Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   48 / 844
(#) jdani hozzászólása Jan 21, 2008 /

csoki! nemrág volt szó, a labortápom hűtéséről, és a szigeteléséről. Ilyen szigetelésre gondoltatok? és igy is kell hozzá hűtőpaszta?
+ egy pár kép a labortápról. Az a vas csak a stabilitás miatt van ott.
(#) aflmor válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Kicsit nézd át a táp leírását te is! :yes: Nem furcsa, hogy a tiéden, a panel másik oldalán van az IC foglalat?

tap6.jpg
(#) jdani válasza aflmor hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Az úgy jól van, mert az ic lábai ki lesznek forditva és ugy lesznek beletéve előről. Ezt azért csináltam igy, mert nekem a kijelző nagyobb, és más a lábkiosztása, és igy nem illik bele a nyákba. Tehát az ic nyugodtan lehet elől, és a kijelző csak kábelokkal lesznek odaforrasztva.
(#) aflmor válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Ha jól értem, IC "írással" a nyák felé, lábak 180'-ban áthajtogatva a másik irányba. Az más, akkor bocs. Majd írd meg, mennyi láb tört le!

A M*ximtól rendeltem egy nehány mintát, ugyhogy nembaj, ha letörnek lábak. Ebégként volt itthon egy M*xim minta, és annak a lábait áthajtottam egyszerre, és nem tört le egy se. Láb csak akkor törik le, ha a 180 fokba áthajlitott lábakat, ismét vissza akarom hajtani. tapasztalatból beszélek!
(#) proba válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

A gyári labortápok (legalábbis ami nálunk vanak) un lebegő tipusúak .Hátrányuk hogy sok tápfeszültséget igényelnek (főtáp,(több megcsapolással a kimenő feszültségtől függően jelfogók váltanak kb 10V lépésben vagy a régieknél tirisztoros előszabályzást alkalmaztak ) +- segédtáp műszerek külön külön ) Műszernek lehet kapni kész panelműszert vagy esetleg OBI 800 ft kéziműszer szétszerelve (KÜLÖN KÜLÖN TÁP MINDKETTŐNEK)Ha nagyon kell fényképezhetek rajzot róluk de az elvük hasonló az itt megjelent rajzokhoz.
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

már megint nem figyeltem.

nos akor jó az a szigetelés? és kell hozzá paszta?
(#) morfondi válasza jdani hozzászólására (») Jan 21, 2008 /

Szerintem jó, paszta mindenképp kell hozzá. Én, ha összerakom, még teszek bele műanyag közdarabot, ami a csavart is kiszigeteli a tranyótól. Ha összerakom, utána mindig mérek a zászló és a borda között ellenállást. Szakadásnak kell lenni, akkor jó.
(#) László zs válasza aflmor hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

Nekem is egyszer ki kellett forgatnom egy IC lábait. Ha óvatos vagy vele megússza lábelhagyás nélkül.
(#) uli válasza Medve hozzászólására (») Jan 22, 2008 /

szia! Igazából nem lenne rajta olyan nagy fesz. (kinek mi a nagy ) 42 Vos trafómat egyenirányítva kötném rá, azaz olyan 60 V körüli lenne.
És akkor a kérdés Ezt a tranyót alkalmazva azt mondod, Medve, olyan 2 A- körül tudom terhelni?
Másik: Ha párhuzamosan kötök kettőt, és egy stereo potival szabályzom őket, akkor a végén lehet hogy 4 amper kukucskáljonki a vezetékből?
uli
(bocs a kicsit lemaradt vélaszokért )
(#) csonthulye hozzászólása Jan 23, 2008 /

Helló!

Olyan kérdésem lennem hogy ezeket az alkatrészeket lehet e helyettesiteni:

2N3054 helyett olyan tranyót adtak ami állitólag jó helyette, hogy CC100 W (nem tudom milyen lehet ez...)

By500-600-at P600D diódával. Ha jól tudom ez 6A-s es oda 5 kéne...

2N1613-at bc141-el

Hát ezek azok amiket nem kaptam, pedig már több helyen is próbálkoztam. Élőre is köszi!!
(#) csonthulye hozzászólása Jan 23, 2008 /

Jaj most nézem nagyitóval a CC100W az vmi jelölés, de maga a tranzisztor tipusa BD243C. Szóval akkor ez jó lehet a 2N3054 helyett?
(#) PCB válasza csonthulye hozzászólására (») Jan 23, 2008 /

Szia !

Persze jó lehet, csak attol függ milyen elvárások vannak

2N3055 5A 115W
BD243C 6A 65W

Üdv!
(#) Pafi válasza PCB hozzászólására (») Jan 23, 2008 /

Idézet:
„a 2N3054 helyett”

Igen, jó lesz!
(#) csonthulye válasza Pafi hozzászólására (») Jan 23, 2008 /

Értem, köszi. És a By 500-600 P600D-al ha helyettesitem?? Attól már jobban tartok hogy nem lesz jó oda.
(#) frankie hozzászólása Jan 24, 2008 /

Mennyire lenne modositani egy Urban vagy Attila86 fele kapcsolast, ha 24V-os trafo helyett vennek egy 2x12V 100VA toroidot es olyan 14-16V-is csak egyik tekercsrol nyernem a tapot, efolott pedig sorbakotnem a masik lejovo agat is. Egy lagyindito gondolom mindenkepp kellene, de ezt a valtast hogy lehetne automatikusra epiteni ?
(#) Attila86 válasza frankie hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Nem értem teljesen amit írsz, de megpróbálom kitalálni.:
A két 12V-os szekunder tekercset akarod sorba kötve a tápra kötni mint szabályozandó feszültség, és a kettő közül az egyik szekundert pedig a segédtápnak?
Ha igen, akkor ezt hamar felejtsd el!
Ha nem, akkor rajzold le hogy pontosan mit akarsz.
(#) vicsys válasza frankie hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Egy 100VA-es trafóhoz nem szükséges lágyindító-szerintem.
(#) frankie válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Nem ilyen butasagra gondoltam
A ket szekundert szeretnem eloszabalyozasra hasznalni... Azaz valami fapados megoldast szeretnek, alacsonyabb kimeneti feszultsegre 12V bemenet, nagyobb feszultsegeken 24V lenne a bemenet. A segedtap kulon traforol menne.
Ha kis kimeneti feszultsegen szeretnek nagy aramot levenni, akkor a 12V-os bemenetrol kevesebbet kellene elfuteni.
(#) Attila86 válasza frankie hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Így már értem!
Természetesen ez megoldható. A legegyszerűbben betehetsz egy kapcsolót, amivel kapcsolod a leágazásokat. Én ha ilyesmit követnék el, akkor egy ablakkomparátorral figyeltetném a beállítandó feszültséget és automatikusan kapcsolna át.

Más téma de ezzel kapcsolatban eszembe jutott:
Mi lenne, ha a tápegység elején lévő graetz-et kicserélnénk 4db diódára, amiből 1-1 szemben lévő tirisztor lenne. A tirisztorokat pedig a beállítani kívánt feszültség nagyságának függvényében kapcsolnánk be vagy ki. Végülis egy 'vezérelt graetz' lenne, ami működik egyutas és kétutas egyenirányítóként is. Kérdés, hogy hogyan történhet a tirisztorok begyújtása. (2db opto?!)
Mi erről a véleményetek?
(#) proba válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Elég bonyolultan de a régi oe9.. tápegységek igy működtek tirisztoros elűszabályozás ( graetz mindkét ágába egy egy tiristor +2 dióda )+ egy egyszerű segédtáp vele sorba (ennek a terhelése vezérelte a tirisztorokat optot sem alkalmaztak ) eezután egy áteresztő tranzisztoros táp
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

ÉN láttam ilyen kapcsolást régebbi ruszki autó aksi töltőkben ! Ha jól emlékszem van is rajzom , de sajna nem tudom szkennelni! A kőnyv címét megírom holnap ha akarjátok.
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Ha lerajzolod az is jó lenne! Persze nem az egész kapcsolást, csak a graetzet meg a tirisztort vezérlő részt ha nem túl bonyolult.
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 24, 2008 /

Valamit megpróbálok összehozni!Delehet hogy csak hétvégén lesz eredmény.
(#) kaqkk válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Nagy a baj! nem találom a könyvet! DE ha jól emlékszem
Akkumlátorok és akumlátor töltők a címe.
Azért még keresem!
(#) szabi83 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Hogyan nézki, a kapcsi?

ÜDv
(#) Sebi válasza frankie hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Ha egyszerűt akarsz, építsd meg így. Egy komparátor kell a táp szabályzott kimenetére, ami 10V körül (ha 2*12V-os a trafó) meghúzatja a relét. Ekkor az addig kétutas egyenirányító graetz-é "alakul", és feleakkora áramú dupla pufferfeszed lesz. Előnye, hogy a trafó teljesítményét mindig kiveheted a kimeneten.

tápkapcs.GIF

(#) Sebi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Abban nincs. Reszursz "márkanevű" töltő volt ilyen.
(#) Pafi válasza Sebi hozzászólására (») Jan 25, 2008 /

Csak egy terminológiai megjegyzés: nem kétutas, hanem egyutas, kétütemű. A trafó egy adott szekunderén csak egy irányban folyik az áram, ezért egyutas.
Következő: »»   48 / 844
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem