Fórum témák
» Több friss téma |
Én is úgy tervezem hogy vagy egy 2W os kék, vagy egy 5W IR lézert építek. Azt azèr hozzá kell tenni hogy egy 2W os kék lézer már tud brutál munkát végezni, persze határokon belül.
Sziasztok! Kérdéseim lennének a nagyérdeműhöz. Végre sikerült a bontott motorjaimat újakra cserélnem. Azonban több nyűgöm is adódik ebből. Az egyik, hogy az összes motortuning beállítást kezdhetem elölről. 57HS54-3004A motorjaim vannak. Hogyan állítsam be a motortuningot, hogy a legtöbbet hozhassam ki belőlük? "piros" kínai vezérlőm van. Most 100%-ra van a motoráram állítva. Jó lenne a vezérlő 1/16-os lépés funkcióját is kihasználni, mert szeretnék végre precízebben is dolgozni a géppel. Van köztetek Mach3 guru aki tudna segíteni a gép finomhangolásában?
Ezt a vezérlőt építetted meg? Mennyire működik ez rendesen? Nekem egy kínai másolat van, amit használok, de pár funkció nem működik benne. Ezért kérdezném, hogy ebben a DIY verzióban van valami korlátozás? Hogyan működik benne a hardveres regisztrációs szám?
Igen, ezt, de pár dolgot lehagytam/tunk róla.
Korlátos, 20 sort tud, de JOG módban megy. Ami még előnye, hogy maga csinál kódot, ha kell.
Maradj a kék csodánál. Az 5 w ir ahhoz képest játékszer. Nálam van Z tengely is, majd pár nap és bemutatom a gépet. Van olyan 3 mm es táblám amit 100 mm perccel 2 menetből átvág, de van amelyik nagyon vacak, abból van több. Az az ideg amikor vagy 3 szál fogja de az a felétől.
Sziasztok!
NYÁK fúráshoz és gravírozáshoz érdemes lehet lézeres CNC -t használni (ha egyáltalán lehet)? Vagy abszolút nem? A nagy lézeres eszmecseréről jutott eszembe. Köszönöm
Szerintem amatőr lézergravírorozóval teljesen esélytelen , a réz elgőzölögtetéséhez minimum 100-200W fényteljesítmény kéne , de ahol kiégetted a rezet megég a hordozó és a ragsztó is.
Nyákfúráshoz, és a rajzolat kimarásához igen nagy teljesítményű lézer kell, CO vagy YAG, ez mind több százezer forint, szóval szerintem felejtsd el a dolgot, ha már CNC akkor csak marómotor jöhet szóba, ez inkább megfizethető.
![]() A hozzászólás módosítva: Szept 8, 2014
Persze, hogy érdemes! Csak nem lézert hanem marót. 30 fokos gravírozótűvel lehet rajzolatot marni, aztán ki is tudja fúrni. Mindkét szerszám kapható 1\8-as szárral, de egy tenyérnyi panel kimarása főleg bonyolult vagy kétoldalas esetén már nem nagyon éri meg.
Értem, köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Maró tervbe van véve, csak pénz nincs még rá...
Szia! Eredetileg én is a nyák marás megúszása miatt (is) fogtam a cnc-zésbe. Azonban van egy gond, amit már a gép többszöri javítgatása után sem tudok megoldani. Nem a gép saját asztalát használom, hanem egy rátétet, ami pozdorja azt síkbamartam, mégsem tud teljesen párhuzamos marást a gép. Ez úgy jelentkezik, hogy a gravírtű egyes helyeken mélyebben megy a panelbe. Felületkövető gép lenne a korrekt, de azt nem tudom mennyiből lehetne kihozni. Sajnos gravírozásnál is látható a különbség. A gép acélvázas, 37kg, tehát nem az a deszkamodell. Igaz - nekem nagyon apró és finom rajzolatú paneleket kell főleg csinálnom. Táp vagy erősítőmarásra tökéletes.
A nyák egyenetlenségének (asztal párhuzamosságának) kiegyenlítésére ki lehetne próbálni ezt.
Én nem használtam, mert mostanában nem gravírozok nyákot, de van aki használja. Nyák esetén egyszerű a használata, hiszen van egy teljes vezető felület, amin fel lehet venni a magassági pontokat.
Szia mex.
Lenne egy olyan kérdésem, hogy ez a szerkezet nem lesz hajlamos beremegni úgy hogy egy fej igen nagy sebességgel fog mozogni? Erről mi a véleményed?
Szia Melphi.
Ettől nem tartok, igen merev a kettő lineárral megépített Y tengely, az X tengelyen szaladgáló fejet pedig egy masszív lineár tartja,(korábban írtam még ráfér egy suvickolás). Úgy általában a mechanikai problémákat meg tudom oldani, gondot inkább a készen vett dolgok silány minősége okozza...
Igen, így van ez. Mindenesetre hajrá sok sikert.
Szia! Ha jól értem, akkor ez a szoftver készít az egyenetlen felületről egy térképet, és ez alapján módosítja a g-kódot? Vagy hogyan kell értenem? Az rendben van, hogy a nyák is kap egy csipeszt és a megmunkáló gravírtű is, de hová megy az input onnan?
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2014
Ez a problémám nekem is a nyákokkal. Tapasztaltam már, hogy a Nyák tipusa sem mindegy, van ami alapból görbe.
![]() Ezt a felületi egyenetlenség letapogatást tudja az USBCNC is, viszont pont ezt a funkciót nem sikerül beállítani, kipróbálni a kínai másolattal. A teljesen sík nyákot, erős vékony kétoldalas ragasztóval szoktam leragasztani az asztalhoz, és talán olyankor mindenütt jó a mélység (-0.15mm). Ezeket próbáltam eddig.
Olvasgattam a leírást még - így a tapintás részének a mechanikáját már értem. A vezérlő egy szabad bemenetét használja fel a tapintáshoz. Ez eddig ok. Csak azt nem értem ezekből az adatokból és az én G-kódomból hogyan lesz egy... A Mach3-ból hogyan nyerem ki a domborzati adatokat? Mert gondolom - ha jól értettem a szöveget, a program már összemergeli a kettőt. mindenesetre frappáns megoldás. Ha összejön, jól tudnám használni - bár kétségtelen, hogy a tapogatás elég időigényes és minden felületnél el kell játszani újra és újra. De az eredmény kárpótol. Most is örülök, mint majom a ... hogy végre be sikerült állítanom a motorokat. A munkaasztalon volt egy aránylag egyenes szakasz, így a gravírozást is sikerült végre megcsinálnom. Igaz, csak 90 fokos gravirtűvel mertem nekimenni, bár most már sokkal precízebb lett a masina az 1/8-os lépésekkel és az új motorokkal.
Lehet nem tart olyan sokáig a feltérképezés, ha nagyobb lépésközt állítasz be. A mintán 5mm, de szerintem 10mm is elég lehet - máris negyedére csökkentheted a feltérképezési időt.
Elhiszem, hogy jobb a kék, de a pirosnál több a kihívás.
Küldtem "kéklézeresembernek" g-kódot, kíváncsiságból, hogy ugyanarra a felületre, mennyi idő neki kiégetni neki azt, 2 perccel volt beljebb egy A4-es vonalrajznál. Ár-érték. Bár tény, hogy a piros nem fogja a világosat, de ezt a motívumot én maszkolás nélkül égettem, marha bőrre: Bővebben: Link
Hobby olcsó, jó, és marásra milyen CNC-t lenne érdemes venni? Vagy esetleg modulokból összeépíteni? Maximális befogás 400*400-tól 500*500-ig kb, azaz túl nagy se legyen, csak kisebb dolgokat meg lehessen vele csinálni. Akár még fém lemez marásra is, de fa mindenképpen.
(max 150e Ft-om lenne rá)
Szia! Szerintem több út adódik: 1- megépíted. Ennyiből ki fog jönni nagyjából. 2- Megkeresed K.Z fórumtársunkat, hogy neked is elvállalja-e ennyiért. 3- megrendeled Kínából és ráfizeted a vámot. 4- csak alkatrészeket rendelsz Kínából - az olcsóbb 5- elkezdesz MÉH telepekre járni alkatrészért 6 - keresel egy használt gépet stb. De az az érzésem, hogy az általad megadott méretekhez már nagyobb és drágább gép kell. Több vas magasabb ár. Nem beszélve a megmunkálómotorról, a maró és fúró szerszámokról. Ma már Kínait vennék, de ez az én lehetőségi köröm. Ha van egy gépműhely szomszédod, vagy MÉH-telepes - akkor nyilván mások a viszonylataid. Ha mindenképpen építeni akarsz - én már nem sajnálnám egy jó könyvért azt a 6000 Ft-ot amiben megépített konstrukciók vannak, illetve itt a fórumon is lesznek páran akik biztosan segítenek. Sok kérdésben én is tudok, mert már megvan a gépem, megnézhető, kipróbálható élőben.
Nem jobb egy hazai épített? Használtat is hirdetnek ilyen olcsón?
Idézet: „Ha mindenképpen építeni akarsz - én már nem sajnálnám egy jó könyvért azt a 6000 Ft-ot amiben megépített konstrukciók vannak” Melyik is ez a könyv, hol található? ![]()
Arra nem tudok válaszolni neked melyik a jobb megoldás. Itt az apróhirdetések között is van pár gép időnként.
Akkor kivárok, remélem lesz előbb-utóbb valami. Meg hétvégén körbenézek majd az oldalakon.
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni! Vannak ilyen motorjaim, és a kérdésem, hogy hány volttal tudom biztonságosan üzemeltetni, és mekkora munkaterületű gépet tudnék velük üzemeltetni? A segítségeteket előre is köszönöm!
Nagyon függ milyen elven akarod mozgatni a tengelyeket, és az is lényeges, mit akarsz csinálni azzal a géppel. Ha golyós orsóval, akkor ez a motor is elég lehet, de csak gravírozáshoz, mert ez egy picike motor. Ilyen motorok a 3D nyomtatókba vannak leginkább, de ott nincsenek változó erőhatások, mint egy megmunkáló gépnél. Ha bordás szíjjal akarod mozgatni, akkor még kevesebb ereje lesz a gépednek, de egy lézergravírozónak például elegendő, mivel ott egyáltalán nincs változó erőhatás (nincs egy főorsó ami dolgozik az anyagban), és ott akár gyors is lehet. Ha megnézel egy 3D nyomtatót, ott így van megoldva szinte mindnél. Méretben pedig, max. A4-ben gondolkodj. Ami a feszültséget illeti, ezen ne agyalj, a motor meghajtó be fogja állítani a megfelelő áramot a motornak, akármekkora feszültséget adsz neki, mármint ésszerű határokon belül. Ennek a motornak már 15-20V elég, hogy szépen menjen.
A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |