Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Üdvözletem 2 készülékkel kapcsolatban kérnék segítséget egyik egy SAMSUNG CW29M166V7XXEC CH S61B készülék, amin az fboxon található cxa ic csak melegítés után hajlandó elindítani a készüléket, ezt a átmenetileg fűteném mondjuk egy 12 voltos izzóval amíg beindul a tv nagyon káros lenne, vagy minél előbb cserélni kell (elég húzós az ára), a másik készülék egy Grundig STF55-1001/7 készülék ennek egy olvasható kapcsolási rajzra lenne szükségem, amit keresgélve találtam az nagyítás után olvashatatlan volt, Bővebben: Link , ha valaki esetleg kitudná nagyítani olvashatóan a kapcsolási rajzot azzal is rengeteget segítene.
Előre is örök hálám!
100 Hz-es ???
Szia!
Ezen az oldalon kattints erre a szövegre a Grundig rajz letöltéséhez: "To download the file, please, click here !"
Üdv mindenkinek!
Van egy Alien (Vestel) 63 centis TV-m, 11AK37 sasszival. Időnként azt csinálja, hogy kiszélesedik vízszintes irányban a kép (szélei levágva), a menüt behozva pedig a párnatorzítás jelei látszanak. "Kézrátételes gyógyítással" (enyhe puff a tetejére ) kis időre megjavul. Gyanítom, hogy valami kontakt vagy forrasztási hiba lesz, de egyelőre nem tudom, merrefelé, mivel külön-külön a hűtőbordákat, valamint a képcső végén található kis panelt (azthiszem az a sorvégfok) megmozgatva sem javul meg a hiba, csak ha egy az egyben ráncigálom az egész sasszit (vagy "megpüfölöm a tetejét"). A jelenségek alapján a vízszintes eltérítés környékén gyanakszom a hibákra, csak annyira nem ismerem a TV-t (eddig csak sorkimenő trafót cseréltem benne másfél éve, és beállítottam aztán a fókuszt és az anódfeszültséget, nagyobb TV szerelésem még nem volt). Tud nekem esetleg valaki segíteni, hogy az alaplap mely rézén kezdjem el a forrasztásokat és a kontaktokat vizsgálni? Megj.: időközben megerősítettem jónéhány forrasztást az alaplapon, de ugyanaz a jelenség. Csak annyi lenne a kérdésem, esetleg melyik IC felel a vízszintes eltérítésért, mert valószínűnek tartom, hogy annak környékén lehet valamelyik forrasztás beteg, mert időnként rendesen van kép, időnként pedig szétnyúlik mint a pizzatészta.
Nem IC felel a vízszintes eltérítésért,hanem a sorvégfok.Alaposan nézd át a asor és képeltérítő fokozatokat mégegyszer.Az EW korrekciót ebben a gépben a függőleges eltérítő IC végzi.Annak a köreit is vizsgáld át.Még nem késő,de ha sokat megy párnában,akkor megéghet a korrekciós tekercs,ami ugyan pótolható,de jobb ha megelőzöd a bajt.
A sorvégfok körül forrassz át mindent, kondikat(nf) tekercseket, és a függ ic-t, egyébként kondiláb lesz a hiba. Hideg forraszos, vagy körben kitört az alkatrész láb a hőmozgások miatt. Szabad szemmel nehezen látni, de ott lesz a gond.
Sziasztok!
Hozzám került, egy Nokia 5575 vt típusú TV, a hiba jelenség az, hogy a sorkimenő trafó átüt a ferrithez, ami körülveszi. Mintha meglenne kicsit repedve a trafó burkolata. Lehet erre valami korrekt megoldást alkalmazni? Vagy nézhetek másik trafó után?
Nem célszerű ragasztással próbálkozni. Vegyél bele egy trafót.
Köszönöm a választ a trafón van pár adat.. esetleg tudnál adni egy linket ahonnét lehetne rendelni azt megköszönném.
Egyébként van itthon egy másik TV trafóm a lábak száma megegyezik, de az elhelyezkedés egy nagyon kicsit más.. méretre ugyan az.. Ha esetleg megmérem a tekercseket akkor van esély, hogy használhatom azt?
Nyomjál jó sok melegragasztót vagy szilikontömítót az áthúzásra. Ha ettől megszűnik az ívhúzás, akkor nem kell másik trafó.
Lehet, hogy kalmi.kalmi fórumtársunk javaslata ("vegyél másik trafót") lesz a megoldás, de próbálj meg a szikra talppontjára egy borsónyi melegragasztót (ragasztó pisztolyból) juttatni. Ha még nem alakult ki a tekercsben menetzárlat, lehet hogy a műgyanta megroggyant szigetelőképességét kiegészíti a jó szigetelő tulajdonságú, szilikon szerű matéria. Clatronik típusú TV-m már évek óta probléma nélkül üzemel, egy hasonló beavatkozást követően. Megszűntek a tűzijátékok, megtakarítottam 6-8.000 Ft-ot, ráadásul csak után gyártott sorkimenőt találtam a neten.
Hogy nem reménytelen a próbálkozás, azt bizonyítja hogy ismerőseim 2 db. békebeli (kb. 20 éves!), "átütéses", a lomtárukban évek óta kidobásra váró TV-jét hasonló módon sikerült életre kelteni, s azóta is működnek a nyaralóikban. Egy próbát megér! A trafó "burkolata" (azaz valamiféle epoxi bázisú szigetelő anyaga) lehet hogy csak a termikus túlterhelés következtében égett meg a felületen ("repedés"), jó esetben a tekercs belül talán még megfelelő. A szikrahelyet esetleg sötétben lehet csak jól megfigyelni (érintésvédelem!), aztán kikapcsolt állapotban oda lehet juttatni a körömnyi szilikont.
Kadarist a lényeget megírta, amíg én a billentyűzeten keresgéltem a betűket...
Köszönöm mindenkinek!
Csak a tisztán látás kedvéért mivel itt Szerbiában más nyelven nevezzük a dolgokat, ezért meleg ragasztó alatt ezt értitek igaz?Bővebben: Link
Igen, ugyanarról beszélünk.
Ha a ragasztás mellett döntöttél :
1. Alkoholos tisztítás 2. Ragasztás FBS- ragasztóval: FBS 3. Várakozási idő 36 óra Az egész területet 1 cm vastagon töltsd ki ! Ha teljesen szilárd a ragacs, csakis utána próbáld ki. Üdv. Kálmán
Egyébként HR7353 a megfelelője. A kulcsszó : M10-09
Köszi szépen ez végre szépen kinagyítható
Tisztítás előtt kapard le kicsit a megszenesedett részt majd alkohol,ha megszárad rá a ragasztó. Én így szoktam.
Én is, így szoktam
Köszönöm ismét mindenkinek a segitséget! Ma, holnap nekiesek a dolognak!
Üdv!
Lehet, hogy nem jó helyen kérdezek, de akkor kérek útbaigazítást! Segítségeteket szeretném kérni az alábbi problémával: az ATD 868 DVB-T kb. 2 hétig nem volt bekapcsolva, a tápja is áramtalanítva volt. Most bekapcsoláskor csak a boot világít, nem lép tovább! Korábban jól működött, az adó (Száva utca, 3 km) szabadon látható. Mit lehet tenni? Van e reset lehetőség, vagy firmware újra rakás? Köszönöm előre is!
Sziasztok sikerült a műtét! A trafó elméletben teszi a dolgát, a villámok megszűntek!
Következő jelenség az, hogy a képernyő közepén van egy világos vízszintes csík. Hang az van az adásokat váltani is lehet. A kérdésem az lenne, hogy merre keressem a hibát? Nem igazán javítottam még TV-t kérlek az instrukciók megfogalmazásánál ezt vegyétek figyelembe
Függőleges eltérítő nem megy. Gondolom egy IC csere megoldja. Az is lehet, hogy az áramkör 1-2 kondija kiszáradt. Először mérd meg, kap-e tápot! Mert lehet az a baj...
Sajnos az ilyen vevők nagy része nem csakhogy "kínai", hanem olyannyira le van róluk spórolva minden, hogy kb nem tudsz vele mit kezdeni. Javítani sem nagyon érdemes őket, hiszen 3-4 ezerért már kapsz újat...
Kondik kiszáradása okozza többnyire.
3-4 ezerért már kapsz újat. hát ennyiért nem találok!
Azt keresem, hogyan lehetne az USB-ről a firmware-t újra rakni, életre kelteni. Mert ez inkább kihívás, itt a fórumtársak javát is ilyesmi izgatja. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Szia!
Ha nem bootol be akkor USB-ről nem tudod a firmwaret újra rakni. Szedd szét , hátha van benne egy csatlakozó 4 db tüskével/ pl:95RF/, akkor esetleg van esélyed.
Szia!
Csatoltam egy képet. Sajnos nem sikerült Google alapján beazonosítanom melyik a függőleges elterítő IC. A panel túloldalán jóformán csak TDA Ic-k vannak. A sárgával jelölt Ic típusát nem tudom (azt nem akartam piszkálni). tudnál segíteni, melyik Ic felel a függőleges széthúzásért?
A sárga keretesről pattintsd le a szorítót és nézd meg a típust.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |