Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Szerbusztok!
Segítséget kérnék Tesla tekercs Szekunder és prímér építésében. Építettem már egy-kettőt de a menetszámot a szekunderen rendszerint a bontott relé kérdőjeles hosszúsága határozta meg. Ezen probléma megoldódott rézhuzal van bőven. A kérdésem az lenne hogyan tudom meghatározni esetleg kiszámolni milyen hosszú milyen átmérő mennyi menetszám szükséges egy ideális szekunder építéséhez és milyen lenne hozzá a legalkalmasabb primer? Üdv.
Helló, nekem az lenne a kérdésem hogy a tesla tekercs szekunderének a menetirány az mindegy?
cs! attol fugg mekora kimeno feszt akarsz es mekkora feszro. taplalod!
Ez hang alapján a felexes verzió. Szép szikrákat produkál!
Nekem csak flexes verzióim vannak.
Sziasztok!
Átmérő 0,4mm-es huzalból milyen méretű szekundert érdemes csinálni? Paramétereket tudnátok adni? 63mm-es csövem van itthon, de lehet, hogy inkább 50mm-es optimálisabb lenne.
Ha mondjuk egy 63mm-es csőre, 0,25-es huzalból, tekerek 1000-1200mentet. Mekkora teljesítményt lehet várni tőle?
Vagy, hogy lehetne optimálisabban megtekercselni egy 63mm-es csövet? Van esetleg valahol valamilyen táblázat?
Függ a meghajtástól, a csatolástól meg minden egyéb dologtól. 0,25-ös huzalnál 200-300W-nál nagyobb tápteljesítményt nem célszerű alkalmazni, bár a nagy induktivitású DRSSTC-nél még talán a duplája is beleférhet.
Főként 2 dolog van amit figyelembe kell venni, 1. a menetfeszültség. Minél nagyobb a hosszúság:szélesség arány, annál jobb a szigetelése a szekundernek, 2. a csatolás, ha hosszú a szekunder, és mondjuk spirál primer van, nagyon nehéz jó csatolást kialakítani. Úgyhogy az optimalizálás nem éppen egy egyszerű feladat. Más: tipp mi lesz a képen látható tekercsekből ![]()
Köszönöm! Még spekulálok rajta, a huzalt olcsón beszerezni, a legnehezebb.
De van itt egy nagyon érdekes kísérlet, két Tesla tekercsel. Látszólag az adó tekercs minimális áramot vesz fel. A vevő tekercs pedig lead 132V x 5A, kb. 650W teljesítményt. Mi a véleményetek erről? Ha ez igaz, bár én a lakatfogóban, ilyen frekvencián nem bíznék. Akkor az adó tekercsnek 220V-esetén is, közel 3A-t kellene felvennie. Kinek mi a véleménye?Két Tesla tekercse kísérlet. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Találtam még egy hasonló kísérletet, csak pár másodperc. Itt sincs valami nagy áramfelvétel, bár lehet mérési hiba is.
Link
Hát ez a videó kb. annyi információt tartalmaz, mintha most ide leírnék néhány értéket hasraütésszerűen. Sajnos a méréstechnika egy ilyen tekercsnél nagyon nem egyszerű, amit a videóban látni nagyjából semmitmondó.
Egyébként ez egy földfüggetlen λ/2-es magnifier lesz. Eddig csak egyetlen ilyet láttam a neten. A kis 350W-os meghajtásra fogom rátenni majd.
Van itt egy másik készülék, szintén két Tesla tekercsel. Ez mennyire lehet valóságos?
Gyakorlatilag 1db erős földelése van a rendszernek, semmilyen más külső betáplálás nincs és két energiatakarékos izzót hajt. Ami a videón látható: A nyitott elektronika, az egy normál Tesla tekercs meghajtó, mindenféle szaggatókkal. A másik oldalon a tekercs alatt, az egy 24V/220V-os inverter. Elől a kis doboz pedig, azt hiszem egy feszültségszabályzó. 20W A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Van vagy 10 ezer ehhez hasonló videó a neten "free energy" semmi konkrétum, csak valami kábeldzsungel, meg egy két odaírt watt meg amper érték. Mit kéne erről mondanom?
500W be, 10kW ki megoldás nincs? Megoldaná a lakásfűtést.
Hátránya, hogy az utcában nem fognak tvzni és rádiózni, illetve egészségre ártalmatlan volta nem bizonyított. Talán rezonancián többször is felhasználja a fogyasztón keresztül a belepumpált teljesítményt.
Csak arra vagyok kíváncsi, hogy van-e realitása? De igazából számomra is, csak akkor lenne realitása, ha én magam végezném el a méréseket. Itt még az is benne lehet, hogy valahol a közelben egy másik Tesla tekercs szolgáltatja az energiát. Ahhoz elég egyetlen földelés is.
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Annyi a realitása, hogy energiaátvitel megvalósítható. Mondjuk legjobb esetben is csak néhány % hatásfokkal, HA ilyen közel vannak a tekercsek egymáshoz. Tehát számszerűen: be 100W, ki 1W, és nem fordítva.
Értem, köszönöm! Mondjuk úgy 500W körüli szekunder tekercs építéséhez, milyen paramétereket javasolnál? Van esetleg valamilyen táblázat valahol, az optimális paraméterekről?
Sok találmány indul kábeldzsungellel konkrétumok nélkül.
![]()
Egy tesla-tekercsnél adott a bemeneti Ube feszültség, Ibe áramerősség és a kapcsolásban lévő esetleges kondenzátorok Cn kapacitása és ellenállások Ohm ellenállása. Egy képletre van szükségem, amely ezekből a paraméterekből megadja a szekunder tekercstől R távolságban mérhető Uki feszültséget, Iki áramerősséget és Fki frekvenciát. Nagyon kérem, hogy a képletre vonatkozóan adjatok kapcsolási rajzot is! Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2014
Az lenne az ideális ha félvezetős és szikraközös meghajtással is működne. Mi az eltérés a tervezésben?
Igazából a szikraközös meghajtásnál kellene tudnia csak nagyobb kb. 500W-os teljesítményt. Félvezetős meghajtást, inkább csak kísérleteknél. Kisebb teljesítményen használok, hogy ne zavarja túlságosan össze a mérőműszereket. Az megoldható, hogy szikraközös hajtással 500W, félvezetősnél maximum 100W. Ez így optimalizálható?
A szekunder tekercsnek egyre nagyobbnak kell lennie a bemeneti teljesítménnyel arányban. Miért ragaszkodsz te ahhoz a 63-as csőhöz? Így nagyobb teljesítmény esetén hosszabb szekunderre van szükség.
Kivéve persze ha QCW-t szeretnél ![]()
Igazából nem ragaszkodom a 63-as csőhöz. Annak örülnék igazából, ha lenne valamilyen közelítő táblázat, az optimális teljesítmény és a paraméterek függvényében.
Ha már csinálom akkor érdemesebb 110-es csőben gondolkodni? A másik problémám az pedig az, hogy 0,4-0,5mm huzalokat tudok szerezni. Mondjuk egy 110-es csövön, 1000 menet, 50cm hosszan, az milyen teljesítményt tudna? Mennyire lennének ezek a paraméterek optimálisak?
Keress vissza a nevemre, hogy miket tettem közzé az általam végzet kotorászás eredményeként.
Akkor remélhetőleg megtalálod azt is, amikor a teljesítmény és a hossz-átmérő arányait írtam le. Sőt, ha szerencséd van, a tetőkapacitás (toroid) méretezését is megtalálod. Azt nem tudom hirtelen, hogy a tekercs átmérő-hossz arányának és a hatásfoknak a taglalását végző forrást feltettem-e, majd utánanézek.
Hello, Skory 24v-os miniteszlájához van valakinek egy használható nyákterve?
köszi
Hello, Szerintem ott volt mellette. Skori 24V Mini Tesla Coil, Nyomtatott áramkör terv.
Helló. Az alábbi linken lévő képet mentsd le.(nyisd meg külön oldalon!)
Bővebben: Link Aztán Paint programmal töröld ki a piros átkötéseket, és mentsd el! A képen lévő középső rész a vasalós, és az alsó a fóliás. A mellékel képen lévő nyomtatási méret beállítás alapján nyomtasd ki. A jól emlékszem én így csináltam. Sok sikert. ![]()
Üdv!
Elkészült teljesen a félvezetős teslám. Egy vég tranzisztoros (IRFP460). Antenna oldja meg a pozitív visszacsatolást. E osztályú topológia alapján üzemel 80 voltról. A primer 7 menet. A szekunder frekvenciája olyan 420 kHz körül mozog. A szikrák olyan 12cm hosszúak. Csatolok képeket. Később lesz videó is csak fel kell tölteni. A kapcsolás saját tervezés az interneten tanultak alapján. (És igen a szekunder tetőkapacitás sörös dobozból van.) ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |