Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   115 / 607
(#) eSDi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Szept 3, 2014 /
 
Én ezen már nem tudok nevetni. Szánalmas ember ez a Kis István aliasz 333pista. A többi videóba (amikben meg is mutatja magát) belenézegetve a végső következtesés, hogy nem egy ép elme. Csodálom, hogy még nincs letörölve az a sok értelmetlenség, amit eddig összehordott.
(#) gernerakos hozzászólása Szept 8, 2014 /
 
Bár már régen volt, meg nem emlékszem pontosan, de leírom.
Szóval volt egyszer, hogy én építettem egy 2 tranzisztros "erősítőt" egy cd lejátszó fülhallgató kimenetére. Időnként tapasztaltam, hogy ha ki van kapcsolva a CD lejátszó, ámde be van dugva a konnektorba, akkor teljesen véletlenszerűen mintha rádóadást vennék. Német, Orosz, Olasz, Angol meg ki tudja milyen nyelvet vettem. De teljesen véletlenszerűen. Hol földelni kellet a fel nem haszált fülhallgató kimenet drótját , hol meg egy pár méteres drótot csatlakoztatava működött. Az is furcsa, hogyha kihúztam a cd lejátszót, abbamaradt az vétel, meg ha felkapcsolt az utcai világítás, hangosabb lett. Ez persze csak annyit jelent, hogy a hangszóróhoz nem kellet annyira közel hajoni, hogy haljuk. Egyszer szétszedtem, azóta sem sikerült újból működésre bírni ezt a csodát. Vajon hogy működhetett?
(#) _BiG_ válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Nagy bemeneti ellenállású erősítő rossz árnyékolással és gyenge tápszűréssel tud ilyet.
Régen a csöves erősítők főleg szenvedtek ilyentől, pl. a rosszul árnyékolt mikrofonbemenet a mikrofonkábellel vette a rádióadásokat.
Nem csoda, hanem egy hiba.
A világítási hálózat is tud antennaként viselkedni, régen, a csöves rádiós korszakban előszeretettel használták is (kondenzátoros leválasztással) városokban, ahol a rendes magasantennát nem lehetett kiépíteni (detektorosokhoz és egyenes vevőkhöz kellett, a szupereknél már nem volt probléma, sőt tilos volt a magasantenna).
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Ezt okozza egy igazi földhurok. Míg Lakihegyen működött a nagyadó, bizony volt is gond rendesen az érzékeny bemenetekkel.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Szept 8, 2014 /
 
Igen, a földhurok is beviheti a rádiójelet.

Nekem az elektrotanárom mesélte, hogy egy csöves Beag erősítővel járt úgy, hogy a mikrofonkábelen az árnyékolás megszakadt és szépen szólt a Kossuth
(#) gernerakos hozzászólása Szept 9, 2014 /
 
Szóval csak ennyi. Nekem azért furcsa volt, hogy kikapcsoltam a lejátszót, az meg pofázott nekem...
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
A földhurok maga is lehet antenna, de ha még antennát is kötsz rá (megszakadt árnyékolás), akkor készült egy detektoros vevő a bemenetre.
(#) gernerakos válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Emlegettem, erre ujra előállt ez a jelenség. Csak most TDA2822m-el. Rossz árnyékolású, az tény, mert próbapanelen van. Most éppen laptopra van rákötve, arról írok. napközben nem szólt, gondolom megint az utca világítás. A gyenge tápszűrést nem mondanám, (4700uf, 35V), de mégis szól. Nekem éredekes hogy gyakorlatilag ennyi is lehet egy rádió.
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Tegyél 10 nF 100 V -os kerámia kondikat az egyenirányító diódákra.
(#) _BiG_ válasza gernerakos hozzászólására (») Szept 9, 2014 /
 
Ahogy pucuka is írja, az elkó mellé kellenek kerámiakondik, mert az elkó nagyfrekvencián semmit sem ér.

Már detektor lehet egy rozsdás illesztés, oxidálódott forrasztás is.
(#) kristikoma válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
BEAG és a földelés... Ha valaki veszi a fáradságot, meg lehet szüntetni ezt a jelenséget. Még a 3F receiver+Akai AP C100 lemezjátszó párosítása okozott ilyen gondot.
(#) _BiG_ válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 10, 2014 /
 
Persze, a tanárom azért hozta ezt a példát a saját tapasztalatából, hogy megtanuljuk a nagy bemenő ellenállás velejáróit, ha valami nem klappol.
(#) ZLED hozzászólása Szept 12, 2014 /
 
(#) kadarist válasza ZLED hozzászólására (») Szept 12, 2014 /
 
Na igen, Danyk nem kaviccsal gurigázik. Nagyon jó kapcsolóüzemű tápokat készít, szép szereléssel
(#) 20sz Jófiú válasza ZLED hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Egy üvegbottal már lehet is szalonnát sütni.
(#) kérdező válasza ZLED hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Ez igen! Szép ív, lobog mint egy tűz. (Meg jó ózonszaga lehet.) És mindez egy fürdőszobában. Pont jó arra, hogy befűtsünk vele, ha valaki zuhanyzik, biztosan kellemes lesz a nedves, meztelen testnek a háromfázisú nagyfeszültség.

Viccet félretéve, ha három fázis, akkor miért vannak ott a kondik? Egyébként a Dunai Vasműben vannak háromfázisú ívkemencék. Ócskavasat olvasztanak vele, ha jól hallottam.
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Valószínűleg kihangolta a trafókat rezgőkörnek, így nagyobb energiát adtak el, nagyobb az ív.
Mikrótrafóval kipróbáltam régebben, nagyobb ívet lehet húzni.
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Ha kihangoljuk rezgőkörnek, nem vágja tönkre a trafót?
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Ha jól hűtöd, nem. Persze csak ésszel...
De ilyenkor sokkal jobban melegszik, mert a nagyobb kialakuló áramok miatt telítésbe megy a vas. Tehát nem sokáig bírja.
Ha igaz (bár nem látszik), akkor a trafók azért is vannak a műanyagládákban, mert olajban áznak.

Ahogy néztem a filmet, mikrótrafókat használ és a mikrók kondenzátorait.
Ha van otthon ilyen trafód meg kondijaid, kipróbálhatod. A szekunder már 2-3 kondival jól kihangolható. Nem kell nagyon méretezni, mivel nagyon lapos rezonanciagörbét ad a magas veszteségek miatt. De készülj arra, hogy nagyon hamar tűzforró lesz a vas.
Hangja is erősebb.

Tovább elemezgetve a filmet, szerintem a trafókat párhuzamosan kötötte (egyforma paraméterekkel készült trafókat lehet), ezért kell több kondenzátor, mert ilyenkor az induktivitás úgy adódik össze, mint a párhuzamos ellenállások esetében az eredő (1/x).
(#) ZLED válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Én régebben úgy csináltam hogy két trafó primerét párhuzamba, a szekunderét sorba plusz még a kondik aminek össz. kapacitása 1uF, a primerkörbe még bekötöttem sorba egy rövidre zárt trafót fojtónak, ez az eredmény: Bővebben: Link
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Sajnos nincs ilyen trafóm, se kondim itthon. Majd szerzek valamikor. Most egyébként IC-t, és apró kütyüket akarok átvilágítani, viszonylag veszélytelen módon.
Bővebben: Link
Kellene valami fotópapír, és szép lassan "átvilágítódna" rajta a cucc. Pár hétig tartana az exponálás kinn a garázsban. Valami horgászbottal fogom kivenni a fémdobozból és rátenni a gázharisnyát, és nem megyek a közelébe. Tudom, hogy ekkora sugárzás ártalmatlan, de ne kockáztassunk.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Miért nem építesz röntgenkészüléket nagyfeszdiódából?
Vagy ami a legjobb, az orosz nagyfesz stabilizátor, a 6VSz-1 (6BC-1).
Ha már Danyk felbukkant itt, akkor segít röntgengépet is csinálni: Bővebben: Link

A lassú expozícióval az a baj, hogy az apró kütyükön átszivárgó sugárzás eléggé elmaszatolhatja a képet. Finom részletek eltűnnek.
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Nem játszok röntgennel, mert az ionizáló sugárzásoktól rákot lehet kapni, amit nem, vagy csak nagyon nehezen lehet meggyógyítani! Nem kockáztatok. Igazából csak szemléltetés céljából akarom fizikaórára, nem baj ha maszatos, csak látsszon valami. Erre ideális a gázharisnya, mert ha megfogom, (de még csak azt se, mert vigyázunk) vagy közelébe megyek, nem vészes. 30 évig állt egy gázlámpa a konyhában a nagyszüleimnél, benne a tóriumos harisnyával. 80 évesek, nem lett bajuk, de még így is vigyázni kell, mert egy kísérlet nem ér annyit, hogy valakit idő előtt eltemessenek.
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2014
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Rizikó nélkül nincs kockázat

Nem azt mondtam, hogy magadat világítsd át, azért lehet elővigyázatosan is csinálni.
De hajrá, majd tegyél fel képeket, kíváncsi vagyok (de gondolom mindenki más is)
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
A télen megyek haza, addig nem érek rá. Harisnya van, sugároz is, csak fotópapír, meg hívó kell. Persze lehet, hogy úgy fogom, hogy filmet veszek, (valami olcsót) azt sötétben feldarabolom, fekete papírba csomagolom és arra "világítom" a cuccokat. A hívás még mindig kérdéses, mert nem tudom, hogy a boltban ahol hívnak mit szólnának a kockára vágott darabokhoz. Egy doboz hívó meg drága. Mit csinálnak a "fáradt" hívóval, fixálóval? Ha a csatornába öntik, vagy szemétbe dobják, gondolom fillérekért kapok egy keveset.
(#) _BiG_ válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Fotósboltban érdeklődj. Ott kapsz nagyítópapírt, de fekete-fehér filmet is. Az előhívás sem olyan ördöngősség, csak ma már elfeledték a népek. A fekete-fehér fotópapír előnye, hogy kis teljesítményű (25W) vörös lámpával világíthatsz közben. Apám is szórakozott otthon előhívással anno, vagy 30 éve...

Vagy polaroid fotóanyaggal is próbálkozhatsz. Ha még kapható... Talán te is emlékszel rá, hogy anno volt az azonnal előhívódó papírkép, a Polaroid dobta piacra.
Az előhívása préseléssel történik. Egyben van rajta a fényérzékeny anyag és a hívó.
Igazolványképeket csinálnak manapság rá.
(#) kérdező válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
A polaroid fotóanyag se lenne rossz. Pont az a gond, hogy több helyen is érdeklődtem fekete-fehér papírról, filmről, (Vasútfotózás, kifejezetten retro képek készítéséhez) mindig elhajtottak azzal, hogy ilyen már nincs, stb. Jó lenne a színes film, és valami lötty, ami előhívja. Végül is az is megoldás, hogy a pincében kihúzom a színes filmet a fémdobozból, kockákat jelölök ki rajta beteszem a sötét hordóba, ráteszem az átvilágítandó dolgokat, majd damilon lógatva a harisnyát. Lezárom a tetején a hordót, és akkor nem baj, ha az elkövetkezendő hetekben felkapcsolják a villanyt. Még tökéletesítem, hogy hogyan. A végén, mikor a "képek" leexponálódtak, (különböző tárgyak, különböző expozíciós idővel), elviszem és előhívatom. Szkennelni meg otthon is tudok, de ha diavetítővel kivetítem a suliban, az lesz a leglátványosabb.
(#) pucuka válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Akkor marad a digitális fényképezőgép, és a photoshop csodákat művel. ki is nyomtathatod. Léteznek nagyfelbontású fényképnyomtatók, igaz ez nem olcsó játék.
(#) kadarist válasza kérdező hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Nem kell fotópapír csak egy jó digitális kamera (CCD, CMOS).
(#) kérdező válasza kadarist hozzászólására (») Szept 13, 2014 /
 
Csak az a gond, hogy a lencse nem téríti el a radioaktív bomlásból származó részecskéket úgy, mint a látható fényt. Meg nem tudom, hogy a CCD mit szólna a sugárzáshoz. A béta részecskék nem okoznának-e kárt. Az is gond, hogy nem lehet napokig, hetekig exponálni.
Következő: »»   115 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem