Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A "K" típusú szenzor egy hőelem. A szolgáltatott feszültsége a hőmérsékletétől függ, és nagyjából lineáris. Mérési célokra van az adatlapján korrekciós táblázat.
Bővebben: Link Az, hogy hány fokos kell, azt az határozza meg, hogy a tűz, tűztér (láng) melyik részének hőmérsékletét akarod mérni.
Az 555-nél a lényeg, hogy az időzítő kondi milyen útvonalon töltődik, és sül ki. Ha a két útvonalban azonos értékű ellenállás van, akkor 50% a kitöltés. Ha eltérő, akkor a kitöltés is eltérő.
A segédprogram astabil kapcsolásánál, látható, hogy a kondi töltőáram az R1+R2 ellenálláson, míg a kisütőáram csak az R2 ellenálláson folyik át. Nyilvánvaló, hogy az (R1+R2)>R2 Vagy is a töltés (miközben a kimenet magas szintű) tovább fog tartani, mint a kisütés. Vagy is alaphelyzetben a kitöltés csak 50% feletti lehet. De ha tényleg csak egy Led-ről van szó, akkor az beköthető úgy is a kimenetre, hogy nem a GND-kimenet közé kötjük, hanem a +táp és a kimenet közé. Ekkor a Led-re jutó kitöltés már 50% alatti lesz. Most már csak az R1+R2/R2 arányát kell 1:9-re megválasztani..
Ha elolvastad volna amit írtam és meg is érted, annak van értelme, nem a "Segítség-Segítség!"-nek..
Olyan szenzor kellene, ami teljesen lineáris, és nem csak nagyjából.
Mit tudnál ajánlani arra a célra, amire nekem kell? Végülis nem a tűz melegére vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy ég-e a tűz, vagy nem. Ha nem ég, akkor lekapcsoljon minden dolgot. (pikolók)
Ha csak ég-e nem-e: Bővebben: Link
Régen minden olaj és gáz égőben volt ilyen funkciójú érzékelő, lát lángot vagy nem ennyi.
Akkor lényegében ez csak egy fotodióda nem? Nade most sem értem, hogy helyezzek el mondjuk egy fotodiódát a kályhába ..
Pl. kell egy cső ami rálát a tűzre és olyan távolságra tartja az érzékelőt a tűztől, hogy az ne károsítsa. De akármilyen hőérzékelőnél is hasonló problémákat kell megoldani kreatívan.
Teljesen lineáris szenzor nem létezik, mindegyiknek van valamennyi hibája. A K típusú hőelemeknek kb. 2% a hibája. Ekkora hiba szerintem a legtöbb méréshez is elfogadható, ahhoz pedig, hogy ég-e a tűz, több mint jó.
Szerk: Bocsánat, közben rájöttem, hogy 750°C-nál az eltérés 7-8%. Még azt is bele kell kalkulálni, hogy elég kicsi jelet ad egy ilyen hőelem. 250°C-on 10 mV, 500°C-on 20 mV -ot. Ez problémát okoz az erősítőnél, ami további hibákat okoz. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2014
Épp arra gondoltam, ha hőérzékelő lenne benne, nembiztos hogy jó lenne, mert láttam már azt a kályhát, és enyhén világított az egész, olyan forró volt. Na most a szenzor inkább a kályha hőjét mérné, és nem a tüzet. Ha a tűz kialszik, egy jó kis ideig gondolom a kályha még mindig forró lenne, és a szenzor még mindig forró, ami arra utalna hogy a tűz ég..
Nekem valahogy egyik megoldás sem tetszik. Ha a vastag falú henger (kályha) szinte világít a melegtől, egy kis 30centis cső elég lenne? De akkor megint furkálni, hegeszteni, stb.
Ez lenne a legegyszerűbb megoldása a tűz figyelésére?
A lambda szondának csak két baja van, nagyon drága és tűz érzékelésére teljesen alkalmatlan..
Sziasztok!
Trafó tekercseléskor lehet -e külön ellenőrizni a primert és a szekundert 60 w izzóval ? Ugy tudom nem szabad világítania ha sorba kötöm, vagy nem lehetséges?
Üdv!
Nem tudom, hogy milyen az említett olajkályha (ha szobába való, akkor tárgytalan), de ha csak a láng érzékelése a cél, akkor ki lehetne használni a láng elektromos vezetőképességét, mint a gázkazánoknál.
Szia!
Közben rájöttem, hogy a kábelem nullmodem kábel, nem pedig "soros hosszabbító". A nullmodemkábelban meg van cserélve hetes és nyolcas ér. Egy programmal már sikerült a billentyűzést is elérnem, de az fizetős. fldigivel próbálkozom még, remélem megtalálom a megfelelő beállítást.
Ó ez egy házi gyártású olajkályha, a garázsba / műhelybe működik..
Nagy dolog lenne egy "Mária-üveg" ablakot applikálni rá? Akkor bármi fotocella (lefejezett tranyó) látná a lángot.
A trafó primer tekercsével sorba kötött izzó nem fog világítani ha jó a trafó. De a szekunderrel sorba kötött izzó világítani fog ha a hálózatra kötöd. Nem is szabad, mindig az adott feszültségre kell kapcsolni a tekercset. Kivéve ha leválasztó trafót csináltál és a szekunder is 230 V-os.
Még applikálni sem kell sokat, fémhulladéktelepeken hegyekben állnak a leszerelt gázkonvektorok, abból kitermelhető keretestül.
Ha nem rakod közvetlenül a lángba, akkor tökéletesen megfelel a K típusú hőelem, még a 7 - 8 % -al együtt is Ez a hiba, csak pontos hőmérséklet méréseknél gond, de ott a mellé adott táblázattal korrigálni lehet, de neked nem mérésre kell.
Egyébként gázkészülék alkatrész boltban vannak lángőrök (gázkonvektor, gáztűzhely), amik szintén thermoelemek, és egy mágneskapcsolót (!) működtetnek, ami kihúzza a pöcköz a szabályzó szelepből, és ezzel elzárja a gáz útját. Régebbi FÉG átfolyós gáz vízmelegítőben az őrlány egy bimetált melegített közvetlenül, ami ha nem égett szintén elzárta a gáz szelepet. Valami ilyesmit kellene az olajkályhádba applikálni. A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
Na, találtam egy ilyet. Ez már csak jó lesz. Fúrok a kályhába egy lyukat kb a közepén hogy ne a tűzbe legyen hanem a tűz tetején. 1250 fokig bírja, és K típus, aminek a kimenete lineáris a hő változásra. Nekem ez tűnik a legjobbnak, szerintetek?
Persze jó lesz.De egy bontott olcsóbb lenne, és ahhoz meglenne a szelep is. Igaz kis feszültséget adnak, de nagy áramot. Egy pármenetes áramrelét meg is tudna hajtani.
Ó nem fontos a dolog, kivárom a pár hetet mire ideér, meg ez se drága, főleg még ha bontott sincs. Viszont ennek mennyi az ellenállása?
Ez jó, csak nem szállít Magyarországra....
Válassz egy másik eladót: Bővebben: Link.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |