Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás

Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 69
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

KF-ek rendben. Viszont felfedeztem még egy hibát. Olyan hangot ad ki a rádió, mintha egy ruhadarabot tépnénk szét, szaggatottan másodpercenkén tépve egyet. Ez azért idegesítő mert RH sávvevőt szeretnék ugye belőle csinálni, a sávok meg amúgy is zajosak nem kéne hogy a rádió is rátegyen egy lapáttal. Nem bírok rájönni mitől van. Először a fénycsőarmatúrára gondoltam, de nem az volt. Más zavaró berendezés nem üzemel a műhelyemben. Minden sávban jelentkezik. Valakinek valami ötlete nincs hogy mi lehet?
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) Sebi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Elektronikus (triac-os) Weller forrasztóállomás?
Tápról is, telepről is csinálja?
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
(#) elektroncso válasza Sebi hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Jó is volna...csehszlovák pisztolypáka. Viszont a tápban igazad lesz, megpróbálom elemről.
(#) elektroncso válasza Sebi hozzászólására (») Aug 7, 2014 /

Elemről elmúlt a hiba.Köszönöm. Az egyik KF tekercs viszont kontaktos mert néha elhallgat a rádió, megütögetem és helyreáll. Az árnyékolóbúra meg van marva,elemsav. Lehet hogy a belsejébe is jutott. Még ezt megnézem, aztán kezdődhet az áthangolás.
(#) aramis hozzászólása Aug 19, 2014 /

Sziasztok! Egy kis segítség kellene R 646 videoton ős.
Hogyan ellenőrizzem a hang kimenő trafót úgy érzem zárlatos lehet mert bekapcsoláskor erősen búg és nem lehet állomást venni. ha valaki segítene hálás lennék.
aramis
(#) Gabi válasza aramis hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Szia,
ha lekötsz róla mindent, akkor ellenállásmérővel meg tudod nézni. Ez csak az esetleges durva zárlatot fogja megmutatni, az esetleges menetzárlatot nem. A kimenőtrafó búg?
(#) aramis válasza Gabi hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Nem a trafó búg a hangszóróból jön.Azt nem tudom ha kiszedem a trafót és ugy adok rá feszt a primerre csak nem tudom hány voltos és nem akarok zárlatot.
aramis
(#) Sebi válasza aramis hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

A búgás oka legtöbbször a szűretlen anódfeszültség.
Ez többféleképpen állhat elő:
1) az 50+50 µF szűrőkondenzátor kapacitásszegény, normál anódáramnál sem elég,
2) jó a kondenzátor, de megemelkedett az anódáram,
3) a szűrőkondenzátor rögzítő csavaranya meglazult, nem elég jó a testelés.

Én még nem találkoztam zárlatos kimenővel...
(#) elektroncso válasza aramis hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

A kimenő trafóra nehogy rákapcsold a hálózati feszültséget! Azonnal tönkremegy! Az impedancia illesztési feladatokra van kitalálva. Az nem egyszerű trafó.
(#) Gabi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Ezzel egy picit vitatkoznék... Ezt mire alapozod, hogy azonnal tönkremegy?
(#) elektroncso válasza Gabi hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Egyszer trafó válogatás közben rákapcsoltam a hálózati feszültséget egy csöves rádió kimenőtrafójára. Szerencsére volt annyi eszem, hogy a trafóval sorba kötöttem egy 100w-os izzót. Ez korlátozta az áramot és nem égett le a trafó. Viszont az izzó majdnem teljes fényerővel világított. Nem biztos hogy azonnal leég, de szerintem nem úgy kell kipróbálni egy kimenőtrafót hogy a primer tekercsére rákapcsoljuk a hálózati feszültséget.
(#) aramis válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Szia!
A szűrőkondi ház és a sassi között hány voltot kell mérjek ha rendben van minden?

a végerősítő csövet ,hogyan lehet ellenőrizni?
(#) elektroncso válasza aramis hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Kapcsolási rajz:Bővebben: Link. Ott van benne minden ami kell. Többek között az is hogy 215 volt az anódfeszültség. A többivel viszont várd meg a tapasztaltabbak tanácsait, mert én nem ismerem ezt a típust, élőben nem is láttam ilyet, csak azt tudom amit a kapcsolási rajzon látok. Keresd fel a muzeális témát is, ott sokan vannak akik értenek hozzá, fejből tudják a típushibákat, tapasztaltabbak.
(#) aramis válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Köszi a segítséget,majd referálok.
aramis
(#) Gabi válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Soros LR kör, ahol az R nonlineáris. Egy erösítő vagy egyéb áramkör élesztésekor valóban jó megoldás a soros izzó. De egy trafónál kicsit félre vihet. Próbáld ki egy normál hálózati trafóval. Az izzó és a trafó teljesítménye sem mindegy.
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Aug 19, 2014 /

Vigyázat. A puffer elkó háza nincs a földön! Az elkó háza, és a sasszi között 5 V -ot kell mérjél, ez a feszültség az elkó háza, és a sasszi közötti 100 ohmon áll elő, az anódáramok hozzák létre. Ez az EBL21 -es cső rács előfeszültsége, mert a katódnak a demodulátor diódák miatt testen kell lennie, így nem használható az automatikus rácselőfeszültség (katódellenállás) előállítása.
A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2014
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Igazad van! Most megnéztem a rajzot - amin pont fordítva van a 25 µF-os elkó - ami ha kiszáradt, szintén okoz búgást.
(#) elektroncso válasza Gabi hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Persze rendes hálózati trafóval (ha csak nem túlgerjesztett, vagy hibás) nem szabad világítania az izzónak. Viszont ha a szekunderen terhelés van akkor máris más a helyzet. Valójában én csak addig használom az izzót amíg megállapítom hogy nincs zárlat, nyugodtan a biztosító leoldása nélkül benyomhatom közvetlenül a hálózatba az adott berendezést.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Szia !Megtudnád mondani a hangkimenő trafó miben különbözik a sima trafótól
mert az enyémet kiszereltem és zárlatos. ezért nincs egy mukkanás sem.
üdv:aramis
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

A kimenő trafókat többnyire légréssel szerelik, mint a Tiedet is. Egyébként nem különbözik lényegében más trafóktól, csak a széles átviendő frekvencia sáv miatt gondosabban készül.
Ha biztos zárlatos, (bár ilyen kisebb méretű trafó nem szokott zárlatos lenni) akkor óvatosan szedd szét, és számold le a meneteket, és ugyanolyan vastagságú zománcozott tekercselő huzallal űjratekerheted. Mindenképp új drótot használj.
A zárlatosságáról induktivitás méréssel tudnál korrekt módon meggyőződni.
A mukkanásnak több oka is lehet, én legkevésbé a trafóra gyanakodnék. Hacsak nem ázott ronggyá valamikor az élete folyamán.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2014
(#) aramis válasza pucuka hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Szia! Igazad volt ,megnéztem a trafót .letekertem a szekundert, megvolt sérülve a huzal 2 helyen összeért közép tájon javítás, és most vissza tekerem. holnap összerakom és majd írok,remélem sikerül ,ha nem akkor sajnos cső hiba lesz arra viszont nem lesz anyagi és lemondok róla
üdv: aramis
(#) granpa válasza aramis hozzászólására (») Aug 20, 2014 /

Remélem sikerül. A börzén kapsz csövet (ha csőhiba), nem vészes az ára.
(#) aramis válasza granpa hozzászólására (») Aug 21, 2014 1 /

Szia! Most próbáltam de csak halk alapzúgás van mértem az egyen csőnél 506v ,hogy lehetséges ez 215 v -nak kellene lennie a rajz szerint? igazad volt ismét a börzén találtam 350 ft ért ech81- est de azért ez a magas 506v idegesít
üdv :aramis.
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

A trafó hány ~V -ot ad?
(#) elektroncso válasza aramis hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Szerintem te valamit nagyon elmértél. A beépített puffer kondenzátorok (rajz alapján) 350 voltosak. Ha azokon 506 V lett volna akkor azok akkorát csattantak volna, az ütő megáll benned ijedtedben.
(#) aramis válasza elektroncso hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Igen rosszul mértem,ha rossz az EM80 attól még szólhat a rádió?
(#) pucuka válasza aramis hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Attól még szólhat, az EM84 az AGC -ről (egyenfeszültség) kapja a vezérlést.
De nem mondtad, hogy mennyi váltót ad a trafó anódtekercse.
Ha az EBL rácsát megérinted, a hangszórónak búgni kell. Nézd, mérd meg a rácslevezető ellenállást, és mérj feszültséget a rácson a sasszihoz képest. Ez legyen az első lépés.
(#) kristikoma válasza aramis hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Ezen a készüléken van hangfrekis bemenet. A hátlapon lemezjátszó szerű logó van. Ennek bemenetét megérinted, zúgnia kell.
(#) pucuka válasza kristikoma hozzászólására (») Aug 21, 2014 /

Csak lépésről lépésre. A lemezjátszó bemenet az ECH trióda rácsára csatlakozik. Tehát még egy cső van a láncban. Először az EBL, és utána az ECH triódája. Oda még bekavarhat a visszacsatolás is.
(#) Fantasy hozzászólása Aug 21, 2014 /

Üdv Mindenkinek!
Videoton RA 6386S rádiós erősítőhöz szeretnék segítséget kérni. Fm sávon nem szól, annyira már megvan a baj oka, hogy az FM KF 6. "STANDBY" kivezetésére úgy gondolom nagyobb feszültség érkezik FM állásban, mint kellene, 6,22V-ot mértem itt. Ha ezt a pontot leteszem testre, akkor rendben megszólal a rádió. AM állásban 8,74V-ot mértem.
Ha valakinek lenne egy ugyanilyen működő készüléke, köszönettel venném, ha meg tudná mérni ezt az egy pontot, összehasonlításképpen, hogy jó irányban indultam-e vagy sem. Legegyszerűbben a kf és a nagyfrekis modul között levő R52 ellenállás jobb oldalán kellene mérni egyet FM állásban. Előre is köszönöm.
Következő: »»   14 / 69
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem