Fórum témák
» Több friss téma |
Akkor a rossebet csináljak vele?
Kínában tudok egy céget, akik törik a pic -eket már törettem velük, mert még így is olcsóbb volt mint a gyártó szerinti gép csere, de ebben az esetben nem ér meg 1000 dollárt. De nem tudom magyarországon ki az aki fel tudná törni....
Olvasd ki, nézd meg a tartalmát. Ha csopa 0 a prohram memória, akkor a kódvédelem be van kapcsolva. Nézd meg a kiolvasott konfigurációs szót is.
Srácok, tudtok valami olyan PIC-et ajánlani amivel hasonlóan jól lehet dolgozni mint a 18F-es családdal illetve nagyobb a memóriája és komolyabban felszerelt mint a 18F4550/4553?
24-es család vagy feljebb.. A lényeg, hogy DIP-es legyen és minél több lába Illetve említett itt valaki nekem anno egy shift regiszter típust amely nem csak out volt hanem inputnak is lehetett használni.. Port bővítésre kellene.. Megköszönném, ha ilyet is tudnátok ajánlani. 74HC595 SR-t már használtam korábban. Előre is köszi.
Közben én is megtaláltam a listát.
A simát nézem 18F4620-ast mert az 5v-os cserébe max 40MHz ami kicsit zavar.. Nagy lehet a sebesség különbség 48MHz és 40MHz közt? Valós lehet az a kb. 20%? Szinte mindent használok 4550-ben és nem akarok alá menni nehogy megszívjam viszont a max 3.6v is zavar... Talán ez: 18F46K22 Vélemény? A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Mit jelent az hogy XLP-s?
Közben rájöttem, hogy nem jó a 18F46K22 mert nincs benne USB...
És az XPS is megvan: eExtreme Low Power... Úgy látom 18-as családban a legjobb USB-s PIC az a 18F45K50.. (40 DIP-esben) Mindenesetre köszi a listát innen már kibogarászom a megfelelőt számomra. Tovább a Shift regiszteres kérdésem még mindig áll.: Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2014
Nincs azzal semmi baj, mert a mult heten toltotte le egy kollege innen a forumrol a PICes dolgokat. Regisztralni kell es mar johet is lefele a dokai.
No vissza lapoztam a fórumot regisztrációm kezdetéig és egyesével végignyálazva megtaláltam amire szükségem volt... Nem volt egyszerű.. 1. MCP 23017 I2C (eSDi fórumtársunk adta meg a választ ment is a pont) 2. MCP 23S17 SPI Lenne egy (nem tudom, lehet buta) kérdésem: egyszerre lehet használni az SPI és I2C kommunikációt vagy ezeket csak külön-külön mennek? Azért érdekes ez a kérdés, mert elég sok mindent kérdezek le SPI-n és még egy perifériát SPI-n keresztül csak igen nehezen vagy nem is tudnék használni. (az időzítések miatt) Egy 240x64-es kijelzőt szeretnék 1db MCP 23S17-el vezérelni, de nem tudom melyik irányba induljak el.. Előre is köszi.. Idézet: „egyszerre lehet használni az SPI és I2C kommunikációt vagy ezeket csak külön-külön mennek?” PIC18 esetén általában az SPI és az I2C ugyanazokat az erőforrásokat használja. Ha egyszerre akarod használni mindkét buszt, akkor keress olyan típust, amelyikben két hardveres MSSP modul van, vagy használj szoftveres SPI/I2C kezelést (bit banging).
Sziasztok!
Két PIC18F45K50-t próbálok meg életre kelteni, de mindketten ugyanazt a jelenséget produkálják. A D port 0 és 1 lábán van egy piros-zöld közös katódos LED, viszont egyszerre csak egy hajlandó működni, hiába van mindkettő port digitális kimenetre és logikai magasra állítva. Külön-külön működnek, de egyszerre ha mindkettőt bekapcsolom, vagy a zöld világít (D1 port), vagy semmi nem történik. A dologban az a furcsa, hogy a jelenség az E porton is fennáll az 1-es és 2-es lábbal, amivel az a probléma, hogy ezek egy LCD modul vezérlőlábai lennének, de így nem működik. Valaki tudna segíteni, hogy mi lehet a probléma, vagy más is belefutott ezekkel ilyen jelenségbe?
Egyelőre csak ennyi, mert ameddig ez sem hibátlan, nem mentem tovább.
A config, hogy néz ki? Van előtét ellenállás a ledeknél? A ledeket lepróbáltad külön-külön tápfesszel?
A led rendesen működik önállóan, a közös katód megy GND-re, az anódok külön-külön 220 ohmos ellenállással vannak a PIC-re kötve, az pedig 5V-ot kap.
PORT regisztert olvasásra szoktuk használni, port írásra a LAT regisztert szokás.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
És működik, ennyire világító lednek még nem örültem, köszönöm a segítséget!
Nyilván, mivel ezek read-modify-write utasítások, és a PORT regiszter a portot olvassa ami lehet, hogy nem annyi mint amit beírtál, ha a terhelés nagyon elhúzza, a LAT regiszter viszont a regiszterbe beírt értéket. Használható a PORT is, csak ott célszerű az egész portot írni, az egyes bitek helyett.
Áttettem az LCD DB5-ös lábát a PIC RC6-os lábára,de így sem működik a program.Ezt írtam:
Sziasztok!
Eőrebocsátom, hogy PIC16-os sorozatú, 5V-os processzorokat már sikeresen használtam, a PIC18F44J10-st most próbálom először. Igyekezetem szerint betartottam minden előírást, amely a téma indításánál is fel van sorolva, de nem sikerül egy egyszerű led villogtató programocskát beégetni. PICKIT2-t használok, amellyel sikeresen konnektálok a processzorral, ezt kaptam: Idézet: „Found PICkit 2 - Operating System Version 2.32.0 PICkit 2 Unit ID = XX Target power not detected - Powering from PICkit 2 ( 3.00V) PIC18F44J10 found (Rev 0x2) PICkit 2 Ready ” de programozásnál ez jön: Idézet: „Programming Target (2014.09.20. 12:57:11) PIC18F44J10 found (Rev 0x2) Erasing Target Programming Program Memory (0x0 - 0x7F) Verifying Program Memory (0x0 - 0x7F) PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x0 - Expected Value 0xEF04 - Value Read 0x0) PICkit 2 Ready” Próbáltam külső (szabályozott) 3.3V-tal, pickit2 táppal, másik Pickit2-vel, Kvarccal és anélkül. Mit ronthatok el? ÜDV LZ
Köszi a segítséget jó kiindulási pontnak. Asszem először jól át kell gondolnom mit is akarok erre az "alaplapra"....
A DS1820 1Wire-ben csak úgy működik h először a szotvernek meg kell adnom a kódját az érzékelőnek?
A portok analóg funkciói ki vannak kapcsolva?
ANSEL = ANSELH = 0;
Olvasd már el a normál pic18F .ek adatlapját: A maximális órajel frekvencia a CLKIN bemeneten 20MHz. Ahhoz, hogy 40 MHz -en mőködjön 10 MHz -es quartz kell és be kell kapcsolni a PLL -t.
A programozó lábak kimenetre állítása előtt vársz egy picit?
Az írás során az ellenőrzést még a konfiguráció beírása előtt végzi a PICkit2, ha sikeres, akkor állítja be a végleges konfigurációt. A kódvédelment célszerű (kivételes esetektől eltekintve) kikapcsolni.
Hogyan programozod? A VddCode / Vcap láb jól van bekötve? 100nF a Vdd és a Vss lábak között megvan? Minden táp és minden föld láb be van kötve? A PGD és PGC lábakra mi kapcsolódik? Belső órajelről jár a program?
Határozottan másképp viselkedik, viszont az LCD még mindig sötét, plusz most már két LED világít.
Nyisd meg az MpLab projec -edet.Állítsd be a szimulátort debugger -nek, szimuláld le lépésenként a programodat. Ha más fordítóval készült, akkor importáld be az MpLab alá ill. használd a fordító rendszerét. Nem fogja megcsinálni senki sem helyetted....
Sziasztok!
Nem rég kezdem el 16 bites PIC-el foglalkozni így a 8 bithez egy kicsit új. A printf, putc ... függvényekkel próbálkozom. Az a probléma, hogy hiába jöttem rá, hogy a fordító kimeneti függvényként a void write(char c) függvényt használja, mikor meghívom akkor a c értéke először felveszi a karakter értéket de mielőtt tudnék vele valamit kezdeni 0x01 SOH értéket vesz fel. Megfigyeltem assemblyben, hogy mi történik és egy LNK #0x2 re veszi fel a 0x01-es értéket de ezt nem tudom pontosan, hogy mit hova hogyan csinál a veremben. Hogyan írandó a write függvény, hogy használható legyen ? A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
Srácok el tudná azt valaki magyarázni dióhéjban, hogy még is mit jelet az amikor a PIC adatai közt ezt látom: 2-CCP, 3-ECCP
Mikor oda van írva, hogy 10bit-es PWM akkor azt értem, de a 2-CCP, 3-ECCP mit takar? Azok is PWM-ek? (ezek 8bit-es PWM-ek? 0-tól 255-ig?) Köszi előre is... Konkrétan a PIC18F46K20 és PIC18F46K22-es okoskákat nézem és nem tudom eldönteni, hogy melyik lenne előnyösebb. A 46K20-asban van 10bit-es PWM (azt használom most is a 4550-ben) viszont 3.6v-os a K22-esben nincs 10bit-es PWM viszont 5v-os, ezért lenne fontos tudnom mit takarnak azok a rövidítések.. Piccolo ezen részre már nem tér ki sajnos. A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |