Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok egy FM Transmittert szeretnék csinálni, keresnék itthon 1MHz -s oscillátor kristályt, valaki tudna tippeket adni hogy miben találhatok? És 2 lábú oscillátorból nem lehet csinálni?
Tehát ráforrasztottál egy hangszóróra egy 3,5 jack-et, az után ahogy a képen is látszik letetted az asztalra, és az csak úgy spontán halkan elkezdett szólni.
Ebből a hangszóróból lesz 25 db később. Ezek alapján nem tudtunk meg sokat arról, mit szeretnél. Amennyit értettem belőle arra válaszolok. Kösd a hangszórókat vegyes kapcsolással ahogy a mellékletben rajzoltam. Zenére nem ajánlom, mert nem fog jól szólni. Végfoknak TDA2030...TDA2050 tökéletes, van külön témája, ott találsz kapcsolási rajzokat, nyák terveket.
Ha vennéd a fáradságot, és rákeresnél itt a fórumon az azonos nevű topikra, beljebb lennél.
Az 1 MHz -es kristállyal valószínűleg nem sokra mennél, esetleg lehetne egy PLL áramkör referencia kristálya. De nem hiszem, hogy ennyit megérne az ügy.
Sziasztok! A tranzisztorokkal csak köszönő viszonyban vagyok, de kellene számolnom bázisellenállást. Első, egy atmega328 lábáról 5V, ezzel szeretnék egy bc182 tranyót nyitni, ami egy 400 ohm os relét kapcsol 12V-ra. A másik, megint bc182, de most a vezérlőfesz 13-14V, és egy 10k-n felhúzott bemenetet kellrne testre húznom. Ezen ellenállatok számításában kérnék segítséget. Előre is köszönöm.
Szia!
A relés problémához rajz: Bővebben: Link. A BC182 helyett használd a képen látható tranzisztortípust. A felhúzott bemenethez ugyanaz a bázisellenállás is jó lesz vagy arányosan nagyobbat is választhatsz. A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Köszi, az én relém a 12V tápról kapja a feszültséget, és nem az 5V-ról, és már így van kész a nyák. Ami a tranzisztort illeti, bc182-ből egy nagyobb marékra valóm van itthon, azzal miért nem jó?
Jó lesz azzal is, csak a 2N2222 alkalmasabb kapcsolóüzemhez és induktív terheléshez.
Oké, köszönöm. És akkor a 12V-hoz is 1k bázisellenállás dukál?
Dukálhat az egy kiloohmos is, de mehetsz feljebb is, csak ne essen ki a kapcsolóüzemből a lecsökkent bázisáram miatt.
Rendben. Mit értesz rajta, hogy ne essen ki? Hogy nem húz be a relé?
A csökkent bázisáram miatt nem nyit ki eléggé a tranzisztor, ezért megnő a kollektor-emitteren eső feszültség, ami miatt az elkezd melegedni. Ez az üzemmód elkerülendő ilyen esetben.
Sziasztok !
Nyáklapon a furatokat, pl. alkatrész eltávolitás után milyen spéci eszközzel lehet kitisztítani, "kilyuggatni" ? Én egy gombostűt használok erre a célra, de számtalanszor elhajlik, nem lehet vele erősen kinyomni a furatból a benne maradt ónt.
Kihegyezett gyufa, vagy hegyes fogpiszkáló is megteszi.
De ezekkel nem lehet nagyobb erőt kifejteni.
Olyasmire gondoltam aminek nagyobb szára van. Akár kis fúrót befogni valamilyen golyóstoll nagyságú tartóba vagy szárba.
Melegen, még olvadt ón mellett szúrd át a lyukat.
Biztosító tű, ez van több vastagságban. A lényeg hogy pákával megmelegíted a lyukat és átnyomod a tűt, és mozgatod amig kihűl. De ón szippantóval tökéletesen kilehet szívni ha nem lyuk galvanizált.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
Én injekciós tűt használtam erre (0,8 méretben).
Szia az nem baj azt a végkondik csinálják,bekapcsolásnál nem csinálja?
Köszönöm a tippeket.
Ezek megvoltak a fejemben, csak azt hittem létezik már erre valamilyen spécibb szerszám.
A spéci szerszámot úgy hívják hogy ónszippantó.
Sziasztok! Hogyan működik az olyan belépőkártya, amire pénzt is tudok rakni, és a gyár büféjében lehet vele fizetni?
A kártya működéséhez ennek semmi köze. A pénzt a kártyától független szoftver tárolja, a kártya csak a számla(személy) azonosítására szolgál.
Mégis, milyen távirányításról van szó?
Sziasztok! Van egy eszközöm, amiben egy mikrovezérlő egy A/D lábán 0 szintet vár, hogy egy folyamat fusson. A képen mellékelt módon van kötve egy tranzisztor. Amíg a 13V megvan, addíg 0-n kéne tartani az avr azon lábát, ahova kötve van, de ha megszűnik a 13V, (az 5V táp szünetmentes) az ellenálláson fel kéne menjen 0-ról.
Na, most a helyzet az, hogy egyáltalán nem úgy múködik, ahogy szeretném, mert hiába van 13V, azt veszi az avr, hogy nincs meg. Mi lehet a probléma? Kevés/sok az 1k bázis? Vagy a tranyó nem jó? A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
Szia! Ha nem is nulla, de azért egy nagyon jól kiértékelhető alacsony feszültség lesz.
Nézd csak az adatlap 2. ábráját!
Annyira még nem barátkoztam a tranzisztorokkal, a bázisellenállást is "úgy mondták". Pontosan mit nézzek? Tehát, ha a programot kicsit átírom, hogy 10biten, 1023-ból 0 helyett 1023-ból 100 körül jelezzen, jó lesz?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |