) Benji94 válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Érdekes egy hangszóród van...xDD
"Rákötöttem egy autórádió erősítőre és már hallásra is egy mélynyomóra tippelem a mélyeket kis hangerőn perem nélkül nagyon szépen adja rendesen remeg a ház tőle."
Mondd már meg a hangszóró típusát, nekem is kéne egy ilyen
(#) martin66789 válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
A hangszóróról nem tudok az ég világon semmit. De ha lesz időm készítek róla egy kis videót.
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Egy meghallgatás erejéig beszereltem a dobozba a 6,5L-es dobozba a középsugárzókat. Érzésem szerint valóban nagy a doboz, mert a középsugárzó elég mélyre lemegy. Jó ötlet ez a dobozkisebbítési módszer amit javasolsz. Nagy olajpapír kondikat tudnék belepakolni, de az csak kb 2,5L-t venne el a 6,5L-ből. Esetleg a száraz homok nem jó erre a célra? Vagy mindenképpen szilárd test kell? A térkövem sajnos nincs.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 3, 2014 /
 
Egy ekkora projektnek el kéne bírni, hogy egy útba eső (ez mondjuk nem tudom adott-e) bútorlap szabászat hulladékból levágja a szükséges hat oldalt a mérődoboz számára. A ládáidat amúgy ki fogja gyártani?
(#) wagner83 hozzászólása Jún 4, 2014 /
 
Sziasztok.Szerintetek egy RFT L2432 tipusú hangszóróhoz milyen méretű kialakítású Dobozka dukál?Sajnos nem találok semmit róla.5.1-hez háttérsugárzóhoz lenne.
(#) Gery78 válasza reloop hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Hát az a helyzet, hogyha már ezek a dobozok megvannak akkor nem költenék rá plusz pénzt. Ha homokkal kisebbítem meg az jó? Azt még mindíg nem tudom, hogy a mérődobozba kell-e töltőanyag, vagy sem. Ptesza leírja valahol a mérődoboz készítését?
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Jún 4, 2014 /
 
Hangszóró adat.

2432.jpg
    
(#) Buvarruha válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Tegyél bele szivacsot.
(#) reloop válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
A homokkal egy a baj, a szemcsék közötti levegő nem tudom mennyi lehet, bár ennyi hiba ebbe a mérésbe szerintem belefér. Tegyél vele próbát, legalább ismerkedsz a méréssel. Nagyon tanulságos, fejem verem a falba, hogy soká szántam rá magam. Azóta egészen jó dobozaim készülnek
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Nem kell bele semmi ,mert virtuális térfogat növelő hatása ván és így meghamisítja a mérést.
Dobozba mérve jól meg kell emelkedni az Fs-nek. Ha csak egy pici árnyalatnyit mozdul az kevés, de ha pl 10-Hz-et az már jó. A szivacs lehet ,hogy jó ,igaz még nem próbáltam. Sokan tévesen használják csillapítóanyagként ,holott elvesz a térfogatból.

Csak egy ötlet: Bármit tehetsz a dobozba , egy skálázott mérőpohárba vízbe meríted ,akkor pontosan fogod tudni mekkora térfogat, a kiszorított víz emelkedéséböl. pl egy doboz sör, amit mérés után meg is ihatsz.
(#) Benji94 válasza ptesza hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
" A szivacs lehet ,hogy jó ,igaz még nem próbáltam. Sokan tévesen használják csillapítóanyagként "
Ezt hogy értsem pontosan?
Én újabban "kúpos hangelnyelő szivacs" nevezetű cuccot rakok a dobozba hangcsillapító gyanánt, külön térfogattal nem számolok neki.
Most akkor az nem jó szerinted hangcsillapító anyagnak?
Hát a semminél jobb, az biztos, mert üres és szivacsos doboz között érezhető a különbség.
Világosíts fel kérlek, hogy mire gondoltál pontosan.
(#) ptesza válasza Benji94 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Szivacs és szivacs között is van külömbség , sűrűség, cellaszekezet(nyitott-zárt) .A legtöbb szivacs akusztikailag átlátszó. Oldalfalra ragasztva csak dekoratív jelleggel, mivel ott nyomásmaxiumum pont van ,és az állóhullámok sebesség maximum ponton csillapíthatóak. Azért hallható mert mert elhangolja a dobozt. Ki kell kísérletezni. Inkább a doboz saját rezonanciáit fogja meg ,de akkor inkább már egy merevítés.
(#) WaRL0 hozzászólása Jún 5, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kisebb sub-ot szeretnék az autómba. Így lenne beépítve, es kb. 8literes térfogat állna rendelkezésre. Az erosittő egy alpine v12 mrv-t300 as. Nem kell nagy teljesítmény csak a gyári rendszert szeretném kiegészíteni. Tudnátok esetleg ajánlani erre a célra megfelelő hangszórót?
Köszönöm.
(#) andras99 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Itt néznék körül. Van saját fórumuk.
(#) WaRL0 válasza andras99 hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Szia. Köszönöm a választ, de a H2000-es (sugárzók)hangszórók nem épp autós célra vannak tervezve.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
(#) andras99 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Valóban, de szerintem többre mész velük mint egy érzéketlen, kifejezetten autós hangszóróval.
(#) WaRL0 válasza andras99 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Ez igaz, de sajnos a kis térfogat nagyon korlátoz.
(#) andras99 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Keresd a H2000 fórumon Shalafi66-ot, biztos tud ajánlani valamit, akár egyedi hangszórót.

Talán megér egy próbát, ha belerakod a kis PP membrános 400Ft-os Sonyt egy kb. 6 literes zárt dobozba Shalafi ajánlása szerint. Bár szerintem nem kell sok mélyre számítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
(#) andras99 válasza andras99 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Bár a HA15 sem tűnik rossznak.
(#) WaRL0 válasza andras99 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Majdnem ilyen Sony sugárzóm van otthon. Lehet megprobalkozok azzal.
(#) szamóca válasza WaRL0 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Sugárzó majd akkor lesz, ha beépíted. Addig hangszóró a neve.
(#) Benji94 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Ha hajlandó vagy elegendő térfogatot áldozni rá, a Sony 1-825-870-11 mély(sugárzót)hangszórót nagyon tudom ajánlani ( Logotech-en találsz, 4 ohm, 3.000 Ft ) . Zártban ugyan nem fogja letépni a hajad, de hát 8-10 literből más sem. Amúgy egy jó kis band-pass ládában sztem nagyon ütős kis ládát lehetne belőle építeni. Az érzékenysége alacsony, de nagyon terhelhető, összességében relatíve elég nagy hangerőre képes mélytartományban.

Mod*
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2014
(#) Primary hozzászólása Jún 8, 2014 /
 
OSB lap jobb vagy rosszabb (gondolom utóbbi) a bútorlaphoz és az MDF laphoz képest?
A háttérsugárzóim építeném ebből. Viszonylag keveset használnám, mert általában zenét hallgatok. Viszont itt a nyár, és felhasználnám őket a kerti partikon is, ahol talán szerencsésebb az OSB lap a többihez képest.
Érdemes szórakozni vele, vagy inkább a jól bevált alapanyagokkal bűvészkedjek?


Beton hangsugárzót építettetek már? Ez csak megfordult a fejemben.
(#) szamóca hozzászólása Jún 8, 2014 /
 
Kis olvasgatni való alapozás a régi időkből azoknak, akik építkeznének.
(Érdemes megfigyelni, hogy nem keverednek az alapfogalmak a cikkben!)
(#) Gery78 hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Sziasztok!
6dB-s hangváltót szeretnék méretezni a középsugárzóimhoz. Csillapítani kell a középsugárzót, mert nagyon hangos. Azt figyeltem meg, hogy ha párhuzamosan kötök egy megfelelő értékű ellenállást akkor az sokkal jobb hangminőséget eredményez, mintha sorosan kapcsolnék egyet, vagy ha L szabályzót használnék. A kérdésem az volna, hogy ez a hangszóróval párhuzamosan kapcsolt ellenállás beleszámít-e a frekimenet számításába, avagy sem? Mert ha a Klinger könyvben levő f=1/(2xPIxRxC) képlettel számolok, és 20µF-os kondit használva párhuzamos ellenállás nélkül, akkor kb 1000Hz jön ki a törésponti frekinek. De ha a 2,5 Ohm-os ellenállást rákötöm párhuzamosan a hangszóróra, akkor 4300Hz jön ki a képlet szerint. Tehát beleszámít a töréspontba ez a párhuzamos ellenállás? Elviszi ennyivel a frekimenetet?
(#) martin66789 hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Sziasztok
Egy kis okosítást szeretnék kérni.
Az lenne az első kérdésem hogy mi a különbség mondjuk egy 4 Ohm-os, 6 Ohm-os, 12 Ohm-os hangszóró között ha a teljesítményt nem nézzük csak az impedanciáját (a nagyobb Ohm-esnek szebb hangja vagy másért jobb) ?

És még mi van akkor ha mondjuk vagy egy erősítő ami 30W-ot tud MIN 12Ohm-on és 12Ohm helyett mondjuk csak 4 OHm-os 60W-os amiből 30W a névleges hangszórót kötök rá (leég az erősítő nagyobb hangerőnél vagy nme lesz olyan szép tiszta a hangja vagy mi) ?
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
(#) Primary válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Ha kisebb impedanciájú hangszórót teszel, mint az erősítőre meghatározott minimum, akkor előfordulhat, hogy leég. Túl nagy áram miatt.
(#) ptesza válasza Gery78 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Csak úgy ne kapcsolgass párhuzamosan ellenállásokat ,mert a hangszóró saját impedanciája és az ellenállás értéke a replusz fügvény szerint adódik össze, és így könnyen akár 2 ohm is lehet az eredő impedancia. Amit ugye mondani sem kell hogy kinyírja az erősítőt.

Konkrét eredmények kellenek. Hangszóró típusa, adatlapja. Milyen keresztezési frekit szeretnél, hány dB csillapítás, vagy milyen hanghszóróval akarok összeváltani.
Következő: »»   494 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem