Fórum témák
» Több friss téma |
Azt nem mondtam, hogy nem lapul. Viszont épületeket szinte kizárólag rézzel szerelnek, aluval meg a nagyfeszültségűtől az alállomásokon át az utcai vezetékekig. Persze ez lényegesen olcsóbb. De ezek felépítése: alu a közepe, acélszálak a külseje. Ezt lehet normálisan rögzíteni.
Ma voltunk az albertirsai 750kV-os alállomáson látogatóban. Ott a kicsi 55kW-os kompresszor motorokat sima csavaros kötéssel (értsd metrikus 10-es/12-es) kötötték be az elosztóban a sínekre. azt ne felejtsd el, hogy jobb helyeken évente felülvizsgálatot tartanak egy üzemben, tehát ott esetleg tényleg újrahúznak mindent. Egy családi ház ebből a szempontból sokkal rosszabb, mert hozzá nem értő emberek használják éveken át, felügyelet és felülvizsgálat nélkül.
Igen ez egy nagy baj, a laikus lát egy konnektort, és akármit beledug. Bolondbiztos szerelés pedig nincs. Kíváncsi vagyok arra az alumínium vezetékhálózatra abban a régi házban. Már alig várom hogy odamehessek.
Én itthon találkozom ilyen hibákkal. Ez egy 1920 körül épült ház, 60-as évekbeni toldással. Van itt még a nagyon régi kátrányos bergmancsőtől, a szövetborítású rézen át az MM piros alu falkábelig minden. Tavaly 3x volt már hiba. Kiéegett egy kötődoboz a hűtőszekrények mögött, porszívózásnál ívet húzott egy csoki az előszobában, szintén alu és réz találkozásánál a sspájzban is volt égés és lámpadiszkó valamint a padláson ráesett a hó egy kötésre, amitől megint csak diszkó lett a nappaliból stb.
Most tűzoltásként össze lett oldható wagózva minden illetve a apdlás kapott egy nagy IP68-as dobozt tömszelencézve, de 1-2 éven belül szükséges a teljes felújítás. A régi ház többnyire gáz. ![]()
Tudnék én is pár dolgot mutatni elrettentésképp. A padlástéri kötés, illetve alu-réz toldásnál nincs rosszabb. Mondjuk ez a ház 30 éve lakatlan, a szerelvények mögül több helyen ki van dőlve a fal,majd meglássuk ( a vak is azt mondta).
Nálunk a villany 50%-a padlástéren "folyik". A kevesebb vésésnek az a ára, hogy a csöveken folyik lefelé télen a víz a kötődobozokba.
![]() Ezen segítettem azzal, hogy a pár éve kicserélt MÜ II-es csőre tettem rá az IP dobozt és a bekötéseit tömszelencéztem, így nincs légmozgás a csőben, teljesen jó is lett. Viszont egy ilyen kötéspont ára 4-5000Ft (nem szeretem a nyúlfarknyi dobozokat). Szóval a vésés gazdaságosabb.
Az durva ha a konnektorból folyik a víz. Nálunk csak a szél fúj, köszönhetően a gégézésnek, olyan mint a légcserélő berendezés. Csak az a baj hogy a büdös, füstös levegőt hozza a műhelyből (ott van az elosztószekrény).
Természetesen cserélem! A mórickarajzon is már új kismegszakítók vannak
![]() A gondom még az alu vezetékekkel van. Ezeket beköthetem közvetlenül a kismegszakítóba? Illetve ha rövid lenne hogy toldjam meg? Csak réz kábelem van hozzá. Sima sorkapocs (alias csoki) megteszi?
Nyomd ki a csövek végét FBS ragasztóval és nem fog folyni rajta be a lecsapódott pára . Nálunk is ugyan ez volt első télen a vezetékellés után. Felül a padláson kinyomtuk FBS ragasztóval a csövek végét és megszűnt a víz folyás.
Nem nálam folyik a víz a konnektorból hanem Bakos13gab kollégánál. De azért kösz a figyelmeztetést.
![]()
A forrasztott kötést továbbra se tiltja a legújabb szabvány se, csak nem javasolja.
Ennek ellenére műszaki ellenőr, vagy FMV se engedi. Ha engedné se forrasztanék már, mert sokkal gyorsabb a Wagózás
Nem rossz ötlet, csak macerás utána a variálás (mi gumiámmal kentük be pár helyen, de nem szeretek ilyen trutyikkal dolgozni). Ha majd már meg lesz csinálva minden, akkor jó ötlet ez a ragasztós kinyomás, de amíg a tető nincs 100%-on, addig jobb ez a dobozos megoldás a hó ellen.
![]()
Lehet hogy a púrhab is jó lenne. Az szépen kitölti a teret. Hogy ne repessze el a gégét az a fajta amelyik kevésbé dagad.
Az úgy beleragad a csőbe, ráragad a kábelre/vezetékre, soha nem szeded le. Mi itthon szigetelőszalaggal tekertük be a padlásra menő csövek végeit, tökéletes. Egy kötegelő a szalag tetejére, hogy ne tudjon lepöndörödni.
A szigetelő szalaggal csak az a baj, padlástérben kap hideget, meleget. Megmerevedik és leesik. Tudom ott a kötegelő, de nem a legjobb. Igen sajnos a púrhabot nem lehet eltávolítani egykönnyen, de az biztos hogy vízhatlan lesz tőle a cső vége. A szigetelő szalagra ráhullik a hó, elolvad, és a réseken keresztül befolyik. Főleg egy 5 év múlva amikor már csak a kötegelő tartja, mert a ragasztó a szélsőséges körülmények miatt elenged.
A poliuretán hab se szeret szabadon lenni, idővel elporlad, nem is szeretem alkalmazni, maximum falba tömítésként. A tuti sajnos a túllógatott cső és tömszelence, mert ez atomstabil és bármikor szétszerelhető.
Nálunk ezt még régen meg szokták azzal fejelni, hogy a tömszelence tetejét gumigittel, vagy kátránnyal leöntötték. Per ezt akkor alkalmazták amikor kültérre szereltek fel elosztódobozt, konnektort mert oda nem húztak gégét, csak a fali kábelt. Ebből aztán kitúrni a vezetéket, az volt aztán a rémálom.
Üdv!
Lehet hogy ilyesmivel nem annyira foglalkozik az oldal, akkor elnézést. Vitába keveredtem a túlfeszlevezető bekötésével kapcsolatban, 3 fázisú, mi után, és hogyan kell helyesen kötni ez lenne a kérdésípus ugymond mindegy B + C mondjuk.
Szia! Mi a kérdésed? Mi lenne a sorrend amit szeretnél?
Igaz, hogy az energia termeléshez tartozik, de érdemes elolvasni a JÖVŐT..
Nem tűnik túl jó megoldásnak. Sok a hátránya. Anyagelhordódás, a környezetre gyakorolt polarizáló hatás, felmágnesezés, ívoltás problémái a kapcsolatoknál. A papír persze elbírja.
Mindennek meg van az előnye, hátránya, gazdaságossága. Minden estre 7000MW-ot elcipelni nem kis mutatvány. Rá lehetne kötni az egész országot. De amiben egy ABB részt vesz, annak biztosan van gyakorlati értelme, haszna. De most már a tiltott mezőre léptünk, úgy hogy részemről. END
Kellene egy másik téma, amiben lehetne ilyesmiről eszmecserélni
"Vigyázat!
Azért ne siessük el az áttérést a nagyfeszültségű, váltakozó áramú távvezetékekről a középfeszültségű szupravezető kábelekre, mert az előbbiek alkotják azt a többszintes hálózatot, amellyel a fogyasztókat ellátják." A hozzászólás módosítva: Szept 10, 2014
Mi a fenének cipelni, amikor helyben elő lehet állítani? Lokalizációs naperőművek, szélerőművek, energiakonténer stb. Az észt nem milliárdokban és huzalban mérik, és nem brandekben.
Köszönöm mindenkinek!
Nem is lett rossz. Bár azt nem látom mennyire vízszintes
![]()
Remélem, csak a zöld-sárgánál vannak a vezetékek túlblankolva
![]() ![]()
Csempe megy rá, nem akartam doboz fedéllel, mert nagyon ronda lenne... Bizony lesz elrakva pótcsempe, aztán ha azt javítani kell akkor az a csempe le lesz szedve. De van egy olyan érzésem, hogy amit a "villanyszerelő" csinált azt előbb kell majd javítani... :/ Ő pedig csak mindent bevakolt (doboz nélkül
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |