Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Persze, figyelmetlen voltam. Elnézést
![]()
Ahogy a tobbiek irtak, a vezetek lakkal szigetelt. Ezt ovatosan le kell kaparni valami eles szerszammal. Ha veletlenul letorik, toldhatod sima vezetekkel. Utana "magatol" felfut ra a gyantas on. Celszeru a masik oldalra (a nagy rezfeluletre) is tenni egy kis friss gyantas ont, mert gondolom, az is elszurkult. Utana siman osszefolynak.
Hali. Na megcsináltam az elosztót de sajnos nagyon sérti a fülem ahogy levágja a basszusokat meg más hangokat is. Jó volna, ha valamilyen op-amp-os megoldást ki lehetne találni. Nekem most van kéznél egy pár LM741-es 8-lábú IC. Esetleg azzal valami hallgathatóbb megoldást lehetne összehozni?
![]()
Nehéz elképzelni, hogy az egy kimenetet terhelő 4,7+4,7k lezáró ellenállás látványosan befolyásolja az átvitelt. Nézd át jól raktad-e össze a kapcsolást!
Ha külön-külön kötöd rá a forrásokat mi történik?
Terhelt kétutas egyenirányítónál a kimenő feszültség nagysága: 2*gyök2/pí. A gyakorlatban a transzformátor szekunder feszültségét 0.9-el megszorozva kapjuk meg a terhelt egyenfeszültség nagyságát.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
A gyök2 csak a terheletlen csúcsfesz., de a többi már konstrukciófüggő, nem biztos, hogy a képleted igaz.
Jól látod, az egyenirányító nyitóirányú feszültségesése, a transzformátor belső ellenállása és a terhelő áram mind befolyásoló tényezők.
Igen és hasznos volt köszi
Sziasztok.
Ha valamit andris telefonról irányította azt milyen programmal?
Andrist megkérdezted? Ó mit mondott?
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2014
Arra gondolsz hogy távirányítás Androidos telefonnal, Bluetooth használatával?
Nemrég találkoztam egy Android+Arduino megoldással: Androidos program: Bővebben: Link RC autó átalakítása: Bővebben: Link Gondolom PIC-re és MSP LaunchPad-ra is létezik hasonló.
Uraim, talán a saját topikjainak egyikében kéne tárgyalni. Akit esetleg érdekelné a téma, az hogyan fogja megtalálni?
Sziasztok! Hogyan kell lakozott fülhallgató kábelt forrasztani? Megpróbáltam öngyújtóval leégetni róla a lakkot, de elszenesedett a réz is. Ha meg ónnal próbálom befuttatni, az lepereg a lakkról. Mi a legegyszerűbb megoldás erre a problémára? Válaszaitokat előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
A lakkot nem leégetni kell, hanem felmelegíteni, utána hideg denszeszbe, vagy valamilyen hasonló folyadékba mártani, akkor a hirtelen hőmérsékletváltozásra ledobja a lakkot. Ne a lángba tartsd a huzalt, mert akkor a korom lecsapódik a huzalon.
Én egy kis darab csiszolópapíttal szoktam előtte keicsit megcsiszolni, utána szépen befutja.
Üvegbiztosítékot hogy kell méretezni váltóáramnál?
A bizti után az áram belemegy egy Graetz-be és utána van 4 db pufferkondenzátor. A kimenő teljesítmény a kondenzátorok után 110W. A bemenő feszültség 24V. Az időnek ugye csak viszonylag kis részében folyik áram, viszont akkor elég nagy, mert a kondik is töltődnek, meg a kimeneten is kell 110W. Az idő nagy részében viszont nem folyik áram. Ilyenkor hogy kell méretezni a biztosítékot? Elég a 110W-ot figyelembe venni? Gyors legyen vagy lomha?
Üdv!
Legyen lomha. A biztosítót pedig az effektív áramértékre kell méretezni, normál üzemben előforduló maximumra. (Bekapcsolási tranzienst nem ide érteni!). Szóval 5A -es lomha!
Három alkatrésznek nyákterv? Miért nem jó a próbanyák mint a cikkben?
![]()
Hello! De megrajzolni sem ördöngösség..
Nincsenmit!
Esetleg ha idővel elpusztulna, akkor 6,3A -est kell választani.
Sziasztok!
A következő kapcsolást kellene megcsinálnom. (egymillió elnézést a gusztustalan rajzért!) A LED-ek, 2-2 SMD led, és egy sima, 3-2 sorba, és ezek párhuzamosan kötve. 12V-t fog kapni, és azt szeretném, hogy kb egyforma erővel világítson mindegyik LED. Azt gondoltam, hogy ha az A és B ellenállás mértékét jól választom meg (3:2 arányban), akkor ez rendben is lesz, de úgy látszik tévedtem, mert mindig csak a 2LED-es ág világít, a hármas vagy nem, vagy csak alig-alig. Valaki segítene nekem, hogyan is kellene ezt megoldani? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
Ezt így csak azonos karakterisztikájú LED-ekkel lehet megvalósítani, tehát a 3. is ugyanolyan lehet, mint a többi.
A hármas ágon elméretezted az ellenállást.
Ellenőrizd magad ezzel a segédprogrammal!
A 12V-od nem esik le a terhelés hatására? Ugyan ezt eredményezi.
Hello! Ez a 3:2 arány nem működik itt. Azt kell kiszámítani, hogy mekkora feszültség jut az ellenállásokra. Vagy is a tápfeszültségből le kell vonni a Led-ek nyitófeszültségének összegét. Majd az így kapott feszültséget osztani az árammal, amit a Le-eken át szeretnél folyatni. Így megkapod a szükséges két ellenállás értékét.
Köszi és kb mennyibe kerülne az összes alkatrész ?
Köszönöm mindenkinek.
Ha jól számolom, akkor 760 és 520 Ohm jön ki, egy egy ágra. Ez nekem nagyon kevésnek tűnik. Kísérletezgettem vele (ami azt jelenti, hogy próbálgattam mindenféle ellenállást berakni) és nekem az tűnt jónak, ha 15K és 10Kt raktam be. Ennél kisebbnél (2K) "szemre" nagyon erős volt a fénye a LEDeknek, ezért tettem nagyobbat (ez már egy fikarcnyit mintha halványabb is lenne, mint várnám). Nagyjából egyformán világít, ami nekem elegendő is. Viszont a 700 és a 15000 között oltári az eltérés. Hol rontottam el? (bevallom nem tudom pontosan a LEDek nyitófeszültségét, így 2,2Vtal számoltam) A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |