Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektroncső

Témaindító: NBalage, idő: Aug 28, 2005
Lapozás: OK   65 / 140
(#) _BiG_ válasza Sebi hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Nem tiratron, hanem trigger cső.
A tiratronnak rácsa van.
(#) szikorapéter válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

És mire tudom felhasználni? Vagy legalábbis tesztelni?
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 15, 2014 /

Helyesebben, a tirátronnak csak egy rácsa (inkább vezérlő elektródája) van, olyan, mint egy tirisztor (bár a tirátron volt előbb) a vezérlő elektródájával begyújtani lehet, de kioltani nem.
Ez a cső is hasonló, de kioltani is lehet, olyan funkciót lehet vele elérni, mint egy kis árammal vezérelhető jelfogó.
Lehet belőle számláncokat készíteni. (csak annak, aki nem fél a villanytól. Lásd az adatlapot.
Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Van kétrácsos tiratron is
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Jún 16, 2014 /

Ahogy van tirisztor tetróda is. Csak nem sűrűn fordul elő.
(#) szikorapéter hozzászólása Jún 29, 2014 /

Üdv. Van itthon egy Videoton Velence Deluxe RA2102 típusú rádióm és az volna a kérdésem hogy az EBF89 helyén a rádióban EAF801 foglal helyet. Működhet így is a rádió vagy ezt csak úgy belerakta valaki hogy ne hiányozzon onnét a cső? A válaszokat előre is köszönöm. Ha szükséges a megfejtéshez itt a kapcsolási rajz.
(#) pucuka válasza szikorapéter hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Működhet. A bekötés megegyezik, és az EBF második diódája amúgy is földön van.
(#) szikorapéter válasza pucuka hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Köszönöm a gyors választ. Így már barkácsolhatom tovább ezt a rádiót hogy működjön.
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 12, 2014 /

Üdv. Van itthon egy 6e5s típusú csövem csak egy a probléma hogy ennek nem lábai vannak hanem forrszemei,de nem tudom hogyan kell bekötni. Valaki esetleg tudja hogy hogy van a lábkiosztása? Válaszokat előre is köszönöm.
(#) CIROKL válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Nézd csak !

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) szikorapéter válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A körmös foglalat kapcsolását kell keresnem?
Módosítva: Már megtaláltam a választ köszönöm csak nem néztem szét eléggé.
(#) szikorapéter válasza CIROKL hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Lehet hogy sikerült elnéznem a csőnek a típusát mivel a 6E5S-nél a fűtés a 2-es és 7-es lábon van,ennél viszont itt a kettő középső láb. (nemtudom milyen számú lábai) Esetleg valakinek valami ötlet?
(#) endrusz válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 12, 2014 / 1

Szia! Egy kis segitség.

6E5C.pdf

(#) szikorapéter válasza endrusz hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Ez nem kicsi ez tökéletes,köszönöm szépen.
(#) szikorapéter válasza endrusz hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Még olyan kérdésem volna hogy az ezen a rajzon látható 3-as és 6-os pont hol található meg az elektroncsövön? Amit küldtél file abból a legelső rajz jó az én csövemhez,csak hogy ott meik szám felel meg az ezen a rajzon találhatónak?
(#) Sebi válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

A 6E5 csapos oktál foglalatú, Neked szerintem EM4-ed van. Nem látom egészen jól az ernyőt, hogy felismerjem a két eltérítő "kést".
(#) szikorapéter válasza Sebi hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Igazad lehet tényleg jobban hasonlít rá. Az EM4-hez van egy bekötés hogy hogyan tudnám tesztelni? A fűtés jó neki stabil 6V egyenáramról?

Itt van. Mehet neki a 6V DC

Köszönöm,máris nekiállok összeforrasztani.
(#) lefituta válasza szikorapéter hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Nem hinném, hogy 6E5 mivel annak oktál foglalata lenne vagy az amerikai változat 2 vastag négy vékonyabb lábbal. Leginkább EM4-nek tűnik.
http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_em4.html
(#) szikorapéter hozzászólása Júl 12, 2014 /

Tényleg EM4 volt a cső. Bár én tényleg összetévesztettem. Ha már segítettetek itt pár rossz minőségű kép a működésről.

Örülök, hogy kizöldült!
Rádióban volt, amin leginkább a helyi adót hallgatták - erre utal az átlapolt beégés, ami viszont nem vészes mértékű, jó még a fényerő. A rácsra most brumm kerül, ha lekötöd a talajra 1-2 Megával, elmúlik

Levan kötve a földhöz,csak az anódfeszültség kevés,ez a cső amúgy teljesen új darad. Kipróbáltam még az EM84-et is arról is itt vannak a képek. Az anódfeszültség amit használok 180V ! Tehát igencsak kevés bár ennyivel az EM84 szebben ment.

Ja, akkor az az árnyék forrása... Ritka ma már a vadiúj darab, vigyázz azzal a satuval!
(Vagy 30 éve csináltam egy dobozkát, amiben elhelyeztem az akkori gyűjteményem: EM80,EM87,EM4, EM71,6E5, DM70 - mint sztereo kivezérlés jelző...)

Csak annyira fogja hogy ne essen ki. Nem is merném jobban meghúzni nehogy megpattanjon a csőfoglalat.

A foglalat lenne a kisebb baj...

Csak az van megfogatva,bár anódfesz trafót még szereznem kell,mivel jelenleg egy épített kicsi inverter adja az anódfeszültséget. 9V egyenáramból készít 210V~,de ha egyenirányítom és terhelve van egy csővel akkor csak 180V-ot ad le.

Megteheted, hogy a szekunderen hajtasz meg egy pár VA-es nyáktrafót és lesz elég váltód az eredeti primerről.

Próbálkoztam már párszor ezzel a megoldással,sajnos sikertelenül,így (utólag bevalva nemtudom mien felindulásból) egy blocking oszcillátor által lökdösött 9V-os trafó lett az anódfeszültséget adó transzformátor.

Pedig mennie kell. Célszerűen 6V-os trafóból kell két 3...5VA-es, akkor mehet róla a fűtés is.
Következő: »»   65 / 140
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem