Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2356 / 4005
(#) zsolt16 hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok egy FM Transmittert szeretnék csinálni, keresnék itthon 1MHz -s oscillátor kristályt, valaki tudna tippeket adni hogy miben találhatok? És 2 lábú oscillátorból nem lehet csinálni?
(#) lukacsp válasza bandee967 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Tehát ráforrasztottál egy hangszóróra egy 3,5 jack-et, az után ahogy a képen is látszik letetted az asztalra, és az csak úgy spontán halkan elkezdett szólni.
Ebből a hangszóróból lesz 25 db később.
Ezek alapján nem tudtunk meg sokat arról, mit szeretnél. Amennyit értettem belőle arra válaszolok.

Kösd a hangszórókat vegyes kapcsolással ahogy a mellékletben rajzoltam. Zenére nem ajánlom, mert nem fog jól szólni. Végfoknak TDA2030...TDA2050 tökéletes, van külön témája, ott találsz kapcsolási rajzokat, nyák terveket.

DOC140729.pdf

(#) pucuka válasza zsolt16 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Ha vennéd a fáradságot, és rákeresnél itt a fórumon az azonos nevű topikra, beljebb lennél.
Az 1 MHz -es kristállyal valószínűleg nem sokra mennél, esetleg lehetne egy PLL áramkör referencia kristálya. De nem hiszem, hogy ennyit megérne az ügy.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok! A tranzisztorokkal csak köszönő viszonyban vagyok, de kellene számolnom bázisellenállást. Első, egy atmega328 lábáról 5V, ezzel szeretnék egy bc182 tranyót nyitni, ami egy 400 ohm os relét kapcsol 12V-ra. A másik, megint bc182, de most a vezérlőfesz 13-14V, és egy 10k-n felhúzott bemenetet kellrne testre húznom. Ezen ellenállatok számításában kérnék segítséget. Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Szia!
A relés problémához rajz: Bővebben: Link. A BC182 helyett használd a képen látható tranzisztortípust. A felhúzott bemenethez ugyanaz a bázisellenállás is jó lesz vagy arányosan nagyobbat is választhatsz.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Köszi, az én relém a 12V tápról kapja a feszültséget, és nem az 5V-ról, és már így van kész a nyák. Ami a tranzisztort illeti, bc182-ből egy nagyobb marékra valóm van itthon, azzal miért nem jó?

Jó lesz azzal is, csak a 2N2222 alkalmasabb kapcsolóüzemhez és induktív terheléshez.

Oké, köszönöm. És akkor a 12V-hoz is 1k bázisellenállás dukál?

Dukálhat az egy kiloohmos is, de mehetsz feljebb is, csak ne essen ki a kapcsolóüzemből a lecsökkent bázisáram miatt.

Rendben. Mit értesz rajta, hogy ne essen ki? Hogy nem húz be a relé?

A csökkent bázisáram miatt nem nyit ki eléggé a tranzisztor, ezért megnő a kollektor-emitteren eső feszültség, ami miatt az elkezd melegedni. Ez az üzemmód elkerülendő ilyen esetben.
(#) pedro7 hozzászólása Júl 29, 2014 /

Sziasztok !
Nyáklapon a furatokat, pl. alkatrész eltávolitás után milyen spéci eszközzel lehet kitisztítani, "kilyuggatni" ?
Én egy gombostűt használok erre a célra, de számtalanszor elhajlik, nem lehet vele erősen kinyomni a furatból a benne maradt ónt.
(#) kadarist válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Szia!
Forró gombostű jobb lenne.
(#) kistee válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Kihegyezett gyufa, vagy hegyes fogpiszkáló is megteszi.
(#) pedro7 válasza kistee hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

De ezekkel nem lehet nagyobb erőt kifejteni.
Olyasmire gondoltam aminek nagyobb szára van.
Akár kis fúrót befogni valamilyen golyóstoll nagyságú tartóba vagy szárba.
(#) kadarist válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Melegen, még olvadt ón mellett szúrd át a lyukat.
(#) ujfalusi válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Biztosító tű, ez van több vastagságban. A lényeg hogy pákával megmelegíted a lyukat és átnyomod a tűt, és mozgatod amig kihűl. De ón szippantóval tökéletesen kilehet szívni ha nem lyuk galvanizált.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2014
(#) ktamas66 válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Én injekciós tűt használtam erre (0,8 méretben).
(#) erosito válasza Ema75 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Szia az nem baj azt a végkondik csinálják,bekapcsolásnál nem csinálja?
(#) pedro7 válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 29, 2014 /

Köszönöm a tippeket.
Ezek megvoltak a fejemben, csak azt hittem létezik már erre
valamilyen spécibb szerszám.
(#) ujfalusi válasza pedro7 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

A spéci szerszámot úgy hívják hogy ónszippantó.
(#) amda hozzászólása Júl 30, 2014 /

Sziasztok! Hogyan működik az olyan belépőkártya, amire pénzt is tudok rakni, és a gyár büféjében lehet vele fizetni?
(#) nedudgi válasza amda hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

A kártya működéséhez ennek semmi köze. A pénzt a kártyától független szoftver tárolja, a kártya csak a számla(személy) azonosítására szolgál.
(#) amda válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Köszönöm!
(#) kisstomi5545 hozzászólása Júl 30, 2014 /

Üdv!

Távirányítót szeretnék csinálni a lap-topomhoz, de csak rs-232-es csatlakozóhoz találtam kapcsolást, ami ugy nincs az újabb laptopokon!
USB-Rs232-es átalakítóval működni fog a dolog, vagy ez nem így megy?
(#) nedudgi válasza kisstomi5545 hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Mégis, milyen távirányításról van szó?
(#) jani1987 hozzászólása Júl 30, 2014 /

(#) mikrokapcsolo hozzászólása Júl 30, 2014 /

Sziasztok! Van egy eszközöm, amiben egy mikrovezérlő egy A/D lábán 0 szintet vár, hogy egy folyamat fusson. A képen mellékelt módon van kötve egy tranzisztor. Amíg a 13V megvan, addíg 0-n kéne tartani az avr azon lábát, ahova kötve van, de ha megszűnik a 13V, (az 5V táp szünetmentes) az ellenálláson fel kéne menjen 0-ról.
Na, most a helyzet az, hogy egyáltalán nem úgy múködik, ahogy szeretném, mert hiába van 13V, azt veszi az avr, hogy nincs meg. Mi lehet a probléma? Kevés/sok az 1k bázis? Vagy a tranyó nem jó?
A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2014
(#) reloop válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Szia! Ha nem is nulla, de azért egy nagyon jól kiértékelhető alacsony feszültség lesz.
Nézd csak az adatlap 2. ábráját!
(#) mikrokapcsolo válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2014 /

Annyira még nem barátkoztam a tranzisztorokkal, a bázisellenállást is "úgy mondták". Pontosan mit nézzek? Tehát, ha a programot kicsit átírom, hogy 10biten, 1023-ból 0 helyett 1023-ból 100 körül jelezzen, jó lesz?
Következő: »»   2356 / 4005
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem