Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Az aktív PFC után 450V-os kondenzátorokat szoktak használni. Ott miért nincs így?
Nem tudom. Én határozottan 400V-ra emlékszem, bár most melóhelyen vagyok, nem tudom megnézni.
Megnéztem: 400V-os a kondenzátor.
Egyébként normális jelenség az, hogy aktív PFC-s táp pattogó hangot ad terhelés nélkül? A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2014
Sziasztok!
Landolt nálam egy Corsair 600w-os tápegység tünet: áram alá helyezve az alaplapon ledek világitanak, inditásra egyet pörög a venti és megáll Érdemes szerintetek vele foglalkozni Válaszotokat előre is köszönöm üdv
Szia!
Először is próbáld meg üresen indítani a tápot, (20/24 pines alaplapi csatin a zöldet valamelyik feketéhez) ha úgy megy, akkor mérj rá a feszültségekre. Ha azok rendben, és üresen megy, akkor kondi csere 99%, hogy megoldja a problémát! Nálam egy Gigabyte 550W-os csinálta ugyanezt!
szia
táp tesztert rádugtam 20pines csatin csak az 5volt led világit, több semmi, illetve a venti is csak áll, és sípoló hang jön a tápból a kondik viszont nem púposak (ettől függetlenül lehet kondi?)
Alapból csak standby 5V-ot ad ki a táp, ahhoz, hogy elinduljon, rövidre kell zárni a zöldet valamelyik feketével.
Ha simán STNDBY-ba is sípol, akkor lehet kondi, de lehet hogy valamelyik tekercs ragasztása elengedett, vagy gyengült, ez még nem feltétlélen oka, hogy nem indul. De az is lehet hogy a hálózati egyenirányításnál lévő kondik kezdtek el kiszáradni, de ezeket kellő körültekintéssel szabad csak mérni, meg 400 Volt körüli DC feszültség van ott. Ha kihagyod a táptesztrtert, és csak rövidre zárod, mit csinál?
Akkor ha van otthon kondid, cserélgesd ki, ami a kimeneteken van (3,3, 5, 12V-nál) és utána a következő lépés.
Lehetőleg LOW ESR-es kondid rakj bele, mert ha sima kondit teszel bele, és megterheled, nagyon hamar el fog robbanni (rövid teszt erejére, hogy amúgy megy-e a táp, szerintem belerakható sima kondi is, csak terhelni nem szabad.)
ha holnap nyitva lesz a bolt elmegyek veszek kondikat, kicserélem benne a nagyobbakat
köszönöm az eddigi segítséget jelzek mire jutottam üdv
Arra figyelj, hogy lehetőleg a kondik ne legyen méretileg (magasság nem számít, csak a kerület) nagyobbak, mert nem fognak elférni egymás mellett.
12V-osra 16-os kondit, 5V-ra 10V-osat (legalább is én sokszor láttam 5V-os ágon 10V-os kondit, nem véletlenül gondolom) 3.3-ra pedig 6,3 V-os kondit vegyél. Külön hangsúlyozva, hogy LOW ESR.
Szia!
Nálam is épp egy Corsair van terítéken. Sajnos csak korlátozottan tudok vele foglalkozni, de nem is ez a lényeg. Ha aktív PFC-s a tápod (pontos típust nem írtad), akkor javaslom, hogy először vizsgáld meg az NTC-t! (A 400V-os nagy kondi mellett van, és szoktak rá húzni zsugorcsövet.) Esetleg 1-2 fotót is készíthetnél róla, hogy megmutasd nekünk/nekem.
Üdv! Segítséget kérnék. Adott egy atx táp, amely a gépben, ha bekapcsolom a gépet éppen felpörög, majd meg is áll. Kivéve a tápot és elindítva (üresen) megy és a feszültségek is rendben vannak, ilyenkor ha ráteszek egy hdd-t azt is meghajtja. Visszatéve, ha az alaplapon kívül a hdd-t ráteszem akkor még működik, de több fogyasztót ha ráteszek, rögtön megáll. Ha csak az alaplapot kötöm rá és az atx 12 vga 4pines csatlakozót akkor is rögtön megáll. Mi lehet a gond a tápnál, hol érdemes elkezdeni keresni a hibát, egyáltalán érdemes vele foglalkozni?
Tudom neked is javasolni, hogy kondizd át, ez meg fogja oldani a problémát!
![]()
Szia!
Igaza van dave500-nak, kondizd át és menni fog. Az elkókat kell cserélni csak.
Sziasztok, köszönöm a gyors válaszokat, holnap nekilátok és kicserélem.
Szia!
A Chieftec/High Power HPC-420-as szériának elég „érdekes” a készenléti köre. Most így fejből nem tudom megmondani, hogy pontosan mit kell cserélni, de annyi a lényeg, hogy ha egy adott kondi kiszárad (valahol a trafók környékén, a táp „közepénél” van - 16-47µF körüli), akkor a szekunder körben csúnyán szétég egy zener. Egyébként egy nagyon jó tápról beszélünk - ennyi az összes fogyatékossága. Bár már majd' egy hónapja kérdezted, de ha még aktuális, akkor próbáld ki, hogy ha csak simán bekötöd a tápot a hálózatba, és nem teszel semmit sem a kimenetére (se tesztert, se rövidzárat a PS-ON és a föld közé), akkor mit csinál. Ha már akkor is ciripel, akkor egyértelműen a készenléti kör a hibás. Volt már nálam néhány ilyen táp a fenti hibával, és kivétel nélkül mind megjavult a két említett alkatrész cseréjével.
Szia! Átkondiztam, megmértem a kivetteket (azok is stimmeltek) szerintem azokkal sem volt gond, kivéve a két nagyot (200V 560uF, mert azoknál csak 480µF-ot mértem) Viszont a táp ugyan azt csinálja. Ha kiveszem a tápot és elindítom és teszek rá fogyasztókat (dvd meghajtót és hdd-t) 5,13V-ot és 12.18V-ot ad. Üresen 5,13V jön és amikor ráteszek valamit visszaesik 5,11V-ra pár pillanatra aztán visszaáll 5,13V-ra.
Az alaplap jó mert másik, hasonlóan 450W-os táppal gond nélkül megy a gép.
Üdv! Az atx tápnál a -12V-nak mi a szerepe, mert ott csak -11,38V van nekem, ez okozhat gondot?
Szia!
Azok a feszültségek amiket írtál, az még benne van a tűrésben. A kondik közül mindet kicserélted amik a kimeneteken vannak? Idézet: „Ha csak az alaplapot kötöm rá és az atx 12 vga 4pines csatlakozót akkor is rögtön megáll” Ellenőrizd a szekunder oldali 12V-os kettősdiódát. (akkor szokott ilyet produkálni, ha az egyik fele szakadt)
Szia!
Még szét van szedve, azóta nem foglalkoztam vele. Kipróbáltam amit javasoltál, és terhelés nélkül ha bekapcsolom, akkor 1-2 másodpercig hallani a cicergő hangot.Keresgéltem nagyítóval szétégett zenert, de nem igazán látok olyat. Csatoltam egy rajzot,ez alapján tudsz valamit mondani hogy melyik részen keressem?
Szia!
Na jó, volt egy kis költői túlzás abban, amit írtam - nem feltétlenül ég meg az a zener, de mindenképpen be szokott zárlatosodni. A rajz nagyon jól jött; az egyik keresett alkatrész a D14-es, 6,2V-os zener (U3 környékén), a másik pedig a C34-es pozíciószámú kondi (22µF/50V) a primer körben. Ha tényleg kiszáradt a kondi, illetve zárlatos a zener, akkor elvileg ezek cseréjével megoldódik a probléma.
Szia!
Igazad volt, a kondi nem áll a helyzet magaslatán. 15 µF-ot és 14 ohm-ot mérek rajta.De nem tudom kicserélni, mert elfogyott az ilyen értékű kondim. A többit átmértem és cseréltem, de ez valahogy kimaradt a szórásból. A zenert néztem, elvileg jónak mérem. De lehet hogy azt is cserélem, de milyen teljesítményűt tegyek bele? A rajzon nincs jelölve.
500mW-os elég lesz oda. A feszültsége nem kritikus, jó bele mondjuk az 5,6V-os is, ha csak épp az van kéznél. Mondjuk elképzelhető, hogy túlélte - kiforrasztva könnyen kipróbálható, hogy mindkét irányba előírás szerint működik-e.
Szia! Nos kicseréltem a kondit és a zenert is. A helyzet változatlan. Úgyhogy turkálok még benne,lesz ami lesz.
Sziasztok,
Adott egya NorthQ 400W-os táp ami elindul rendesen terhelés nélkül de a mérhető feszültséges 5V-nál csak 4V a 12V-os ágon pedig csak 9V körüli érték mérhető. Gépben pedig csak a ventiket pörgeti mást nem csinál. Mit érdemes átnézni a rendszerben, kondik szemrevételezés alapján jónak tünek legalábbis nincsenek felpúposodva. Segítségeteket előre is köszi. |
Bejelentkezés
Hirdetés |