Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2403 / 3984
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Szia!
Valamilyen másik Darlington-kapcsolásút keress, a konkrét típus nem lényeges.
(#) mikrokapcsolo válasza kadarist hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Tudsz linkelni a HEStore-ból konkrétat? Esetleg 4N25 , 4N35 ?
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Ez hasonlít rá a legjobban.

Jobban megnézve, a rajzot, ennek tulajdonképpen a szerepe, hogy a hálózati feszültség nullátmenetekor a uC egy lábát lehúzza gnd-re. Ide jó egy sima is, nemhiszem, hogy darlington kellene, nem?

ZCD.png

(#) proli007 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Hello! "a hálózati feszültség nullátmenetekor a uC egy lábát lehúzza gnd-re" Ez jól hangzik, de nem így van. Ez a pozitív félperiódus alatt húzza a uC lábát a GND-re. Ha a uC programja szerint ez jó, akkor jó, de ez nem "nullpont figyelő" kapcsolás..
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Igen, úgy értem. Ennek a kimenete egy négyszögjelnek kell lennie, aminek a program a lefutó éleit figyeli, és ott indítja a triakot. Vagyis ez jó lesz. Azt nem tudom, miért használt benne darlingtont, amikor csak egy bemenetet kell lehúznia?

A barátomtól kaptam kölcsön egy könyvet, aminek címe az volt, hogy "Mivel permetezzünk?" Ő meg ráírta egy filccel, hogy "Amink van!" Hát ezért..
(#) mikrokapcsolo válasza proli007 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Tehát akkor jó lesz bele a sima is, nem muszály a darlington? Miben más a darlington opto, mint egy sima? Miben befolyásolja a kimenetet?
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok! Egy 20kHz frekvencia feletti kutyariasztóhoz keresek piezosugárzót. Melyiket tudnátok ajánlani? Előre is köszönöm a válszt. Üdv.: Yoe
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok, az imént sikerült elpukkantanom a nyákomon egy kondit, amíg nokia töltőröl ment nem volt vele gond (6 V, 900 mA) ment szépen, most hogy rátettem egy nagy akksira (18V 1,5Ah valami fúrógép akksi) elpukkant a kondi (25V 100uF) és a mögötte lévő lm7805 fesz szabályzó is kifeküdt, mi történt itt?
(#) mikrokapcsolo válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Polaritásra figyeltél?
(#) Bakman válasza sonny007 hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Az apróban rendszeresen vannak ilyen hirdetések, most is van pár aktív, keress ott.
(#) sonny007 válasza Bakman hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Köszönöm!

Az optónak van egy CTR nevű paramétere, ami azt mutatja meg, hogy pld. 10mA Led-áramra mekkora lenne a tranyó kollektorárama, %-ban. Ez darlingtonnál nyilván sokkal nagyobb. Viszont cserébe nagyobb a darlington maradék feszültsége, és kapcsolási sebessége is kisebb.
Mivel 5V a táp, a kollektor ellenállás 10kohm, így 0,5mA kollektoráram elegendő. Ha a CTR csak pld. 20%, akkor 2,5mA Led-áram már elegendő. Mivel az R1 ellenállások eredője 54k, így az áram akkor lesz meg, ha Umin=2,5mA*54k=135V van. Csak ez már nem a nullpont közeli feszültség.
Ezért használt darlingtot. De Te is készíthetsz a "sima optóból" egy darlingtont egy plusz külső tranyóval.
(#) roticsgr hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok!
Tudna valaki 555-ös ic-s fényerőszabályzó rajzot küldeni?
(#) Doncso válasza roticsgr hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Bővebben: Link Motor helyett izzó....
(#) proli007 válasza roticsgr hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Hello! Nem írtad hogy milyen fényerő szabályozásra gondoltál. Az 555-el leginkább PWM-es fényerő szabályzót lehet építeni pld. 12V dc-re Led-ekhez..
(#) sonny007 hozzászólása Okt 12, 2014 /

Sziasztok adott ez a mono kivezérlés jelző.
Ezek az IC-k találhatóak rajta: LM1458DP és A277D
Valaki letudná nekem rajzolni, írni, hogy kellene, hogy bekössem?!

Nagyon megköszönném.
(#) k3gy3tl3n válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Természetesen igen, elvileg a kondi 25V a fesszabályzó pedig 30 V-ot kéne hogy bírjon, az akksi 18 V (20-at mértem rajta) ezért nem tudom mitől térdelt le... Túl nagy áramot kaphatott?
(#) mikrokapcsolo válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

Nem kaphatott, annyit vett fel, amennyit kér, mivel feszültséggenerátorral hajtottad. Vagy zövidzáras volt a panel, vagy a kondi volt benne fordítva.
(#) k3gy3tl3n válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Értem, akkor legközelebb diódát is teszek az áramkörbe hogy esély se legyen a rossz bekötésre, kb mekkora diódára lehet szükség? etetőhajó fog menni róla, 1 léptető motor a kormányzáshoz és egy DC motor a hajócsavarhoz, a távirányító áramfelvétele elvileg elenyésző. A motorok scannerből valók és a nokia töltő vígan elhajtotta őket (külön külön). Ha jól értelek akkor a kondinak és a fesz szabályzónak is bírnia kellett volna a terhelést (főleg mivel motorok nélkül próbáltam tehát 0 áramfelvétel volt). Szerintem 1 max 1,5 A lesz az áramfelvétele csúcsrajáratva. Ja és köszi az eddigi válaszaid!
(#) kadarist válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

Az áramgenerátorról való hajtás sem azt jelenti, hogy annyi áramot folyatunk át a fogyasztón, amennyit az áramgenerátorunkkal beállítunk, hanem az áramgenerátor maximalizálja az áramot, azaz bizonyos értéknél több nem folyhat át, de kevesebb igen, ami a fogyasztó ellenállásától függ. Feszültséggenerátornál (ha csak nem áramkorlátozós), akkor ott "akármekkora" áram is kialakulhat, amit a feszültséggenerátor belső ellenállása és a fogyasztó ellenállása korlátoz.
(#) mikrokapcsolo válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Okt 12, 2014 / 1

Meg kéne mérni a felvételt, ha 1A alatt van, akkor 1N4007 de ha biztostra szeretnél menni, akkor valami nagyobb áramú, mondjuk 1N5408 de bármilyen 2-3A-es dióda jó hozzá, feltéve, ha nem lényeges a 0,6V feszültségesés. Ha gond, akkor schottky dióda kell, SB360 vagy tulajdonképpen egy PC tápból bontott is megteszi.

Ezt tudom, én a jelenlegi helyzetet vázoltam, ami egy akkumulátorról hajtott áramkör, aminek az áramát a belső ellenállás, és az áramkör (látszólagos) ellenállása határozza meg, nincs egyéb áramkorlát.
(#) jdani hozzászólása Okt 12, 2014 /

Hali. Milyen az a K típus szenzor?
Házi olajkályhába kellene, ez lenne a szenzor, ha kialudna a tűz, tehát meleg se lenne.
Apropó, elég oda 800fokos?..
(#) proli007 válasza koaxos hozzászólására (») Okt 12, 2014 /

Hello! Ez a kapcsolás, ha feszültséget kap a bemenetén, akkor mintegy "rövidrezárja" a P1-P2 pontokat. De ehhez azt polaritás helyesen kell bekötni. Vagy is amit kapcsol, ott a + a P1..
Viszont a bemenete Az RS232 5-7 lábára csatlakozik. Az 5-ös a GND, a 7-es RTS. Vagy is ez a kapcsolás, pontosabban a hozzá tartozó szoftver, nem szabványosan használja az RS232-es soros portát. Ha a programod nem az RTS-t kapcsolja, vagy máshova kötötted be, akkor nem is fog működni a dolog..
(#) valaki2233 hozzászólása Okt 13, 2014 /

sziasztok

tudom, hogy ez elég kezdő kérdés, de nem tudom, hogy hogyan csináljam meg azt hogy egy 555-ös ic úgy kapcsolgat egy ledet hogy 90 %-os-->(nem vagyok benne biztos) a kitöltés vagyis 100msec-ig világit a led aztán 900 msec-ig nem világít, aztán megint kezdődik a következő periódus? kb egy olyan 100 Hz-130 Hz-en fog kapcsolgatni
(#) mikrokapcsolo válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Egy astabil kapcsolás kell, aminek nem 90, hanem 10% a kitöltési tényezője (azt jelenti, hogy az idő 10%-ában világít).
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Hello! A 900ms+100ms=1sec. az nem 100Hz, hanem 1Hz.
(Talán a 75 hozzászólás után, már illene a Shift gombot nyomogatni, mondat végén írásjelet használni és nem egy mondatban leírni a mondanivalódat..)
(#) valaki2233 válasza proli007 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Akkor most pontosabban fogalmazok. Milyen értékeket kell használnom egy 555-ös kapcsoláshoz, hogy 10 %-os legyen a kitöltés? A kapcsolás célja már ismert.
Következő: »»   2403 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem