Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Frekvenciaváltó 1-ről 3 fázisra
Témaindító: gabor.szecsenyi, idő: Aug 18, 2007
Témakörök:
Előre is kösz.
Kíváncsi vagyok, hogy azzal a tartalommal mi lesz.
Talán ez az...a freki értéke éppen 29-en áll...
Szia!
Ha még érdekel 3 fázisról 1 fázisra. átalakítás és jól emlészem fázis-fázis között 380 és bármelyik fázis-nulla között meg 220 váltó talláható nincs benne semmi bonyolut ha szünet mentesíteni is szeretnéd csak egy nagyobb teljesítményű relé sort kell építeni öntartásal és fázisjavító kondival simitani az átváttásokat
Helló Lelkes kutató!
Relé sort beépíteni? Öntartás? Fázisjavítóval simítani az átváltást? Miről is beszélsz?
Azt akarta mondani, hogy a 3 fázis ki van relézve öntartóvá mivel neki csak 230V kell, hogy ha elmegy az egyik fázis, akkor átvált a következőre és így tovább. Ezt az átváltást simítja a fázisjavítóval, magyarán egyszerűsítve, ez egy szünetmentes táp (230V AC) a 400-as hálózatból.
Sziasztok !
most próbálkozom én is egy 1 fázisról 3 fázisra alakításal és gondoltal körbe nézek hogy mások mit irtak kivácsiságból és közbe talákoztam ezzel a kérésel és gondoltam segítek neki mert sokkal egyszerüben is megoldható lenne de zosza18 kitalálta hogy mi is a lényege ha minden áron 3fázisból szeretne 1fázis gondoltam legyen megbiztató !
Sziasztok! Arra szeretnék választ kapni, hogy tudnám megoldani, egy szerszámgép, megtáplálását, ami 1*szer230V- 50 Hz-ből állít elő 3* 200V, 300Hz-et. Tisztelettel: Jani, alias maszek 0005
Szia! Van erre speciális gyártmány - frekvenciaváltó.
Rengeteg van belőle, azzal könnyen meg lehet oldani.
Szia Józsi! Bocsánat a tegeződésért, de eddig nem sokat sikerült, a googlen sem találnom, csak a Fein gyártmányból egy párat, de az sem működik úgy ahoy szeretném, mert egy 18000. ezer fordulatos csiszológép, el sem indul a gyári átalakítóval, csak nyekereg, mintha két fázison próbálna elindulni. ezt kellene kiküszöbölnöm, egy vidéki szereléshez. Tisztelettel: Jani
Szervusz!
Úgy tudom, ezek a speciális motorok 50Hz-től felfelé vannak 400Hz-ig alkalmassá téve, és a frekvenciaváltó igazodik, igazítható a különböző frekvenciákon szükséges áram-feszültség követelményekhez. Az Omron, Yaskawa, stb. gyártmányok, legalább is a néhány kW-os teljesítményig rendelkeznek a 400 Hz-s működtetés lehetőségével.
Egy frekvenciaváltót nem elég csak rákötni a motorra és megy. Különösen nagyobb frekvenciákon fontos, hogy előre meghatározzuk a max. teljesítményt, a felfutási időt, a max. frekvenciát. Ezen kívül is van még néhány tucat paraméter, amiknek a beállításához már "frekvenciaváltóegyetemi diploma" kell. De ez a három mindenképen szükséges. Alapbeállításnál lehet, hogy nem is képes elérni az elvárt fordulatszámot.
A motorról is említhetnél néhány szót. Az utóbbi 5-10 évben gyártott frekiváltók kb 70-80%-a alkalmas lehet a feladatra. Ez faipari, vagy kő megmunkáló gép? A paraméterek helyes beállítása kulcsfontosságú, jelen esetben leginkább a felfutási paraméterek, (hosszú idő...stb) Ha jelen esetben egy hibajelenséget akarsz megszüntetni, akkor a motort is ellenőrizzed, mert megtréfálhat. Esetleg, majd 250Hz fölött fog jelentkezni csak a hiba.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2014
Egy Fein gyártmányú fémmegmunkálásnál használt egyenes csiszológép, lényegében egy kéziszerszámgép, 1700 W-os 18000 r/ min. 6,7 A- az áramfelvétele, rövidrezárt forgórészű motor. A melóhelyen forgógépes átalakítóról üzemelnek tucatjával. Most egy vidéki szerelésnél nem akarjuk cipelni magunkkal a 7,5 KW- os átalakítót, mert helyszűkében vagyunk, és a teherautó súlyhatárát feszegetjük.
Szia!
A lényegi rész az lenne, ha a motor adatát ide is feltennéd, hogy a 18000 ezres fordulathoz milyen feszültség és frekvencia tartozik. Most építünk a fiammal egy 6kW-os frekiváltót.
Sziasztok!
Olyan frekvenciaváltóra lenne szükségem, ami egy fázisról megy a kimeneten pedig 3x36V 200Hz jön ki (~200W). Esetleg valami ötlet?
Szia! A motorról még annyit írnék, hogy 3*200 V, 300 Hz, 18000 r p/m. 1700 W, 6,7 A. A konkrét frekiváltó az érdekelne engem is. Köszönettel: Jani
Szia!
Orosz birkanyíró átalakítóját kell beszerzni, az pont ezt tudja.
Szerintem pont arra kellene Neki.
Engemet is ilyenért nyúznak, megköszönném, ha valaki tudna egy beszerzési forrást.
Igen, pont azt szeretném kiváltani.
Legegyszerűbb megoldás a kettős konverzió. 1 fázisból egyenáram, abból ~280 V DC galvanikusan leválasztva. Innen 3fázisú szinuszos inverterkapcsolás a kívánt frekvenciára. Tervezés, próbagyártás, gyermekbetegségek, ...
Másik lehetőség, veszünk egy olcsóbb, jól paraméterezhető 1 fázisról dolgozó frekiváltót, amit beállítunk a kívánt frekvenciára, lassú felfutással, bekorlátozva először ~1200 W-ra majd ha szépen működik, feljebb eresztjük a kívánt 1700 W-ig. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Nem hiszem, hogy nekem válaszoltál, nekem nem kell ekkora teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Igazad van. A felét megírtam, aztán másik hozzászólással folytattam. Az eleje a tied (a nehezebb), a másik fele maszek0005-é.
A tied is megvalósítható frekvenciaváltóval, csak közé kell akasztani egy háromfázisú trafót.
Három különálló "deltába" kötött egyfázisú (Puskás trafó), vagy hasonló a frekvenciaváltó után működőképes lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Igen. A nagyobb frekvencia miatt a primereket párhuzamosan lehet kötni, ennek megfelelően a 2*9 V-os kimenetűről 36 V jön le. Nem tudom, mekkora Puskásból a felső határ, de 3 db ~40 VA teljesítményű 200 Hz-en a fenti átkötéssel leadja a 200 W-ot. A frekvenciához képest magas menetszámok miatt kisebb lesz a gerjesztés, így a vasmag bírni fogja. Célszerű a frekiváltó és a trafó közé kisebb fojtókat tenni. Mindkettőt kíméli. A minimális frekvenciát ~100 Hz vagy az fölé kell állítani. !!!
Van egy komolyabb méretű 2*9 V-os a fiókban, de már annyira lekopott a felirat, a teljesítményt nem látni. A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2014
Szia dcsabi!
Esetleg a nyákterved nincs meg véletlenül hozzá? Vagy nem is csináltál hozzá?
Sziasztok!
A lenti zip-ben csatoltakat találtam tegnap este. Ez elvileg egy kisfeszültségű frekvencia váltó. Ilyet szeretnék építeni némi átalakítással, ugyanis van egy mini esztergám, amin van egy három fázisú, 250w-os motor áttételezve, szóval még csak nem is kell megerőltetnie magát. Ha ennél a kacsolásnál a feteket kicserélem IRFP264-re , a hálózati 230V-t egyenirányítanám és a kondikat kicserélném 400 voltosokra akkor szerintetek működne a dolog. Lehet hogy másokat is érdekelne a dolog
Ez a frekiváltó a "hobbycnc fórum tájékáról" származik. (nick: egyújabbépítő) Nekem nem sok közöm van a kifejlesztéséhez. Kértem anno egy üres panelt "summás összegért" jutottam hozzá, az igazat megvallva elég jó minőségű. Nem tudom hol lehet most, nem építettem meg, mert nem volt bizodalmam a diszkrét alkatrészekből összerakott végfokozatban. Amit kb fél éve feltettem fényképet, az saját tervezés. Amit ott elárultam róla, az alapján meg is építhető. A nyákterv nem publikus, mert már egy cég saját célra gyártja szériában. Javaslat (ebay> modul: Ps21564-P, farnell: MC3PHAC mot vez ic) A Lenze és a Mitsubishi és jónéhány cég ezt a modult használta több éven keresztül 0,75kW-ig.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2014
Köszönöm az infókat. Közben már felkutattam én is a forrást és az urat és el is mondta a javaslatát a kapcsolásra. Ez alapján meg is építem mert a változtatásokkal elég stabil kis cucc lesz.
Meg is köszöntem a szerzőnek. Tuba Istvánnak hívják. Ő is javasolt PS21564-P változatot, a következő az lesz. De most ennek ugrok neki.
Sziasztok!
Van egy (UWE ST 200 ellenáramoltató ,) keringető szivattyú SIEMENS 1.9 kw motor.Ehhez szeretnék háromfázisu frekiváltót beüzemelni,mert túl erős és kinyomja a medencéből a vizet.Elfogadható áron csak 1.5 kw-t találtam,de nem tudom ,működhet-e így a cucc. (akinek medencére tellik,vegyen sok pénzért gépészetet is....de ez nem a gazdag medence,csak egy 25 éves ,leharcolt ,üvegszálas "teknő").ezért próbálok sufni tuning megoldást találni nő létemre(nem szőke!) köszönök előre is bármilyen segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |