Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Lapozás: OK   13 / 27
(#) Burgyo válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Előre is kösz.
Kíváncsi vagyok, hogy azzal a tartalommal mi lesz.
(#) dcsabi válasza Burgyo hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Talán ez az...a freki értéke éppen 29-en áll...

RU_628.hex

(#) Lelkes kutató válasza (Felhasználó 5837) hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia!

Ha még érdekel 3 fázisról 1 fázisra. átalakítás és jól emlészem fázis-fázis között 380 és bármelyik fázis-nulla között meg 220 váltó talláható nincs benne semmi bonyolut ha szünet mentesíteni is szeretnéd csak egy nagyobb teljesítményű relé sort kell építeni öntartásal és fázisjavító kondival simitani az átváttásokat
(#) Szirty válasza Lelkes kutató hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Helló Lelkes kutató!

Relé sort beépíteni? Öntartás? Fázisjavítóval simítani az átváltást? Miről is beszélsz?
(#) zosza18 válasza Szirty hozzászólására (») Feb 16, 2014 / 1

Azt akarta mondani, hogy a 3 fázis ki van relézve öntartóvá mivel neki csak 230V kell, hogy ha elmegy az egyik fázis, akkor átvált a következőre és így tovább. Ezt az átváltást simítja a fázisjavítóval, magyarán egyszerűsítve, ez egy szünetmentes táp (230V AC) a 400-as hálózatból.
(#) Lelkes kutató válasza zosza18 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Sziasztok !

most próbálkozom én is egy 1 fázisról 3 fázisra alakításal és gondoltal körbe nézek hogy mások mit irtak kivácsiságból és közbe talákoztam ezzel a kérésel és gondoltam segítek neki mert sokkal egyszerüben is megoldható lenne de zosza18 kitalálta hogy mi is a lényege
ha minden áron 3fázisból szeretne 1fázis gondoltam legyen megbiztató !
(#) maszek0005 válasza Lelkes kutató hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Sziasztok! Arra szeretnék választ kapni, hogy tudnám megoldani, egy szerszámgép, megtáplálását, ami 1*szer230V- 50 Hz-ből állít elő 3* 200V, 300Hz-et. Tisztelettel: Jani, alias maszek 0005
(#) Orbán József válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia! Van erre speciális gyártmány - frekvenciaváltó.
Rengeteg van belőle, azzal könnyen meg lehet oldani.
(#) maszek0005 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szia Józsi! Bocsánat a tegeződésért, de eddig nem sokat sikerült, a googlen sem találnom, csak a Fein gyártmányból egy párat, de az sem működik úgy ahoy szeretném, mert egy 18000. ezer fordulatos csiszológép, el sem indul a gyári átalakítóval, csak nyekereg, mintha két fázison próbálna elindulni. ezt kellene kiküszöbölnöm, egy vidéki szereléshez. Tisztelettel: Jani
(#) Orbán József válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Szervusz!
Úgy tudom, ezek a speciális motorok 50Hz-től felfelé vannak 400Hz-ig alkalmassá téve, és a frekvenciaváltó igazodik, igazítható a különböző frekvenciákon szükséges áram-feszültség követelményekhez.
Az Omron, Yaskawa, stb. gyártmányok, legalább is a néhány kW-os teljesítményig rendelkeznek a 400 Hz-s működtetés lehetőségével.
(#) erbe válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

Egy frekvenciaváltót nem elég csak rákötni a motorra és megy. Különösen nagyobb frekvenciákon fontos, hogy előre meghatározzuk a max. teljesítményt, a felfutási időt, a max. frekvenciát. Ezen kívül is van még néhány tucat paraméter, amiknek a beállításához már "frekvenciaváltóegyetemi diploma" kell. De ez a három mindenképen szükséges. Alapbeállításnál lehet, hogy nem is képes elérni az elvárt fordulatszámot.
(#) dcsabi válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 16, 2014 /

A motorról is említhetnél néhány szót. Az utóbbi 5-10 évben gyártott frekiváltók kb 70-80%-a alkalmas lehet a feladatra. Ez faipari, vagy kő megmunkáló gép? A paraméterek helyes beállítása kulcsfontosságú, jelen esetben leginkább a felfutási paraméterek, (hosszú idő...stb) Ha jelen esetben egy hibajelenséget akarsz megszüntetni, akkor a motort is ellenőrizzed, mert megtréfálhat. Esetleg, majd 250Hz fölött fog jelentkezni csak a hiba.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
(#) maszek0005 válasza dcsabi hozzászólására (») Feb 17, 2014 /

Egy Fein gyártmányú fémmegmunkálásnál használt egyenes csiszológép, lényegében egy kéziszerszámgép, 1700 W-os 18000 r/ min. 6,7 A- az áramfelvétele, rövidrezárt forgórészű motor. A melóhelyen forgógépes átalakítóról üzemelnek tucatjával. Most egy vidéki szerelésnél nem akarjuk cipelni magunkkal a 7,5 KW- os átalakítót, mert helyszűkében vagyunk, és a teherautó súlyhatárát feszegetjük.
(#) foxi63 válasza maszek0005 hozzászólására (») Feb 27, 2014 / 1

Szia!
A lényegi rész az lenne, ha a motor adatát ide is feltennéd, hogy a 18000 ezres fordulathoz milyen feszültség és frekvencia tartozik.
Most építünk a fiammal egy 6kW-os frekiváltót.
(#) hbal hozzászólása Márc 1, 2014 /

Sziasztok!
Olyan frekvenciaváltóra lenne szükségem, ami egy fázisról megy a kimeneten pedig 3x36V 200Hz jön ki (~200W).
Esetleg valami ötlet?
(#) maszek0005 válasza foxi63 hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Szia! A motorról még annyit írnék, hogy 3*200 V, 300 Hz, 18000 r p/m. 1700 W, 6,7 A. A konkrét frekiváltó az érdekelne engem is. Köszönettel: Jani
(#) Orbán József válasza hbal hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Szia!
Orosz birkanyíró átalakítóját kell beszerzni, az pont ezt tudja.
(#) mex válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Szerintem pont arra kellene Neki.
Engemet is ilyenért nyúznak, megköszönném, ha valaki tudna egy beszerzési forrást.
(#) hbal válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Igen, pont azt szeretném kiváltani.
(#) erbe válasza hbal hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Legegyszerűbb megoldás a kettős konverzió. 1 fázisból egyenáram, abból ~280 V DC galvanikusan leválasztva. Innen 3fázisú szinuszos inverterkapcsolás a kívánt frekvenciára. Tervezés, próbagyártás, gyermekbetegségek, ...
Másik lehetőség, veszünk egy olcsóbb, jól paraméterezhető 1 fázisról dolgozó frekiváltót, amit beállítunk a kívánt frekvenciára, lassú felfutással, bekorlátozva először ~1200 W-ra majd ha szépen működik, feljebb eresztjük a kívánt 1700 W-ig.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
(#) hbal válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Nem hiszem, hogy nekem válaszoltál, nekem nem kell ekkora teljesítmény.
(#) erbe válasza hbal hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Igazad van. A felét megírtam, aztán másik hozzászólással folytattam. Az eleje a tied (a nehezebb), a másik fele maszek0005-é.
A tied is megvalósítható frekvenciaváltóval, csak közé kell akasztani egy háromfázisú trafót.
(#) mex válasza erbe hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Három különálló "deltába" kötött egyfázisú (Puskás trafó), vagy hasonló a frekvenciaváltó után működőképes lehet?
(#) erbe válasza mex hozzászólására (») Márc 1, 2014 /

Igen. A nagyobb frekvencia miatt a primereket párhuzamosan lehet kötni, ennek megfelelően a 2*9 V-os kimenetűről 36 V jön le. Nem tudom, mekkora Puskásból a felső határ, de 3 db ~40 VA teljesítményű 200 Hz-en a fenti átkötéssel leadja a 200 W-ot. A frekvenciához képest magas menetszámok miatt kisebb lesz a gerjesztés, így a vasmag bírni fogja. Célszerű a frekiváltó és a trafó közé kisebb fojtókat tenni. Mindkettőt kíméli. A minimális frekvenciát ~100 Hz vagy az fölé kell állítani. !!!
Van egy komolyabb méretű 2*9 V-os a fiókban, de már annyira lekopott a felirat, a teljesítményt nem látni.
(#) daniel.freeman válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 3, 2014 /

Szia dcsabi!
Esetleg a nyákterved nincs meg véletlenül hozzá? Vagy nem is csináltál hozzá?
(#) daniel.freeman hozzászólása Márc 4, 2014 /

Sziasztok!

A lenti zip-ben csatoltakat találtam tegnap este.
Ez elvileg egy kisfeszültségű frekvencia váltó.
Ilyet szeretnék építeni némi átalakítással, ugyanis van egy mini esztergám, amin van egy három fázisú, 250w-os motor áttételezve, szóval még csak nem is kell megerőltetnie magát.
Ha ennél a kacsolásnál a feteket kicserélem IRFP264-re , a hálózati 230V-t egyenirányítanám és a kondikat kicserélném 400 voltosokra akkor szerintetek működne a dolog.

Lehet hogy másokat is érdekelne a dolog
(#) dcsabi válasza daniel.freeman hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Ez a frekiváltó a "hobbycnc fórum tájékáról" származik. (nick: egyújabbépítő) Nekem nem sok közöm van a kifejlesztéséhez. Kértem anno egy üres panelt "summás összegért" jutottam hozzá, az igazat megvallva elég jó minőségű. Nem tudom hol lehet most, nem építettem meg, mert nem volt bizodalmam a diszkrét alkatrészekből összerakott végfokozatban. Amit kb fél éve feltettem fényképet, az saját tervezés. Amit ott elárultam róla, az alapján meg is építhető. A nyákterv nem publikus, mert már egy cég saját célra gyártja szériában. Javaslat (ebay> modul: Ps21564-P, farnell: MC3PHAC mot vez ic) A Lenze és a Mitsubishi és jónéhány cég ezt a modult használta több éven keresztül 0,75kW-ig.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
(#) daniel.freeman válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 4, 2014 /

Köszönöm az infókat. Közben már felkutattam én is a forrást és az urat és el is mondta a javaslatát a kapcsolásra. Ez alapján meg is építem mert a változtatásokkal elég stabil kis cucc lesz.
Meg is köszöntem a szerzőnek. Tuba Istvánnak hívják. Ő is javasolt PS21564-P változatot, a következő az lesz. De most ennek ugrok neki.
(#) lorensza hozzászólása Jún 16, 2014 / 1

Sziasztok!

Van egy (UWE ST 200 ellenáramoltató ,) keringető szivattyú SIEMENS 1.9 kw motor.Ehhez szeretnék háromfázisu frekiváltót beüzemelni,mert túl erős és kinyomja a medencéből a vizet.Elfogadható áron csak 1.5 kw-t találtam,de nem tudom ,működhet-e így a cucc.
(akinek medencére tellik,vegyen sok pénzért gépészetet is....de ez nem a gazdag medence,csak egy 25 éves ,leharcolt ,üvegszálas "teknő").ezért próbálok sufni tuning megoldást találni nő létemre(nem szőke!)
köszönök előre is bármilyen segítséget!
(#) dara válasza lorensza hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Működik a dolog így is.A frekiváltónak be kell állítani a 1,5Kw-hoz tartozó áramot és mehet a motor.Mivel kisebb fordulaton akarod járatni a 1,9-es motrot,lehet hogy csak 0,5-1Kw lesz a teljesítmény amire szükséged lesz.
Következő: »»   13 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem