Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   482 / 782
(#) ferci válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Ez így igaz.... csupán azért írtam be, mert esetleg egy figyelmetlen olvasó csak annyit lát, azt jegyzi meg, hogy "nem lehet"...
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Laci, a soros rezonáns tápnál hogy kell ezt az áramkorlátot számolni? Ha jól sejtem, a kondi impedanciájával lesz összefüggésben, de milyen mérték után mondhatjuk, hogy áramkorlátozó hatása van? Van erre valami képlet, vagy valami irodalom, hogy ezt hogy számoljuk ki? Mert ugye a rezo táp hatásfoka az áramkorláthoz közelítve a legjobb..
(#) lorylaci válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 22, 2014 / 1

Egyszerűen: a rezonáns kondin lévő feszültség a legnagyobb tervezett terhelésen érje el a tápfeszt. Ha ekkor diódákat raksz, akkor egyértelmű, hogy a kondin lévő fesz (csúcsértéke) nem tud tovább nőni, így a folyó áram (csúcsértéke) sem tud tovább nőni. Az áram effektív értéke nő még, de már csak ennek kétszeresére (cserébe a rezonáns működés torzul).
Maga a levezetés a szokásos schmidt-walter oldalon fenn van, szépen.

Ennél egyszerűbben: skorynak van erre egy számolója, pötyögd bele. És megkapod a rezonáns elemek értékét, sőt azt is, mekkora áramot kell ekkor a MOSFETeknek és a diódáknak csúcsban bírniuk.

Képlet: dobj össze az LLC kovnerterembehez hasonló táblázatot, amikiszáolja a veszteségeket, kcist boldonozz vele és kijön.

Amit írtál hatásfokról nem feltétlen igaz. Ha csinálsz egy előbbihez hasonló excelt, amiben benne van az összes veszteség, akkor ez megint ki fog jönni. Bizonyos veszteségek négyzetesen (pl MOSFET Rdson disszipáció), bizonyos veszteségek közel lineárisan függenek (pl kimeneti dióda, trafó huzal melegedése) a terheléstől, így például lehetséges úgy optimálni, hogy ne a max névleges terhelésen, hanem annak felénél legyel a legjobb hatásfok.

Mit szeretnél konkrétan?
(#) rockersrac hozzászólása Okt 22, 2014 /

A mini rezonáns táp cikkben említett trafót hol árulnak Budapesten, és mennyibe kerül?
(#) ferci válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Vasmag, cséve pl. Vácon, Tali BT...
PC táp trafója pedig a cikk ( és a fórum beírásai ) alapján, kiegészítve soros induktivitással..
(#) rockersrac válasza ferci hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Árban kb mennyi egy ilyen mag csévével?

Nem emlékszem... de kompletten 6-800 talán?
Keresd meg őket a guglin ( telón ) és kérdezz rá, az a tuti.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2014

Rendben, majd megkeresem őket valahogyan...
(#) rockersrac hozzászólása Okt 22, 2014 /

A mini rezonáns táphoz Epcos Etd29 magot emlît a kapcsolás. A retnél találtam, de nem tudom melyik kelleme nekem, , mert van többféle etd29-es mag a retnél... smps trafókValaki segítene azzal, hogy elárulja melyik magra van szükségem pontosan, meg hozzá melyik cséve kell...

Ha ezt se tudod leküzdeni, akkor nagyon nehéz dolgod lesz...
Fogsz egy cikket és nem olvasod el... ott le van írva, hogy N87 és természetesen légrés nélkülit válassz.
Csévetest pedig a katalógusban meg van jelölve, melyik való hozzá, úgy gondolom.

Telefonról vazyok most, és nagyon lassú a netem, és a ret oldala sem túl mobil barát...
(#) lorylaci válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Türelem, türelem... Szánd rá az időt, tanulmányozd.
Telefonszex is érdekes dolog, de ott is a valódihoz több kell.
(#) granpa válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

A 39-01-23 cikkszámú (ETD29, N87, G=0.0; ~300FT/2db.) kell neked. Sajnos se cséve, sem kengyel nincs a listán, de azt te is meg tudod oldani.
(#) rockersrac válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Nem vagyok türelmetlen, csak telefonról nehéz ,,nem elsiklani" dolgok felett... :/ De köszönöm a segítséget! Olyan kérdésem van még, hogy ha nagyobb(660w-60v11A) terhelhetőségű tápot akarok építeni, akkor gondolom a Feteket is nagyobbra kell cserélni, meg a trafót is? Ekkora teljesítményhez melyik magot használjam? A nagy tápegység nem süegős, Most még csak érdeklődök!
(#) lorylaci válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Először építsd meg a kicsit, ÉRTSD MEG A MŰKÖDÉSt!
Amíg ilyen látszatra apróság, de nagy dolgok melett elsiklasz, addig sajnos még sokat kell fejlődnöd a tápítéshez.
A nagyobb táp attól is függ mire kellene, mik a feltételek. Nem lehet minden teljesítméynre minden topológiát megépíteni.
(#) rockersrac válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Pont ezért kérdeztem...
(#) solti_imre hozzászólása Okt 23, 2014 /

Szia lorylaci!

"mindenképp sokkal jobb a korábbinál" - köszi, a lényeg a pozitív trend! Ezt viszont nem értem: "SOIC tok, állítsd át a makrót úgy, hogy 0,7mm vagy 0,6mm legyen a padvastagság, és úgy lesz 0,57mm-ed (vagy 0,67mm-ed) ami elég a 320V-ra" - a padvastagság most 0.65 mm, ez miért nem jó?
(#) lorylaci válasza solti_imre hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

A 0,65mm jó, csak mivel nem volt rács a háttérben, ezt nehéz ránézésre látni. Az SL6 makró alpértelemezetten vastagabb, és a legtöbb eagle makró is SOIC8-ra.
(#) mark.budai válasza lorylaci hozzászólására (») Okt 23, 2014 /

Köszi a leírást, és hogy felhívtad a figyelmem skory táblázatára.
Igazad van, a fetek, diódák stb stb vesztesége adja majd a hatásfokot.
Konkrét dolgot nem szerettem volna, csak rákérdeztem az áramkorlát kiszámítására, hátha kelleni fog.
Nagyon bejött ez az önrezgő rezonáns tápegység, a héten megint építettem egyet, ebben már nincs soros induktivitás, hanem áttekertem a PC trafót, mert más feszültségek kellenek, és akkor már ketté választottam a csévét, így biztonságosabb lett, mintha egymás fölé tekertem volna a primert és a szekundert, és elég nagy a szórási induktivitás is.
(#) Tambi hozzászólása Okt 23, 2014 / 1

Kedves Fórumtársak!

Sokkal ritkábban járok a HE oldalain, mint szeretnék, de már így is sok kérdésemre önzetlenül válaszoltatok, sokat segítettetek megérteni a dolgok mikéntjét.

Összegyűjtöttem a "Magyar Elektronika" Professzionális Elektronikai és Automatizálási Szakfolyóiratban Robert Kollman (TI) tollából, ékes magyar nyelvre fordított (külön köszönet a fordításért), eddig 38 részes cikksorozatot, melyet terjedelme miatt 3 részletben csatolok örök hálám jeléül.

Kétségtelen, hogy nem Pálinkás Tibor (RT), Ferenczi Ödön, vagy Dr Madarász László írta, és bár vérprofiknak készült, ennek ellenére számos hasznos dolgot találhat benne a kevésbé képzett amatőr is. Legfőbb erénye naprakészsége, az utolsó cikk 6 napja lett közzétéve.

Derűs(ebb) napot kíván

Tambi
(#) Tambi hozzászólása Okt 23, 2014 /

második rész
(#) Tambi hozzászólása Okt 23, 2014 / 1

harmadik rész
(#) Tambi hozzászólása Okt 24, 2014 / 1

Ez pedig "vájt fülű"-eknek :
Bővebben: Link
vagy azoknak, akik azzá szeretnének válni...
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
(#) Mircsof hozzászólása Okt 30, 2014 /

Sziasztok!
Atilla 86 forrasztó állomásához szükségem lenne, egy 12V 500ma és egy 24V 2A AC tápra, mivel kéznél nincs ilyen trafóm, úgy gondoltam, hogy lehetne-e kapcsi tápot készíteni hozzá?
Van pár rossz PC, TV-böl bontott trafóm ezekből gondoltam esetleg valamit kihozni. Tudnátok ajánlani nekem ehhez egy kapcsolást esetleg?
Előre is köszönöm minden segítséget!
(#) biji válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szia!

Ez talán segít:

Bővebben: Link
(#) mark.budai válasza Mircsof hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szia!
Biji által linkelt hozzászólás után pár oldallal emmzolee és CHZ terveztek ennek a tápegységnek egy nyákot, nagyon szép, és működőképes terv, én már kétszer utánépítettem (pontosan ezt), és a szekunder részt áttervezve más feszültségre mégegyszer, sőt, most is tervbe van véve pár verzió építése.
(#) palko0125 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Sziasztok!
Az alábbi kapcsolás valamiért nem akar elindulni. A C4 kondenzátoron stabil 1V-ot mérek. Elvileg neki kellene töltődni a diak küszöbfeszültségéig, majd az kinyit, de ez valahogy nem így történik. Mi lehet a probléma?

image.jpg

(#) dara válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Vedd ki a diac ot,úgy is mérd meg a feszt.Ha 20-30V körüli,akkor a diac rossz.
(#) ferci válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 1, 2014 / 1

A D5-ös diódán keresztül valami testre húzza.
(#) palko0125 válasza ferci hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ha a diacot kiveszem ugysem változik az érték. Ha a hozzá tartozó fetet kiveszem, akkor 24v ot mérek, viszont több fettel is próbáltam, de semmI.
Következő: »»   482 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem