Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVB-T - Földfelszíni digitális problémák
Lapozás: OK   58 / 82
(#) pucuka válasza xule hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
Ezekről a "matricás" dolgokról nem sokat tudok, de az biztos, hogy a digitális műsorszórás érzékeny a reflexiókra. Az analógnál még elment néhány szellemkép, de a digitálisnál már nem. A reflexiók környezet függő tulajdonságai miatt érzékeny annak változásaira is. Mindenképpen törekedni kell reflexió mentes vételre, magasan elhelyezett, erősen irányított antennákkal. Más lehetőséged nincs.
(#) xule válasza pucuka hozzászólására (») Júl 9, 2014 /
 
A matricás készülékek egy ugyanolyan tartalmu muxot csak egyszer tárolnak el. A magasabb frekvenciájut részesitik előnyben. Eddig igy tapasztaltam. Ez csak egyadó központu helyeken jó de ahol több jön ott megzavarodik és átáll a jobbra főleg a magasabb frekvenciára mint ahogy egy megjegyzés már leirta és a tulajnak idegesitő. Megoldás ; a nem kivántat ki kell szűrni...De drága a csatornaszűrő.
(#) Ge Lee válasza xule hozzászólására (») Júl 10, 2014 /
 
Nem lehet azt az automata frekiváltást kikapcsolni? Az olcsó boxokon is bejön néha 2-3 mux is, kiválasztom a legjobbat, a többit vagy feljebb tolom vagy kitörlöm.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 10, 2014 / 1
 
Nem mindegyiken lehet kikapcsolni..
(#) Busz hozzászólása Júl 30, 2014 /
 
Üdv!

Adott egy Orion DVBT-R800 set top box, a problémám az vele hogy amint elmegy az áram rögtön elfelejt minden beállítást. Tehát újra kell kerestetni a csatornákat minden áramszünet után. Eleve ilyen volt már de gari nincs már rá. A kérdésem az hogy ezt házilag otthon meglehetne valahogy oldani? Tehát nem tudom hogyan menti el a beállításokat, pufferkondi, elem stb vagy mi kellene bele?
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Egy másik EEPROM-al talán jó lenne.
(#) Busz válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Akkor azt házilag nem cserélünk...
(#) kallaci válasza kadarist hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Szia! Én már csináltam ilyen cseét annó egy analóg sat beltérin, de előbb megnézném, hogy mi okozta ezt a problémát túlfesz stb, nehogy a másik eeprom is így járjon. (egy tv-vel már megszívtam így)
(#) kallaci válasza Busz hozzászólására (») Júl 30, 2014 /
 
Szia! Miért nem cserélünk? Bár nem ismerem ezeknek a készülékeknek a lelkivilágát (egyenlőre) De a cserealkatrész és a kapcsolási rajz birtokában nyugodtan belevágnék.
(#) pucuka válasza kallaci hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Bátor gyerek vagy. Ide, a kapcsolási rajz édeskevés. Cserélni, csak ugyanarra az áramkörre lehetne, (az sem biztos, hogy EEPROM van benne, mert akkor nem felejtene) akkor meg a probléma sem szűnne meg. Ha nem EEPROM van benne, hanem csak egy kondival pufferelt RAM, akkor sem biztos, hogy minden további nélkül lehetne "upgrédelni" mert a memória kezelést nem egyszerű megváltoztatni, nem is biztos, hogy lehet.
Szóval, lehet újat építeni bele, de biztos nem érné meg.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
EEPROM, flash memória valamint "hagyományos" RAM is van benne. Az EEPROM tárolja a csatornaadatokat meg az egyén beállításokat, ezért ő a felelős ezek eltárolásáért. A flash-ben van a működtető szoftver, a RAM pedig a video és számítási adatok memóriája.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Ha az EEPROM tárolja a csatorna adatokat, akkor miért felejti el?
(#) eyess válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Valószínű lehet , hogy írás közben , vagyis amikor eltárolná nincs meg az eepromnak az a feszültség ami kell , vagy a processzor nem vezérli rendesen , de az is lehet , hogy hibás lett az eeprom , és amiatt.A készülék előéletét tudván könnyebben kideríthető lenne .
(#) pucuka válasza eyess hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Az eredeti kérdésben elhangzott, hogy sohasem tudta. Ha eePROM -ba írta volna, nem felejtené el.
(#) eyess válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2014 /
 
Az eleve ilyen volt már azt kicsit nehéz elhinni.És hogy történt e vele valami ami miatt ilyen lett arra nem tér ki a leírás.
A műszaki leírása szerint tudnia kell az , hogy közben mi okozta a hibát vagyis , hogy történt e olyan dolog ami miatt sérülhetett arról nem szól a fáma.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2014

adatok.txt
    
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Hogy miért felejti el? Például mert elromlott szegény
(#) Busz hozzászólása Aug 1, 2014 /
 
Esetleg egy szoftverfrissítést honnan tudnék hozzá letölteni? Mert a legnagyobb gond az hogy az antenna tápját lekapcsolja. De még akkor is ha nem áramszünet hanem készenlétibe kapcsolom a távkapcsolóval..
Amúgy így lett vásárolva, csak a blokk nem lett meg hogy kitudjuk cserélni.

Meg csinál még olyat is hogy a 730 Mhz-es sávban az M1 adása és az azon lévő adóké állandóan fagyogat, a jelerősség pedig a 0 és 60 % között folyamatosan változik.
Miért lehet ez?

Mert még gondoltam arra is hogy a régi lepkeantennának kevés lehet az 5V táp, vagy a box kezd el meghülyülni, mert már 1 éves, és ez a "fagyogatás, kockásodás, nincs jel" csak mostanság jön elő.

De a TV2, RTL meg 100% a jelerősség...
(#) eyess válasza Busz hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Minek a lepke antennának az 5v táp ?
Ha jól értem akkor a lepke antennát megtápláltad 5v al?
Hát ez akkor szépen rövid zárat is csinál , hát ne csodálkozz , hogy meghal szerencsétlen stb.

Nem kell ilyesmit tenni , mert egy jól beállított antenna az megfelelő , és nem kell semmiféle megtáplálás .Pláne ha az adóra rendes rálátás is van.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) kadarist válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Nyilván erősítős lepkeantennája van, annak meg kevés lesz az 5V.
(#) eyess válasza kadarist hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Lehet , de majd megtudjuk , és akkor már mindjárt ki is derül , hogy miért is mehetett tönkre a masina.
Pláne ha eleve ilyen volt amint írta , akkor kezdettől fogva , így használta , hát eddig bírta .Egyébként ha erősítős az antenna , akkor egyértelmű , hogy miért rossz a vétel főleg , ha az erősítő nem is arra a frekvenciára való mint kellene.De egyébként is csak ront a helyzeten.
(#) Busz válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
A lepkeantenna az igen, erősítős, ha nincs bekapcsolva a táplálás akkor abszolúte nincs jel semelyik csatornán sem.
Azt hogy hány voltos nem tudom, az eredeti tápja kipukkant egy villámtól, ráírva meg nincs hogy mennyi kellene neki. A box csak 5 voltot tud adni.
Tavaly nyáron lett beüzemelve de már akkor is azt játszotta hogyha áramszünet van vagy készenlétre van kapcsolva akkor elfelejti az antennatápot bekapcsolni.
Illetve áramszünet után a csatornalista is elszáll...

Idáig viszonylag jól működött, de szerintem a box most kezd el gyengélkedni, lehet elgyengült az 5V-os áramköre. Nomeg a tévé tetején volt hogy tojást is lehessen rajta sütni.

Igaz az ezeréves lepkeantenna sem egy túl jó párosítás egy eleve selejt boxhoz, nomeg ha netalántán nem is 5V kell neki hanem 12V akkor meg pláne.

Egyáltalán a 12V-os antenna működhet 5V-ról? Mert félek hogyha rádugok egy 12V-os tápot, vagy mondjuk rákötök egy PC tápot akkor meg az antenna pukkan ki.
(#) eyess válasza Busz hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Nos kezd azért behatárolódni , hogy mi is történhetett valójában.
Amikor az antenna villámot kapott nagy valószínűséggel kapott a box tunere is belőle , vagyis ez kihatással lehetett a többi áramkörére is.
A lepke antenna műszaki leírását , ha van olyan meg kell nézni , hogy milyen paraméterekkel rendelkezik , illetve milyen szintű táplálást igényel.
Jó lenne tudni , hogy kb hány km es távolságra van a digitális műsorszórást sugárzó antenna , vagy átjátszó , vagy adó ahonnan lehet venni az adást.
Elvileg , ha egy 20-25 km es távolság van , és van rálátás az adóra , és megfelelő teljesítménnyel sugároznak , akkor lehet elegendő egy lepke antenna , de mivel ezen antennák nem arra a frekvenciára lettek kitalálva , és nem is olyan a kiképzésük , így megfelelőbb lenne egy erre a vételre gyártott antenna .Szaküzletekben lehet ilyet kapni direkt erre a célra.
Normál körülmények között egy teljesen jó beltérivel erősítős antenna nélkül is kellene lenni jelnek , és vételnek is.
A te esetedben lehet , hogy már csak azért van csak az erősítővel jel ,mert sérült a beltéri.
Ma már azért hozzá lehet jutni készülékekhez boltokban, és én a helyedben beruháznék egy másikra.De viszont antennát is vennék hozzá , és kábelt is..Ezen készülék javítása már nem biztos , hogy megérné viszonylag olcsón lehet már venni másikat.
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2014
(#) Busz válasza eyess hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Az antenna még az analóg korszakban kapott villámot. Akkor még nem volt box. Ezért írtam hogy már a legelső beüzemeléskor hibás volt a készülék mindenféle villám nélkül is. A box még nem kapott villámot, meg most a padlástérben van az antenna.
Megmértem a googlevel, légvonalban pontosan 12,7 km-re van az adó a padlástól.
(#) eyess válasza Busz hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
12 km er az bőven jó.Annak ott mennie kellene mindenféle erősítés nélkül.
(#) pucuka válasza Busz hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Jobb lenne erősítő nélkül, és nem a padlástérben. Az antenna helye szabad térben van. A digitális vétel nagyon érzékeny a reflexiókra, és akkor van olyan jelenség, hogy az egyik MUX jó, a másik nem.
(#) Busz válasza pucuka hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Nagyon magasra kellene tenni mert körben erdő van, magas fákkal, ez egy tanyahely lenne. A tető statikailag rossz, nem mer rá senki kimászni hogy kitegye, tehát örülünk hogy a padlástérbe felmerünk menni és ott van minimális jel.
Tehát a tetőre kitenni nem tudjuk, az hogy ne terheljük a tetőt ahhoz meg kintről kellene egy nagyon magas rúd, de amilyen magas kellene azt meg nem tudnánk stabilan rögzíteni, nomeg olyankor a villám is előbb megtalálja. Tehát nem a távolság a fő gond hanem a környéki erdő...
T-home, UPC Direct műholdas tv-t akartunk beköttetni de mikor kijöttek a szerelők mind megvonták a vállukat, vagy kivágjuk a fákat (amik nem a mienk) vagy nem tévézünk..
(#) pucuka válasza Busz hozzászólására (») Aug 1, 2014 /
 
Valahogy így.
(#) Ge Lee válasza Busz hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Több erősítős lepkét szereltem padlásra, mindnél jó a vétel, persze az erdők nem a közvetlen közelben vannak. Ha 5V-al táplálod a 12V helyett akkor pár dB-el kevesebb az erősítése, de ez még 10% csökkenést sem jelenthetne a vételben.
Ennek az antennának az erősítő a lelke, anélkül semmit sem ér közelebbi adóknál sem. Erősítővel meg jönnek a környező országok adói is.
Néha a padláson is komoly reflexiók vannak, ott nem a magasság a lényeg. Próbáld ki hogy áthelyezed. Voltam olyan padláson ahol a legmagasabb pontra téve nem volt tökéletes a vétel, és úgy lett a legjobb hogy le lett téve a földre, háttal az egyik kéménynek.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
Akkor nem inkább antennát kéne venni, és nem egy ilyen "valamit"? Rendes tisztességes antennához nem kell erősítő. Az csak zajt termel, bár a digitális vételnél ez annyira nem problémás. Sajnos a reflexió a legnagyobb gond, különösen nagy térerejű adók vételénél.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Aug 2, 2014 /
 
De. Csak a valami olcsóbb is, meg a yagikkal ellentétben a horizontális kiterjedése 20 centi sincs. A yagik sok helyen el sem férnek csak a tetőn kívül, arra a megoldásra pedig 10 emberből 9 a fejét rázza, nem kell a plusz költség, a macera, a tetőre építés költsége, vagy csak nem szeretné ő földelni a környék villámait.
Következő: »»   58 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem