Fórum témák
» Több friss téma |
Ha áramkorlát is van beépítve vagy beprogramozva akkor nyugodtan emeld meg a feszültséget, ha viszont nincs, inkább ne kockáztass, mert alacsony fordulatszámon túl nagy lesz az áram, ami leégetheti a motort.
Jelen pillanatban úgy tervezem, hogy ugyebár 2mS a határ itt kap 4.5 voltot a motor, ha a vezérlőjel 1mS akkor viszont már megemelem a feszt, és ha újra 2mS vagy több lesz a léptető jel, akkor visszaveszem 4.5Voltra. Vagy ez a megközelítés nem lesz jó?
Szerintem tök fölösleges energiát belevinni egy már kitalált dologba. Szerintem vegyél, vagy építs cél IC-vel léptető motor vezérlőt. 24-36V-ról járatva a motorokat, bika erősek lesznek.
Maradok a mikrokontroller mellett, szeretem a kihívást, meg számomra az sem elhanyagolható, hogy tanulok belőle. Azért érdekelne a dolog, hogy kivitelezhető-e az adott formában.
A legtöbb mikrovezérlőnek, gondolom az általad használt PIC-nek is van néhány analóg bemenete. Ha a H-híd negatív ágát egy kis értékű ellenálláson keresztül kötöd be, akkor azon keresztül tudod figyelni a motor tekercsein átfolyó áramot.
Szia!
Sajnos még nem működik megfelelően a vezérlő. A vezérlő, a motorvezérlővel és motorral összekötve(enable folyamatos 5V-ra kötve): A motor enyhén sípol, mozgás nincs, tartóáram van. Motorvezérlő nélkül, az lpt vezérlő x , y kimeneti tengelyét vizsgálva: enable(folyamatos 5v), dir (0,14V és 5V váltakozik), step(folyamatos 140 mV) A motor vezérlőmmel lehet a gond, vagy még valami gubanc lehet a vezérlővel? Üdv!
A motorvezérlőben van áramkorlát?
A motorvezérlődet nem ismerem közelebbről, ezt írtam is korábban, így nem tudom, milyen hibákat produkálhat.
Amit építettél, az csak egy optikai leválasztó kártya, az nem vezérel semmit. Csak galvanikusan leválasztja a motorokat a számítógéptől. A mach3 a postprocesszor, az fordítja le a CAD alapú rajzot a cnc maró nyelvére, hogy mikor melyik motor mennyit lépjen melyik irányba. A leválasztókártyán ez átmegy, mint a szitán, nem történik vele semmi. A motorvezérlő a kapott impulzusok alapján kiadja az áramot a megfelelő kapcsokon a motor tekercseire. Ha csak vonyít a motor, viszont a ledes kapcsolás szerint, amit Varttina mutatott, jól működik, akkor nem jól kötötted be a motort szerintem.
A mért feszültség értékek jók, azoknak ilyen értéken kell lenni. A piros 3 tengelyessel van gond, még mindig, vagy az LPT illesztő kártyával?
Én megépítettem ezt a robozone-os LPT-t és teljesen jól működik. A rajz alapján készítettél mindent? A mach3-ban beállítottad a tengelyeket? (Step Port-Step Pin; Dir Port-Dir Pin) A HY-DIV168N vezérlő esetén az enable-t a motorvezérlőn ha nem kötöd be, akkor alap esetben engedélyezve van. (Remélem jól tudom...) De ha mégsem, akkor egyszerűen 5V-ot köss az enable lábra. (EN+) Az (EN-) pedig a GND. De egyébként valószínű, hogy engedélyezve van a vezérlő, mivel tartóáram van. Ha nem lenne engedélyezve, akkor tartóáram se lenne. Szóval a mach3 beállításnál, vagy az LPT és a vezérlő közötti kapcsolatot kell vizsgálni. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2014
Szia! Sajnos az Lpt illesztom sem megy es a piros 3 tengelyes sem. Az Lpt-sen az lpt csatibol nem anyat hanem apat raktam be, de ugy lattam egyszerubbnek , hogy felbevagok egy dsub25 kabelt es osszeforrasztgattam helyesen, hogy a pinek megfelelo helyre keruljenek (ezt le is probaltam). Nem tudom mi lehet a gond, mach3 config jo. Ha tippelmem kellene a akkor a motorvezerlokkel lehet a gond.
A pirossal sem jutottam elobbre. A rele megy, tap van, de a tengelyek nem moccannak, a vezerlon sem megy a tengelyek visszajelzo ledje. A pirosat meg vizsgalni sem tudom mert nincs rola kapcsolasom. Azt viszont furcsalom h en 2.6-os vezerlot kaptam, de a fenykepen 2.0 . Kinezetre hasonlo, de nem ugyan az. Termeszetesen a leiras amit kaptam az 2.0 hoz valo. A neten nem talalok rola kepet. Amugy van egy 4 tengelyes piros vezerlom, az mar be is van epitve, jol mukodik. A motorbekoteseim biztos h jok mert ott teljesen jol mukodnek, es a masik2 vezerlore is ugyan olyan motorokat kotok. De a masik kettovel megsem birok.... A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Ha jól értem egy levélasztó kártyával lenne meghajtva egy olyan vezérlő, amelynek eleve leválasztottak a bemenetei. Ebben az esetben érdemes lenne egy buffert (pl. CD4050-et) rakni a két részegység közé.
Nem szükséges. Nekem is olyan vezérlő van, ahol leválasztott opto bemenetek vannak. (MSD) és LPT illesztőt is használok.
Az Dsub csatlakozó ne tévesszen meg, mert amire oda van írva, hogy melyik az 1. láb, az biztosan az, hiába tükörképe másik csatlakozónak.
Nem, a piros 3 tengelyest nem kotottem ossze az orosz levalasztokartyaval.
3 vezerlo szettem van. Igazabol csak ketto mukodo kellett volna. Van egy 4 tengelyes piros mukodo, egy 3 tengelyes piros nem mukodo es vettem egy 5tengelyes kek szinu levalaszto kartyat 4db div-168n-es motorvezerlovel. A kek szinu levalaszto, a rakotott egy darab div168n-el eleszteskor elfustolt, az alap lpt portjat is tonkre tette. Mivel maradt 3db div168n ezert gondoltam epitek hozza egy masik lpt levalasztot. Igy sem mukodik, viszont azt irjatok, hogy az epitett (orosz)levalasztokartyan mert ertekeim jonak tunnek, igy en arra gondolok, hogy a 4db motorvezerlom gyarilag selejtes. Az is erdekes , hogy a 3 tengelyes piros vezerlon 3 optocsatolo labai hianyoztak, ezeket kicsereltem, de akkor ezzel is van meg gond mert meg mindig nem mukodik. Ugyhogy valoszinu ez is gyari selejt volt. Raadasul nem is olyat kuldott az elado ami a kepen volt. Jol befurodtem az ebay-es vasarlasokkal. 3 szettbol egy mukodik.
Kozben most az jutott eszembe, hogy ha 3 optocsatolo labai hianyoztak akkor mivan ha az osszes optocsati rossz, esetleg " veletlen" a selejteket ultettek be (vagy azokkal is kell csinalni vmit nehogy karbavesszen ).
Szoval lehet, hogy a tobbi optocsati is rossz lehet. Probaltam a dsub pinjeirol kipityegtetni multimeterrel de semmire nem reagaltak, gondolom a sok alkatreszen keresztul a multimeter jele mar nem olyan amire pityegne. Es akkor jon a kerdesem. Van valami modszer, hogy megvizsgaljam az optocsatolokat , hogy mukodnek-e (igy , hogy be vannak forrasztva)? Koszi A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2014
Ha a tápfeszültség megvan, a vezérlőjel hatására az optocsatoló kollektora és emittere között változnia kell a feszültségnek. Ideális esetben 5V-ról nullára, persze pár száz mV eltérés még belefér.
Sziasztok! Lenne egy kérdésem: Ha egy léptetőmotort vezérlek PWM meghajtással, kb. mennyi a max/min PWM arány. Nem biztos, hogy világos a kérdés, de igazából az üzemi és a tartóáram %-os értékeltérése érdekelne. Tudom ez függ a túlhajtás mértékétől, a mechanikától STB. De hátha van tapasztalat. Ha buta a kérdés, elnézést, akkor marad a kísérlet.
Szia!
Ez lehet 30% 50% 70% és 100% attól függ mit tud a vezérlő, vagy ha vezérlőn van olyan csatlakozó, akkor a tartóáramot te magad határozod meg a vezérlő szoftverben. A amúgy ajánlom tölts le egy vezérlő leírását valamelyik online boltnál és ott mind ez le van írva, de linkelek neked hogy ne keljen keresned. Ez egy fetes hídhajtású vezérlővel. Ez meg egy TB tipusú cél ic-vel szerelt
Szia! Köszönöm megoldottam. Mivel egy saját építésű és programozású kísérleti vezérlővel kapcsolatban kérdeztem, azért tettem fel a kérdést korábban. De köszönöm.
csak én érzem az iróniát a képben? Lézer nyomtatóval készült. De javitsatok ha tévedek.
Tévedsz. Nem lézernyomtatóval hanem kis teljesítményű lézervágóval/maróval készült (CNC-be befogott 2W-os kék lézer), majd kémiai maratással lett eltávolítva a rézréteg.
Kicsit félek a lézertől, de ezt akár én is megtudnám valósítani a meglévő gépemen néhány módosítással. Az más kérdés, hogy nem is akarok kémiailag maratni (pont ezért van CNC-m erre a célra). Ami miatt viszont elgondolkodtató a technika, hogy lehet hogy működne silkscreen előállítására (kérdés persze, hogy megfelelően megfestené-e [megégetné] a lötstop réteget), illetve stencil készítésére is alkalmas lehet (vékony műanyag réteget lehet megfelelően átégeti, 3D nyomtatható nagyon vékony műanyag lap [0,2mm] és CNC-vel simára lehet marni). Kb. $200 egy ilyen lézer elektronikával (TTL moduláció), ehhez kellene még építenem egy analog (0-10V) to 10-20 kHz PWM (TTL) elektronikát és kellene még egy tartó (talán 3D nyomtatott elég merev, nem biztos). Ha másképp nem megy akkor elgondolkodom ezen, mert ennél összetettebb dolgokat is megcsináltam már a CNC-mhez, de mivel a lézer nem játék, ezért még nagyon meggondolom.
Matt fekete festékkel működik, lézerrel nem lehet csak úgy "cikázni" mert gyorsjáratba is nyomot hagy a panelon, mindenképp kapcsolgatni kell ha nem akarunk selejtet. Nem egy gyors módszer de tény hogy egy géppel megoldható egy komplett nyák gyártása maratás nélkül. Igaz 2 Z egység kell rá hogy még kompaktabb legyen. Ezzel elő és hátlapot is lehet. Ha csak szöveg kell akkor lefedi az ember az előlapot maszkkal majd ezt kivágja és azt a részt lefújja, kicsit nagyobb kockába berajzolja az ember a szöveget és ráereszt egy cam progit és kész is a csoda.
Van egy SPLPL90 típusú 905 nanométer 25 W (1 KHz-en 100 nanosec imp) lézer impulzus diódám. Alkalmas lehet e bármilyen CNC-s alkalmazásra ?
Hi Mesterek!
Érdeklődnék, hogy 3 tengelyre léptető motorvezérlőnek mit ajánlanátok? A választék nagyjából mint égen csillag(ebay). Nagyjából egy A4 méretű gépet akarok csinálni. A mach prg-vel kompatibilis érdekel. Segítséget előre is köszönöm.
Szia!
Mennyi pénzed van rá? Ha ezt tudjuk tudunk javaslatot tenni.
Max 20 pénz. Nagyon alap dologra kell. Miliméteres pontosság bőven jó lenne. Tüs nyomtatokból kibuherált leptető motorok lesznek rajta. Több elképzelésen nem nagyon vam tovább a géppel kapcsolatba.
TB6600+táp+LPT illesztő. De ez necces egy húszasból.
Én "Zoli_bácsi" javaslatát fogadnám el, igaz egy kicsit drágább, mint a TB6560, viszont sokkal jobb, már csak ha a technikai adatait is átnézed. ITT van egy példa, ebből veszel hármat, az LPT illesztőből egy darabot, gondolom a táppal pedig elboldogulsz egyedül is.
Van még egy lehetőség, ami sok embernek bejött, igaz ez TB6560-as IC-vel van szerelve, ehhez már tényleg csak egy táp kell: EZ AZ. Az L297-L298 párost még nem próbáltam, de ennyiből dobozolva, szépen megépítve nem tudod kihozni...
Akkor gondolom ehez kell még 3db motor vezérlő pl.: (TB6600) aminek ~4e ft darabja.
Plusz a motorok és a táp? A síneket okosba szerintem megtudom oldani. Ha nagyobbak lesznek a meghajtók az nem baj, sose lehet tudni mit hozz a jövő. Egyenlőre még tényleg csak érdeklődök, de tervbe van egy ilyen kütyü megkomponálása a közeljövőben A moduláris rendszerek jobban tetszenek a cserélhetőség/javításuk miatt. Köszönöm mindenkinek a segítséget, tippeket! A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |