Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1586 / 2499
(#) sonny007 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 31, 2014 /
 
Jaj elnézést igazad van félre értelmeztem. :/
(#) cicoka válasza bandisk96 hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Hello. Ha aktuális neked még a dolog, az a végfok panel +/- 25 voltról üzemel.
Egyébként érdekes dolog, hogy ez a szerkezet egy SAL XR100-as ládában volt, mert a KODA
SW 550-ben is ez van. A kérdés, hogy ki másol kit?
(#) Buvarruha válasza cicoka hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Senki sem másol, egy gyártónak vannak X konstrukciói amit megveszenk a gyártók és ellátják a nevükkel. A dell monitorokban ugyanaz van mint a benq-ban például stb. Ha megnézed egy teszkóújságban a barkácsgépeket, az azonos árkategóriájuak mind hasonlítanak és nem csak kívülről, azokat is egy gyártó gyártja és megveszik a cégek csak más színben, feliratokkal, maximum apróbb módosításokkal, ez eléggé bevett szokás manapság.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2014
(#) cicoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Azt hiszem teljes mértékben igazad van. Szerinted lehetne ezt a kis áramkört tuningolni?
(#) Buvarruha válasza cicoka hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Nem tudom mit értesz tuning alatt, de szerintem értelme nem lenne. Nagyobb tápfeszhez keményebb hűtés is kellene, több puffer sem ártana, erősebb greatz, szóval inkább másikat csinálnék, ha nagyobb teljesítmény kéne.
(#) cicoka válasza Buvarruha hozzászólására (») Szept 1, 2014 /
 
Hát eredetileg arra gondoltam, hogy meg kellene növelni a teljesítményét.
De ha jobban meggondolom jól van az úgy ahogy van. Amúgy sincs túl sok időm építgetni az utóbbi időben sajnos.
(#) p100 hozzászólása Szept 2, 2014 / 1
 
Sziasztok! Segítség kellene!
Van egy gyári, de már elég öreg 2x50W-os rádiós erősítőm, ami nagyon szépen üzemelt eddig. Tegnap kb. 20 perc hibátlan működés után hirtelen, egy többnyire alacsonyfrekvenciás, folyamatos, zúgó hang szólt a hangszórókból zene helyett, de halkabban, mint ahogy korábban a zene szólt. Kikapcsoltam, majd bekapcsolás után továbbra is csak a mély, zúgó hang volt hallható.
Kb. 10-15 perces kikapcsolt állapot után, amikor bekapcsoltam akkor kb. 10 másodpercig normálisan szólt a rádió normál hangerővel, majd folyamatos elhalkulást követően ismét a zúgó hang jött elő.
Minél hosszabb volt a kikapcsolt állapot, bekapcsolás után annál tovább tartott a "normális" működés, de így is csak max. 20-25 másodpercig, aztán ismét a zúgás. Ma már egyáltalán nincs meg a normál működés, csak a zúgás?

Mire utalhat ez a jelenség? Hol kutakodjak a hibát illetően? Nem szeretném lecserélni, inkább megjavítanám, mert elég sok olyan "szolgátatást" tud, amire szükségem lenne (4 hangszórós üzemmód, 4 csatornás bemenet, FM mute, stb.).
Előre is köszi a segítséget.
(#) pjg válasza p100 hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1
 
Tápegység, szűrő elkók kiszáradtak. Csere.
(#) pauer98 válasza p100 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Szia! Elég tág fogalom a 2x50wattos rádiós erősítő legyen akár öreg is. Típus?

szerk: pjg-t ismételném, tápszűrő kondikat cseréld, nem mai darabok azok sem.
A hozzászólás módosítva: Szept 2, 2014
(#) p100 válasza pauer98 hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Salora SR 5000
(#) szamóca válasza pjg hozzászólására (») Szept 2, 2014 / 1
 
Inkább komplett elkópark csere.
(#) pjg válasza szamóca hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Az már hab a tortán.
(#) p100 válasza pjg hozzászólására (») Szept 2, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat, mindenképp kipróbálom.
(#) Lovas Gabi hozzászólása Szept 3, 2014 /
 
Üdv!
Rengeteget hallottam már a D osztályú erősítőkről. A PA hangdobozaimban is ez van. Gondom nincs vele, csak szeretném megérteni a működési elvüket. Érdekelne az is, hogy miért a kapcsolóüzemű táp a lelkük?
(#) (Felhasználó 46585) válasza Lovas Gabi hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Van topikja a D-osztályú ( pwm ) erősítőknek. Nem a lelkük a kapcsolóüzemű táp, csak azzal könnyebb a súlyuk. Esetleg olcsóbbak.
(#) vtsoftware hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Üdv mindenkinek!

Hozzám került egy Lenco PA-60 nevezetű hordozható erősítő.

Az erősítő panelen levő 10W 12Ohm-os ellenállás és a hűtőborda hihetetlen gyorsan, alig 2 perc üzem után forró, de annyira, hogy az ellenállás konkrétan éget, a hűtőborda valamivel enyhébb de túlzottan melegszik.
Az ellenállás alapjáraton is, azaz ha nincs zene indítva, a hűtőborda pedig - valahol érthető módon - jobban melegszik ha zenét játszik, de akkor is túlzottan.

Egy TIP(talán)140-es IC van a hűtőborda azon részén amely túlzottan gyorsan meleg, ezen IC előtt van az ellenállás... valószínű egy körbe tartoznak... de mitől melegedhet ennyire?

Tudni kell a ketyeréről, hogy beépített akkumulátorról is üzemképes, beépített töltővel rendelkezik.
Előfordulhat, hogy ezen töltőáramkör miatt van a forrósodás?

Milyen probléma okozhatja esetleg, mit keressek, mérjek, nézzek meg?

Előre is köszönöm
(#) Szabi1 hozzászólása Szept 5, 2014 /
 
Sziasztok! Azt szeretném kérdeni, hogy egy autórádió erősítőjének bemenetét meg lehet csapolni, hogy külső erősítőtőre kössem, hogy mind a két erősítő egyszerre működjön? Ellenállással kell, vagy mehet simán?
(#) diamik válasza Szabi1 hozzászólására (») Szept 5, 2014 /
 
Szervusz!

Ha jól veszem ki, akkor Te azt akarod, hogy a az autórádióra kötött hangszórók és egy a rádióra kötött erősítő hangfalai egy időben szóljanak.
Nincs esetleg vonalszintű kimenet a rádión? (RCA?) Akkor csak egy kábel szükséges.
Ha magába a rádióba akarsz belenyúlni, akkor oszlani fog a jel, és a rádió végerősítője is kisebb jelet kap, mint egy feszültségosztónál.
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2014
(#) Szabi1 válasza diamik hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Igen ezt sejtettem, ez egy sony cdx gt212 rádió, ma hozták, eddig nem tudtam milyen típusu, mingyárt megnézem az adatlapját és bekötöm valahogy.
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Szervusztok!

Egy kis segítségre volna szükségem. Van egy Nikko erősítőm, bekapcsolom, egy ideig szól, majd az egyik csatorna pukkan egyet és leold a védelem. Nem tudom, hogy mire gyanakodjak. Egyenáram kerül a kimenetre, vagy miért csinálhatja? Valaki el tudná magyarázni, hogy hogyan is működik egy ilyen védőáramkör? Mellékelem a rajzát, köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) gambler hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Sziasztok!
Segítene valaki értelmezni ezen kapcsoláson belül a signal és clip jelzés áramkörét? A clip áramkört a műveleti erősítő kimenete egyenirányítva hajtja meg. De ott max 1 V-van vagy kevesebb, ami nem elég a led meghajtásához. A signal led az pedig a visszacsatolási hurok része, az még bonyolultabb számomra. A saját erősítőmhöz szeretnék egy hasonlóan egyszerű 2 ledes kijelzőt (signal + clip).Bővebben: Link
(#) steelbird válasza gambler hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Hali!

A Clip jelzése egy egyszerű hidas egyenirányító a műveleti erősítő kimenetén.
A Clip led kb. 4,3V..5V körül gyullad, valószínűleg ez felel meg a limitált kimeneti feszültségnek a kimeneten. (Nem emitterkövetős a végfok, ezért az ic után még erősít)

A Signal led áramköre pedig a hangszóró kimenetről kapja a jelet, és ha meghaladja a 0,7V -ot a jel, akkor kigyullad a Signal led.
Ha nincs jel, akkor a Q202 söntöli a ledet. Ha eléri a Q201 bázisán a feszültség a 0,7V -ot, akkor nyit a Q201 és a Q202 báziskörét lehúzza GND -re. Mivel ekkor negatívabb lesz a Q202 bázisa az emitterénél, ezért lezár, kigyullad a led.
Valószínűleg azért emelték fel a Q202 emitterkörét a 15V -os tápra, mert így könnyebb a báziskörét lezárni. HA GND -n lenne az emittere a leddel együtt, akkor Q201 helyére olyan tranzisztor kellene, aminek a maradék feszültsége (szaturációs fesz.) kisebb 0,7V -nál, hogy le tudja söntölni a Q202 bázisát nyitófeszültség alá.

Kirajzoltam neked, bogarászd.
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2014
(#) gambler válasza steelbird hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Köszönöm a választ! Esetleg ezt a TINA kapcs. rajzot tudnád nekem csatolni. Egy LM1875-ös végfokhoz szerinted illeszthető lenne ez néhány lineáris elem értékének módosításával? Oszcilloszkópon a munkahelyen meg tudnám nézni hány V-nál kezd letörni a szinuszjel.
(#) steelbird válasza gambler hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Csatoltam.
A clip jelzőnél az R227 a led előtét ellenállása, azt ki kell számolnod a kimeneti feszültség alapján és szerintem tegyél a leddel sorba egy megfelelő értékű zener diódát, azzal tudod beállítani a végfok kimenő feszültségéhez.

A signal jelző már érdekesebb... azt inkább más módon oldd meg.
(#) gambler válasza steelbird hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
És ez a megoldás működhet? Az erősítő kimenet után soros dióda, majd vele sorba a két led, amit egy zeneren keresztül kapcsolunk rá a pozitív tápra. Ld. csatolmány.
(#) p100 hozzászólása Szept 6, 2014 /
 
Az erősítőmmel kapcsolatos problémámra ezt a választ kaptam, amit még nem próbáltam ki. Ma sikerült nekiállnom az erősítőnek, s akkor vettem észre, hogy a hátulján a hangszóróknak van két biztosíték, amiből az egyik szakadt. A jó 250V/2A-es, a szakadtra pedig 32V/5A van írva. Az erősítő hátlapján viszont az olvasható, hogy Speakers fuse (4A).

Most akkor milyen biztosék kell (hány V/hány A)?

Ja, egy négyhangszórós (A-B) Salora SR5000-es erősítőről van szó.
(#) Doncso válasza p100 hozzászólására (») Szept 6, 2014 / 1
 
250V 4A-es olvadó biztositékra van szükséged, lehetőleg gyors kioldású legyen.
(#) reloop válasza Abukodonozo hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Szia! Pozitív polaritású DC hibánál Q721, negatív esetén pedig Q722, 723 kisöntöli Q724 bázisáramát és már el is ejtett a relé.
(#) reloop válasza gambler hozzászólására (») Szept 6, 2014 /
 
Szia! Clip.
(#) reloop válasza p100 hozzászólására (») Szept 6, 2014 / 1
 
Szia! A szakadt biztosítékhoz tartozó csatorna egyik végtranzisztora nagy eséllyel zárlatos, vagy hibás a meghajtása. Ellenőrizd a csatorna tranzisztorait zárlat szempontjából, cseréld ki a rossza(ka)t. Tégy a hálózati körbe áramkorlátozó izzót, mérd meg a táp és a kimeneti egyenfeszültségeket!
Következő: »»   1586 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem