Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2404 / 3984
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

A "K" típusú szenzor egy hőelem. A szolgáltatott feszültsége a hőmérsékletétől függ, és nagyjából lineáris. Mérési célokra van az adatlapján korrekciós táblázat.
Bővebben: Link
Az, hogy hány fokos kell, azt az határozza meg, hogy a tűz, tűztér (láng) melyik részének hőmérsékletét akarod mérni.
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 13, 2014 / 1

Az 555-nél a lényeg, hogy az időzítő kondi milyen útvonalon töltődik, és sül ki. Ha a két útvonalban azonos értékű ellenállás van, akkor 50% a kitöltés. Ha eltérő, akkor a kitöltés is eltérő.
A segédprogram astabil kapcsolásánál, látható, hogy a kondi töltőáram az R1+R2 ellenálláson, míg a kisütőáram csak az R2 ellenálláson folyik át. Nyilvánvaló, hogy az (R1+R2)>R2 Vagy is a töltés (miközben a kimenet magas szintű) tovább fog tartani, mint a kisütés. Vagy is alaphelyzetben a kitöltés csak 50% feletti lehet. De ha tényleg csak egy Led-ről van szó, akkor az beköthető úgy is a kimenetre, hogy nem a GND-kimenet közé kötjük, hanem a +táp és a kimenet közé. Ekkor a Led-re jutó kitöltés már 50% alatti lesz.
Most már csak az R1+R2/R2 arányát kell 1:9-re megválasztani..
(#) proli007 válasza valaki2233 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Ha elolvastad volna amit írtam és meg is érted, annak van értelme, nem a "Segítség-Segítség!"-nek..

NE555-10%.png

(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Olyan szenzor kellene, ami teljesen lineáris, és nem csak nagyjából.
Mit tudnál ajánlani arra a célra, amire nekem kell?
Végülis nem a tűz melegére vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ég-e a tűz, vagy nem.
Ha nem ég, akkor lekapcsoljon minden dolgot. (pikolók)
(#) pont válasza jdani hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Ha csak ég-e nem-e: Bővebben: Link
(#) jdani válasza pont hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Hogy működik ez?... Fény?..
Elolvad a LED

Régen minden olaj és gáz égőben volt ilyen funkciójú érzékelő, lát lángot vagy nem ennyi.

Akkor lényegében ez csak egy fotodióda nem? Nade most sem értem, hogy helyezzek el mondjuk egy fotodiódát a kályhába ..

Pl. kell egy cső ami rálát a tűzre és olyan távolságra tartja az érzékelőt a tűztől, hogy az ne károsítsa. De akármilyen hőérzékelőnél is hasonló problémákat kell megoldani kreatívan.
(#) kendre256 válasza jdani hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Teljesen lineáris szenzor nem létezik, mindegyiknek van valamennyi hibája. A K típusú hőelemeknek kb. 2% a hibája. Ekkora hiba szerintem a legtöbb méréshez is elfogadható, ahhoz pedig, hogy ég-e a tűz, több mint jó.

Szerk: Bocsánat, közben rájöttem, hogy 750°C-nál az eltérés 7-8%. Még azt is bele kell kalkulálni, hogy elég kicsi jelet ad egy ilyen hőelem. 250°C-on 10 mV, 500°C-on 20 mV -ot. Ez problémát okoz az erősítőnél, ami további hibákat okoz.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014

Épp arra gondoltam, ha hőérzékelő lenne benne, nembiztos hogy jó lenne, mert láttam már azt a kályhát, és enyhén világított az egész, olyan forró volt. Na most a szenzor inkább a kályha hőjét mérné, és nem a tüzet. Ha a tűz kialszik, egy jó kis ideig gondolom a kályha még mindig forró lenne, és a szenzor még mindig forró, ami arra utalna hogy a tűz ég..
(#) jdani válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 13, 2014 /

Nekem valahogy egyik megoldás sem tetszik. Ha a vastag falú henger (kályha) szinte világít a melegtől, egy kis 30centis cső elég lenne? De akkor megint furkálni, hegeszteni, stb.
Ez lenne a legegyszerűbb megoldása a tűz figyelésére?
(#) aramis válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Lambda szonda.
(#) kendre256 válasza aramis hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

A lambda szondának csak két baja van, nagyon drága és tűz érzékelésére teljesen alkalmatlan..
(#) aramis hozzászólása Okt 14, 2014 /

Sziasztok!
Trafó tekercseléskor lehet -e külön ellenőrizni a primert és a szekundert 60 w izzóval ?
Ugy tudom nem szabad világítania ha sorba kötöm, vagy nem lehetséges?
(#) eSDi válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Üdv!

Nem tudom, hogy milyen az említett olajkályha (ha szobába való, akkor tárgytalan), de ha csak a láng érzékelése a cél, akkor ki lehetne használni a láng elektromos vezetőképességét, mint a gázkazánoknál.
(#) koaxos válasza proli007 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Szia!

Közben rájöttem, hogy a kábelem nullmodem kábel, nem pedig "soros hosszabbító". A nullmodemkábelban meg van cserélve hetes és nyolcas ér.
Egy programmal már sikerült a billentyűzést is elérnem, de az fizetős. fldigivel próbálkozom még, remélem megtalálom a megfelelő beállítást.
(#) jdani válasza eSDi hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ó ez egy házi gyártású olajkályha, a garázsba / műhelybe működik..
(#) eSDi válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

És milyen az olaj adagoló rendszere?
(#) granpa válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 / 1

Nagy dolog lenne egy "Mária-üveg" ablakot applikálni rá? Akkor bármi fotocella (lefejezett tranyó) látná a lángot.
(#) elektroncso válasza aramis hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

A trafó primer tekercsével sorba kötött izzó nem fog világítani ha jó a trafó. De a szekunderrel sorba kötött izzó világítani fog ha a hálózatra kötöd. Nem is szabad, mindig az adott feszültségre kell kapcsolni a tekercset. Kivéve ha leválasztó trafót csináltál és a szekunder is 230 V-os.
(#) gkari válasza granpa hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Még applikálni sem kell sokat, fémhulladéktelepeken hegyekben állnak a leszerelt gázkonvektorok, abból kitermelhető keretestül.
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ha nem rakod közvetlenül a lángba, akkor tökéletesen megfelel a K típusú hőelem, még a 7 - 8 % -al együtt is Ez a hiba, csak pontos hőmérséklet méréseknél gond, de ott a mellé adott táblázattal korrigálni lehet, de neked nem mérésre kell.
Egyébként gázkészülék alkatrész boltban vannak lángőrök (gázkonvektor, gáztűzhely), amik szintén thermoelemek, és egy mágneskapcsolót (!) működtetnek, ami kihúzza a pöcköz a szabályzó szelepből, és ezzel elzárja a gáz útját. Régebbi FÉG átfolyós gáz vízmelegítőben az őrlány egy bimetált melegített közvetlenül, ami ha nem égett szintén elzárta a gáz szelepet. Valami ilyesmit kellene az olajkályhádba applikálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Na, találtam egy ilyet. Ez már csak jó lesz. Fúrok a kályhába egy lyukat kb a közepén hogy ne a tűzbe legyen hanem a tűz tetején. 1250 fokig bírja, és K típus, aminek a kimenete lineáris a hő változásra. Nekem ez tűnik a legjobbnak, szerintetek?
(#) pucuka válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Persze jó lesz.De egy bontott olcsóbb lenne, és ahhoz meglenne a szelep is. Igaz kis feszültséget adnak, de nagy áramot. Egy pármenetes áramrelét meg is tudna hajtani.
(#) jdani válasza pucuka hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ó nem fontos a dolog, kivárom a pár hetet mire ideér, meg ez se drága, főleg még ha bontott sincs. Viszont ennek mennyi az ellenállása?
(#) Csupasz válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Ez jó, csak nem szállít Magyarországra....
(#) jdani válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

SKba igen
(#) kadarist válasza Csupasz hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Válassz egy másik eladót: Bővebben: Link.
(#) Csupasz válasza jdani hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Bocsi
Következő: »»   2404 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem