Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő

Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   126 / 164
(#) CHrissDock válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

2 soros dioda + ellenallas a FET-re?
(#) Ge Lee válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Igen. Nyilván az ellenállás értékét csökkenteni kell annyival amennyi feszültség a plusz soros diódán esik. Ha megnézed a 400W-os verziómnak a rajzát (a topik képei között megtalálod GF400 fantázianéven) azon látszik hogy van megcsinálva, és az már évek óta muzsikál.
(#) CHrissDock válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 9, 2014 /

Sajnos valtoztatni mar nagyon nemtudok mert a FET-eket megrendeltem mar a VF2-hoz. De megnezem majd az emlitett GF400-at hogy milyen is pontosan.
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 9, 2014 /

Megérkeztek a FET-ek ma fel ragasztgatom a diódákat és újra neki esek a dolgoknak. Nos azt kérdezném hogy akkor maradjak az 1 diódánál vagy tegyek inkább 2 diódát felragasztva sorosan?
(#) Anden válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 10, 2014 / 1

Javaslom én is, hogy inkább a Conductort csináld meg, abból én is készítettem nem egyet, és hiba nélkül indult pöccre..
Mondjuk az általad készített verziót is csináltam nem egyet, amik mai napig működnek..Jelenleg is van 4db. működő panelem, amit nem használok..
Azért vissza térve, inkább a Conductort készítsd el, legalább nem kell diódákat ragasztgatni, úgy egyébként sem olyan jó a hőkompenzálás..
Mellékelem amit én építettem, ebben az Alkotó féle verzió van mindenestül..Tökéletesen működik, és elsőre indul ha mindent jól csinálsz!!
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 10, 2014 /

Nos a véleményem arról a mit megépítettem nem túl jó. Tehát muszáj valamit gyorsan kitalálnom mert jövőhét péntekre kell 2 végfok nekem! Ismét szenvedtem/tünk vele már nem egyedül és újabb 2 FET pukkant el és nem jövünk rá a hibára! A nyugalmi áramot 80mA-ra állítottam és szépen beállt 2 sorba kötött diódával és 500Ohm-al 1k helyett. Aztán jött élesbe. izzókkal tökéletes szépen szólt halkan. Tesztelés izzók nélkül, indítás tökéletes halkan szépen szól, hangerőt ráadtam szépen lassan majd kb a potméterhez viszonyítva negyed hangerőn jártam mikor elpukkant megint minden. Már a 4. pár FET-ek durrantak mióta megszeretném építeni megint! Egyik fórum társunk jött át hozzám és ő segített ahogy az előzőnél is. Egyszerűen nem tudjuk mi lehet a baj!? Ott ragadtunk le hogy a bemenetre 8k2 helyett én 10k tettem és lehet hogy ez okozza a zárlatot amitől minden el száll. Valakinek esetleg valami ötlete?
(#) CHrissDock válasza Anden hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Köszönöm a csomagot Anden de sajnos csak 9540 és 540-es FET-ekkel rendelkezek és nincs időm már más FET-eket rendelni mert a hétvégére be kell fejezzem a végfokokat maximum jövőhét eleje mert mág a ládákat is meg kell csináljam. Had kérdezzem meg azt hogy elvileg +- 40V-ot írnak maximum a 9540 és a 540 FET párnak. De elvileg +-50V-ot is el kell hogy bírjon nem? Szóval lehet hogy ez a gond hogy +-50-ről próbálom hajtani és azért durran el nekem mindig??
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

A diódák mostmár helyes irányban lettek beültetve? A nyugalmi áramot egyenletesen tudtad szabályozni?
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Igen teljesen minden rendesen tudtunk beállítani! Meg volt minden feszültség rendesen szóval eltérés nem volt sehol sem. Tehát azt a panelt amit láttál abból a FET-eket kiszedtem és teljesen újakat kaptak 2 soros diódával amivel a nyugalmi áram is stabilizálódott.
(#) Anden válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Amit én építettem azt +-45V-ról járattam, és szépen üzemel.. Nekem váltóban kétszer 35V(AC) van a trafón..A +-50V valóban határ érték, elképzelhető hogy ott lehet valami gubanc, bár így nincs előttem a dolog..
Ezt még korábban építettem, pár éve, és azóta üzemel a munkahelyemen.. Nem emlékszem már pontosan a leírásaira, de itt is sok dolgot lehet találni az esetleges hibákról, észrevételekről..
Azért ajánlottam mert nekem (is) elsőre indult gond nélkül ez a Conductor is, és amit építesz, az a fajta is, bár én alacsonyabb, (+-45V)-al használtam ezeket a kapcsolásokat..
Itthon már másféle végfokom van.. (B5)

A hangsugárzó hibátlan? A hangváltó rossz kondenzátora is hasonló módon tudja ölni az erősítőt.
Hány ohm-os? 4 ohm nagyon kevés lenne.
(#) Anden válasza reloop hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Igen, ezt akartam épp kérdezni én is..
Azért 50V-on 4Ohm okozhatja ezt..
(#) CHrissDock válasza Anden hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

8Ohm-os és működő képes a hangsugárzó és nincs hangváltó hozzá. Egy erősítőbe építeném bele a végfokot. Az erősítő tökéletesen üzemelt eddig csak hugom megölte benne az STK IC-t és vf2-re szeretném cserélni. Az erősítő másik STK IC-vel tesztelve lett és ment rendesen. Van egy vf2-őm már elkészítve próba nyákon az azóta üzemel +-35V-al és 4Ohm-al! Több mint 10 órán keresztül hajtottam és semmi baja nem volt/lett azon kívül hogy a ládát 20 percenként vissza kellett hozni mert elmászott mindig
(#) reloop válasza Anden hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

A kolléga által használt IRF-ek ugyan több mint 100W-osak, de a TO-220 tokon félek lassú a hőátadás. Hőre pedig nagyon szeret megfutni.

Az erősítő házában könnyen erősebb a kölcsönhatás a bemenet és a kimenet között, mint azt a VF2 elviselné. Először is egy Zobel-tagot próbálnék a kimenetre, az STK végfokból nem maradt meg esetleg?

Ez az első próbanyákon elkészített végfok ami kb 1 éve üzemel hibátlanul!

Zobel?

Ezen a rajzon a kimenti R15, C5. Boucherot cella néven is szokták emlegetni.

Rövid zár védelem ha nem tévedek ugye? 5WR22 van benne 2db ha erre gondolsz

Az sajnos nem az, lehet nehezet kértem.
Várjunk, mások milyen ötlettel tudnak segíteni.
(#) scooby_ válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 10, 2014 /

Szia!
Ha 50V-ról járatod, ugye a 60V-os verziót építetted meg?
Bővebben: Link
A visszacsatoló ágba ugye nem sima kerámia kondi van? Azt nem szerette emlékeim szerint! De lehet, hogy az a VF3 volt, és a junoszty TV-ből bontott kerámiát nem díjazta...Ez a VF2 véleményem szerint egy ramaty konstrukció. Nekem a 300W-os verzióját 4Ohmon sikerült már 20W-tal tönkre tennem 20Hz-en úgy, hogy a FET-ek szanaszét robbantak, a végén már inkább munkavédelmi szemüvegben ültem előtte. Még valami: A Texasos NE5534 szeret gerjedni.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) CHrissDock válasza scooby_ hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Szia!
A 40V -os verziot epitettem meg es elvileg annak is birnia kell +-50V-al!
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 11, 2014 /

Ha minden igaz megtalaltam azt a rajzot amit elkeszitettunk proba nyakon 1 eve kb es azota uzemel. Csak a rajzon 4 FET szerepel es ha jol emlekszem abbol kettot kihagytunk es ugy uzemel +-35 korul ha nem tevedek.
Szoval azt mondjatok sok lesz a FET-eknak a +-50V? Pedig elvileg 100-at birnia kell nem?
(#) Ge Lee válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

A +/-50V az 100V, tehát azok a fetek a feszültségtűrés tekintetében is a határon mennek, a disszipációt meg ki tudja. Úgy kell számolni hogy 30-40W-nál nagyobb disszipáció semmiképpen ne jusson egy fetre. A +/-35V-os táppal menni kell neki.
Az IC ne az NE sorozat tagja legyen mert az gerjed, hanem LF356 vagy TL071. A visszacsatolásban lévő kondi - amit már emlegettem is - pedig akkora legyen, hogy 30-40kHz körül már kezdjen csökkenni az átvitel. Ha ezek a feltételek megvannak akkor RC tag sem kell a kimenetre, nekem egyikben sem volt, és soha nem volt gond velük, egyetlen példány sem ment tönkre.
(#) szamóca válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 11, 2014 / 1

Az ilyen huzalozás, kivitelezés, a zajok, gerjedések, brumm melegágya.
(#) foxi63 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Pedig ez az a végfok, ami hibátlan fél éve ...
Másikkal van baja.
Rossz hőátadás és pukk.....
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2014
(#) CHrissDock válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Sziasztok!
Végre sikeresen elkészült és be lett üzemelve a VF2 egy jó barátom segítségével és persze tanár úrral. Hamarosan teszek fel képeket hogy melyik is lett elkészítve de ha esetleg így tudjátok akkor van egy 4 FET-es verziós kapcsolási rajz is. Azt lett megcsinálva de csak 2 FET-el tehát bár mikor bele tudok tenni még 2 FET-et és mehet nagyobb feszültség neki mint +-50V. Jelenleg az IRF5940 és az IRF540-es FET párt használom ami 101,7V-ról üzemel üres járaton és félhangerőn 101V-ról kereken és a FET-ek nem pukkannak el. Kellett neki egy kis hideg kőr a táp oldalakra pluszba de más nem igen lett változtatva. Még meg kell csináljam a párját és akkor tökéletesen lesz egy gyári erősítőbe beépített VF2 végfok. Amit még akartam írni hogy 8Ohm-ról teszteltem én a barátom pedig 4Ohm-ról és tökéletesen teljesített! Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget és ha esetleg megint hibába csöppenek akkor számítok rátok ismét! Köszönöm!
(#) CHrissDock hozzászólása Dec 11, 2014 /

Amit még kérdeznék tőletek mint tapasztaltabbak. Ugye 2 végfok kerül egy tápegységre. Párhuzamosan köthetem-e őket a +-50V tápágra vagy van esetleg valami megoldás erre az esetleges hibák elkerülésére?
(#) reloop válasza CHrissDock hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Egy kis támogatás a cikkek közül.
(#) CHrissDock válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2014 /

Ohh nagyon jó köszönöm szépen És az eddigi tanácsokat is és segítséget is
Következő: »»   126 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem