Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Valamilyen másik Darlington-kapcsolásút keress, a konkrét típus nem lényeges.
Ez hasonlít rá a legjobban.
Jobban megnézve, a rajzot, ennek tulajdonképpen a szerepe, hogy a hálózati feszültség nullátmenetekor a uC egy lábát lehúzza gnd-re. Ide jó egy sima is, nemhiszem, hogy darlington kellene, nem?
Hello! "a hálózati feszültség nullátmenetekor a uC egy lábát lehúzza gnd-re" Ez jól hangzik, de nem így van. Ez a pozitív félperiódus alatt húzza a uC lábát a GND-re. Ha a uC programja szerint ez jó, akkor jó, de ez nem "nullpont figyelő" kapcsolás..
Igen, úgy értem. Ennek a kimenete egy négyszögjelnek kell lennie, aminek a program a lefutó éleit figyeli, és ott indítja a triakot. Vagyis ez jó lesz. Azt nem tudom, miért használt benne darlingtont, amikor csak egy bemenetet kell lehúznia?
A barátomtól kaptam kölcsön egy könyvet, aminek címe az volt, hogy "Mivel permetezzünk?" Ő meg ráírta egy filccel, hogy "Amink van!" Hát ezért..
Tehát akkor jó lesz bele a sima is, nem muszály a darlington? Miben más a darlington opto, mint egy sima? Miben befolyásolja a kimenetet?
Sziasztok! Egy 20kHz frekvencia feletti kutyariasztóhoz keresek piezosugárzót. Melyiket tudnátok ajánlani? Előre is köszönöm a válszt. Üdv.: Yoe
Sziasztok, az imént sikerült elpukkantanom a nyákomon egy kondit, amíg nokia töltőröl ment nem volt vele gond (6 V, 900 mA) ment szépen, most hogy rátettem egy nagy akksira (18V 1,5Ah valami fúrógép akksi) elpukkant a kondi (25V 100uF) és a mögötte lévő lm7805 fesz szabályzó is kifeküdt, mi történt itt?
Polaritásra figyeltél?
Az apróban rendszeresen vannak ilyen hirdetések, most is van pár aktív, keress ott.
Az optónak van egy CTR nevű paramétere, ami azt mutatja meg, hogy pld. 10mA Led-áramra mekkora lenne a tranyó kollektorárama, %-ban. Ez darlingtonnál nyilván sokkal nagyobb. Viszont cserébe nagyobb a darlington maradék feszültsége, és kapcsolási sebessége is kisebb.
Mivel 5V a táp, a kollektor ellenállás 10kohm, így 0,5mA kollektoráram elegendő. Ha a CTR csak pld. 20%, akkor 2,5mA Led-áram már elegendő. Mivel az R1 ellenállások eredője 54k, így az áram akkor lesz meg, ha Umin=2,5mA*54k=135V van. Csak ez már nem a nullpont közeli feszültség. Ezért használt darlingtot. De Te is készíthetsz a "sima optóból" egy darlingtont egy plusz külső tranyóval.
Sziasztok!
Tudna valaki 555-ös ic-s fényerőszabályzó rajzot küldeni?
Bővebben: Link Motor helyett izzó....
Hello! Nem írtad hogy milyen fényerő szabályozásra gondoltál. Az 555-el leginkább PWM-es fényerő szabályzót lehet építeni pld. 12V dc-re Led-ekhez..
Sziasztok adott ez a mono kivezérlés jelző.
Ezek az IC-k találhatóak rajta: LM1458DP és A277D Valaki letudná nekem rajzolni, írni, hogy kellene, hogy bekössem?! Nagyon megköszönném.
Természetesen igen, elvileg a kondi 25V a fesszabályzó pedig 30 V-ot kéne hogy bírjon, az akksi 18 V (20-at mértem rajta) ezért nem tudom mitől térdelt le... Túl nagy áramot kaphatott?
Nem kaphatott, annyit vett fel, amennyit kér, mivel feszültséggenerátorral hajtottad. Vagy zövidzáras volt a panel, vagy a kondi volt benne fordítva.
Értem, akkor legközelebb diódát is teszek az áramkörbe hogy esély se legyen a rossz bekötésre, kb mekkora diódára lehet szükség? etetőhajó fog menni róla, 1 léptető motor a kormányzáshoz és egy DC motor a hajócsavarhoz, a távirányító áramfelvétele elvileg elenyésző. A motorok scannerből valók és a nokia töltő vígan elhajtotta őket (külön külön). Ha jól értelek akkor a kondinak és a fesz szabályzónak is bírnia kellett volna a terhelést (főleg mivel motorok nélkül próbáltam tehát 0 áramfelvétel volt). Szerintem 1 max 1,5 A lesz az áramfelvétele csúcsrajáratva. Ja és köszi az eddigi válaszaid!
Az áramgenerátorról való hajtás sem azt jelenti, hogy annyi áramot folyatunk át a fogyasztón, amennyit az áramgenerátorunkkal beállítunk, hanem az áramgenerátor maximalizálja az áramot, azaz bizonyos értéknél több nem folyhat át, de kevesebb igen, ami a fogyasztó ellenállásától függ. Feszültséggenerátornál (ha csak nem áramkorlátozós), akkor ott "akármekkora" áram is kialakulhat, amit a feszültséggenerátor belső ellenállása és a fogyasztó ellenállása korlátoz.
Meg kéne mérni a felvételt, ha 1A alatt van, akkor 1N4007 de ha biztostra szeretnél menni, akkor valami nagyobb áramú, mondjuk 1N5408 de bármilyen 2-3A-es dióda jó hozzá, feltéve, ha nem lényeges a 0,6V feszültségesés. Ha gond, akkor schottky dióda kell, SB360 vagy tulajdonképpen egy PC tápból bontott is megteszi.
Ezt tudom, én a jelenlegi helyzetet vázoltam, ami egy akkumulátorról hajtott áramkör, aminek az áramát a belső ellenállás, és az áramkör (látszólagos) ellenállása határozza meg, nincs egyéb áramkorlát.
Hali. Milyen az a K típus szenzor?
Házi olajkályhába kellene, ez lenne a szenzor, ha kialudna a tűz, tehát meleg se lenne. Apropó, elég oda 800fokos?..
Hello! Ez a kapcsolás, ha feszültséget kap a bemenetén, akkor mintegy "rövidrezárja" a P1-P2 pontokat. De ehhez azt polaritás helyesen kell bekötni. Vagy is amit kapcsol, ott a + a P1..
Viszont a bemenete Az RS232 5-7 lábára csatlakozik. Az 5-ös a GND, a 7-es RTS. Vagy is ez a kapcsolás, pontosabban a hozzá tartozó szoftver, nem szabványosan használja az RS232-es soros portát. Ha a programod nem az RTS-t kapcsolja, vagy máshova kötötted be, akkor nem is fog működni a dolog..
sziasztok
tudom, hogy ez elég kezdő kérdés, de nem tudom, hogy hogyan csináljam meg azt hogy egy 555-ös ic úgy kapcsolgat egy ledet hogy 90 %-os-->(nem vagyok benne biztos) a kitöltés vagyis 100msec-ig világit a led aztán 900 msec-ig nem világít, aztán megint kezdődik a következő periódus? kb egy olyan 100 Hz-130 Hz-en fog kapcsolgatni
Egy astabil kapcsolás kell, aminek nem 90, hanem 10% a kitöltési tényezője (azt jelenti, hogy az idő 10%-ában világít).
Hello! A 900ms+100ms=1sec. az nem 100Hz, hanem 1Hz.
(Talán a 75 hozzászólás után, már illene a Shift gombot nyomogatni, mondat végén írásjelet használni és nem egy mondatban leírni a mondanivalódat..)
Akkor most pontosabban fogalmazok. Milyen értékeket kell használnom egy 555-ös kapcsoláshoz, hogy 10 %-os legyen a kitöltés? A kapcsolás célja már ismert.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |