Fórum témák
» Több friss téma |
A képekről sokat nem látok, de próbáld úgy, hogy az egyenirányítóról veszed le a feszt (a puffer előtt). Mérd előtte, utána. A stab.kocka elé tegyél szűrőkondit (ahogy az adatlapon van), meg utána is. Ezt a kikapcsolásos dolgot nem értem, ott valami védelem avatkozhat be. Én eleve az alapfeszről (8V?) tennék egy kis egyenirányítót az LM-nek, pl. akár 4x1N4148, saját szűrés, stb. Így eléggé függetlenek lennének egymástól.
Enis arra gondoltam hogy az AC rol egyeniranyitanom kellene. Lattam googlebaratomnal trafos egyeniranyitast, azt nyugodtan alkalmazhatom? Nem lesz ez a recseges ropogas? Mert ugye most az AA elemeknel nincs folyamatos ingadozas, itt meg azert van. Vagy ez nem lehet problema?
A trafós táppal nincs semmi baj; megfelelő szűrést kell alkalmazni, és nincs ingadozás (brumm). Tehát itt is az erősítő trafójáról lejövő 8V-ot egyengeted: diódahíd, C, R(L), C: 1-2µF/mA. Csak akkora R kell, hogy ne fűtsön. LM-, és kész; bár a stab. elé nem fontos összetett szűrő.
Huhh
![]() ![]() Egyebkent az a C:1-2 µF/mA az micsoda?
Üdv mindenkinek.
Múlt héten sikerült az ócskásnál egy kis gyöngyszemet találnom, egy Kenwood szintézeres rádiót. Hibás volt de megvettem hátha csak biztosíték gondja van. Persze nem az volt. a tápban pusztult meg három hondi és az egyikből kijövő szmötyi egy dióta egyik lábát is elmarta. Azért egy Kenwood cuccban ilyen "beépített élettartamot" nem vártam. A kis kondi gyakorlatilag megsült ![]() Ez volt az első alkalom, hogy valamit 100%-osan sikerült helyrepofozni úgy hogy nem is ez a szakmám ![]()
Üdv Mindenkinek!
Egy Terta t 331-es rádiót szeretnék felujítani, amihez netről nem találtam kapcsolást. Kádár Gy.: Rádió és TV kapcsolások 1956-1957, ebben a kötetben lelhető fel a kapcsolás, de ezt neten nem elérhető, csak a 2. kötetet, amiben a következő évek készülékei vannak. Ha esetleg valakinek meglenne ez a könyv vagy csak a fentebb említett rádióról szóló rész, annak nagyon örülnék, és szépen megköszönném! Üdv.: Einstein
Sziasztok!
Egy ismerős rádióját javítom. Egy SABA 125 Stereo rádióról van szó, rajzot már kaptam hozzá, bár ebben a rádióban amit javítok, ECL 86-osok a végfok csövei. Konkrétan az egyik EABC 80 cső fűtése szakadt. Azt mondta a tulaj, hogy hallgatta, mikor egyszer csak elhalkult. Ezért gondolom, hogy más baja nem hinném, hogy lenne. Egy EABC 80 halála is okozhat teljes működésképtelenséget? Ha lehet, kiváltanám az EABC-t diódákkal. Ha PU-ra (hangszedőbemenet) kapcsolom, és benyúlok a csatlakozóba, nem búg.
Akkor elég egyértelmű a dolog: csere. Valószínűleg nem javulna meg diódák pótlásával, mert a trióda rész is használatos.
Köszi.
![]() Szerintem is jobban járunk egy csővel.
Adott egy rádió, amely csak Am frekvencián fog adókat, Fm-en nem talál semmit, csak búg. Ha tekergetem az állítóját, akkor nem is változik a sercegés. Mit nézzek meg, mi lehet a bűnös? Antenna van rajta.
Szia!
Ennek az adott rádiónak mi a típusa? Az FM tuner kap tápfeszültséget?
Sanyo gxt210 torony, videoton dc 2050-es hangfalakkal. Nem néztem még, hol mérjek rá? Búg, csak mintha nem működne a keresője.
Kazettáról és bakelitról is üzemel, az Am is hibátlan.
Sziasztok, segítséget szeretnék kérni. Egy VEF 206-os táskarádió javításán dolgozok. Első dolgom volt egy kapcsolási rajzot keríteni. Kicserélgettem az elektrolit kondenzátorokat, ettől sokat javult a rádió. A hangerőszabályzó potenciométer hátulján lévő kapcsolót áthidaltam, mivel kontakthibás volt. A hangfrekvenciás részt leteszteltem, működik. Feltekerve őrült hangos volt(külső hangforrásról). A HF rész tesztelése közben a rádiót leválasztottam a hangerőszabályzó potenciométerről. A saját antennájával nem fog be semmi. Ha külső antennát kapcsolok a botantennájához akkor valamit mintha befogna, de csak teljesen feltekert hangerőgomb mellett és akkor is érthetetlenül. A ferritrúdon lévő tekercsek nem szakadtak. A forgókondi nem zárlatos. A rádió áramfelvétele teljesen feltekert potenciométer mellett 7,7mA. Mi legyen a következő amit megnézzek? Előre is köszönöm a segítséget.
Ha nincs buherálva, én először a dobváltót vizsgálnám, tisztítanám. Ha jól emlékszem ezüstözött érintkezőkkel van tele, amik a levegő hatására szulfátosodnak (feketednek).
Megpucolom az érintkezőket. Kicsi átalakításon esett át, de az ezt nem befolyásolja. A fülhallgató csatlakozót kötöttem ki, meg a magnó bemenetet. Utóbbiból csináltam póthangszóró kimenetet. Illetve beépítettem egy kis karos kapcsolót, bekapcsolónak. Jaj és majd el felejtettem. Kikötöttem a hangszínszabályzó potit a kondenzátorával együtt. Itt a rajz:Bővebben: Link. Rádióamatőr sávvevővé szeretném átalakítani. Megvan a leírás, csak előtte rendbe kell tennem a rádiót.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
Igen, rajzom nekem is van több forrásból is. A Hetényi-féle átalakítást gondoltad?
Akkor bocs, csak mondom belinkelem azt amelyik előttem van az asztalon nehogy elbeszéljünk egymás mellett. Igen azt, talán. Amelyikben nem kell a forgót módosítani, csak a dobváltót. Szeretnék már rádióamatőr jeleket hallani. Igaz hallottam már, de hát a webSDR nem az igazi.
Úgy emlékszem nem kell a forgót macerálni. Valamelyik RT évkönyvben van.
Újságban volt, két cikk az egyikben ki kellett venni a forgóból lemezeket, a másikban csak a dobváltóban kellett kondenzátorokat cserélni. Lepucoltam az érintkezőket. Nem lett jobb sajnos. Viszont ha a hátlapi antenna aljazatba csatlakoztatom a huzalantennát (kb.10 méter) akkor kicsivel jobb lesz a vétel. A C1-es 8,2 pF-os kondenzátorra tippeltem, cseréltem, de semmit nem változott. A botantenna olyan mint ha ott sem lenne. Akkor sem változik szinte semmi ha a botantennához csatlakoztatom a huzalantennát. Ez azért is érdekes, mert ugyan oda vannak bekötve, csak a C1-es van közöttük.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
Elsőként a T3 lehet gyanús, ez elszállhat pl attól is, ha kihúzott botantenna mellett valaki leveszi a (műszálas) pulóverét...
Itt a HE-n is egy rajz a Kádár-kőnyvből
Rendben holnap mérem. Esetleg ha ez jó akkor mit nézzek meg? Ellenőrizzem a többi tranzisztort is? Ami feltűnt nekem az hogy az általad belinkelt pdf-ben azt írják hogy kivezérlés nélkül 15mA az áramfelvétel. De én csak 7,7mA-t mértem.
Van valami KF jelgenerátorod? Igazából hátulról-előre azzal ellenőrizhető a KF-erősító.
De az is lehet, hogy áll az oszcillátor.
Mégiscsak lemértem a tranzisztor, működik. KF jelgenerátorom van. Igaz egy szovjet analóg multiméterrel egybeépítve, de van. Még nem használtam, de akkor beindítom. Gondolom úgy kellene mérni vele, hogy KF jelgenerátor testét összekötöm a rádió testével, utána szépen haladva a meleg eret hozzáérinteni a T6,T5,T4,T3 bázisához? Ilyenkor gondolom valamilyen sípolást kellene hallanom a hangszóróból.
Van még itthon egy RF jelindikátor is. Ha jó az oszcillátor hol kéne jelet mérnem? Ennyire bonyolult rajzzal még nem volt dolgom, bár enyhén átlátom. Eddig még csak szinkrodin vevő volt a legbonyolultabb.
Az ördög nem alszik, először nézzük meg a C85 20 µF elkót, hátha csont száraz. (R28-29-demod katódra vagy C71-re hangfrekit küdj)
Aztán majd KF-jellel (1nF-en keresztül rendre T6,T5,T4,T3 bázisokra) egyre kisebb jellel - ha erősítenek, hallani lehet.
Az elkó rendben lesz, az összeset cseréltem. Még a 100nF-os gumidugóval lezárt kondikat is. De mivel nem újat tettem be ezért holnap újra próbálom. Ma már nem mert a többiek most mentek el aludni, nem akarom őket zavarni. A KF ellenőrzés is holnapra marad. Ma meg előkeresem a Rádió javítás című könyvet aztán nekiállok olvasni.
Ok. Jó éjt.
Köszönöm az eddigi segítséget, folytatás következik holnap.
Elindult a rádió! Jó volt a tipped, az oszcillátor nem ment. Hiányzott a 3-as pont (R4) és a dobváltó érintkezői közül a drót. Most már úgy üvölt, berecseg a hangszóró. Azért a KF-eken végigmegyek, gyakorlás, meg persze jobb a biztonság.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |