Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   50 / 112
(#) galgocziSandor hozzászólása Júl 12, 2014 /

Tisztelettel köszöntök mindenkit a fórumon .Azzal a kéréssel fordulok hozzátok hogy van egy EMG-TR-4401 Oszcilloszkópom amihez nincs kapcsolási rajzom ha valaki tudna segiteni nagyon szépen meg köszöném előre is az emailomra küldeni galgoczi sandor sanyoca5@citromail.hu.
köszönettel.
(#) peterpan válasza galgocziSandor hozzászólására (») Júl 12, 2014 /

Bővebben: innen letöltheted
az első kép alatti szövegben a linkek.
Üdv.: PP
This file is downloadable free of charge... processing (please wait)
(You are not logged in, only 2 downloads per day possible for you.)
Ez a fájl letölthető ingyen ... (kérem, várjon) Ön nincs bejelentkezve, csak 2 letöltés naponta lehetséges.)
Várakozás után:
This file is downloadable free of charge: Get Manual
(You are not logged in, only 2 downloads per day possible for you.)
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) szabolcsx hozzászólása Júl 18, 2014 /

Sziasztok. Venni szeretnék egy oszcilloszkópot. Amit kinéztem, azzal nem adnak mérőkábeleket. Használt analóg szkóp. Átvétel előtt ki lehet próbálni. Arra gondoltam, hogy a kalibrálási kimenetet használnám próbának. Ha direkt rákötöm a csatornákra, lesz-e belőle valami gond? Mert ugye a "rendes" mérőkábelekben még van pár ellenállás és kondi is és füstöt nem akarok.
(#) sny válasza szabolcsx hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Semmi baja nem lesz.
(#) szabolcsx válasza sny hozzászólására (») Júl 18, 2014 /

Rendben, köszönöm a segítséget
(#) kokimy hozzászólása Aug 6, 2014 /

Sziasztok! Egy Tek. 10002-vel hogyan tudnék megmérni feszültségtüskéket? Azaz egyszer felugró tranzienseket? Mit mire állítsak? Köszönöm! (van egy DC jel, és kapcsoláskor egy tüske)
(#) kadarist válasza kokimy hozzászólására (») Aug 6, 2014 /

Szia!
Mi a típusa a szkópnak?
(#) kokimy válasza kadarist hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

tektronix 1002b
(#) kissi válasza kokimy hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Nem ismerem konkrétan ezt a szkópot, de állíts egyszeri lefutást a triggernél ( sample ), a tüskének megfelelő élt ( felfutó v. lefutó ) és megfelelő értékű trigger szintet... ha lehet, akkor mindezt DC csatolás mellett!
(#) nagym6 válasza kokimy hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Kiegészíteném a hozzászólásokat azzal, hogy "Acquire" menüben "Peak Detect" jelfelvételi mód -többek között- az ilyen rövid tüskék felvétele érdekében van. Enélkül ha két mintavételi pont közé esik a tüske, nem lesz felvéve, "Peak Detect"- nél viszont ekkor is felveszi. Csak picit zajosabb a felvétel, éppen ezért, mert mindent vesz.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) szili83 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Én is kipróbáltam az itt írtakat. nekem egy OWON SDS7102V-m van, de nem bírtam vele megmérni.
Itt van a használati utasítás, hátha valaki tud benne segíteni: Bővebben: Link
(#) sny válasza kokimy hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Szia! Van egy olyan funkciója, hogy "glitch trigger". Azzal kell / lehet ilyet mérni.
(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Állitsd a single triggerre ( ismétlési idöt is választhatsz), majd a H2 + F1-l válassz végtelen tartási idöt ( persist time). Igy az impulzus ha jön inditja a triggert a kép meg marad a képernyön.
(#) szili83 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 8, 2014 /

Köszönöm, holnap kipróbálom!!!
(#) szili83 hozzászólása Aug 8, 2014 /

meg egy olyan kérdés, az van írva rá, hogy: Maximum Input Voltage: 400V (PK-PK) (DC + AC PK-PK) , azaz egy 1-es osztásaránynál. Ha 10-es fejet használok, akkor 4000V? Mert csövest mérnék majd, és ott 400V-os anódfeszültség is van.
(#) nagym6 válasza szili83 hozzászólására (») Aug 8, 2014 / 1

Használati utasítás 35. oldal "Figure 5-16" kép szerinti beállítással elvileg jónak kell lenni. A trigger szint beállításnál lehet még hiba. Vagy single módban egy gombbal mindig újra kell élesíteni, talán ez nincs, illetve van csak valami jel előbb elsüti az egy lefutást. Érdemes single helyett "Normal" módban is próbálni, itt nem kell gombbal élesíteni, ekkor is ott marad a jel, de csak a következő jelig, mert akkor már az felülírja. A jelbemenet és a triggerforrás azonos csatornán legyen, pld.: CH1. Mint a 35 oldali képen, és ekkor CH1 -be menjen a jel.
Ha 10-es fejet használsz, korlát a fej maximális feszültsége is, nem csak a szkóp bemeneté. Ezek általában 300-600V-osak, de meg van adva a fej leírásában a rá adható maximális feszültség.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2014
(#) szili83 válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Mire is gondolsz? A 35. oldalra, vagy az 5-16-os képre?
(#) nagym6 válasza szili83 hozzászólására (») Aug 9, 2014 / 1

A 35. oldalon lévő a "Figure 5-16" képre gondolok.

Most nézem. Köszi, közben sikerült összehoznom.
(#) nagym6 válasza szili83 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Annyi kimaradt a szkóp mérőfejjel kapcsolatban, hogy a maximálisan ráadható feszültség frekvenciafüggő. Tehát a megadott pld. 400V csak egyenáramra igaz. A frekvencia növekedésével drasztikusan csökken a ráadható maximális feszültség. Ez egy grafikon ábrán a mérőfej papírján meg van adva, hogy a frekvencia függvényében mennyi a maximum feszültség.

Köszi! Megnéztem 600V-ot ír a mérőfej papírja 10x-ben (1x-ben 200V). Csak az a lényeg, ha a csövest méregetem, aminek 400V-os anódfeszültsége van, akkor nem-e történik valami baj. De ahogy nézem működnie kell.
De lehet majd beruházok egy ilyenbe: 1:100
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2014
(#) nagym6 válasza szili83 hozzászólására (») Aug 9, 2014 /

Itt egy mérőfej adata, nagyjából hasonló lehet másoké is. Ha nincs ilyen adatod róla, akkor ajánlatos hasonlókét megnézni neten.

Mérőf.png

Köszi, ilyet nem láttam a papíron ami van hozzá.
(#) szili83 hozzászólása Aug 20, 2014 /

Egy kérdésem lenne...
Nem lehet pl a 230V-os AC jelet megmérni a szóppal? (csak ha akksiról megy, akkor lehet)

OWON.png

(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Aug 20, 2014 / 1

Elöször is igen kevés ember foglalkozik a 230V mérésével (Mit akarsz rajta mérni? Hogy jol forognak az áramtermelö gépek? S mi van akkor, ha nem? Zavarmérésre ez teljesen alkalmatlan - zavar nincs arányban a feszültséggel - 40-60 db-el alacsonyabb)
Ha mindenáron mérni akarod, akkor iktass közbe egy kis elválaszto trafot (pl. két csengötrafot szembekötve), és minden kérdés megoldodik.
Elveben minden hálozati berendezést gyakorlatban leválasztott hálozaton kellene mérni (régebben a TV-ket, rádiokat is igy mérték be). Ez a biztonságos!
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) szili83 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Nem akarom mérni.
Hanem ha mérem, s esetleg a föld csipeszre fázis kerül, akkor nem megy tönkre?
Vagy a föld csipeszt akkor ne is használjam?
(#) dB_Thunder válasza szili83 hozzászólására (») Aug 20, 2014 / 1

Kb 20x le lett írva!
SOHA NEM MÉRÜNK HÁLÓZATON, VAGY KÖZVETLENÜL ARRÓL ÜZEMELŐ KÉSZÜLÉKET, EGY MÁSIK SZINTÉL HÁLÓZATRÓL ÜZEMELŐ MŰSZERREL !!
Mert ha mégis akkor komoly károk keletkezhetnek, akár a mért, akár a mérő készülékben! (Rövidzárlat) Mindamellett életveszélyes is!
Megoldás: LEVÁLASZTÓTRAFÓ.

Ez ki is rakhatnák a modik a téma címe alá sárgába!
(#) Massawa válasza szili83 hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Hát ha a földcsipeszre kerül a fázis, akkor egy nagyon nagy durranás lesz - némi füstfelhövel kisérve, és repül a biztosíték meg a mérözsinór (az utobbi nem olcso).

Ha meg nem használod a a földet, akkor meg marhaságot fog mutatni.
(#) sny hozzászólása Aug 20, 2014 /

Cáfolnám az előttem szólók véleményét.
Hálózatról működő készüléket igenis lehet másik, szintén hálózatról működő készülékkel mérni.

A többi rész életvédelmi okokból törölve! (Moderátor)
(#) sny válasza sny hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

További odafigyelést igényel ezeknél a méréseknél a műszer megfelelő méréshatárba állítása, illetve a szonda osztásarányának, valamint a várható feszültség értéke...

Ezért itt tényleg érteni kell hozzá...
Következő: »»   50 / 112
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem