Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   49 / 111
(#) Tornadoboy hozzászólása Máj 16, 2014 /

Hálás köszönet mindegyikőtöknek, ennyi infó és segítség után csak sikerül valamit összeszenvednem
(#) pucuka válasza Tornadoboy hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Kalap . . . kívánunk.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Nem ismerem ezt a HAMEG-t, de van rajta TV szinkron, annak meg az a feladata, hogy a TV szinkronjelre triggereljen ( az én tektronixom minden gond nélkül teszi). A szines sávoknál nem változik a tartalom igy egy kis macerával majdnem ilyen képet kellene kapnia.....(hisz ahogy irják minden sor egyforma. )
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Kivéve a szinkronjeleket. A szinkron csak annyit tesz, hogy állnak a képek, de a sorok egymásra rajzolódnak. Ahogy a kadarist is írja, a képváltó, és a szín szinkron jelek miatt van némi zavar a szinkronjeleknél, és azok vállain. Az utolsó magyarázó ábrán egy meghatározott sor tartalma látható. Ezen látható az amplitúdók aránya, és egy sor időszerinti tartalma.
És az sem biztos, hogy rendelkezésre állnak ilyen ábrák kép formátumban, amit a kamera vehetne, erre a célra monoszkópokat szoktak használni. (abban is van sok más mellett színsávábra) Amit csatoltál ábrákat, azt elektronikusan állítják elő általában, ilyen meg nem biztos, hogy megjelenik egy kamera vídeó kimenetén.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Most menyjek le lefényképezni az oszcilloszkopomon a képet? - sok 10 évet mértem ilyen jeleket speciális szkoppal is, de többnyire jobb tektronixokkal. A jo TV szinkron bizony valamivel többet tesz, mint megállitja a képet, mert a jobb szkopokban a TV szinkron állásban a TV szinkron jeleit keresi ( pontosan a H meg a V jeleket - gyakorlatilag hasonlo áramkör, mint a TV készülékben)
Ha a szkop TV-jelre szinkronizál, akkor az általában a H impulzusra ( a V szinkron kiválasztása bonyolultabb, de sok az is tudja), azaz ilyen képet kell kapnia, azt a villanást ami a V szinkron esetén jelentkezik alig látni, hiszen kb 300 soronként ismétlödik, mig ami a képen van az meg 300x egymás után.
Ami meg az ábrát illeti, ki kell innen másolni, kinyomtatni egy papirra és odabiggyeszteni a kamera elé, ennyi a nagy monoszkop ( én még megéltem amikor a monoszkop - egy szép nagy fotoposzter - volt a kamera elött).

Ehhez hasonlo:
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2014

image.jpg

(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ha V szinkronra állitod a szkopot, akkor ilyen képet kell kapnod:

( mezei szkopon TV szinkron állásban - a tartalom egy mozgo kép)

image.jpg

(#) kadarist válasza Massawa hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Itt három félképet látunk a képszinkronjelekkel megszaggatva. Most növeld az eltérítési frekvenciát addig, amíg az egyes sorok kivehetőek lesznek, de még ne mosódjanak össze.
(#) Massawa válasza kadarist hozzászólására (») Máj 16, 2014 /

Ha megy a szkopon a TV szinkronjel leválaszto, akkor minden gond nélkül mehetsz a 64 us felé és hidd el állni fog a kép.

Minden gond nélkül ilyen képet is kell kapnod ( jo 40 éves a szkop).

image.jpg

Nem ezért kértem ezt tőled, hanem ha már előtted van a szkóp, akkor mutasd meg a videojel struktúráját, hogy az embereknek legyen egy kis fogalma a videojelről, mert szerintem itt nagy hiányosságok vannak.

Itt pedig a sorszinkronjel környezetét látjuk, jobbra a színszinkron (burst) jellel. Balról befejeződik egy sor, jobbról pedig elkezdődik következő. A jelek felső része a világosabb tartalomhoz tartozik, az alsó pedig a sötétebbhez. A feketénél is feketébb rész a szinkronjel szintje.

Semmi gond:

Ezen képen a H jelet látni ( a méretei a korábbi grafikán vannak). Jobbra töle a Pal burst van ( kevésbé ismert Magyarországon, a SECAM másképp néz ki). Utánna van egy kis vizsintes sima vonal - ez a fekete keret a képernyö bal oldalán - ha elromlik a TV vagy áthallás vann akkor ez futkározik keresztbe a képernyön . Utánna következik a kép tartalom ami felmegy 1 V-ig az a fehér szint. Most ott csak zajt látni ( élö sötét kép). Gyakorlatilag tehát ha 64 us látsz a szkopon akkor látod a - sorok tartalmának a változását. Ha pl. Egy rácsot lat a kamera akkor látod a függöleges vonalakat.
Ez igy megy kb 300 sorig majd a következö felkép következik. Azaz egymas után ha pl. 2x64 us részt latsz a szkopon akkor minden második ( páros) sort látod egymás után. A következö félképen meg a páratlan sorok következnek. A mezei szkopon itt érsz el a lehetöségek végére. A speciális szkopokon a sorokat valoban egyesével válogathatod ki. ( gyakran használtuk pl. a TV jelek egy sorába integrált méröjelek kiválasztására ( most fejböl nem tudom de ug a 12. sor körül van - majd biztos valaki kijavit).
Ugyanigy lehet mérni a teletext sorait vagy mifelénk szintén kevésbé ismert VPS jeleket.
Majd mindjárt keresek valami Secam képet is

Itt összekerestem néhány tipikus képet:

1. képen a burst kinagyitása.
2. A vertikális sync láthato a jel csak 0,3 V és a H impulzusok mérete más
3. 2 sor ( páros vagy páratlan) egymás után egy speci szkopon (waveform monitor)

A hosszú függőleges (vertikális) szinkronjel (képváltójel) képén jól látszik az , hogy ő maga is soridőnyi szekvenciákból tevődik össze, sorszinkronjelekkel ellátva.

Itt láthato a szellemkép ( a szomszédos sor képe) - sima szkopon.

image.jpg

Sajnos Secam jelet ma már nem találni.

A lényeg, hogy a szkopon nem fogsz burstöt látni, hanem kb ugyanilyen szintü szinkronizálhatalan jelet, mert az ott FM modulált. Azaz a sorképen ( 64us) a H sync után lesz egy kis fekete szint, majd jön a SECAM FM jel, bele a képmezöbe.
Az alábbi képen látni a SECAM jel és a SECAM szinvivök elhelyezkedését ( piros és kék blokkok)

image.jpg

A SECAM-nál is van burst csak azt a kioltott időben (képkioltás) közvetített sorok nem tartalmazzák.

Igen, de azok nem ugy jelennek meg a szkopon mint a PAL hanem egy széles sávban kb. hasonlo amplitudoban mint a PAL burst. A berakott képen jol láthatok a piros meg a kék jelhalmazok, amik a szkopon egymáson vannak igy nem különböztethetök meg.

Azok a sorazonosító jelek, ne keverjük őket. SECAM burst.

A szkopon valami olyasmit látsz, mint a 2.15 ábrán a H sync után jön egy modulacio. ( az ábrán fejjel lefelé van - negativ modulácio, a berendezésekben igy ritkán fordult elö, föleg az adásba mentek a jelek ilyen formában, a PAL esetében is).
De azt hiszem ennyit elég vesztegetni erre a secam jelre, ma már még véletlenül sem fut velük össze a lelkes amatör.

Így van, ennyi elég. Tehát oszcilloszkóppal is jól vizsgálható a hagyományos analóg videojel csak azt kell tudni, hogy mit látunk és nem mellékesen azt, hogy mire lennénk kíváncsiak.

Minden mérés lényege, hogy az ember tudja, hogy mit mér minek kellene megjelennie a képernyön vagy a displayen. Ilyen ismeretek hiányában a méréssel több bajt lehet okozni, mint hasznot.
Föleg a mai modern készülékekkel kapsz a jelalakon kivül még egy rakás egyébb adatot ( szinteket, teljesitményt, zajszintet stb.) ami bizony nagyon megkeverhet , ha nem tudod mi micsoda.
A minap volt a kezemben 2 voltméter ( meg a magamé) ugyanarra különleges jelformára simán 3 értéket kaptam - a másik 8-t meg a DSO szállitotta.
(#) holex hozzászólása Júl 7, 2014 /

Oszcilloszkóp adatlapján ilyet olvastam: Max input voltage 80Vpp (x1 probe) / 400Vpp (x10 probe).

x10-es mérőfejjel nem 10x akkora feszültségig kellene tudni mérni?
(#) SzervízMacska válasza holex hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

De. Nyilván a mérőfeje 400V- ig szigetelt...
(#) gkari válasza holex hozzászólására (») Júl 7, 2014 /

Sajnos, nem, mert 400, vagy mégtöbb V feszt, már pl. a mérőfej alkatrészei (pl. a trimmerkondi, kapcsoló stb.)-nek biztonságos működőképessége korlátoz.
(#) usane hozzászólása Júl 9, 2014 /

Hello!

Egy analóg szkópról honnan tudom ha ránézek, hogy van-e kettős időalapja, ha nincs leírva az ismertetőjében?
(#) nagym6 válasza usane hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Az előlapon leginkább az időalap forgógomb körül ilyesmi felirat jelzi: delayed sweep, delayed time base, dual timebase, delay time. Alábbi képeken nyíl jelzi a késleltetési időt állító 10 fordulatú számbeosztással ellátott beállító eszközt- forgógombot. Tehát ilyennek, vagy hasonlónak kell lenni rajta. Normál egyidőalaposon nincs.
Második időalap vagy az időalap forgógomb kihúzott helyzetében állítható, vagy két külön időalap forgógomb van az 1-es, és 2-es időalapnak.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
(#) pucuka válasza usane hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

De ha nincs leírva az ismertetőjében, akkor nincs is. Egy ilyen képességet nem szokás eltitkolni.
(#) usane válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Igaz, de ha az ember nem újat vesz akkor előfordulhat.
Mindenesetre köszönöm a válaszokat.
(#) q765 hozzászólása Júl 10, 2014 /

Sziasztok!

Nemrég vásároltam egy Digitális szkópot. Mégcsak most tanulmányozom hogyan is kell használni.
A legelső amit szerettem volna, hogy csinálok egy leválasztótranszformátort, hogy biztonságosan tudjam használni. Még nem mértem vele csak a referencia négyszögjelet, amivel be is kalibráltam.

A szkóp. Hantek
A leválasztó transzformátor

Lehetséges az, hogy a transzformátor kivezetéseire ráillesztem a szkóp mérőzsinórjait, és meglesem hogyan változik a hálózati hullám a trafón? 10x

Vagy ezzel már alapból kivégzem?
Következő: »»   49 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem