Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC vezérlő elektronika és progi
Lapozás: OK   75 / 115
(#) Guppyka1991 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Köszönöm szépen előre is!

Először is 3 tengelyes, v-type motorvezérlőről lenne szó, és mach 3 szoftverről. Bekötöttem a vezérlőt a mellékelt leírás szerint, nagyon jól működött minden oké volt vele. Csak 3db 4 vezetékes léptetőmotort kötöttem rá, mechanika nélkül próbaképpen. Tökéletesen ment. Amikor eljutottam odáig, hogy a végálláskapcsolót szerettem volna bekötni, akkor az történt, hogy a leírás szerint bekötöttem, tehát a tápfeszültséget bekötöttem a bemenet alsó pontjára, a végálláskapcsolót pedig a mellette lévő 10-es be. A mellékletként csatolt ábra szerint. És a szoftverben a limit ovrd-t állítottam be a 10-es pin-re. Valószínűleg rosszul. Azóta a két ismeretlen piros led világít a vezérlőn, és a motorok tartóüzemmódban vannak, bármit csinálok nem alszik el és nem tudom a motorokat irányítani, semmit nem reagál. Kikötöttem mindent, akkor sem. Amikor visszakötöm a kapcsolót akkor megszűnik a tartóüzemmód, a tengelyes forognak, de akkor sem tudom vezérelni. Mellékletként küldöm a hozzá tartozó képeket.
(#) Zoli_bácsi válasza Guppyka1991 hozzászólására (») Máj 12, 2014 /

Nem jó helyre állítottad be a végállást.

A Vcc-re ugye csak 5V-ot kötöttél?

A végállás kapcsolót a Mach3 esetén a port&pin fülön az input signal résznél kell beállítani X--; X++; Y--; Y++; Z--; Z++; beállításokkal. Ezeket mind lehet egy portra és ugyanazon pin*re tenni. Bármelyik aktiválódik, megáll a gép.

A limit ovrd, az a végállás felülírását jelenti. Magyarul ezzel lehet a végállásról "lejönni"

Ha végállásra fut a gép, vagy E-stop jelzés érkezik, akkor ugye megáll a vezérlő, és megáll a PC-n a mach3 is. Ekkor a "RESET" gombbal nyugtázni kell az eseményt.
(#) Guppyka1991 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /

Köszönöm szépen a segítséget, nagyon hasznos volt, eddig nem tudtam, hogy ugyanarra a pin-re is lehet kötni. Viszont 12V-ot kötöttem rá, de állítólag azt sem kellett volna, mert hogy a vezérlő adja ki azt a feszültséget. Szóval lehet, hogy tönkretettem.

Köszönöm szépen a segítéset!
(#) guliver83 hozzászólása Máj 16, 2014 /

Tudna nekem valaki olyan CNC vezérlőt programot mondani ami Soros Porton működik?
Rx Tx vagyis soros RS 232 portról?

Vagy esetleg olyan átalakító ami Step Dir jelből Rx TX jelet csinál?
Mivel nem értek az elektronikához ezért kérdezem!!
(#) kaqkk hozzászólása Máj 27, 2014 /

Készülget az új cncusb vezérlőm az oldalon megjelent kapcsirajz alapján (MK1) terveztem a nyákot , pár alkatrész még hiányzik , de már működik .
(#) Schnitt válasza guliver83 hozzászólására (») Máj 28, 2014 /

Van ilyen, de én még csak fizetős verzióban találtam (DeskCNC), ami többe kerülne (100$), mint egy USB alapú vezérlő, ezért nem ástam bele magam jobban.
Ha ebbe az irányba szeretnél menni, kiindulásnak jó lehet.
(#) Szammer válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Szia!
Kérdések, mert korábban én is nézegettem, de nem foglalkoztam vele (van egy profi 1 és egy hobbi 1 vezérlőm és ez fizetős):
-Saját szotverével próbáltad?
-Megvetted a licencet?
-Milyen motordrivert használsz hozzá?
Üdv:Zsolt
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) kaqkk válasza Szammer hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Természetesen a saját szoftverével próbáltam , és természetesen megvettem a licenszet . A motor driver még úton van kína felől ,TB6560 ast választottam hozzá ...
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2014
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Miért nem a TB6600-st? Sokkal jobb választás lett volna barátom!
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Most már mindegy , ezeket felrakom aztán majd a következő géphez majd olyat veszek .
(#) Szebence válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

Mi lett volna jobb választás?
(#) Zoli_bácsi válasza Szebence hozzászólására (») Máj 29, 2014 /

(#) abalazs válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 30, 2014 / 1

Egy jól érvelő táblázat a TB6600 mellett.
(#) Zoli_bácsi válasza abalazs hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Opsz, bocsánat, én nem azt a linket illesztettem be, amit szerettem volna, most látom csak. Ezt a táblázatot szerettem volna én is linkelni, pontosan.
(#) Szebence válasza abalazs hozzászólására (») Máj 30, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a választ!
(#) varttina válasza abalazs hozzászólására (») Jún 9, 2014 /

Éppen TB6560 alá tervezek nyákot. Arra lennék kíváncsi, hogy közvetlen az IC-k elé érdemes-e "Low ESR" kondikat rakni, vagy megteszik a sima 85°C-os elkók is?
(#) abalazs hozzászólása Jún 17, 2014 /

Jelentem, lassan alakul az elektronika is:
(#) kaqkk válasza varttina hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

(#) abalazs válasza varttina hozzászólására (») Jún 17, 2014 /

Én is inkább megrendeltem. Igaz, még 2db úton van.

Bővebben: Link
(#) almacsutka válasza vaszil29 hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Szia!

Az általad publikált vezérlőt szeretném én is utánépíteni. A gondom ,hogy az orosz oldalról nem tudom letölteni a nyáktervet mert nem tudok beregisztrálni.
Elkérhetném a nyáktervet vagy tudnál segíteni a regisztrációban?
Ez az oldal, gondolom te is innen nézted.
Köszi!
(#) Schnitt válasza almacsutka hozzászólására (») Jún 18, 2014 /

Ebben a hozzászólásban benne van minden, amit a vezérlővel kapcsolatban le lehet tölteni az ominózus orosz oldalról:

Bővebben: Link
(#) almacsutka válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 19, 2014 /

Köszi!
(#) almacsutka válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Az lenne a kérdésem, hogy a kapcsolási rajzon található T1, T2, D1, D2 mik legyenek?
(#) almacsutka válasza almacsutka hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

Továbbá ,hogy az induktivitások (10uH) hány A-esek legyenek?
(#) Schnitt válasza almacsutka hozzászólására (») Jún 20, 2014 /

A T1, T2 típusa attól függ, mit akarsz vele vezérelni.
Alapesetben a T1 a főorsót kapcsolgatja (spindle), a T2-re meg köthetsz más motort.
Én úgy lőttem be a sajátomat, hogy max 5A terheléssel számoltam, ha nagyobb kell, akkor relét kapcsolgatok vele, így ide TIP 122 bipoláris tranzisztort tettem.

D1, D2 a fordított polaritású táptól véd, oda sima 1N4004-et tettem, mert az volt otthon.

Az induktivitásnál nem kell nagy áramokkal számolni, ez egy optikai leválasztó kártya, 500mA, vagy afelett bármi jó, csak férjen el a nyákon
(#) varttina válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Nem árt az ilyen motorvezérléseket kicsit túlméretezni. 5A kapcsolgatására legalább egy 15A-es tranzisztort tennék. A saját ideiglenesen összetákolt vezérlőmben 2db párhuzamosan kötött IRF540 kapcsolgatja a 48V/300W főorsó motor áramát, a végleges verzióban valószínű ennél is erősebb kapcsolóelem lesz.
(#) Schnitt válasza varttina hozzászólására (») Jún 21, 2014 /

Azért egy relét be lehet húzni vele melegedés nélkül is. Abból meg használhatsz 100A terhelhetőségűt is akár.
Azt meg nem írta almacsutka, mekkora a főorsója, lehet, a 15A félvezető is kicsi lenne. Így látatlanban azért elég nehéz méretezni.
(#) almacsutka válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Szia!
Max 5A-es motort kapcsolgatnek vele. Udv
(#) Schnitt válasza almacsutka hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Na igen, akkor már necces lehet az 5A terhelhetőségű tranzisztor, ha direktben ezzel akarod megoldani.
Ez esetben tényleg Varttina által javasolt 30 amperes FET a nyerő.
A lábkiosztásra figyelj, bár a TIP122 BCE kiosztású, az IRF540 meg GDS, ezek megfeleltethetők egymásnak, de ha más típust választasz, nem árt lecsekkolni beépítés előtt.
(#) almacsutka válasza Schnitt hozzászólására (») Jún 23, 2014 /

Es ha az irf540et valasztom, kell mast is modositani? Koszi
Következő: »»   75 / 115
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem