Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp javítása

Témaindító: burkus, idő: Jún 19, 2006
Lapozás: OK   73 / 119
(#) kadarist válasza szucsip hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Az aktív PFC után 450V-os kondenzátorokat szoktak használni. Ott miért nincs így?
(#) szucsip válasza kadarist hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Nem tudom. Én határozottan 400V-ra emlékszem, bár most melóhelyen vagyok, nem tudom megnézni.
(#) szucsip válasza szucsip hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Megnéztem: 400V-os a kondenzátor.

Egyébként normális jelenség az, hogy aktív PFC-s táp pattogó hangot ad terhelés nélkül?
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
(#) Gabii hozzászólása Okt 23, 2014 /

Sziasztok!

Landolt nálam egy Corsair 600w-os tápegység
tünet: áram alá helyezve az alaplapon ledek világitanak, inditásra egyet pörög a venti és megáll
Érdemes szerintetek vele foglalkozni
Válaszotokat előre is köszönöm
üdv
(#) dave500 válasza Gabii hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Szia!
Először is próbáld meg üresen indítani a tápot, (20/24 pines alaplapi csatin a zöldet valamelyik feketéhez) ha úgy megy, akkor mérj rá a feszültségekre.
Ha azok rendben, és üresen megy, akkor kondi csere 99%, hogy megoldja a problémát!
Nálam egy Gigabyte 550W-os csinálta ugyanezt!
(#) Gabii válasza dave500 hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

szia
táp tesztert rádugtam
20pines csatin csak az 5volt led világit, több semmi, illetve a venti is csak áll, és sípoló hang jön a tápból
a kondik viszont nem púposak
(ettől függetlenül lehet kondi?)

Alapból csak standby 5V-ot ad ki a táp, ahhoz, hogy elinduljon, rövidre kell zárni a zöldet valamelyik feketével.
Ha simán STNDBY-ba is sípol, akkor lehet kondi, de lehet hogy valamelyik tekercs ragasztása elengedett, vagy gyengült, ez még nem feltétlélen oka, hogy nem indul. De az is lehet hogy a hálózati egyenirányításnál lévő kondik kezdtek el kiszáradni, de ezeket kellő körültekintéssel szabad csak mérni, meg 400 Volt körüli DC feszültség van ott.
Ha kihagyod a táptesztrtert, és csak rövidre zárod, mit csinál?

egy pillanatra felpörgött

Akkor ha van otthon kondid, cserélgesd ki, ami a kimeneteken van (3,3, 5, 12V-nál) és utána a következő lépés.
Lehetőleg LOW ESR-es kondid rakj bele, mert ha sima kondit teszel bele, és megterheled, nagyon hamar el fog robbanni (rövid teszt erejére, hogy amúgy megy-e a táp, szerintem belerakható sima kondi is, csak terhelni nem szabad.)

ha holnap nyitva lesz a bolt elmegyek veszek kondikat, kicserélem benne a nagyobbakat
köszönöm az eddigi segítséget
jelzek mire jutottam
üdv

Arra figyelj, hogy lehetőleg a kondik ne legyen méretileg (magasság nem számít, csak a kerület) nagyobbak, mert nem fognak elférni egymás mellett.
12V-osra 16-os kondit, 5V-ra 10V-osat (legalább is én sokszor láttam 5V-os ágon 10V-os kondit, nem véletlenül gondolom) 3.3-ra pedig 6,3 V-os kondit vegyél. Külön hangsúlyozva, hogy LOW ESR.
(#) szucsip válasza Gabii hozzászólására (») Okt 24, 2014 /

Szia!

Nálam is épp egy Corsair van terítéken. Sajnos csak korlátozottan tudok vele foglalkozni, de nem is ez a lényeg. Ha aktív PFC-s a tápod (pontos típust nem írtad), akkor javaslom, hogy először vizsgáld meg az NTC-t! (A 400V-os nagy kondi mellett van, és szoktak rá húzni zsugorcsövet.)

Esetleg 1-2 fotót is készíthetnél róla, hogy megmutasd nekünk/nekem.
(#) zoli75 hozzászólása Nov 5, 2014 /

Üdv! Segítséget kérnék. Adott egy atx táp, amely a gépben, ha bekapcsolom a gépet éppen felpörög, majd meg is áll. Kivéve a tápot és elindítva (üresen) megy és a feszültségek is rendben vannak, ilyenkor ha ráteszek egy hdd-t azt is meghajtja. Visszatéve, ha az alaplapon kívül a hdd-t ráteszem akkor még működik, de több fogyasztót ha ráteszek, rögtön megáll. Ha csak az alaplapot kötöm rá és az atx 12 vga 4pines csatlakozót akkor is rögtön megáll. Mi lehet a gond a tápnál, hol érdemes elkezdeni keresni a hibát, egyáltalán érdemes vele foglalkozni?
(#) dave500 válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Tudom neked is javasolni, hogy kondizd át, ez meg fogja oldani a problémát!
(#) zoli75 válasza dave500 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Minden kondit, vagy csak az elkokat?
(#) zosza18 válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Szia!
Igaza van dave500-nak, kondizd át és menni fog. Az elkókat kell cserélni csak.
(#) zoli75 hozzászólása Nov 5, 2014 /

Sziasztok, köszönöm a gyors válaszokat, holnap nekilátok és kicserélem.
(#) válasza Remci hozzászólására (») Nov 5, 2014 /

Szia!

A Chieftec/High Power HPC-420-as szériának elég „érdekes” a készenléti köre. Most így fejből nem tudom megmondani, hogy pontosan mit kell cserélni, de annyi a lényeg, hogy ha egy adott kondi kiszárad (valahol a trafók környékén, a táp „közepénél” van - 16-47µF körüli), akkor a szekunder körben csúnyán szétég egy zener. Egyébként egy nagyon jó tápról beszélünk - ennyi az összes fogyatékossága.

Bár már majd' egy hónapja kérdezted, de ha még aktuális, akkor próbáld ki, hogy ha csak simán bekötöd a tápot a hálózatba, és nem teszel semmit sem a kimenetére (se tesztert, se rövidzárat a PS-ON és a föld közé), akkor mit csinál. Ha már akkor is ciripel, akkor egyértelműen a készenléti kör a hibás. Volt már nálam néhány ilyen táp a fenti hibával, és kivétel nélkül mind megjavult a két említett alkatrész cseréjével.
(#) zoli75 válasza dave500 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szia! Átkondiztam, megmértem a kivetteket (azok is stimmeltek) szerintem azokkal sem volt gond, kivéve a két nagyot (200V 560uF, mert azoknál csak 480µF-ot mértem) Viszont a táp ugyan azt csinálja. Ha kiveszem a tápot és elindítom és teszek rá fogyasztókat (dvd meghajtót és hdd-t) 5,13V-ot és 12.18V-ot ad. Üresen 5,13V jön és amikor ráteszek valamit visszaesik 5,11V-ra pár pillanatra aztán visszaáll 5,13V-ra.
Az alaplap jó mert másik, hasonlóan 450W-os táppal gond nélkül megy a gép.
(#) zoli75 hozzászólása Nov 6, 2014 /

Üdv! Az atx tápnál a -12V-nak mi a szerepe, mert ott csak -11,38V van nekem, ez okozhat gondot?
(#) zosza18 válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szia!
Azok a feszültségek amiket írtál, az még benne van a tűrésben. A kondik közül mindet kicserélted amik a kimeneteken vannak?
(#) zoli75 válasza zosza18 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Igen, mármint az elko-kat.
(#) pittti válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Idézet:
„Ha csak az alaplapot kötöm rá és az atx 12 vga 4pines csatlakozót akkor is rögtön megáll”

Ellenőrizd a szekunder oldali 12V-os kettősdiódát.
(akkor szokott ilyet produkálni, ha az egyik fele szakadt)
(#) zoli75 válasza pittti hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Van benne egy MUR1620CT; ÉS 2db. MBR1645CT hűtőbordára kötve, ezekre gondolsz? Ezeket ellenőriztem, a dioda teszter felismerte és csak egy irányba vezetnek.
(#) Remci válasza hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szia!

Még szét van szedve, azóta nem foglalkoztam vele. Kipróbáltam amit javasoltál, és terhelés nélkül ha bekapcsolom, akkor 1-2 másodpercig hallani a cicergő hangot.Keresgéltem nagyítóval szétégett zenert, de nem igazán látok olyat. Csatoltam egy rajzot,ez alapján tudsz valamit mondani hogy melyik részen keressem?
(#) válasza Remci hozzászólására (») Nov 8, 2014 /

Szia!

Na jó, volt egy kis költői túlzás abban, amit írtam - nem feltétlenül ég meg az a zener, de mindenképpen be szokott zárlatosodni.
A rajz nagyon jól jött; az egyik keresett alkatrész a D14-es, 6,2V-os zener (U3 környékén), a másik pedig a C34-es pozíciószámú kondi (22µF/50V) a primer körben. Ha tényleg kiszáradt a kondi, illetve zárlatos a zener, akkor elvileg ezek cseréjével megoldódik a probléma.
(#) Remci válasza hozzászólására (») Nov 8, 2014 /

Szia!

Igazad volt, a kondi nem áll a helyzet magaslatán. 15 µF-ot és 14 ohm-ot mérek rajta.De nem tudom kicserélni, mert elfogyott az ilyen értékű kondim. A többit átmértem és cseréltem, de ez valahogy kimaradt a szórásból. A zenert néztem, elvileg jónak mérem. De lehet hogy azt is cserélem, de milyen teljesítményűt tegyek bele? A rajzon nincs jelölve.
(#) válasza Remci hozzászólására (») Nov 8, 2014 /

500mW-os elég lesz oda. A feszültsége nem kritikus, jó bele mondjuk az 5,6V-os is, ha csak épp az van kéznél. Mondjuk elképzelhető, hogy túlélte - kiforrasztva könnyen kipróbálható, hogy mindkét irányba előírás szerint működik-e.
(#) Remci válasza hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Szia! Nos kicseréltem a kondit és a zenert is. A helyzet változatlan. Úgyhogy turkálok még benne,lesz ami lesz.
(#) SzZoli hozzászólása Nov 12, 2014 /

Sziasztok,

Adott egya NorthQ 400W-os táp ami elindul rendesen terhelés nélkül de a mérhető feszültséges 5V-nál csak 4V a 12V-os ágon pedig csak 9V körüli érték mérhető. Gépben pedig csak a ventiket pörgeti mást nem csinál. Mit érdemes átnézni a rendszerben, kondik szemrevételezés alapján jónak tünek legalábbis nincsenek felpúposodva.

Segítségeteket előre is köszi.
Következő: »»   73 / 119
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem