Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   140 / 276
(#) maszek0005 válasza Melphi hozzászólására (») Jún 8, 2014 /
 
Én úgy tudom, hogy a fojtó keresztmetszete van amikor nagyobb vagy egyenlő a főtrafóval. ez az awi gépekre érvényes. Co- nál elég kisebb is, 40 cm2 és ennek nem feltétlenül szükséges e+i magnak lenni, hanem egy i mag is elegendő, amire a munkakábellal azonos keresztmetszetből tekered a fojtót, megcsapolásokkal a jó lehangolás végett.
(#) fongab válasza Melphi hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Szia
maszek0005 tel egyet értek. Még arra figyelhetsz hogy hogy fogatod fel. ( Ha a I -t a két végén rőgzited fémmel, akkor a felfogató vas melegedni fog, mert feszültség indukálódik benne és rővidre van zárva. ) Tehát csak az egyik végét rőgzítheted fémesen a másik végét el kell szigetelni. Ez, a fő trafóra is igaz!
üdv.
(#) Phile80 válasza fongab hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Gyártók szemrebbenés nélkül lehegesztik a két végét a fojtónak és úgy rögzítik lemezzel az alvázhoz. Gond nélkül működik.
(#) Melphi hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Rendben, botoltam egy egy bazinagy E magköteget levágom a két széléről a vízszintes részeket és vissza forgatom az E I részére, így kb 70 cm2 vasat kapok, átunna lehegesztem a 4 sarkát majd betekerem az egészet varnisszalaggal.
Szerintetek milyen lesz?

untitled.pdf
    
(#) Baxi hozzászólása Jún 9, 2014 /
 
Hi Mesterek!
Egy olyan kérdés hogy a CO2 hegesztőnek a szekunder oldalát ildomos szabályozni, mint olvastam .
A kérdésem az lenne hogy a szabályozást hogy érdemes? Kitöltés tényezővel vagy frekvenciával? Vagy ez a megoldás CO2-nél nem jó?
(#) Phile80 válasza Baxi hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Hol olvastál ilyet?
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Ha 50Hz-es gépről van szó, akkor fázishasítással. Ha inverteresről, akkor akár kitöltési tényezővel, akár frekvencia szabályozással fix kitöltés mellett. Hagyományos gépnél a legegyszerűbb megoldás a fokozatkapcsolós szabályzás.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Láttam olyan gép elméleti ábráját amiben hagyományos trafó + egyenirányító azután step-down konverter, de ez egy régi könyvben volt.
Egyszer olyan CO-t is láttam amiben áteresztő tranzisztoros feszültség szabályozás volt, kb 100 darab 2N3442 volt benne vízhűtéssel.
(#) fongab válasza Phile80 hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
Szia
"két végét a fojtónak és úgy rögzítik lemezzel az alvázhoz." A fél menet is menet. Mivel trafóról beszélünk, átindukálódhat a feszültség, és 0 ohm os az ellenállás (vagy az környékén.) egy pár amper folyik. Nekem sikerült egyet összerakni, 15perces üzem alatt, a 40szögvas alig volt fogható.

Az megint más kérdés hogy ha hegesztesz, és zörög, akkor a burkoló lemezt rángatja. Ez se szerencsés. És gyári is csinálta. ( 1985 be lett vásárolva és az lett lemásolva, nagyobra épitve. Sajnos a tipúsát, márt nem tudom. )

Maradjunk annyiba hogy a gyártónak márt nem érdeke az unokádnak valamit is csinálni. Ha 10évre tervez, az márt jó gyártó.
üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2014
(#) erbe válasza fongab hozzászólására (») Jún 9, 2014 /
 
A végét már lehet hegeszteni, mert ha nem viszed ki a tekercset a két végéig, ott már ki tud lépni az erőtér és körbejárja. Nem bolond, hogy bemenjen a rövidrezárt menetbe.
(#) mpisti válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Igen, létezik ilyen. Manapság a hagyományos trafóval rendelkező komolyabb szinergikus gépek szinte mind ilyen szabályozással rendelkeznek. Amivel én találkoztam eddig az egy Cloos gép volt. Abban egy vízhűtéses FET volt a kapcsolótranzisztor. Nem lehetetlen házilag elkészíteni, de ide a fiók mélyén fellelhető cuccoknál azért több kell.
(#) Baxi válasza mpisti hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Azért bátorkodnék ilyenbe belevagni, mert ugy néz ki hogy tudok bagóért egy 1,5kA -es igbt- et szerzni a meghajto elektronikaval együtt. Aminek csak pwm jel kel.
(#) GPeti1977 válasza Baxi hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Neked ez a kapcsolás kellene (ezt láttam a régi könyvben persze akkor IGBT még nem volt), a fojtó lehet vasmagos meg az IGBT elég ha néhány kHz-en ketyeg, persze egyfázisú trafóról is jó csak sok kondival, a méretezés meg a vezérlés viszont nem egyszerű, ezzel a kapcsolással is elérhető változtatható karakterisztikájú gép.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014

COinv.jpg
    
(#) kissadam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Nem elegendő egy vezérelt egyenirányító (2db dióda 2db tirisztor) a primer oldali fokozatkapcsolás mellé?
Volt akinek a triakos primer oldali szabályzás is bevált, pedig visszaolvasva régebben mindenki azt írta, hogy nem javasolt.
(#) fongab válasza erbe hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szia
"végét már lehet hegeszteni, mert ha nem viszed ki a tekercset a két végéig, ott már ki tud lépni az erőtér és körbejárja."
Köszönöm, akkor a te szavaiddal, átfogalmazom a meglátásomat.: A mágneses térre merőlegessen ne legyen rővidzárt vas. ( illetve mágnesesen indukálható, rővidre zárt fém )( Ha nincs rővidre zárva akkor csak a két végén feszültség jelenik meg. Ha rővidre van zárva akkor terheli a ebben az esetbe a primer tekercset és amit onnan elvesz, azzal munkát végez, máshol. ( melegit ))
Köszönöm
üdv.
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Örülnék ha valaki megpróbálkozna vele, legalább a szerzett tapasztalat közkincs lenne-persze csak akkor ha megosztanád velünk. Annyit tudok a dologról hogy elég komoly kapacitású kondibank kell a gépbe. A Cloos meghajtó áramkörét annak idején kirajzoltam, de a többi rész jópár kártyán foglalt helyet, meg egyébként sem volt szükségem rá a javítás során, így csak a meghajtó fokozat rajza van meg valahol. Két féle készült a Cloos-nál ebből, volt bipoláris darlington tranyóval és Fetes kivitel. A gép Cloos Manu-Mag 403 PA-TS típus volt.
(#) GPeti1977 válasza kissadam hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Elektródáshoz áramot szabályozni jó, ilyent már építettem, de még annál jobb volt a szekunder oldali szabályozás tirisztorral, meg segéd egyenirányítóval hogy kis áramon ne szaggasson az ív. CO nál ki kellene próbálni.
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
A triac-os szabályozás is jó lehet, ha nem nullátmenet kapcsolós illetve nem olyan primitív szabályzóval akarja valaki megcsinálni ami csak izzó fényerő szabályozásra alkalmas.A primer oldali szabályozás csak erősen induktív terhelés szabályozására alkalmas szabályzóval lehetséges, de ez már sokszor le volt írva.
(#) GPeti1977 válasza mpisti hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Itt az új cikk ez biztos jó mert tirisztoros és biztos 180-alfa szögben gyújt: Bővebben: Szabályzó

Bár én a szerzőnek ajánlanám ha már mikrokontroller akkor egy több lábú PIC-kel megoldható egy CO teljes vezérlése, vagy az elektródáshoz legalább egy leragadás lekapcsoló meg hővédelem.
(#) kissadam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Néhány oldallal visszább Bővebben: Link Dr.God Man próbált valami kínai primer oldali triakos dolgot. Azt írja neki működik.
Egyébként én is a szekunder oldali szabályozást javasoltam. Primer oldalon fokozatkapcsolóval kiválasztani a fokozatot, és finomhangolható a szekunder oldali vezérléssel.
Csak kíváncsiságképpen elektródásnál milyen kapcsolást próbáltál ami működött?
Én ezzel próbáltam elektródás trafót szabályozni, de az alapból alacsony üresjárási feszültség miatt, nem volt használható.
(#) GPeti1977 válasza kissadam hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Nekem ez vált be:
Esetleg ha valakit érdekel felteszem a vezérlés rajzát, a forráskódot meg a hex fájlt, természetesen tudja a leragadás lekapcsolást is.
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) tibibalogh520 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szia!
Idézet:
„Esetleg ha valakit érdekel...”

Had jöjjön.
(#) kissadam válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Szekunder oldali szabályzáshoz én ezt valósítottam meg. AccessDenied kolléga egy konkrét szakdolgozatot is csinált ebből, a kapcsolással próbált primer oldali ellenpárhuzamos tirisztorokkal megvalósított szabályozást is. A mérési eredményeket és egyéb dolgokat tőle érdeklődjétek meg. Ez a kapcsolás nekem is működött, az egyenirányító egység még beépítésre vár.
(#) Baxi hozzászólása Jún 10, 2014 /
 
Megvan a pontos típusa az IGBT-nek, IGBT SKM 500 GA 123D. Megtaláltam a gyárilag hozzá készült meghajtó elektronika a kapcsolását. Scanner-em nincs ezért fényképezve lett, de szerintem látható rajta minden. Akkor a freki pl.: 1Khz és az áram szabályzás pedig kitöltés tényezővel kell állítani?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014

vez.JPG
    
(#) Melphi válasza fongab hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Akkor maradok a két bakelit lap közé fogatással.
(#) mpisti válasza Baxi hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Elárulod milyen gépben van ez a meghajtó áramkör és a hozzávaló IGBT? Úgy is kérdezhetném, mit kapcsolgat ez az IGBT ? Csak a meghajtó rajza van meg, a PWM nincs?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2014
(#) buburobi válasza kissadam hozzászólására (») Jún 10, 2014 /
 
Nekem pont ez életképtelennek bizonyult. Pedig minden alkatrész új volt és többször is átnéztem a nyák-ot is. Nekem a fronius vált be.
(#) kissadam válasza buburobi hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Nekem bevált, mondjuk én saját nyákot csináltam hozzá. Ráérős időmben előkeresem és fölteszem majd. Próbáltam a froniust is, 30-40 oldallal visszább valahol fel is van téve, de nekem nem szabályzott rendesen.
(#) GPeti1977 hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Végre működik annyira az inverteres CO gépem hogy ma már ki tudtam próbálni porbeles huzallal.
(#) staci123 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Szevasztok,
örülök hogy összejött...
Milyen topológiát alkalmaztál? Én is akarok készíteni 100Amperes invertert Mig heggesztőhöz, hard svicset, 20000mikro kondi a kimenetre meg még hagyományos
folytó...Most pancsolok a trafótekercseléssel...
Következő: »»   140 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem